Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 63-то.

Свещеният порядък.

Разтваряме ви книгата донесена от небесния храм и ви прочитаме следното: институтите на живота са порядъка на Всемирния Божий Дух. Пазителите на този порядък сте вие, учениците на Всемирната Школа. Писано е: пази този порядък, който е съпоставен от Всемирната ръка на Битието. Казахме ви, че вие сте школната младеж, будната мисъл, която със себеотрицание и готовност на своята душа, с жертвата на своето сърце и с чистотата на своята мисъл, ще запази порядъка в разумната жива природа. Това е призванието на ученика на Всемирната Школа. Той е архангел, ограден с ореол на мъдростта; който е верния страж на порядъка.

Ученико, небесните сили решиха да разкрият вековната мъдрост и на човешкия Дух. И днес, когато те призоваха да бъдеш служител, не забравяй обещанието, че трябва да бъдеш верен и пазиш с предано сърце и душа вратата на тази светиня - Школата. Света жертва се изисква днес, защото езика на Бога се развърза за човешкия род и словото Му потече из глъбините на човешката душа. Човек разбра това, чу и обеща, не днес ние решихме да те посетим, да те отведем извън орбитата на тъмната сфера, всред която се намира твоето съзнание. Ние вярваме във великото дело, което ще процъфти и ще даде благодатни плодове, тъй както е вярвал вековния дъб и се е впил смело към центъра на земята, за да бъде устойчив и завърши делото, като израсти и опази своите клони от страшните бури и световните стихии.

Така и вие, подхранвайте корените на вашата мисъл по-дълбоко да се вглъбят в естеството на слънцето и да достигнат центъра там, където е огънят на безсмъртието, и тогава ще потекат слънчевите сокове по корените на мисълта и ще укрепне дънера на вашата душа. Така укрепена, вашата душа ще подхрани всички чувства, които се проявяват като способности и тия способности ще бъдат сладки плодове на вашия живот. Тъй узрели, тия плодове ще бъдат поднесени пред олтара на Бога.

Ето една картина нарисувана с подвижната ръка на Великия Художник. Запази тази картина. Винаги се вдъхновявай от живите линии; защото те са нарисувани със слънчева светлина. Мисли, повече мисли, за да може твоята мисъл да проникне все повече чрез звездния простор и да се домогне до Великия Фактор на вселените. Обикни звездите, живей с техния чар, за да имаш възможността да бъдеш огряван от светилниците на слънцето. Бъди велик астроном, свят маг на небето. Изживей пълния живот на всемирните пространства. Небесният простор е чудна организация, велик Божий свят!

Нека небето да не бъде за теб пустиня, да не бъде глухота, но винаги пред твоето съзнание да стои чудния порядък на небесното царство. За там се готви и тръгни! Не се спъвай от човешките порядки. Все повече се вглъбявай и нека твоята душа да бъде пълно олицетворение на всемирната душа. Нека твоят Дух бъде пълно олицетворение на Божествения Всемирен Дух. И най после, нека твоята мисъл бъде светлина, от която що побегне тъмнината. Ето защо, небесните йерархии решиха да бъдат в контакт с вас. И ще дойде царството Божие на земята и всички ще бъдат една душа, един Дух, една мисъл. Това е красотата на духовния живот. Така подготвени, ще ви се разкрият всички тайни явления и за вас няма да има тайна. Ние решихме да ви подкрепим, за да можете да разберете словото протичащо от устата на Учителя, който има за цел да преорганизира вашето естество.

Той има за цел да ви покаже къде във вашето естество сте нарушили Божия порядък. Той ви казва да сложите страж пред вратата на вашия ум, за да не би вредния бацил да се промъкне и опетни вашата мисъл. Той ви казва: сложете страж пред вратата на вашето око, за да не би тъмния лъч да проникне; и ви направи слепи за Божия порядък. Той ви казва: сложете пазител пред вратата на вашия храносмилателен апарат, за да не би да се промъкнат отровни бацили и нарушат чудния порядък във вашата храносмилателна система. Той ви казва: сложете пазител над ръцете си, за да ги пази от престъпни деяния. Той ви казва още: поставете пазител на вашите нозе, за да ходят винаги чисти по святата земя на Бога. Най после, той ви казва: поставете верни служители, покровители над вашите чувства, за да имате чисти, разумни и свети постъпки. Ето великата философия, пред която вие имате голям ангажимент. А сега, в допълнение, небесните сили ви разкриват сложни функции на небесния организъм, на духовния организъм, в който Духът на истината прокарва всевисшите замисли.

Когато ти представяме тази картина, не се обезсърчавайте . Това си ти. От теб вземаха и сега се създава новият човек - човекът на всемирната хармония, човекът на безсмъртието, човекът-творец на нови мирови системи. Радвай се в душата си, защото Господ е решил от теб да вземе и да създаде новия човек.

