Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 75-то.

Всемирната идея.

Да се очертаят верните граници и истинският образ на една идея, е необходимо прозорлив ум и трезвен Дух.

Точно това трябва на зидарите, влизащи, като работници във Всемирното Братство, за да увенчаят успеха си в приложение на великата идея на Божествения Дух.

Духът е безсмъртна сила, която е творчество и е изградила светилището в което служат идеалистите. С голям запас от сила са нанесени в това светилище контурите на идейния живот на Всемирното Братство. Затова апелът на Духа е да съдействате на раждащите се нови синове – работници из недрата на живота, които трябва да бъдат кръстени в етерната вълна на Духа. Които носят святото име ПОСВЕТЕНИ. Това е за сега най важното и същественото за тези, които се взимат от многото и се стопяват в огъня на Духа.

Точно това търсим ние из глъбините на живота - тези надигащи се души - идеалисти. Точно и за това сме между вас. Искаме едно да знаем, а ние вече го. знаем, дали възприехте правилно и вдъхновено идеите на Всемирното Братство, готови ли сте да жертвате живота си за безсмъртните му идеи. Готови ли сте с красотата на сърцето си и святостта на ума си да му служите.

Вашата готовност е и наша готовност. Зад вас сме ние, зад нас са боговете, а зад боговете е Абсолютният Бог. И тъй, великата идея на Всемирното Братство да разкрий и сроди световете. Да превъзпита живота в световете, да разкрие и организира силите на световете.

Идеята на Всемирното Братство е да направи пряма връзка между жителите на другите планети с тия на земята, с духовете между планетните пространства с тия на земята. Идеята на Всемирното Братство е да върне и възкреси мъртвите към живота, а на живите да прелее повече светлина.

Идеята на Всемирното Братство е да даде сила и всемирна власт на учениците, за да могат да разкрият глъбините на Божеството. Тази велика Божествена идея е, която днес разтърсва устоите на душата, за да я събуди от сладкия упоителен сън. Какви са още задачите на Всемирното Братство, специално за човека на земята? Да му разкрие неговото бъдеще, да го укрепи в неговото настояще, да му спомни за неговото минало. Идеята на Всемирното Братство е да повдигне човека, да му каже за последен път горчивата опитност, че той се е отклонил мимо волята на Всемирното Братство и да покаже наново пътя към спасението и свободата. За тази всемирна идея сме между човеците. Ние съграждаме в тях нов мироглед, събуждаме съзнанието им за силата на тази нова идея, която произтича от всемирния космос, която се прелива от святостта на Бога.

Искрената идея на Духа е да организира човешките сили, да ги обедини в едно велико цяло, чрез което да може да възкръсне душата и се спаси при този нов цикъл от време, когато един нов живот в потенция, минава в нова ера.

И тъй, нека тази всемирна идея и на вас бъде Великото Начало, за да имате непреривния копнеж, непреривния стремеж, за да може наистина да имате новия образ, за който Бог се прояви в жертва.

Нека тази всемирна идея ви възпламенява, вдъхновява и обезсмъртява и наистина да чувствате импулса на живота, защото пулсът на живота е рожбата, отломъка, за който и божествата не са спокойни. Прегърнете всемирната идея като едно Върховно Начало за вашия живот и да ви бъде първата идея, за която да жертвате живота си за великото спасение на човечеството. Жертвайки се за тази всемирна идея, вие ще бъдете очакваните, предпочетените, защото кле се Бог за тях: „ще ги потърся“.

Като на истински идеалисти ви говорим. Ние искаме да облагородим у вас човешкото, да освободим от фалша съзнанието ви като длъжници на земния живот и да внесем у вас безсмъртния идеал със светящите му лъчи на зорницата, които лъчи вечно да съзерцавате и се стремите към тях. Стремете се към този лъчезарен връх, към далечното, защото, там е чистото, там е безсмъртното. Винаги се вдъхновявайте от този идеал, за да закипи у вас повече стремежа и желанието да бъдете свободни от екзекуторите.

