Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 71-во.

Ръката на Бога.

Непреривният живот е разгадката на Мировотото съзнание. Тази разгадка е записана върху челото на мъдреца. Тази разгадка блести в очите на мъдреца. Тази разгадка е пламък в сърцето на мъдреца.

Животът е говора, езика на небето, езика на Душата. Няма тон в живота, който де не се е изявил чрез езика на душата. Духът е, който разгатва тона на живота. Духът е, който дава тон на вечния, чистия, божествен живот. Духът е, който изпълва земята на душата с чудна красота и приказни дела, Духът е който съблича и облича формите на живота. Духът е, който говори за красотата на формите. Духът е, който разгадава словото на Бога. Духът е, който повдига съзнателните вибрации на душите, вечно стремящи се към висините, към съвършенството, към чистите простори, към първичното начало, което е изрекло първичното слово. Духът е, който създаде условията на планетите, слънцата. Духът е, който ги вдъхновява, който ги узакони. Той е връзката, той е живота, той е тайната, проявена чрез устата на мъдреците. Стъпките на мъдреците са пътя на вечността. Стъпките на мъдреците водят в царството на безсмъртието, а животът на мъдреците е разгадката на Божиите дела. Знанието на мъдреците е пламтящия огън, който отделя искрите и създава световете, облича ги в ефирна дреха и те живеят във вековете. Духът е, който е взел от Бога ценните му качества, великите му заложби и ги разнася из безбройните мирове на Вселената и създава вибрациите на живота. Този нов свят, който няма начало; няма да има и край, защото безкрайни са неговите дела, неговата същина. Духът е, който повелява на слънцето да изгрява. Духът е, който измерва количеството слънчеви искри, които поддържат живота на земята , пренесени от небитието в битието, за да свидетелстват на Началото. Духът е, който има правото да разкрива тайните замисли на Бога, които са етера на живота. Духът е, който внася живота и обновява формата, за да може да се прояви незнайната тайна за съзнанието на съществата. Духът е извора, който вечно ви пои, който изпъва струните на живота и го прави да бъде вечно жизнен, вечно красив, вечно безсмъртен. ДУХЪТ Е РЪКАТА НА БОГА. Тя не е костелива, но е нежна, пластична. Тя милва и дарява. Тя вечна дава. Ръката на Бога е опитаната истина за човешкото съзнание. За този Дух, трябваше Мойсей да се изкачи на планината Синай. И раздрусаха се основите на земята, и през лицето на Мойсей се прерязаха светещите лъчи на духовния свят. И чу Мойсей, и запомни заповедите на небето. И хвърли Мойсей каменните плочи, за да отмени Божието решение. Но Духът не си отмина. Той влезе в Мойсея, раздруса цялото негово същество и каза: „ще раздрусам земята в която живееш и ще израстват върху нея вейките на святостта“. Поклони се Мойсей и рече: „Тъй да бъде. Скоро ще чуя и видя твоето слово и твоята слава, Господи, чрез силата на Духа“.

И наистина, Духа се въплъти и стана родоначалник на майката земя. Отиде Мойсей да провери дали наистина се изпълниха думите на Духа. И върна се Мойсей и каза: „ето, агнецът Божий ще донесе любовта, смирението, кротостта и вярата. Слушайте агнето Божий! Слушайте братя мои, младенеца, който ме разтърси. Той ще ви научи, чрез правдата и закона, да намерите пътя“. И тъй, братя мои, служете на тази правда, за да се домогнете до любовта. Обични приятели, верни на този идеал, ние ви наведохме вече примерите в духовната история, за да имате предвид силите и делото на Духа, който не спря до Мойсея, но продължи своята дейност чрез мъдреци и безсмъртници. И затова каза Христос: „Духът, утешителят ще ви разкрие всичко“. За този Дух днес в тази епоха ви се говори. Словото е за Духа, усилията, стремежите са за Духа, животът е за Духа. Ще се всели Духът и ще разраснат неговите жизнени сили. Ще се изпълнят людете с благодатта Му и святостта Му ще потече като непреривен източник. И всички люде ще познаят Първичното начало на изявения живот.

