Jump to content

Recommended Posts

ПРЕОБРАЗЯВАНЕ

Има обикновени срещи в живота на ученика, има и специални срещи. Обикновените срещи са при обикновените условия, а необикновените срещи са при необикновени условия. За да се създадат необикновени условия, основните елементи трябва да са от свръхестествен произход.

Кой елемент е от свръхестествен произход? Ученикът трябва да познава този елемент. Той е елемент на Първичната душа.

Кога ученикът ще открие този елемент? Кой ще бъде неговия учител, неговият ръководител, неговия професор, философ, който може да му открие първичният елемент на Първичната душа?

Има един такъв учител, един такъв философ, мъдрец. Това е Божият дух, защото Той е присъствал при всички необикновени процеси, при всички свръхестествени явления. Той е родоначалник на всички прояви на висшите светове в живота на съществата.

За да дойдем до свръхестествените, до специалните, до идейните условия, трябва да имаме този елемент.

На кого може да се повери? Може да се повери само на ония същества, които ще могат най-вярно и положително да освидетелстват проявата на този свръхестествен елемент.

Могат ли да се намерят по лицето на земята такива същества? Много векове Духът е търсил такива същества.

Намерил ли е? Отговаряме: намерил е. Това са специални представители.

Кои са тия представители? Това сте вие, които влизате във Върховната вътрешна школа.

Необходимо ли е да се прибегне до това? Необходимо е, да се почувства специалното давление на Духа, за да може все повече и повече да става достъпна душата на Първоизточника. Такава е сега идеята на Духа - да се надникне и в лабиринтите на Върховната вътрешна школа т. е. да се използват напълно трептенията на Духа. Колкото повече се обогатява земята с върховно присъствие, толкова повече животът, културата, стремежът на съществата върху нея се обогатява, се подобрява.

Много школи съществуват в света, много школи има и по другите планети, в другите светове, но всички те са подготвителни. Всички школи дават първоначален тласък към върховното. А за да има ученикът достъп до върховното, той трябва да влезе във Върховната вътрешна школа. Върховната вътрешна школа трябва да бъде един нов образ по знание, по мисъл, по идея, по дело.

Какво ще се изучава във Върховната вътрешна школа? Върховното изкуство на Духа и необятната Божествена душа. Не е малко да изучиш върховното изкуство на Духа и да се втопиш във върховната божествена душа. Това подразбира ученикът 75 на сто да се е откъснал от физическия свят и да има само 25 на сто, което да го държи долу, за да може да завърши един нов цикъл от своето съществувание. Тия 75 на сто са, които го подготвят, за да може да открива, да съзерцава, да се слее с вибрите на необятната божествена душа. Там ученикът придобива едно ново посвещение. Естеството там е съвършено различно от това в по-нисшите светове. Там всичко е изящно, префинено, абсолютно.

Ученикът трябва да разрешава два важни проблема: проблема на физическия свят - неговата същина, неговото устройство и идеите вложени в него и духовния свят - неговата същина, неговата система и безкрайните идеи вложени в него.

За да може да овладее системата и безсмъртните идеи на духовния свят, той трябва добре да се справи с идеите и същината на физическия свят.

Каква е разликата между физическия и духовния свят? Във физическия свят същините и идеите се изменят и променят, а в духовния свят същините са реалност, а идеите са проекции, сили, които провеждат безсмъртната програма на Духа.

Къде ученикът може да се спъне? В изпълнение реда и порядъка, предвиден от Всемирния разум в духовният свят и от Всемирния разум на физическия свят. И двата свята обаче се допълват в нещо, имат някаква специфична връзка. Тази връзка е човекът.

Достатъчно ли е това? Не е достатъчно. Трябва да има една втора сила. Тази втора сила е ученикът. Човек значи начало. Ученик - подразбира това начало да създаде ново начало.

Защо са тия начала? Трябват ли те някому? Изпълнява ли се чрез тях някакъв закон? Те са в основата на творчеството. Ако няма начало, не може да има и следствие, не може да има реалност. Кое е реалното? Проявеното начало.

Цялата система, целият духовен мир на ученика на физическия свят е да прояви Началото във велико творчество - да твори, да създава, да преобразява.

Може ли в творчеството да има преобразяване? Най-голямото изкуство из ученика е да преобразява. Какво ще преобразява? Дисхармонията в хармония, дисонансите в съзвучие, да преобразява мисълта си и чувствата си?

