Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 82-ро.

Тайният план.

Ученико, само на силните интелекти, на дълбоко убедените и здравомислещите им предстои и ще могат да разкрият тайния план на Бога. Само вдъхновените, силните ученици могат да влязат във вибриращата душа на Учителя си. Само ония, които имат вековните опитности и са се добрали, до световната душа, която отразява духовния свят, могат да разгадаят тайния план на Бога. Само ония, в които гори свещения огън за знание и предимство между всички сили, могат да бъдат удостоени да им се разкрият скритите деви на душа та, които деви са съблазнявали духовете. Само на последователните и неотклонните ученици се поверява великата работа на Учителя.

Само на избраниците, върху които е сложен печатът на Духа, печатът на безсмъртието, Учителя доверява, и предава ключа от вратата на тайния храм - храмът, през който са минали и минават велики посветени. Посветени в плана на Бога, посветени във вибрациите на живота, посветени в безмълвието на Духа, посветени в началото на живота и посветени в безсмъртието на първата проявена клетка. Учителя поверява ключа на посвещаващия се ученик, защото този ученик е силен, добър оператор и верен сценатор. Той умее да снеме правилно и вярно всички прояви в живота на творчеството и всичкото световно богатство и богатството на вековете. Посветеният ученик е осъзнал, че е безсмъртник. Той е облякъл дрехата, изтъкана от нишките на светлината. Той е носен вихрено от крилете на светлината и винаги е, ръководен от лъчите на Божественото око. Посветеният е прозрачно огледало, през което се виждат трите необятни свята, в които живее едновременно душата. Върху челото на посветения грее звездата на благовестието, която свидетелства, че Спасителят се е родил. Посветеният определя пътя на слизащия от висините Дух. Посветеният в тайните е написаната книга със златните правила - правила, които определят развоя и реалността на душата, Духа и битието.

Що е още посветеният? Посветеният е слънце във вибрите на живота. Посветеният създава безсмъртни образи - образите на великата красота на всемирното изкуство. Той носи безсмъртието в своята душа и всемирната небесна картина - картината на блясъка на слънцето и звездите, която е дело на Всемирния Дух. Посветеният е и верен пазител на ценностите на земята. ПОСВЕТЕНИЯТ Е ВДЪХНОВИТЕЛ И СИН НА СВЕТЛИНАТА, ПРОЯВА НА ВИДЕЛИНАТА И ОГЪН НА ТОПЛИНАТА. Неговият баща - светлината и неговата майка - виделината са новото за душите. Посветеният е надежда за слабите, любов за страдащите, мъдрост, за силните и пролет за съзнателните. Посветеният е извън ограниченията, извън областите и орбитите. Той е прелитаща звезда в между планетните пространства, обхождаща проявените светове. Вярата, надеждата и силата са неговите криле. Любовта, добродетелта и истината са негова дихание, а правдата неговия път. Що е още посветеният? Посветеният грях не знае, смърт не носи, а безсилието за него не съществува. Той е верен на себе си, силен в Бога и искрен на светлите духове. Това, което носи в своето естество, то е вечността. На челото му е написано безсмъртието.

Така описан и представен посветеният пред вас, ще кажете, дали е достъпен за надигащите се души из бездните на противоречията? Това е идеалът на душата и нейното бъдеще, което тя с тъга и скръб очаква и копнее. Дали ще се освободят душите от бездната на противоречията? Този въпрос е изчерпан за посветения. Той знае и разбира, върховните закони. Те са, които създават благоприятните условия за свободата на душите. Посветеният е в ролята на трептящите светлинни искри сливащи от висините и събуждащи душите от сладкия им сън, който те наследиха от времето на грехопадането. Посветеният е признак за идващата непреривно слизаща духовна вълна от висините за да осени и просвети всички душевни сили.