За този Дух ви говорим сега. Дали трябва да, се говори или трябва да се мълчи? Ако вие не говорите, цветята, камъните ще проговорят и избраните ще разберат езика. Ако людете не искат да чуят този глас, който непрестанно говори на сърцата, нашепва на душите, други ще дойдат от друга йерархия, по решение на Божествените представители, от Божествените чертози, от Божествените безкрайности. Ще дойдат те от хаоса и тъмнината. Сега сме пред лъчите на зората. Лъчите на зората са на хоризонта. Не проспивайте важните моменти. Не чакайте Духът да чука на вашата душа, но вие подканвайте нейните сили, защото лъчите на зората ще отминат, ще огрее жаркото слънце и ще ви изгори. Лъчите на зората са за вас, а жаркото слънце е за онези сили, които проспиват живота си, които похабяват чувствата си и опетняват мислите си.

Но, братя наши, сгрейте вашите сърца от лъчите на зората. Тя е тъй високо, но нейните лъчи не ще ви отминат. За тази епоха се готвиха посветените и мъдреците. Вие, като верни синове на единния баща, който е решил да ви благослови, почувствайте присъствието на неговата ръка. Той е който вика във вашето съзнание да напуснете отчаянието и смъртта, да се приютите под неговата десница и здраво да държите неговата ръка. Той ще ви изведе и спаси от тъмното минало, което е тъй печално, тъй нежелано.

На вашия Дух говорим: „не упорствай, не лъжи. Искрен бъди. Не светотатствай: Светъл бъди! Не изкористявай. Верен бъди! Не разрушавай, но вечно твори! Издигни се високо над всяка нисша мисъл, чувство и постъпка. Заживей в светлите чертози на новия свят. От новия свят идваме ние. Новият свят внасяме във вашата душа - тази душа, за която звездите не угасват, за тази душа, за която Бог мисли и твори. За нея сме днес между вас, защото е ценна отломка от мировата душа. За тази душа дойдоха пророците. За тази душа дойдоха учителите, дойдоха мъдреците, мислителите, гениите, които донесоха благодатните клонки на висшето познание.

За вас дойдохме, не за света. Вас избрахме, а света оставихме. За вас копняхме, за вас живяхме. За вас се родихме, за вас възкръснахме. За вас - милите деца, за вас - добрите синове. За вас - верните на великата истина - истината на безсмъртния живот. За вас сме туй на земята и газим кървавите полета. Заради вас плачем, тровим душите си из мъглите на тъмните полета. Заради вас слушаме ужаса на изчадията. Заради вас скърбим, защото обещанието на Бога трябва да изпълним. Той каза: „ще проводя сина свой единородний, който има много братя да разнесат словото му върху земята. Земята - тази плачевна планета. Земята, която е зачената при една от тъмните катастрофални епохи. Земята е рожба на един голям двубой в небесните светове. Земята е изкупление. Земята е забравения, изпъдения син, който ходи из тъмнините да търси своето първично начало. Земята на която сте вие, за която копнее Духът и ви търси по всички нейни краища. И ние търсим това ценното, първичното, за да възвеличим великата епоха, когато земния живот ще възрастне и ще възтържествува в слава и величие. Не е тъй безнадеждно състоянието на земята, тъй като строго е определен пътя й около слънцето. Слънцето на живот и топлина. И прие благословените от слънцето и заживяха върху земята слънчеви братя.

От слънцето идем ние и ви носим благата вест, че слънчеви братя дойдоха да осветят и повдигнат душата ви, да повдигнат Духа ви, за да бъдете и вие добри гости на слънцето. Ето, това ви носим ние - слънчевата благодат, слънчевите тайни, слънчевата виделина и светлина. Носим ви слънчевата дреха, носим ви слънчевата душа и ви даряваме със слънчева благодат. Ние не сме само от слънцето, но сме от много други слънца, които изпълват небосвода. За другите слънца ще ви говорим от други слънца. Привет ще ви донесем, когато у нас просветнат лъчите на слънчевия човек. Ето, те дойдоха. Те са най-новото, най-великото чувство, за което душата ви копнее, за което душата ви милее.

