Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 73-то.

Божествената логика.

Една от най-трудно изпълнимите задачите е да въздействаме върху някои души и да ги осамосъзнаем. Ходим между тях, милваме ги, говорим им сладко, любим ги, подхранваме техните чувства, подклаждаме техните мисли и най-после живо се интересуваме от техните нужди, но все пак, тези души, тъй както волът боде и те бодат, тъй както конят рита и те ритат, тъй както звярът разкъсва жертвата си и те са безмилостни. Въпреки това; ние не сме извън орбитата на техните души. Ние знаем, ние вярваме, ние познаваме естеството, с което имаме да работим.

Изнасяме тези трудности вред вас, за да имате предвид, колко много жертви се правят за вас, колко много мисъл, колко много светлина се дава, само и само да се тури в действие едно велико начало в тези души, чрез които да се разнесе една велика наука, да се направи достъпна за висшето съзнание. И ние знаем положително, че когато успеем да свестим тия души, тогава предшественик на ума ще бъде логиката; предшественик на сърцето ще бъде математиката, предшественик на волята – изкуството и само тогава ще можем да говорим философски, на окултно-мистичен език, чрез който език ще можем да развием логично грандиозния план на Всемира.

Ето какъв е замисълът на възвишените светове, които работят и украсяват диадемата на земята с нови скъпоценни камъни, които да свидетелстват за висшето посвещение на велики сили, които работят на земята. Това очакват в бъдещето земните сили. Кои са тези сили, които могат да имат достъп до глъбините на земния Дух? Това ще бъдат онези осъзнали се души, които ще бъдат освободени от печата на забравата.

И тъй, когато дойдем до логиката, до онова Божество, защото Божеството се разбира само чрез висшата божествена логика, в която взема участие Великият Божествен Дух, дали тогава ще има написани трактати, в които ще се говори за Божествените дела? Дали ще има забулени трактати, в които да не може да проникне никой?

В Божествената логика няма опущение, няма неясност. Божествената логика е същина на словото. Когато Господ Бог на световете проговори в слово, преди словото предшества великият замисъл и план. Бог изрече словото и словото беше живота: Чрез живота Бог подчерта своята логика. Чрез живота, Бог прояви своето знание. Чрез живота, Бог изяви своята същност.

И тъй, престани ти философе, да се спъваш на този твърд камък, който е поставен пред твоя път. Не се мъчи да го отмениш, защото Бог го постави пред теб като велико доказателство за неговата гранитна висша воля. И тъй, когато ще създаваш нова теория за логиката, имай предвид несъкрушимата скала която стои пред тебе и трябва да се справиш с нейната твърдост. И когато преобърнеш нейната твърдост на пластична материя която да вибрира, тогава ще разбереш, що е логиката на битието.

Помни, драги философе, когато създаваш теорема за разкритие на онези скрити сили, едно знай: първо превърни твърдата скала в етерна материя, която да бъде за теб и твоето съзнание светлинни вибрации. Тогава ще имаш една първична постановка за твоите теореми, които ще бъдат ръководени от едно друго съзнание, което ще има за начало Великата Божия мъдрост. Не се спъвай от философския език. Философия значи разбулване на великите истини за живота и вечността. Първичният замисъл в твоето съзнание обособен като теория, пренесен в живия опит създава великата логика. Води се от това първично начало и знай: Бог ще съизволи да надникне в твоето съзнание и неговите лъчи ще разведрят импулсивните сили на твоя мир. Това разведряване ще импулсира силите на онова богатство, което е като съзнателни сили в твоята душа.

Ако сега. искаме да обърнем вниманието ти на тази висша логика, то е да просветим съзнанието, което ще бъде носител и обнова за новото в душите на учениците.

Божествената логика има своя израз само в съзнанието. Само там висшият Дух ще схване замислите на провидението. Само през призмата на тази логика ще задоволите онези непреривни нужди на вашия копнеещ Дух. Само чрез тази логика ще хармонирате накуплените енергии, чрез които ще създадете мост между вашия АЗ и Божествения АЗ. Само чрез светлината на тази висша Божествена логика ще можете правилно да се произнесете върху великото слово. Само чрез тази логика ще можете да говорите разумно, правилно, вдъхновено, божествено. Тази е разумната подкладка, която ще може да се придаде към вашите способности, които са тъй ценни за Божия Дух. В замислите на Духа проличават само силите на Божествената логика. Никакво опущение, никакво отрицание, никаква лъжа и престъпност не се допущат, защото езикът на Духа е език на Божествената логика.

