Jump to content

Recommended Posts

ВЪРХОВНОТО СЪСТОЯНИЕ

Готовността на ученика е едно от най-висшите качества, които той може да притежава в своето развитие. Тук не става въпрос за обикновеното, за еволюционното развитие на ученика, защото то се извършва и при други условия - при подготовката, при процесите, при съблазните и т. н. , но има една друга, една нова готовност, за която ние често сме загатвали, а тя е присъствието. Има готовност, която е стимулирана от някакъв си вътрешен потик, от някакво вътрешно подбуждение, от някакво вътрешно настроение, а има готовност, която е дълбоко прозрение, т. е. върховно състояние.

Нашата цел е да направим в достояние върховните неща. За обикновените неща, за специалните неща имате вече школовка. Имате лекции и беседи. Имате и Вътрешна шнола. Тя ще ви даде специалните положение, специалните състояния. Но ние имаме една друга мисия и тя е върховна мисия - да прокараме през вае върховното състояние на Божия дух.

През кои вае? През новите ученици, които имат вече върховно състояние, защото за върховните неща може да се говори, върховните неща могат да се проектират, да се начертаят, да се хармонизират само при върховно състояние.

Но ще се възрази: „Колкото и да правим усилия, ние още не можем да изживеем и да чувстваме това върховно състояние“. Ученико, това съвсем не пречи на Върховното ръководство да проведе онази висша възможност, която да изрази напълно върховното състояние на Божия дух. Колкото и да отричате, колкото и да се съблазнявате, това съвсем не ни пречи. Ние знаем, че това са процеси, които ще стават с вас, защото при минаването ви от по-нисшите полета в по-висшите полета, към по- висшите върхове, непременно ще има трудности, падане, ставане, боледуване, безработица, без хляб и т. н. Защо? Защото стръмен е пътят т. е. неизследвани са местата, не са трасирани, не са проектирани още шосета, железопътни линии. Как мислите - може ли така лесно да се движите към висините? Оттам са дошли висшите същества, които не се нуждаят от линии, но ученикът, който е във физическо тяло, се нуждае. Следователно, щом го въвеждат в една област, в една сфера, която не е трасирана, която не е нагодена специално за неговите условия, той ще мине доста големи изпитания. Как мислите? Но всяка каяха пот по челото му ще бъде преценена, всяка въздишка ще бъде дълбоко оценена, всеки измерен поглед ще бъде дълбоко оценен. Защо? Защото опитът да се минат нетрасираните области и полета, и се изкачиш на върховете, това е подвиг на големите духове, на тия духове, които са минали границата, завардена с танкове, с препятствия, и които са съумели да приложат цялата стратегия, цялата си практичност и съобразителност, за да минат неблагоприятните линии.

Не може ли без капка пот? Изключено е. Не може, защото от момента на грехопадението се е създала тази неблагоприятна линия и е откъснала човешкия живот от Божествения живот. Единствено ученикът от Върховната вътрешна школа е, който може да проникне с голяма самоувереност и да насели висшите върховни сфери.

Когато говорим в този дух, ние знаем всичките перипетии и трудности, но това съвсем не подразбира, че трябва да престанем да говорим за истината. Истината ще бъде изнесена по всички правила, но кой ще пожелае да има кървав пот по челото си, остава добрата воля на човешкия дух. Мъчно може де се откъсне човешкият дух от физическите полета. Имало е случаи, когато адепти са идвали на това физическо поле да извършат известна операция, да внесат известен порядък и са оставали там, без да помислят, че трябва да се върнат. Има много такива случаи, която историята е хроникирала.

Защо става това? Защото и физическото поле е така много интересно, разнообразно и забавно, пълно с удоволствия, щастие и радост, защото и физическото поле е под небето на Божия свят. На физическото поле контрастите са по-големи, по-силни от всяко друго поле. Тук контрастът на красотата е така забележителен, че съществуванието наистина се осмисля. И физическото поле е копие, форма, живот на висшите полета. Следователно, някои от адептите казаха: „Същото това състояние можем да изживеем и тук“. И това е правилно. И ако сега се говори на ученика за един трезвен, разумен живот, то е да опита Божиите блага на физическото поле, да опита Божието състояние на физическото поле, да опита Божествената светлина, любов, мъдрост и истина на физическото поле. Тогава физическото поле ще му бъде един приятен, забавен миг т. е. едно разнообразно, едно електрично, етерно изживяване.