Това е новото, което ви донесоха слънчевите синове. Това е новото, което ви носи Мировият Учител, който има тайните на битието, който е познат на звездите, който е огрян от слънцата. В него са струите на живота - животът на битието. Този Миров Учител не е отсъствал, не е забравил и земята. Той носи великото духовно познание и го разкрива на умствените, способните и вдъхновени индивиди й ги прави силни и безсмъртни и вечно стремящи се да проникват в замислите, в глъбините на битието. Ние ви говорим за един свят, който вечно говори, вечно утешава, вечно украсява. Ние ви говорим за духовния свят, който е обект на душите. Душата там вижда себе си; душата там се разговаря с близките си, душата там се чувства сродна и близка. Ние ви говорим за духовния свят, светът на приказните институти - свят, който вечно се прелива в изблика на душата. На вас говорим, защото върху вас стъпи Божията нога, върху вашето чело се нанесе Божия печат. От вас ще се търси, за да се продължи великото дело на висшето съзнание. На вас говорим да не допущате вече в живота си сладката съблазнителна дрямка, която приспива Духа ви. За вас донесохме разгаданите истини, свещените правила, за да ги продиктуваме на съзнателните ви сили, които да могат все повече и повече да разкриват незнайните истини, които от панти века съблазняваха вашия Дух.

Обични приятели, за вас се жертвахме. За вас дадохме в жертва живота си. Заради вас напуснахме царството на слънцето. Не се спирайте, не подценявайте усилията на вашия Дух. Не ограничавайте душевните си сили, но приемете ни, обикнете ни. Повече любов, повече милост, повече внимание! Ние сме за вас. Ние ви обичаме, защото в нашия Дух няма място за омраза и тегота. Слънчевите синове ви говорят; слънчевите синове ви носят, слънчевите синове ви обичат, слънчевите синове ви даряват, слънчевите синове ви продиктуват тайната на живота. И като така, никога не се чувствайте самотни. Никога не мислене, че десницата на върховния се е отдръпнала от вае, защото избрани люде сте вие и велико е тържеството на небето, велико е тържеството всред ангелските сили, велико е тържеството между възвишените сили, велико е тържеството между синовете на слънцето, между синовете на слънцата. Там, в царството на светлината, велико тържество е приготвено за децата, за любящите, за синовете на земята;

Ето, това е начало във вашия живот; начало, което беше приказно до сега, но сега е, реално, изблик на слънчев живот, изблик на мирова душа. Вярвайте, знайте, познавайте, чувствайте този свят - свят на Духа, който носи багрите за вашата душа, който носи светлините за вашата душа.

Единният е Духа, през който протичат необятните сили на Великото Начало. Чрез тези духовни сили ще протекат и у вас силите на великото Начало, и вие ще видите Великото, необятното, безбройните системи и ще живеете в радост и веселие, в копнежи и благоухание, защото диханието - първичното дихание, е благоухание. Ето от къде започва чувството на благоуханието. Това е нашия зов. Той е познат вече на вас, близък за вашата душа, трепет за сърцето и усет за чувствата ви.

Нашият зов е: никога не огорчавайте душата си, никога не спъвайте Духа си и никога не съблазнявайте брата си. Нашият зов е: никога не внасяйте клетката на смъртта в тялото си, никога не опетнявайте силите на волята си, защото волята е лоста на Духа, който лост подкопава основите на греха, на ада и на смъртта. Дайте простор, дайте възможност на силите на, волята, защото Бог се проявява чрез вечна воля, непоколебима воля, неумолима воля. Волята е първичния такт на живота и чрез нея, този такт на живота започва творчеството на Всемира. Не сте вие първите, които създадоха индивида. Преди вас други бяха. Вие от тях се научихте. Тяхното желание да подготвят силите на вашия Дух към творчество е непреривно. Нашият зов е да имате вечно контакт с децата на слънцето, ангелските сили, с жителите на другите по възвишени вселени. Не считайте за маловажен акта, когато сте в контакт с възвишените сили. Не подценявайте този момент, защото дълго, дълго е чакала душата ви да се срещне с този възвишени сили и да се почувства не като забравена, а винаги търсена и намерена.