И тъй, ако в този момент, тъй тържествен за вас, ви се говори и предава като на ученици, изучаващи мистериите на тази Божествена логика, то е само за това, защото Духът се проявява чрез силата, величието на разумното, божественото. Решението на Духа е да не ви забавлява, да не, ви разчувства, да не ви разказва за омайните приказки и незнайните прелести. Защо това? Твърд е чукът на Духа, който немилостиво удря с непознат за никого тон върху сърцето и ума на ученика. Този чук ще удря до тогава, докато ученикът бъде способен и поеме той този чук, чрез който да може да има онази велика духовна опитност върху твърдата скала, върху която е заставал самия Бог.

Ученико, недей да мислиш, че препредаването на това слово няма логика.

Дали трябва да се приеме като верен онзи критерий, когато човек е застанал пред скалата и мъдрува. Той казва: критика трябва и разкритие на великите дела, които са само съблазън на човешкия Дух. Човешкият Дух чувства, че велики дела са пред неговия кръгозор. Те са като подбудителни причини, които го навеждат на Всестранни мисли. Но, човек понякога се намира извън орбитата на своите възможности?

Не, любезни ученико, има едно висше ръководство, едно разумно начало и това велико Разумно Начало е в Първичната клетка на твоята душа. Това първично начало е в първичната капка кръв, чрез която започна твоя живот, а техният вдъхновител е Великият Всемирен Дух, който съчетава, съпоставя, който организира възможностите на душата в едно цяло, в един колективен духовен мир. И в този духовен мир живее твоята бленуваща, нуждаещата се душа. От този мир тя започва да съзерцава, започва да медитира, започва да долавя висшите истини, които истини са глас Божий, глас на великата Душа. Душата обича само истината. Душата изключва лъжата, защото нейното начало е истината. Когато говорим за човешката душа, трябва да имаме предвид съзнанието на човешкия Дух, който е претендент и е седнал като цар на престола и иска да командва душевните сили.

Философска тема е, но Божествено проявление е, защото философията се изгражда чрез трептящата мисъл, подхранвана от логичните похвати на Божия Дух.

Философията е бляна на човешката душа. Тя иска да се ориентира по правия път, който води към светлите източници на мировата мисъл.

Дали трябва да бъдете философи. Тук бе подразбира дадени възможности. Ако вашият Дух има тези възможности и материали на Философ, ще черпи от богатствата на душата, защото богата е душата. От изгрева до залеза на слънцето, тя се чувства; богата, когато съзерцава великите дела на творчеството. Казваме: философията е още ожидание на душа та, защо то тя се чувства там богата, проявена и разбрана. Духовната философия е венеца, който украсява душевния престол, душевната скиня. Великата духовна философия е, която разкрива мистерията на вековете. И тази духовна философия е днес предметното учение за учениците на духовната школа. Да бъдем ясни: да съберем мислите си, които отвлякохме, да съберем силите на Духа, за да можем трезво, ясно, неограничено да кажем: в мен философът-Духът и логиката-душата, ще бъдат импозантната сила, с която ще можем да разбием тази скала, която е предпоставка за нашето посвещение. И тогава, драги ученико, ще бъдеш достойния, първия, предпочетения. Бог ще почувства, ще прецени твоята сила, че ти наистина си разбил скалата и че няма твърди, неподатливи, костеливи въпроси, които са спъвали досега твоя Дух. Не се обезсърчавай, но знай: имаш работа с Бога. Ще трябва да станеш приятел, любимец на Бога, за да те допусне да разбереш скрижалите му, да разбереш завета му и най после да разбереш и почувстваш душата му.

Ако в тази среща си поставихме за цел да ви занимаем с духовната философия и Божествената логика, то е само затова, защото ние сме решили и това е Божие решение, да раздрусаме вашето естество, да разбием препятствията за Вашия ум, да извадим от неблагоприятните условия вашето сърце и най после да подкрепим с неумолима твърдост вашата воля, която най-много ни трябва. Тепърва ще се занимаем с вашата воля, защото ние спечелихме вашата душа, ние спечелихме вашия ум, а сега искаме не да завладеем и да подкрепим вашата воля, защото имаме предвид, че живеете във века на волята. Чрез волята ще изградите своите бъднини. Чрез волята ученикът ще се домогне до свободата. Свобода ви трябва на вас - свобода, която ще огрее вашето съзнание, ще освободи вашия ум. И така освободени, от никого не обезпокоявани, достойно ще седнете на скамейката и Учителят-Духът, Учителят на великото слово ще ви предава висшите Божествени познания.

