Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 76-то.

По светещите стъпки.

Ученикът трябва добре да познава и знае пътя на своя учител. Ако не знае посоките на пътя и не знае условията по пътя, той не може да го намери.

Ученикът трябва да знае при какви условия живее неговия учител и при какви условия ученикът може да бъде в сношение с Бога, посредством своя Учител. Когато Мойсей потърси помощта на Бога, се изкачи на Синайската планина. Когато Христос искаше да се разговаря с небесния отец, уединяваше се в Гетсиманската планина. Когато мировият учител се вглъбява в Бога, изкачва се на молитвения връх. От това следва, че и ученикът трябва да знае, кога и при какви условия може да има пряма връзка, с другия свят.

Казано е: Бог навсякъде пребъдва, по всяко време и на всяко място. Но умният, талантливият, здравомислещият ученик подбира чисто място - място на „светая светих“, за да съсредоточи в тишината мисълта си, уедини чувствата си и се издигне с душата си в духовния свят, за да може да заживее реално в Божествения свят. Вие, като ученици, създавайте си тези условия, защото те са първо стъпало за изкачването на ученика във висините. По пътя на посвещението ученикът трябва да знае следното: той трябва да бъде брониран, но не със стоманена броня, а с психическа броня. Неговата защитна броня е съставена от духовна материя. Нему се предава още секретен ключ на това защитно гнездо, което ученикът трябва добре да пази, като духовен борец и да държи всичко в тайна. Да знае добре да пази в себе си свещеното начало, което боговете му разкриха. Ученикът трябва да бъде добре защитен, защото труден е пътя му. Той винаги ще се сблъсква с големи изненади и ще се изправя пред големи пропасти, затова трябва да бъде брониран , за да може смело, невредим да минава. Но не е само силата на ученика, с която може да мине мъчнотиите. Когато той ще трябва да мине големите пропасти, една друга сила - неговия водач, покрива съзнанието му и го пренася на етерния бряг. Но, ако водачът види, че ученикът не е брониран, той го оставя. Ученикът трябва да знае за големите изпитания, когато е в пътя на посвещението. Целият му път е посвещение-посвещение, в издръжливост и проява. А когато стигне и влезе в светилището, там започва посвещението на неговите духовни сили, на неговия Дух.

Пътят на ученика е вдъхновение за неговия Дух. Той му определя великата цел. А целта за него е култа, към който е обърнал цялото си внимание и поглед.

Стремящият се ученик винаги превъзхожда във всяка борческа акция, Той не се опъва; не спира. Всеки час, всеки ден, той е облян в светлина, която му осветява Пътя към целта. Целта за ученика е безсмъртен идеал, а безсмъртието е пролетната вейка за неговата цел. Стремейки се по пътя на посвещението, ученикът знае устоите само на един живот - животът на стремежа, силата на стремежа и любовта на стремежа. За предания и стремящия се ученик умора не съществува. Той не се спира пред никакви препятствия. За него тъмни зони не съществуват и смъртта няма власт. Ученикът е фокус за природата, маг на божествения живот, ангел на духовния и дело на физическия живот. Той не отстъпва пред никакви препятствия. Той е над всяка съблазън и изкушение. Той не се плаши, защото знае, че е хванат за ръката от неговия водач и го води към целта.

Ученикът никога не приспива психичните си сили. Той винаги е буден. Най-характерното в него е будността, неговата свежест и жизнерадост. Той е със силен характер и смел. В неговото сърце пламти свещеният огън на когото искрите разпалват стремежа му за повече знания и тълкувания: на великите тайни. В неговия ум е идеята - великата цел към съвършенството. Той не живее в еволюцията. Той е извън рамките на еволюцията. Той живее в благодатта на свободата. Ученикът не живее в рамките на закона. Той живее в небето и е брониран с психична енергия. Затова той не се подава на влиянието на тъмните енергии и сили, а изкусно се облича с дрехата на адепта, лети с крилете на ангела и работи с мисълта на учителя.