Зовът ни е: давайте ни прием във вас. Не се страхувайте. Ние ви обичаме. Не мислете това за светотатство да се сношавате с ангелските сили, защото това е най-ценното и великото.

Един велик момент беше с Христа, когато той се отдели от учениците си и се срещна с духовете - представители от другите светове и се разговаря с тях. Тогава тъгата падна от душата му и той изрече една велика истина: „да бъде волята твоя“.

И така, приятели наши, ние чакаме да приемете този наш зов и с копнеещо сърце, с развълнувани души да ни потърсите, да ни повикате, да искате да се разговаряте в деня на вашата скръб. Тогава ще чуете думи, думи безсмъртните: „Аз съм с вас, вечно с вас“. Това е живота, който Духът проявява. Този е живота, който за вас се дава, животът - първичният глас на скъпата рожба. За него копнеят душите. Животът, най-ценното, най-милото за душата. Ценете живота, обичайте живота, не огорчавайте живота, защото, произхода му е от света на светлините. Слънчев дар е той. Чрез живота ще познаете тайната, чрез живота ще обезсмъртите Духът си, чрез живота ще ориентирате душата си, ще намерите учителя и ще възкресите, кого? - Ще възкресите разпнатия човек, ще възкресите скръбния човек, ще възкресите брата - човек.

Тръгнете по вечните стъпки на Великия Мъдрец, който ви донесе живото слово, чрез което да говорите на Бога. Искайте от мъдреца. Той носи изобилно. Той носи словото в своята душа. Искайте, не се свенете. Искайте и Бог ще ви даде, защото мъдреца е взел изобилно и ще раздаде преизобилно. Такава е епохата в която живеете. Силите на тъмнината не престават да правят препятствие, но края на престъпленията идва и те ще прекратят. Новият човек ще провъзгласи братство между народите, единство между народите, свещени чувства между брата и сестрата. Ново мото на единство и братство между народите, мото на единно чувство и копнеж. Помнете мотото на новия свят: братство между народите, братство между всички твари на земята, защото кръвожадният звяр е вече вързан от тия силни същества. Бог ще възвеличи живота, ще възстанови нова еволюция от животни, към йерархията на човека. Една нова ера, в която ще се възцари нова раса, раса на нови чувства, със седем чувства. Седемте лъча напълно ще се изявят в умствените способности на индивидите и няма да има невежество. Паметта ще се възцари в гънките на мозъка и ще се правят ясно всички прозрения: чувството на висшата интуиция, която се обособява като радиовълна, за да скачи умствените способности на индивидите и да направи проводници, чрез които ще се долавят възвишените мисли на Духа.

Скръбно ни е да се разделим от вас, но нас ни чакат в другите светове, в другите йерархии. Там ще слезем и от вас поздрав ще им занесем, защото те знаят за вас и ви очакват. За тях, за тяхната история друг път ще ви говорим, защото не трябва да има загадки, тайни. Бог никога не е бил загадка, тайна, а вечно изявление за вашия Дух и душа.

И така, приятели наши да мислим заедно, да вярваме заедно, да обичаме заедно. Ето, това е нашето искрено желание. И тогава нощта ще стане ден - дълъг ден, Божествен ден. Слънцето никога няма да залязва, защото просветеното ви съзнание винаги ще чувства, винаги ще знае и винаги ще вярва. Ще внесем в душата ви едно чувство, едно ново чувство - чувството на адептите. Ще внесем в Духа ви ново чувство - чувството на ангелите. Ще внесем в сърцето ви чувството на мъдреците. Ще внесем ново чувство във волята ви - чувството на Бога Творец. И така ще ви направим нови хора, човеци с нови чувства, чиито произход е от другия свят - светът на Духа.