Когато ти се говори за духовен свят, разбирай необятния мир на своята душа, която тъй чутко трепти във всемира. Влез в тази светиня и от там съзерцавай Божието око. Същина е тя. Душа е от Неговата душа и Той бди за нея, защото Той знае - тя е в състояние да пази Неговия порядък. Не оскърбявайте душата. Когато видите своя брат, гледайте първом живота на Бога и бъдете верни, искрени към този живот, защото святост е от Неговата святост. Пази, братко мой, пази сърцето на своя брат, защото сърцето е храм на душата. Пази, пази и неговата мисъл, защото мисълта е гласа на душата. Винаги вярвай, че в твоят брат живее Бог и ти си първия, който си се удостоил да съзерцавай Бога в него. Нека това ти бъде най-голямото тържество, че си можал да бъдеш огрян от лъчите на Божията душа. Такава е философията на душевния свят. Философията на физическия свят ти я познаваш. Запази думите, прочетени от светата книга на вечните правила, че институтите на живота са порядък на Бога и че ти си, който си призован да пазиш този порядък, а ние - небесната йерархия, ще те отведем през кървавите облаци и ще те носим към царството Божие. Ученико, изпълнени сме с радостта, че имахме възможността да се срещнем, да споделим за великия Божий план. Нека този чуден момент бъде първия свят момент от вашия възход.

Новият човек - окултният ученик с любовта разрешава трудните въпроси. Обичай ръката си. Обичай я повече, отколкото де сега, но помни: твоята ръка е предназначена да помилва в скръбта своя брат. Обичай своя интелект и помни, че чрез него ти трябва да освежиш пътя на своя брат. Обичай очите си - тия мирови звезди, които винаги осветяват светлия път, по който ще минат твоите братя. Никой няма право да хвърля кал в храма на мисълта; никой няма право да разорява сърцето на брата си; никой няма право да убива стремежа на брата си.

Това е предисловие за онези, които са влезли да свещенодействат в окултната школа. Всичко друго можеш да правиш, не помни: пази свято душата на брата си, иначе, напусни школата и иди в широкия свят, там където порядъка на Бога е нарушен и чакай, чакай във вековете за своето спасение. Не за теб, стремящия, не е така. Отмерен си братко, не нарушавай порядъка, който твоите духовни сили са възстановили. Турете страж на всеки орган, на всяка клетка и одухотвори твоя Дух. Ще се премахне препятствието - то е очертано на тъмния фон, но ще изгрее по-силно звездата на братството и ще преобрази този тъмен фон, а то значи, че ще се трансформират всички енергии и ще се явят в служба на доброто, защото доброто е начало, а злото последствие. Защо е последствие? Защото съществува зло в царствате на нарушения порядък. Прегърни истината - тази светиня, тази богиня и като истински пионер, помогни на брата си и не чакай от него помощ, не считай себе си силен в истината. Ако така разбираш, твоето място в Школата е свещено. Ще имаш обичта на Учителя. Боговете ще те вдъхновяват и Бог ще те гледа. Това е божествения път, божественото лице, божествените везни.

Било е някога, когато духовете се възгордяха, разсипаха слънчеви системи и решиха сами да бъдат център. Нарушиха небесния порядък. Това е една тайна. Знай това и ще намериш последствията на земята. Земята е изместена от своето първоначално място и затова се движи в елипса. Нарушен е порядъкът. И днес всички тия горделивци са пратени на земята да изпитат последствията. Все пак, Бог е любов. Той ги обича. Бог люби този мир. Защо се облива земята в кърви? Защо земята се оковава с железен обръч? Защо стоманата днес е провъзгласена за Бог на земята? Всички тия сили ще бъдат в служба на доброто, но има чаша пълна с огнена течност, която ще трябва да се изпие. Тя е за всички ония провинени духове, които нарушиха Божия порядък. Законът е безпощаден, справедлив, истинен. Не се чуди, но правилно разбирай думите ни. ЗА БОГА НЯМА ДВУЛИЧИЕ, А СТРОГО ОПРЕДЕЛЕНИЕ. Бог не желае земята да е място за разрушителите или свят за падение. Бог никога няма да допусне безпорядък в духовния свят и затова е изпратил своите синове - учителите на човечеството да свещенодействат на земния Дух да изправи погрешката, да възстанови порядъка.

Сега вие се намирате в нов свят, с нови наследници, нови хора, нови членове, нови семейства, нови музиканти, нови поети. Те искат да ви приготвят да вземете участие като вещи изпълнители в симфоничния състав за да се изпълни великата симфония на любовта. Пригответе се за новия хор, който се дирижира от великия ръководител на Всемирното Бяло Братство.

Умийте лицата си от дългия сън, прочистете сърцата си от нисшите чувства и желания, за да влязат в тях светлите сили и да свещенодействат.

Ето новия живот, ето новия свят. Колко той е близо! Светлите духове, които живеят в него, винаги се вглъбяват във вашата душа. Така ще раснат крилете на вашата душа, за да литне тя по-високо, където е мир, светлина и любов.

18 Януари 1939 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...