Ние никога не бихме подмамили ученика да напусне физическото поле затова, че то е дело на идоли, дело на тъмната ложа. Наистина че тъмната ложа има тук доста голямо влияние, че тъмната ложа е проявила всичкото си изкуство, но къде е онова възвишено състояние в ученика? Той вече прави разлика между Бялата и Тъмната ложа, а това не е малко. Да отделяш противоречивото от положителното, тъмното от светлината, се иска една висша Божествена култура. Върховната школа именно иска да внесе този елемент на върховно състояние в ученика, за да придобие тази култура. Как мислите, няма ли заченки у вас от тази култура? Имате заченки от нея, но не тъй лесно е да могат да се запазят. В процеса на целия нисш мир най-разнообразното, което е за вас, това е присъствието, което ви напомня, което ви озарява с върховно състояние. Всички велики ученици, които са идвали на земята, са имали като подкваса върховно състояние. Затова те са били отчуждени от обикновените вярвания на човечеството и са се изявявали като индивидуалисти. Без някой да ги е учил, без някой да им е въздействал, без да са имали някои примери или образи, те са били в особено състояние. И това е забележителното, чудното и знаменитото в тях, че са имали такова състояние, което е поразявало духовете.

Ние имаме още една задача и тази задача трябва да я осъществим. Макар и да има съблазни, макар и да има противоречия, но трябва да направим вече пряма връзка с ядрото на земята и с ядрото на висшето състояние на Божия дух. Щом имате човешки дух, трябва да възприемете и светостта, трябва да възприемете и състоянието на Божествения дух. Тогава между вашия дух и Божествения дух ще се роди това състояние на върховност. Тогава всяко ваше действие, всяка ваша, работа ще има върховен облик. Макар и да казвате, че откакто сте влезли в Школата особени промени не са станали с вас, но знай, ученико, ти си даден момент в Школата. Ти още не си седнал на скамейката пред Учителя. Ти още се приготвяш, ти още се свениш, се съблазняваш, ти все още казваш: „Как да седна? Дали това място е за мене? Дали няма да претендира някой?“

Такова е вашето състояние. Вие сте влезли в Школата, но сте взели и вашия товар, и някои от вашите съветници, които ви съветват да не би да сте някак подмамени. Те ще ви нашепнат, че това място не е за вас, че това са халюцинации, че това са абстрактни, несъществуващи неща. Но за да бъдете вътре в Школата, има един друг наставник, който ви говори: „Сега сте при условията на небето. Там където сте сега, там е небето“. Защо? Защото вътрешният, върховният импулс ви подтиква към творческа работа. Той не ви препоръчва удоволствия, забавления и т. н., но чука върху вашето съзнание. Макар и да дойде до положение на преумора от това чукане, но то трябва да издържи и ще издържи. Вашето съзнание трябва за великата работа, за върховното състояние. Това съзнание е именно онзи процес, който става между човешкия дух и Божествения дух. Колкото и да е напрегнато състоянието на човешкия дух, Божественият дух има това свойство, това изкуство и тази специалност да подхване леко като майка човешкия дух и да го преведе през тъмните, през мъчно проходимите сфери.

Но ще кажете: „Защо досега още не ни е превел? Защо трябва още да се съблазняваме? Защо да мислим още, че сме в немощ, в незнание?“ Не е лесно духовното раждане. Вие имате опита на физическото раждане, колко то е трудно, а колко повече духовното раждане? То е един процес на състояние. Но колкото и да мислите, че не сте успели във вашето школуване, във вашето развитие, във вашето прозрение, у вас има вече една коренна промяна, която се чете по вашето лице, по вашето движение и по вашето присъствие. Всички около вас го чувстват, го знаят, дори идват до положение да се уязвяват. Но при тия процеси винаги е имало такова давление. За ученика на Върховната вътрешна школа обаче единственият път, единствената възможност остава да премине през големите препятствия и да влезе в областите на върховното състояние. Само при върховното състояние той ще може да научи детайлите на висшите духовни светове, защото тогава той ще влезе в контакт с представители на Върховното ръководство. Тогава няма да се чуди как е можал да открие как живеят членовете на едно духовно семейство, защото той ще знае за тях, защото те ще му разкажат за това, защото те ще му бъдат винаги в помощ, дори ще го възнаградят с някои свойства, с някои свои апарати, с някои свои опитани средства, които ще му послужат като география, като история, като астрономия, като астрология.

Ученикът на върховната вътрешна школа има да се занимава специално с върховната система на Всемирното бяло братство. А знаеш ли, ученико, каква организация е то? Знаеш ли каква сфера, какво поле, какъв връх, каква необятност е света на Бялото братство? Бялото братство е родоначалника на живота. Бялото братство има кодексите, има промисъла на великото Божествено състояние. Организацията, силите, просветата, културата те са възприети от върховното Божествено състояние. Затова Белите братя ви говорят за Божествено състояние, за върховното състояние, за върховната любов, за върховната свобода, за върховната светлина и върховата истина.