Достатъчно ли е това? Преобразявайки себе си, целият околен мир е в процес на преобразяване. Да преобрази средата, в която той присъства, да преобрази енергиите, които го ограждат, и които са в дисхармония и в противоречие, да преобрази изкуството, да преобрази философията, в това е силата на ученика. Но за да стане това, за да има ученикът тази сила на преобразяване, той трябва да я черпи от някъде, трябва да има извор. Този извор е духовният свят. Докато ученикът не стане напълно преобразен духовен свят, той винаги ще бъде зависим от законите, от идеите, от състоянията на физическия свят.

Колко много трябва ученикът да се издигне, за да проведри, да преобрази средата на физическия свят. Тогава е лесно да възприеме идеите на духовния свят, да потекат те като музика в него, като тон, като песен, като поезия, като философия, като красота, защото духовния свят е олицетворение на светлината.

Да имаш светлина, подразбира да си извор. Малките блата ще пресъхнат, малките реки ще пресъхнат дори и малките морета ще пресъхнат, но необятния океан никога няма да пресъхне, защото по начало той е първична същина. Ти не трябва да се примиряваш с това, че си малко блатце, че си малка рекичка, малко море. Щом си в процес на преобразяване, ти имаш всички възможности да преобразиш своя мир, да го преобразиш напълно в духовен мир.

Какво е духовен мир? Необятният, безграничният океан на Духа. Ученикът е идея на Духа. Като нова идея на Духа, трябва да преобразиш света т. е. да преобразиш духовете на физическия свят.

Каква безсмъртна, каква велик идея се крие в думате преобразяване. Да преобразиш една идея, трябва да знаеш началото й, трябва да знаеш вариациите й, трябва да знаеш тона, цвета, трябва да я познаваш по начало.

Кой може да знае това? Великият мислител, Великият поет, Великият музикант, Великият учен.

Кой го е научил? Духът.

Къде се е научил? В университета на духовния свят.

Така е работил Духът в миналото, макар в по-нисши варианти, в по-нисшо движение. Днес Духът проявява най-скритата мисъл на духовния свят. Защо? Защото процесът на съвършенството, процесът на освобождението е в най-благоприятни условия. Той е в прилив на пълно преобразяване. Ученикът трябва да се освободи от този скелет, от тази плът, от своите очи, нос, уста, от своите ръце. Да се освободи от целия свой физически мир и да приведе в изпълнение идеите на духовния свят.

Какво значи това? Да презрем физическите си органи, физическото си тяло? О, не! Да съборите кумирите, да съборите старите идеи, закостенелите идеи, които са като тежки, неповдигащи се камъни и да прегърнеш най-светлите идеи. Така ще бъдеш напълно преобразен.

Когато говорим за преобразяване, ние навлизаме доста много в детайлите на духовния свят. Ние няма да говорим как живеят там съществата, как се хранят, какво изучават, какви им са отношенията, какво те мислят и какво работят. Защо? Щом ученикът е във връзка със силите на духовния свят, той ще знае, че те са най-реалното свидетелство и най-силните преобразователи.

Тази Школа трябва да бъде един нов образец по съзнание, по мисъл, по дело, по идея.

Може би ще се възрази, че в миналото школите са били ръководени от специалисти мъдреци. Това е вярно. Всяка една духовна искра е ръководена от специалисти мъдреци. При Върховната школа обаче положението е друго. Тя се ръководи от Върховния Божи Дух.

Какво цели Той? Да разгърне диплите на Божията душа, за да стане Бог достояние във всички свои прояви като една нова реална дихателна система, като една най-реална мислеща система, като една най-реална светлинна система.

Ето не каква височина се изкачва ученикът на Върховата школа. Благодарение на тази височини той може да види все по-високо, все по-просторно широкия душевен Божи мир. Тогава за него няма да има непознати явления - природни, световни или вековни събития. Защо? Защото той е в унисон с всяка една трептяща клетка на Божия ум. Колкото повече се изкачва на височината, толкова повече този ум става негово ръководство.

За да може да крепне духовният елемент в една школа, изискват се и върховни характери. Върховните характери се укрепват от върховни същества. Върховните същества се създават от върховния елемент на Божествената душа.

И тъй, нека у теб укрепне този елемент на Божествената душа, за до бъдеш вече само душа и те Божествена душа. Ще дойдат ли тогава свръхестествените явления? Ще има ли ново откритие? Ще има ли нови способности като ясновидство и др.? Много естествено. Където присъства Божествената душа, там всичко е прозрачно и светлинно.

Ето как ще се открие всемирното върховно огледало, през което ще се наблюдават жизнените клетки и Всемирната душна. Два елемента трябват: жизнените клетки на Всемирната душа и върховните клетка на Божия ум. За да може да с осъществи тази идея, налага се едно висше присъствие от върховните светове.