Пътят на ученика е свещена зона, затова е пазен от светли същества, украсен е с багрите на цветята, озарен е от лъчите на Божиите очи.

По пътя на ученика се виждат светящите стъпки на учителя, който е минал преди него. За това, ученикът ходя по тези стъпки с живата вяра и надежда, че ще стегне на върха.

Така описан пътя на ученика, дали е достояние за вас? Да, но бронирайте се и пазете ключа на вашата защитна крепост.

Ние ви разкриваме историческия път на ученика. Този път е и ваш път. Няма друг път, освен пътя на посвещението. Няма други светящи стъпки, освен стъпките на учителите. Няма по чисто място, освен пътят на ученика, който води за свещената планина.

И тъй, не се обезсърчавайте, а укрепявайте Духа си, разширявайте съзнанието си и тръгнете смело да завладеете стъпка по стъпка пътя, водещ към храма на посвещението.

Учете се от историческото минало. Не се спирайте да опитвате нещата, а съхранявайте в душата си идеала на посвещението. Светлината, която ви е дадена, е ваш откривател. Тя ще ви разкрие глъбините на битието. Вие само поддържайте стремежа и не отклонявайте погледа си от вашия водач. Вярвайте - той ще ви отведе на целта.

Къде е този път? 3ие ще кажете: кажете ни този път. Ние ще тръгнем по него. и ще отдадем душата си на вечна служба.

Пътят е в светостта на вашата мисъл, в святостта на вашите чувства, в святостта на вашата душа. И така, святостта определя пътя на ученика. А тази святост произхожда от мировия, Дух. Бъдете святи в пътя си, за да бъдете светиня на Духа си.

Дали това обяснение е достатъчно за вас? У вас все се гнезди стария изкусител. В много животи вие все сте правили опити да тръгнете по пътя, но този стар изкусител ви е отклонявал. И сега пак се мъчи да ви отклони. Неговото естество е само от кости, кръв и плът. Но на този стар съблазнител за вас, му е разклатено царството, ще му се отнемат силите и вие ще бъдете свободни. Старият съблазнител и сега съблазни народите и ги постави в световната стоманена чутура, върху която бие стоманеното черясло, за да изкара лечебно масло, с което ще се намажат раните на душата, за да оздравее. Но вие не се подавайте на тия стари съблазни. Не се оставяйте да ви води съблазнителната ръка. Пазете се от нея. Разпознавайте а чрез светлината която имате. Предупреждение към учениците. Не влизайте в световната чутура, за да не опитате жестокостта на стоманеното черясло. Бъдете вън от тези мрачни условия. Прегърнете идеята за посвещението с пламенни сърца и светли умове и разпалвайте в себе си любовта към всички народи и към всяка жива твар.

Бъдете вън от сферата на стария грях. Живейте в сферата на свободния Дух. Радвайте се, че спасявате завинаги душата си. Радвайте се, че извоювате завинаги свободата на душата си. Радвайте се, че придобивате условия за светлата мисъл. Радвайте се, че имате верен водач, който ви е подал ръката си и ви води по пътя на посвещението. Радвайте се, че сте близо и сте придобили любовта на Всемирния учител, който ви е взел под своя охрана и ви пази от стария съблазнител. Радвайте се, че душата ви се обновява чрез безсмъртното слово и Духът ви се укрепява чрез мировия Дух. Радвайте се, че ще бъдете написаната свещена книга за бъдещите поколения. Радвайте се, че ще можете да поддържате пламъка на словото, вървейки по пътя на възлизането. Радвайте се на благодатните условия, че божествените очи ви гледат и Божието сърце ви люби, Божият Дух би ръководи. Радвайте се, че не сте сами, че с вас живеят, мислят и чувстват хиляди разумни същества , които са вдъхновение и изблик на Божията святост. Радвайте се, че във всеки момент тия светли същества са готови да ви пазят и ви подкрепят, които да внесат в душата ви, светлия образ на святостта и ви спомнят, че ви сте радост Господня.

24 Юни 1941 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...