Ученико, щом си навлязъл в областта на проникването, продължи. Не се спирай, недей мисли, че ще загубиш времето си. Ако се върнеш назад, бъди положителен, че всичко ще изгубиш, защото назад е светът на противоречията, светът на контрастите, светът на процесите, светът на Тъмната ложа, но тя има сметки с тебе. Не тъй лесно ще те пусне. Но уповавай на Върховното присъствие, защото щом Божията ръка те подеме, никакви тъмни сили не ще могат да те откачат от нея.

Това е един процес на ново възпитание. ние сега те възпитаваме. ние още не те посвещаваме, защото ти трябва да придобиеш върховно възпитание. А върховното възпитание се представя с върховно състояние. Когато придобиеш то а върховно състояние, тогава ще получиш пълно посвещение. Тогава ще се посветиш във върховните кодекси, във върховните идеи, във върховния промисъл, във Върховното начало, във Върховното строителство.

Бъди радостен и щастлив, че ти послужи да премине Духът Божи през тебе и да каже на света, да каже на всички души и духове, че върховният промисъл е преминал през земята, за да може всяка душа и всеки дух, да потърсят пътеката, от където той е минал.

Бъди щастлив. Но не разбирай щастието в удоволствието, а в онези свещени моменти, когато сте се пробудили за върховното, когато ставате проводници за Божественото състояние, за върховното състояние.

Ние ще те занимаваме с върховното дотогава, докато напълно го осъзнаеш, защото ти сам пожела. Ние те питахме дали да открием една такава страница от нашето свещенодействие и ти пожела, и обеща. Сега не отстъпвай, от това, което обеща. Бъди уверен, че то няма да спре твоята еволюция. Напротив, то ще съкрати пътя на твоето възлизане. На друго място ти няма да чуеш подобие елово, защото всички религии се страхуват да не би всичко това да е богохулство, да не би да е отклонение от Божествения път. Всички религии и култури до сега са били само за дресиране, за школовка, но сега иде върховното състояние на Божия дух т. е. пълното осияние на Божията душа.

Велики дни на изживяване, велики моменти на присъствие е да имаш това състояние, да слушаш словото на Върховното и да мислиш и размишляваш с върховния разум, с върховната мисъл.

Не може по други пътища. Има много пътища - пътищата на вярата, пътищата на надеждата, пътищата на добродетелта, на мъдростта, но тук има вече един нов път, пътя към върховното състояние.

Че трябва да имаш това състояние, факт е. А ти се подаваш не известни влияния, на известни събития, на известни природни стихни, плашиш се от някакви си войни, земетресения, наводнения, светкавици, плашиш се, че земята може да се разсипе и т. н. От какво ли не се плашиш. Питаме тогава, каква ти помогнаха старите религии, старата мъдрост, старите идеи и старите учения? Нищо не са ти помогнали. Ако ти е помогнало нещо, то е благодарение на това, че е дошъл един нов цикъл, че е дошъл един момент на преход, за да може Върховният дух да вземе под свое влияние, под своя диктовка, под свое ръководство твоя дух. Ако ти още не го слушаш, то е твоя вина. Ти си виновен за това. Ти си виновен, защото влиянията на стария свят, влиянията на другата ложа те доста много занимават.

Но ща кажеш: „Нека да ни въздействат върховните сили, за да се освободим“. Върховните сили някога няма да те изнасилят. Това е система в Божия дух. Те никога и никого няма да изнасилят. Те вървят по пътя на разума, но пътя не върховния промисъл, по пътя на върховното състояние.

Ще кажете, че трябва да имате някаква промяна. И ние поддържаме: трябва да имате промяна и тази промяна трябва да проличи във вашето размишление. То трябва да има оттенък на върховно размишление. Вашата мисъл трябва да бъде така съчетана, че да има пластика на най-красивите вариации, на най-красивите е движения. Когато говориш, на устните ти да проличи, да проблесне върховна блага усмивка. Никога не свивай веждите. Не разваляй влиянията на този свят. Веждите са граница на духовния свят. Следователно, не разваляй влиянията на този свят, за да минеш в по-далечни светове, а не да внасяш бурите. Когато говориш, винаги да имаш усмивка. Когото дойде такова напрежение, ти често пъти вземаш становище на отрицателното. Но респектирай духовете, охранявай се, вземай по отношение на тях позиция. Макар в даден момент те де премълчат и да не ти отмъстят, но ти с блага усмивка провеждай влиянията, провеждай идеите, провеждай мислите на върховното състояние на Духа и всичко ще се стопява, всички духове ще отстъпят, защото те не са свикнали да воюват с Доброто, с любовта и с истината. Още повече, те не са свикнали да бъдат под сянката на върховното състояние.