Спираме се специално на волята. Тя ни трябва сега. Ако можем да спечелим вашата воля, ние сме спечелили целия свят. Вашата воля до сега е служила на други господари, силите на вашата воля служат на суетността, на суеверието, на материализма, на удоволствието й смъртта. Тежък е чукът, който е в нашата ръка. Ще удряме върху устойчивостта на вашата воля й ще я спечелим. Разумният ученик е волев ученик. Без воля, разумът е фантазия. Без воля, мисълта е халюцинация. Без воля, чувствата са заблуждение.

И тъй, нашето желание е да видим във вас Божествената воля, ангелското сърце и духовната мисъл. Ето на какво ви учи . Духът на Всемирна та Школа. Той не ви казва: толкова пари ми трябват. Той не ви казва: жертвайте вашата съвест, жертвайте вашето богатство. Той не се нуждае от тези ваши средства. Той знае, че всички ваши богатства, които ви са дадени са ваши, за да можете да обогатявате своите възможности.

Знаем, чувстваме, че мъчно се разбират замислите, които са предпоставка за вашето възлизане, но само мъдрецът е любимец на Бога. Само мъдрецът е обект на Бога? Прозрачното лице в него е усмивката на живота. Затова, води се, драги ученико, от това Разумно Начало и създай едва правдива, разумна философия, на която да се радваш, да се вдъхновяваш, да живееш.

Цени личните си качества, защото те ти подсказват за големите възможности на твоя Дух. Обичай тези качества. Не ги подценявай. Те са, които ще те въведат. Къде ще те въведат? Те ще те въведат в онази Велика школа, където ще научиш своето битие. Затова, цени личните си качества. Одухотвори ги. Ценности са те. Заради тези качества са работили плеяда звезди. За тези качества са работили плеяда звезди. За тези качества са работили разумни същества. Затова, цени ги, драги ученико. Това е логиката, с която Духът би служи. Той не казва: убий качествата си и желанията си, защото са от демона. Не, качествата са атрибути, с които душата е тръгнала по дългия път, за да помогне на Великия Дух на творчеството.

Ние искаме да обърнем вашето внимание да се осъзнаете като добри ученици, добри работници, да разберете достойнството си и тогава пред вашия критичен ум няма да има препятствие, защото препятствията са подценили вашите духовни качества.

В областта на една Велика Божествена наука ви въвежда Духът. Ценете това състояние. Само при тази логична мисъл ще бъдете верни тълкуватели на свещените писания, защото свещените писания са продиктувани от Духа. Тогава няма да четете евангелието само, но ще изживявате висшите подбуди на Христа, ще имате тона на Христа, ще имате логичното, разумното и мировото слово на Христа. Тогава няма да чоплите евангелските истини, няма да се спъвате върху онези текстове, където са видоизменени, благодарение на човешката мъдрост, но ще имате светлия промисъл на Христа и ще оцените добре времето, тъй както Христос оцени епохата в която живя на земята. Бъдете истински и верни тълкуватели на Христовата идеология.

Не се спирайте пред онези костеливи стихове от евангелието, дето се обещава да чакаш да дойде Христос на облаците със своите ангели, да те грабнат и отведат в царството небесно. Ученико, облаците не са същественото, нищо съществено в облаците няма за твоето спасение. Помни това. и приеми Христа дълбоко в душата си и той ще ти проговори. А на всички онези по вярвания Христови църкви казваме: който иска да види Христа в облаците и над облаците, нека да отиде по настоящем в Лондон. Там ще види Христа в облаците. Колко е жесток този Христос, и то в тази нация, която даде милиарди за отпечатване на тези „истини“, разпръсна евангелието по цялата земя и със спокойна съвест убеждаваше дори и диваците да чакат Христа на облаците. И заради така разбраната истина, днес всички църковни кубета се сгромолясват.

Нов храм се гради днес - храмът на новия живот. Никоя сила не може да го разруши, защото е дело на Духа.

Когато имаш за задача да размишляваш върху евангелските истини, повикай всички твои способности, организирай всичките си качества и при пълно и ведро съзнание на твоя Дух, стреми се по разумния път да възприемеш живата реч на Христа. Тя не е догма, не е форма, тя не е и стих. Тя е импулс на живота.