Върви, непрепятствено върви по светлите стъпки на мъдреца и той ще ви въведе в света на красотата, в звездното небе, в битието на слънцата. Стъпките на мъдреца са осветени. Съзерцавай тази светлина и тя ще те води. Не спирай на първата стъпка. Не съблазнявай душата си с първото благо, но върви напред. Остави това благо за идващите след тебе. Това е твоя път, пътят на великата мъдрост, на великата святост, пътят на безсмъртието.

Върви не спирай, защото си в зарите на Новото Начало! Не . чакай да те изгори слънчевият огън. Не чакай пладнята, но върви към зарите и ще спасиш последната ценност, която тъмната ложа не може да опетни, запази я свята и чиста. Тя в твоя разум. Запази разума си неопетнен. И като разумен, достоен, прегърни адептите и стани техен съмишленик - да споделяш техните идеи на Всемирното Братство. От срещите си с адепта започва първия ден, ден на виделината. Адептът ще проведе великата идея на твоето съзнание и ти що разбереш принципите на братството. Те са принципи на всемирния живот.

Има да се развият събития на Българската земя, но те няма да бъдат, страшни. От вас ще зависи как ще се допуснат. България ще бъде запазена само затова, че тя ще играе важна роля в човешката култура. Тук, където гори пламъка на Божествената любов, Бог няма да допусне да се подиграят с неговата любов. Светът преживява страшни дни: война, вражди и земетресения. Това показва; наближаване на Царството Божие. Не се смущавайте. На земята ще настане глад, но вие лесно ще понесете това, защото, откърмените в живото слово и чули Божия глас, ще издържат лесно. Затова, не се смущавайте. Уповавайте на великите посветени. Те ще ви намерят всред тъмната сфера на страданията и ще ви успокоят. Едни важни моменти преживява човечеството. На всички небесни сили е обърнато вниманието. Но това състояние се допуща, за да се изкупи не разумността. Щом не може да дойде по пътя на разума, бруталните сили ще изиграят лоша игра. Злата съдба ще сложи печата си върху лицата на людете. Те ще видят този позорен печат и ще се засрамят от делата си.

Това не е пророчество. За разумните люде това не е пророчество, но те виждат, те знаят. Като разумни люде, подхранвайте вашата душа от небесното благо, от небесния хляб. Подхранвайте душата си от жизнените . сокове на Божествения Дух.

Българийо, от Бога избрана, в теб живее Мъдрецът. Неговите дела са новата, духовна вълна. Неговото слово е новата светлинна вълна, която ще освети всички краища на земята. Обременените ще чуят Божия глас и ще обновят сърцата си и Душите си.

Българийо, твоя Дух е страдалчески. Той знае, той опита. Ето защо, духовната ложа дойде в помощ да съдейства на този Дух, за да бъде устойчив е верен, защото само такъв Дух ще привлече благословението на небесните сили.

Българийо, искаме да те направим наше обиталище, обиталище на ангелите, на светиите. Земя свята, разсадник на добродетелите, висш институт на знанието, храм на чистата, Божия любов. И всички народи, по всички краища на света ще дойдат тук, у теб. В теб ще потърсят твоята душа, за да научат историята на любовта и древната мъдрост.

А на вас, приятели наши, казваме: молете се за Духа на България да укрепне, да не изгуби вярата си у Бога, да не се продава, да не залага душата си. Молете се за този духовен проблясък, за да просветне Духа на България и да може да възтържествува щастието, красотата в земята ви.

Вие сте нейни синове, нейни обитатели. Обичайте я, пазете я. Чрез вас Духът на България ще се прослави като посветен магистър по лицето на земята. Българският Дух ще утешава другите духове, оскърбени по земята, които опитаха страшната съдба на стоманата и смъртта. Вземете под внимание и кажете на вашите братя по съдба да се молят, да говорят на Бога за тази съдба и вашите чувства ще бъдат проводника на онези висши светове, за да се организират всички били в едно цяло, в един Дух, в едно човечество, в една вяра, в една идеология - идеалът на братството и сестринството.

9 Октомври 1940 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...