И така, за да стане у вас коренна промяна, дръжте в мисълта си тази прекрасна проява. Винаги, при всички случаи, когато говориш, непременно да има усмивка на твоите устни. А това е изкуство, това е магия. Усмивката изразява дълбокото, вътрешното състояние на твоя дух.

Прави опити в тази област. И когато направиш тези опити, и се добереш до някои достижения, пак ще си говорим. Тогава може да критикувате Върховното ръководство, но сега още нямате право, защото сте в процес на дресиране, в процес на възпитание, а не още в процес на посвещение. Посвещението подразбира прякото влияние на върховното състояние. Може земята и небето да преминат, може слънчеви системи да изменят своя път, може небесни тела да се пуснат в пространството, но това съвсем не трябва да поклати, съвсем не трябва да раздвижи мира на ученика, защото той е вече наследник на върховно състояние. Ако някой от боговете е нарушил равновесието на известна слънчева система, нима това върховно същество, тази върховни сила ще има някакво преживяване на сътресение? О, не. Това е сила на върховно състояние. Следователно, и ученикът при всички случаи трябва да бъде върховно състояние.

Така възпитава Върховната вътрешна школа, така препоръчва Върховната вътрешна школа, такова е посвещението във Върховната вътрешна школа. Щом си влязъл в тази Школа, всички дебри сили са на твоя страна.

Щом си във Върховната вътрешна школа, ти си вече под охраната на цялото небе. Тогава ще кажеш: „Където е ученикът, там е небето, т. е. там са силите на светлината, там са силите на културата, силите на науката, силите на знанието и силите на първичния момент“.

Имаш прекрасни случаи, имаш прекрасни условия, имаш прекрасни състояния. Използвай ги докато си на физическия свят, за да можеш да се ориентираш правилно и в другите светове. Нека твоят копнеещ дух се почувства вече добре ориентиран, въоръжен добре и да бъде вече готов да срази всяко препятствие в каквото и да е сражение. Така подготви духа си.

Кой ще го подготви? Ти, ученико. Посредством Божественото влияние, посредством Божественото проникване на духовните енергии, у тебе ще се създава вече едно такова състояние, но ти бъди трезвен, използвай това състояние за велики върховни дела. Щом го използваш, ще бъдеш доволен, задето ще имаш вече плодове, продукт. Този продукт или тези плодове могат да бъдат вече едно средство, една мисъл, едно музикално съчетание, едно културно просветно творчество и т. н., и т. н. , то не е важно. Важно е да използваш това състояние. Имали сте го, но сте го употребили за други неща, за други миражи. Колкото клетки има в човека, толкова миражи има. Всяха клетка има свой мираж, има своя мислеща система, свой път и свое мирозрение. Не мислете, че щом тя е отделна частица, няма отделен мир. Там има една индивидуалност, която е фактор, която е енергия на ядро на кондензирана светлина, психическо ядро, ядро на проникване, ядро на движение. Но за да може този общ колектив да се въведе в един общ тон, да се хармонизира, за да може да се създаде една велика продуктивна работа, трябва непременно един фактор на върховно състояние. Твоят събуден дух трябва да оцени дадения момент или това върховно внимание.

Само ти, ученико, имаш добрите условия да конферираш, да разговаряш, да размишляваш, да питаш, да се ориентираш, защото цялото просветно върховно ръководство е на твое разположение. То се занимава специално с тебе, защото неговата мисия е голяма. Голямо е неговото внимание. То се занимава не само с отделните човешки същества, но и с целия животински, растителен и минерален свят по лицето на земята. То се занимава и с другите светове, и с другите клонове на другите планети и най-после и със слънчевите ядра, които образуват семейства на слънчеви системи. Привилегия е за тебе това, че този Дух, който е така всемирно ангажиран, прави тези отстъпки, това отклонение от своето велико предназначение, спира се пред теб и те пита какво ти е.

Така разбирай нещата, за да станеш силен, за да станеш мъдър, любящ, да станеш здрав, годен за една посвещаваща се работа. На е малко това. Пази го. Пази да не загубиш този момент. Не проспивай дните. Нека твоят дух бодърства. Нека винаги да бъде във връзка с Върховното състояние. То е, което ще респектира силите в него.

Щастлив си, щастлив си пред всички същества, които живеят по лицето на земята. Щастлив си заедно с всичките всемирни бели братя, защото Всемирното бяло братство работи. Внася култура на върховно състояние.