И тъй, за вас, напускащите света на противоречията и приютили се под стряхата на посветените, дайте в жертва най-ценното си благо, за да бъдете любимци на Всемирния Учител. Всички посветени, обитаващи сега земята, са дясна ръка на Учителя и Той в ранни зори конферира с тях. Те идват на земята при него, съвещават се, вземат от душевното му богатство и обхождат всички вече пробудени души. Това е план на работата, за който отначало казахме. Планът е широк и необятен. Той ще бъде разкрит в пълнотата си тогава, когато вие ще бъдете силни в убеждението. Когато наблягаме на убеждението, имаме предвид, що значат ръководни сили, що значат самостоятелни и верни духове, които разбират плана на духовния свят. Първо ще се разкрие плана на духовния свят, а това е работата на силите от духовния свят. Това е мисия на посветените да разкрият в пълнота духовния свят. А мисията на Всемирните учители, е да разкрият плана на Божествения свят.

Цялото изкуство, цялата наука, поезия, всички отрасли, които са подбуждения на човешкия ум и всички ония съкровени мисли, които ръководят човешката мисъл, това е всемирната идея да се разкрие величието на духовния свят. Голяма е работата на посветените върху човека. Първата им работа е да го освободят от веригите на материализма, да го направят вибриращ Дух. Само тогава той - човекът ще има възможностите да се провери и прецени като безсмъртна душа, като самоосъзнаваща душа, която може да се ръководи от законите на духовния свят. Само нежно трептящата душа може да има чуткото чувство да напипа верния пулс на силите от духовния свят. Голяма е работата и отговорността на посветения по отношение събуждането на духовните сили у човека. Първо, той е запален факел от нежна светлина и второ - любовен пламък. И така, докосващ се до душите, той бива разбран, обичан и всяка сила е готова да забрави сладкия страстен сън и да тръгне след него. Посветеният е идеала на душата. Той е искрения брат, любящия баща и първата стъпка за нов живот.

И тъй, бъдете първите пионери, да се изкачвате по свещената стъбла на посвещението, на съвършенството и свободата. Посветеният всякога, в най-голямата мъчнотия тихо нашепва; братко, всичко за добро се нарежда. Не тъжи. Тъгата ще се преобърне на радост. Посветеният нашепва винаги звучното слово на Учителя. Той казва, че не си смъртник и никога не си бил мъртъв. Посветеният поднася винаги живия хляб и ти казва: яж братко, това е живот от тялото на Учителя. Посветеният подхранва винаги със словесното мляко и ти придобиваш духовна бодрост и си готов за разумна жертва, готов си да дадеш най-ценното от своята душа за делото на Учителя.

Сега ви говорим за духовните сили, защото царството на посветените е високо в духовните области. Идеалът на посветените е посвещаването им в Божествения свят. Божественият свят за посветените е новото, което им е обещано да минат в по-висши сфери, да се слеят с великата душа на учителите. Що е още работата на посветените? Да внесат безсмъртната клетва, да внесат духовния лъч в умовете, да внесат духовния лъч и пламъка на любовта в сърцата, да изваят образа на духовния човек. Това е идеалът на посветените сили - да създадат образа тъй, както подобието съществува. А каква е работата на Учителя? Тя е още по-сложна. Работата на Учителя се проверява и се предава на посветените или планът на Учителите могат да го знаят отчасти само посветените. А кой може да знае планът на Бога? Това е работа само на Учителите.

Но сега да оставим това. Въпросът е да бъдете послушни и имате убеждението и готовността да дадете прием на посветените. Те са жреци за душата ви. Те са молитвен час и запалена свещ. Само те могат да ви дадат най-хубавото и красивото чувство и свещеното убеждение, защото те живеят в тях. Техният живот е живот на красотата и живот на чистотата. Посветените са светящите образи, които душите съзерцават и учителите в тях благоволяват. Така поставен въпросът, ще кажете: нима човешката душа не може да има пряма връзка с Всемирния Божий Дух? Да, може, кога то мине по пътя на посвещението, по пътя на святостта и възлизането. Ученикът не трябва да се спъва, а да отвори душата си, за да го осени светлината на посветените. И когато Учителят го погледне, да го види светящ. И тогава неговият Дух ще благоволи и ще му предаде ключа на тайните, ключа на безмълвието и ключа на . Духа. За , да може ученикът винаги да отключва тайните съкровища, тайните скини, в които са скрити тайните планове на битието, от него се изисква висш духовен морал, братска обхода и да има силна радиираща мисъл.