Могат ли върховните сили да се спрат на земята? Ето един много важен въпрос и процес. Досега е имало периодично слизане на тия същества, които са играли важна роля в културата, в науката, в идеите на човечеството, но тия същества са отминавали и са се спирали в други някои планети и съзвездия, като са служили като дух на творчество, като подготовка на човека, като система за човека. От това присъствие се е зародила идеята да се създадат специалните науки за живота на човечеството. Тия науки с дошли от някъде. Те дойдоха от тия върховни същества, които за малко време се спряха на земята и отминаха. За да могат човешката душа и човешкият дух да се обогатят с повече качества и таланти, бе необходимо тия висши духовни представители отново да посетят земята. От далечно и от близко време се знае, че такова едно върховно същество посети земята и то специално българската земя. То посети земята, която се готви да възрасти това семе и остави дълбоки следи. Това семе от духовния свят ще възрастне, но му са необходими специални органически условия.

Има ли ги на земята? Има ги, но в много бедно състояние. Сега ще трябва да дойдат нови работници, които да наторят почвата. Сега събираме тия работници. Вие сте тия работници. Ако ви призовахме да вземете участие в началото на една нова Вътрешна духовна светиня, то ние ви викаме като добри работници - да наторите почвата, където е посято божието семе.

Кой ще ви бъде в помощ? Огънят, водата, въздухът и светлината. И знаете ли как добре ще ви помагат. Какви специалисти са те. Огънят - като начало, водата - като следствие, въздухът - като дихание и светлината - като дух. Те са, които ще ви помогнат да разтворите тежката, голямата книга, на която са написани законите на цялото миросъздание. Те са, които ще ви помогнат да се научете да четете, да откривате йероглифите, тайните знаци върху тази книга. Те ще възпламенят вашия дух, ще го направят пластичен и светещ, тъй както свети слънчевият лъч.

За да можеш да стъпиш здраво върху фундамента на Върховната вътрешна школа, за да можеш да минеш нейния златен праг, трябва да имаш добрата солидна подготовка на тия сили, на тия елементи. Ти малко си се спирал да мислиш, що е това въздух, що е това огън, що е това вода или светлина. Защо? Защото ти си втопен в тях и не можеш да ги проучиш и съзерцаваш. Те са като една специална среда. Сега ти се отваря нова страница да можеш да проучиш елемента огън и то най-подробно. За да можем за в бъдеще да продължим нашите върховни размишления, трябва да знаеш за огъня. Трябва да проучиш най-обстойно и елемента вода, за да можеш да се ползваш от житкостта на словото. Трябва да проучиш и другите два елемента - въздух и светлина.

Може би ще кажете: Как ще имаме време да се занимаем специално с тия елементи? Дадено ти е това време. Ти си длъжен да използваш това време и да изучиш върховното състояние на тия първични сили, на тия първични елементи. Тогава ще откриеш как се е създало човешкото тяло. Тогава ще проучиш и себе си като физическо тяло, като астрално тяло, като духовно тяло. Тия елементи влизат и четирите тела. Елементът на водата влиза във физическото тяло, елементът на огъня влиза в менталното тяло, елементът на въздуха влиза в астралното тяло и елементът на светлината влиза в Божественото тяло.

Когато знаеш за тази висша върховна физика и химия, ще можеш да продължиш своето образование, своето възпитание и своето съвършенство. Щом си стъпил върху началните елементи, ти си вече положителен в своето знание. А трябва да знаеш. Дали ще продължим делото на една Върховна вътрешна школа, ще зависи много от добрите субекти. Когато има добри проводници, добре се работи. Добрите проводици, добре определят светлината.

За да имаш светлинни елементи, които да могат да определят началото на всеки елемент, е необходимо да изградиш една нова основа. Новата основа която ще изградиш , иска свръхестествени материали, тия свръхестествени материали ще трябва да ги заемеш от някъде, ще триона да ги откриеш. Ще ги намериш само при специалните условия на Божествената душа. От никъде другаде не можеш да ги заемеш. Никъде другаде те не съществуват. Те са или органически материализирани, или психически нематериализирани. За да може да има положителни елементи, опитани, минали през степените на огъня, през степените на водата, на въздуха и светлинната, се иска една специална проверка.