И тъй, на вас учениците от школата на Духа, се препоръчва, като съвършени маги да тълкувате евангелските истини по светлината на звездите и от пламъка на Слънцето.

Що е евангелие? Що са това евангелски истини?

Това е онази блага вест, която душата можа да чуе в тежките си изпитания. Бъдете последователи на Христа по Дух, светлина и истина.

Такъв е Христос: мистичен, духовен, езотеричен, вековен, всемиров.

Ние твърдо сме убедени, че вие ще възприемете тези живи слова на тази доктрина - доктрина на Духа и като старейшини и маги ще разучавате истините в писанието.

Ето съвършенството на човека: съвършен по Дух, душа, съвършен по сърце, съвършен по Дух, съвършен по воля, съвършен по дела, съвършен в знание.

Ще кажете; трудна е тази наука. Кой може да бъде маг на словото? Имали ли сте тези възможности на един великан? Имате ги, защото разумните сили работят във вас. Защото Божественият Дух настойчиво, неумолимо работи, привлича, изгражда нова обител за вашата душа.

Ще привършим, защото философията на духовния свят, логиката на Божествения свят са твърда храна. Само чрез висшата математика, която трябва да бъде достъпна на Вашето сърце, на вашия ум, може да се разрешат сложните задачи, които изморената човешка душа не може лесно да разреши. Но чрез светлината на разумните сили, чрез пламъка на Божествения Дух, вие ще бъдете удостоени да проникнат лъчите на това знание, на тази философия, на тази логика във вашия Дух. И ние знаем това, защото във вас има един копнеж, има негорим стремеж, има добра мисъл, която обогатява силите на вашия Дух. Затова ние ви ценим, макар вие да се подценявате. Чрез вас Божественият Дух ще възстанови царството Божие на земята. Чрез вас Божественият Дух ще въведе светли жители, които да населят земята. Чрез вас Бог ще освети земята. Ще отстрани злото от нейното лице и ще възстанови хармонията, мира и светлината.

Земята ще бъде удостоен институт, висша академия, в която ще дойдат възвишени професори да изучават нейното тъй интересно минало.

Всичко това, което ви се казва е само предисловие за онова възвишеното, което ще дойде като благодат, което вие ще почувствате и ще се радвате на този велик ден. Бъдете достойни, верни, истинолюбиви и ученици на Учителя! Учете се от неговата душа, вдъхновявайте се от неговото сърце, възкръсвайте от неговото слово, защото свещена е неговата мисъл, велико е неговото призвание. Използвайте неговата благодат, да не би да отмине и да останете да чакате с векове.

Сега се града нов свят, на който родоначалника е Христос - Христовия Дух. Той е, който хлопа, шепне, вдъхновява и ободрява. Този Христов Дух е, който подклажда огнището в сърцето ви и вие обичате. Обикнете този. Дух, за да имате лицето на Христа и живота на Христа.

Нашето пожелание през тази година е да бъдете залюбени от Христа, да Му бъдете верни ученици, на които Той ще даде истинска братска целувка. Така вдъхновени в Христа, ще имате неговия прозорлив поглед към небесните сияния на Отца и ще чуете ангелския глас, който е дивна. звучна музика в духовния свят.

Не се стеснявай, ученико, когато пристъпиш прага на школата. Знай едно: теб те чакат, защото си записан в програмата. Там се знае, колко ученика ще следват висшата духовна наука. Не бъди изключение. Смело влез, макар и да се чувстващ недостоен. Така заработи през тази година и ще имаш най-добрите резултати, с които ще продължиш следващите години.

Сега добре запомнете: Учителят има да ви каже една върховна истина. Пригответе ухото би, разведрете съзнанието си и съберете силите на душата си, за да можете правилно да прецените и възприемете тази истина. Велик е моментът, велика е епохата в която живееш и школуваш. Няма време за губене. Правилно разбери това. Не изпущай моментите, но бъда златното звено на безконечната верига, която е скачена о вечно движещата се духовна орбита - тази „перпетуум-мобиле“.

Знай, като такова златно звено, ще имаш достойнството, силите да можеш да се удостоиш; да се движиш по тази духовна орбита. Това е твоето място, което ще трябва да го заемаш достойно.

Нека всички възвишени същества да бъдат възлюбени от тебе и ти бъдат в помощ да изградиш това ново естество в себе си, за да бъдеш верен и истинен ученик на ВЕЛИКОТО БОЖЕСТВЕНО СЛОВО.

3 Януари 1941 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...