Само така ученикът ще познае посветения и посветеният ще напише на челото му безсмъртното слово. А какво ще бъде това слово? Верен и истинен. И когато Учителят го срещне и прочете „верен и истинен“, какво ще стане? - Ще каже: „ Отче, аз и ти сме едно. Тези, които ми даде, давам ги на Тебе“. Верен и истинен. Това са синовете на правдата, любовта и истината,

Целта ни е да повдигнем малко завесата в унисон със словото на Учителя, за да проумеете плана на духовния свят. Посветете се в този план. Този план е същественото в вашия живот. Докато не го разберете, не можете да се домогнете До вратите на Божествения свят. Опознайте се като живи души, безсмъртни души, за да може да заживеете като наследници в духовния свят.

Учениците се спъват най-много в това, че смесват плана на Божествения свят с този на духовния свят, и с този на физическия. Слязлата духовна вълна на физическия свят е условие за идването на Божествените сили. Те ще минат през духовните полета и ще се вглъбят във физическия живот. Това е магията, с която посветените вливат в душите на учениците струите на живото слово. Затова, бъдете маги в слово, в сила и в тайните, за да бъдете маги и светила за възлизащите души от материалистическия свят, напускащи материалистичните вълни, за да се освободят по благоволението на творческите сили.

Въпрос става за седемте посвещения. Това са седемте небесни сияния, седемте небесни багри, седемте небесни облекла на небесната царица. Всеки стъпил в посвещението, носи облекло с дадения цвят. Щом си се облякъл с дадения цвят на едно от посвещенията, ще имаш резултата на съответното посвещение. Със седемте посвещения се достига да седемте области на космоса. Но дали сама седемте области са? За дадено време на човешката душа и човешкия Дух са предвидени възможности до седем посвещения. А душа, постигнала седемте посвещения, вече облича дрехата на велик посветен. От човешкия. ум и човешкия критерий, що значи посвещение - посвещение на физическия свят, посвещение в духовния свят, посвещение в Божествения свят и посвещение в самия Бог?

Каква е разликата в посвещение в божествения свят и посвещение в Бога? Посвещение в Бога, е да бъдеш по живот като Бога. Посвещение в Божествения свят, е да бъдеш като Учителите - синовете на Бога. Посвещение в духовния свят, е да бъдеш като жреците. А посвещение във физическия свят, е да бъдеш като мъдреците.

И тъй, нашата работа е сега да ви кажем да бъдете мъдреци, а другото ще ви го кажат Учителите. Какво значи Учители? Много ли са те? Много синове ли има Бог? Казано е в словото „единороден“. Да, една душа са те, един Дух с много замисли и творчески сили. Защо е това така? Това е работа на Бога. Синове сте, богове сте - богове в Единния Дух, в Единната душа - синове на един родоначалник. По ясна идея e: и животът изхожда от един център, но се е раздвоил. В какво се е раздвоил? В творчество. Бог излъчи от душата си и каза на тези излъчени души: идете и населете моята безкрайност. Творете създавайте, за да бъдете радост моя. Земи да създавате, слънца да запалвате, на трапезата с богове да се храните. Вие сте тази излъчена душа от душата на Бога. И той сега говори на тази душа: „Върнете се синове и зарадвайте душата ми“.

Решението на духовния и Божествения свят сега е да се дадат огнените езици на Духа и тия ученици, които ще имат това дарование, ще обхождат земята и ще разнасят с разпален Дух новото учение. Сега е важна епохата. Вие сте дело на новото и ще бъдете радост на Учителя. Ще дойде ден, когато ще ви се разкрие големият план, но сега не мечтайте това. Ще дойде ден, когато Духът ще ви научи на всичко и ще ви разкрие плана.

9 Септември 1941 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...