Бъдете истински идеалисти, които ще раздавате благата и ще внесете новите елементи на новата духовна култура. Вие ще бъдете първата утеха на угнетените, на страдащите, тяхната утрешна надежда, утрешно благо. Озарени от този идеал, вие ще бъдете силни, за да можете да обършете сълзите на страдащото човечество. Върху вашите плещи се слага големият товар. Върху вашето сърце ще се напише историята на скръбта. Но вие чрез силата на всемирния идеал бъдете горди, смели, непобедими. Не се отчайвайте от препятствията.

Нека всички тези препятствия във вашия живот бъдат достойния изпит, защото, зад препятствията стои изпитната комисия. Затова вървете по пътя смело, озарени от лъчите на всемирния идеал. Подавайте ръката си на този, който иска вашата помощ за да ви последва, но не се спирайте пред никого за да не останете при тях.

Изучавайте науката на всемирната магия на Духа. Станете маги на словото, защото словото е дихание на Бога. Вглъбявайте в душата си все повече етерните сили на словото, чрез които ще възкресявате мъртвите клетки на вашето битие, които не са могли да се сдобият с живот през епохата на възкресението.

И тъй, бъдете това Начало като истински предвестници за настоящата епоха на Всемирното Братство.

Бъдете мирови съзерцатели и адепти, за да могат да се укрепя силите на Духа върху вас. Не се спъвайте от условията, които са като препятствие, а вихрено понесени на крилете на Духа. Издигайте се над неблагоприятните условия, за да се родите силни, защото условията раждат стремежите на великото бъдеще. Не пренебрегвайте условията на земята, а приемете ги като възможности, дадени ви за успех. Гледайте на земните условия като на върховно добро, което е възможност за повдигане на вашия Дух в по-висшите сфери.

Това, което е написано в скрижалите на Всемирното Братство, то е най-големия интерес за вашия Дух. Пазете този интерес като светиня, защото в светинята се ражда и живее геният и мъдрецът. Ценете и стремежа. Стремежът е първото условие за издигане на индивида. Който има стремежа, има безсмъртното разковниче. Него никоя сила не може да го съкруши. Стремящият се е участник в творческите дела на Бога. Той разгадава тайните, той разкрива замислите, той живее във вечното. Що е още идеята на Всемирното Братство? Да побратими всички човешки души по цялата земя с тия от другите светове, да направи връзка с висшите светове, за да може да се въплъти небесното братство с братството на земята. Така въплътени тия жители, живота на човешката душа, ще бъде във възход, изгряваща зорница, политаща из небесния всемир, търсеща Бога.

И тъй, вървете с трепет към храма на Всемирното Братство. Там ви чака Всемирният Учител. Той ще ви научи що е Всемирна мъдрост, що е всемирна любов, що е всемирна истина. Не се плашете, а смело тръгнете, защото настъпиха важни времена и часове. Не създавайте очаквателно положение на мировия учител. Идете на време, за да бъдете удостоени с първия му поглед, защото първият лъч е най-силния, най-красивия, най-светлия и най-богатия. Той богато награждава. Освободете се и забравете сенките на съмнението. Те са само илюзии. Влезте в безсмъртния живот на Всемирното Братство, за да бъдете родените идеалисти, стоящи на високия пиедестал в живота, да разберете тайните на живота, да знаете да живеете правилно и да имате правилни обхода с всички явления на битието, защото явленията на битието са напечатаната книга от Божията ръка. Съзерцавайте този Всемирен Разум в тази написана книга – явленията. От тази книга ще научите свещените правила за вашето развитие. Явленията са максимата, с които Учителят работи. Смело влезте в този животворящ институт и се наредете наравно с всички труженици и посветени, за да бъдете наистина дело, мъдрост, светлина и свобода.

Идеите на всемирното Братство внасят в глъбината на душата на ученика замислите на природните явления, от които той ще научи своето настояще и бъдеще, ще създаде у себе си устойчив характер, който е необходим за делото на братската духовна култура. Все повече се вживявайте във всемирния идеал, който все повече разцъфтява душата ви, ободрява Духът. ви и ви издига на все по висок стадий на развитие.

20 Май 1941 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...