Как ще преобразяваш? Кой ще те запознае с основите на тия върховни елементи? Само Върховният Божи Дух, който е поляризиран в тия четири елемента. За да можеш да боравиш с тия елементи, трябва да имаш най-елементарната подготовка за основите на огъня, на водата, на въздуха и на светлината. Затова дълг се налага – да проучиш материала, даден досега, макар и от посредствените професори и учители. Те са се добрали до известни истини. Ти трябва да знаеш тези истини. Това е необходимо за да можем по-нататък да пристъпим към по-вътрешни, към по-скрити страни на тези елементи.

Какво прозрение е необходимо. Но не се плаши ученико, че в това прозрение ще иждивяваш много сили, много енергия, много светлина. Колкото повече се втопиш във вътрешния състав на тия основи, толкова повече се преобразяваш, толкова повече ти олеква, защото се освобождаваш от товара на миналото, на низшето. А това е главната идея. За да бъдем в унисон с върховните божествени мисли, за да отворим една нова врата, вратата на една Върховна вътрешна школа, на едно специално Светилище, ние ще трябва да подготвим и известни условия.

Защо е необходимо?

Ако не беше така, кой би се спрял? Кой би чакал? Ние ще направим усилия да стъпиш върху златния праг на Върховната школа, но да не би да дойде у теб мисълта: „Ние още не сме готови за най-елементарните условия, за най-елементарната подготовка, а тук се иска да ни представят като едни от факторите за бъдещите исторически събития, за бъдещите исторически постижения, за бъдещата култура“. Новото вино се налива в нови мехове т. е. новото слово се влива в нови сили, в запазени сили, запазени морално, запазени душевно, умствено неопетнени. Това е необходимо заради великото, което ще се открие за подготовката на новия ученик.

Колко сложно е естеството, колко сложно е състоянието на Всемирната Божия душа. Ако у тебе стане навик, ако ти прозреш, ако ти виждаш, слушаш, чувстваш вече шепота на тази Всемирна Божия душа, ти ще бъдеш нов възроден жрец. Земята е бивала посещавана от жреци, от пророци, а сега тя е най-бедна. Но има вече нов тласък, нов прилив на Духа, за да се създадат нови жреци, нови мъдреци, нови пророци, нови адепти. Поради голямото престъпление, което човечеството извърши по отношение великия представител - Божия син, всички условия се отнеха т. е. всички представители отминаха земята. Но голяма е милостта, голямо е съчувствието на Върховния ум и на Върховната душа по отношение слабите души и ето: земята има ново посещение на Мировия Учител на Бялото Братство. Настана ново време, нови условия. След неговата изпълнена мисия, Духът продължава, може би периодически, но системно да разказва, да провежда великото слово, за да открие върховните елементи на Божията душа и Божия Дух.

Трябва ли да се спрем на едно място и да кажем: „Дойде Божият представител и неговото слово е дадено, е напечатано? Достатъчно е да се поучим от него“. Да, може, но човешкият дух е вечно търсещ, човешката душа е вечно копнееща. Тя търси, а духът чака.

Какво чакат? Ново откровение. Сега е епоха на ново откровение. Де откриеш Божията душа. Колкото и да е сложна, колкото и да е тайнствена, колкото и да е необхващаща, ние решихме да я открием и затова пристъпихме да създадем условия за едно върховно светлинно ядро. Принципите тук са много специални - дълбоко, необятно мълчание, дълбоко съсредоточение, всестранно размишление и жив подвиг - да бъдеш всякога и на всяко място, във всяка област, във всяка сфера, във всяко царство. Така ще намериш върховните клетки на Божията душа и ще спреш при тях.

Ученико, бъди специално преобразяване, за да бъдеш ново начало на светлина, за да бъдеш ново начало на хармония, ново начело на идеи, ново начало на преобразяване на физическия свят.

Защо се иска това? Защото работата на Духа е непреривна. Той се спира на всяко място, където има условия. Той се спира там, където има цветче, там където има душа, там където има музика, поезия, живот. Тогава духовният живот от духовния свят ще изпълни земята и физическият свят ще придобие лицето на духовния свят.

Да снеме системите от духовния свят, да си служи с принципите от духовния свят на физическия свят, ето каква е голямата работа на ученика. Това е, което го определя като върховно преобразяване.

Трудно ли е? С присъствието на върховните сили на Духа не е трудно. Те ще осветят пределите, етерите пътищата, областите на ученика.

Колко много ученикът трябва да знае. Да се намери сред звездите, да проникне в духовния свят, да изживее присъствието на Божествения свят, това е гениалното, това е постижението на ученика, това е да има най-новия образ, най-преобразената същина, най-преобразения духовен живот.

Варна, 1-8-1954 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...