Това е новата наука, това е новото знание, това е върховна мощ, това е върховно състояние, когато ученикът придобие тия лъчи на върховно състояние, тогава той лесно се запознава, лесно се вживява и лесно открива целия Божи свят, защото върховното състояние го провъзгласява за велик архитект на Върховното строителство.

Ние изживяваме особена радост, ние сме особено щастливи, ние сме особено занимателни както към вас, така и към себе си, защото пред нас стек една особена дилема - да възприемем върховното състояние тъй както приемаме най-сладката храна, тъй както приемаме най-сладкото питие, тъй както приемаме лъчезарните слънчеви лъчи.

Ученико, когато придобиеш върховното състояние, бъди уверен, ще получиш върховни слова от други слънца, от други слънчева системи, които по сила, по авторитет, по израз са върховното състояние на мировата хармония.

Колко много има да учиш, какви случаи ще имаш на срещи, на разговори, на размишление. Какви възможности ще получиш било в творчество, било в идеите. Богати, всемирни идеи ще занимават твоя ум. Върховни идеи ще занимават твоя дух. А в теб, копнееща душа, ще се зазори нова зора, зората на върховното състояние, която напълно ще те освободи от връзките в по-нисшите полета.

Не се спирай да мислиш: „Ами сега? Дали по-нагоре? Дали не трябва да дам ухо на страничния свят? Да не би да се отклоня от общия ход?“ Тия въпроси съвършено трябва да бъдат отстранени, съвършено отчуждени. Те не са вече реалност. Те са само една изживелица. Ти трябва завинаги да се простиш е тях. Теб трябва да те занимава уханието, дъхът, влиянието на върховното състояние. Тогава това върховно състояние ще те грабне и ще те отнесе там, където де бъдеш истинско познание, истинско осветление. Ти си един работник, ти си един апостол, един жрец, един адепт, който ще разнесе Божественото слово, сладкото слово, живото слово, който ще разнесе благата нежна усмивка, която е цвете, розата на растителния свят.

Ти, ученика, ти ще бъдеш тази съкровищница, която много очи, с много мечти, с много въжделения ща дойдат да видят. И всеки който види, да получи впечатления не чудна красота, на чудно спокойствие, на чудно върховно състояние. Духът ще те грабне. Духът ще те отнесе не само по лицето на земята. Той ще те отнесе из звездните царства, из светлинните ядра, за да можеш да минеш през велики Божествени култури. Там ще проникнеш Божия промисъл. Там ще получиш ново Божествено призвание, ново Божествени посвещение, образование и съвършенства.

Теб те чака върховно откровение. Какво по-велико ще чакаш? Какво по-велико ще търсиш? На каква по-велико ще се надяваш? Няма, ученика, по-велико. Всичко друго е пустота, дело на тъмните сили. А ти, когото взеха от тази среда и поставиха при нови благоприятни условия, бъди най-голямото щастие, бъди най-голямата особа, бъди най-голямото изключение за времето и за момента. Не забравяй винаги на устните ти да трепти една светла, върховна Божествена усмивка, защото устните са, които говорят, устните са, които изливат Божественото слово. А Божественото слова е винаги радост, усмивка, чистота, светлина.

Ние ще продължаваме да говорим, защото навлизаме вече в една върховна област на Върховното ядро на Духа. Следователно, ние дадохме ангажимент пред върховните сили, че ще изнесем някои детайли от тия области. Затова ние искаме да подготвим ученика, да придобие върховно състояние, за да могат да му се поверят върховните идеи, върховното знание.

Прекрасни, необятни области, светещи светове, там където живеят, там където мислят, там където размишляват, там където работят и откриват велики същества - адепти, ангелски същества, които са реалното знание, реалните същини, които знаят за едно начало, които са едно върховно състояние при всички случаи на Върховното строителство.

Ако ти само слушаш, ако ти още изживяваш процесите, то е, че теб те устройват. И ти вземаш участие, но често пъти препятстваш на това строителство. Но, ученико, ти вече си ученик, ти си вече на скамейката да учиш пред великото лице на Върховното ръководство, пред твоя Учител - този велик, всемирен покровител.

Бди над тебе този покровител. Той не те оставя да се отклониш. Всичко ще стане по строго очертана линия, за да може твоят дук да получи наистина върховно кръщение. Бъди доволен, защото доволството е съгласие. Бъди добър, защото добротата е съгласие. А какво е съгласие? Да бъдат всички духовни сили в тебе в една идея, в едно общо цяло, в идеите и цялото да прониква все повече и повече върховното състояние.

Ето перспективите, ето твоето утре, ето твоят изгрев, който те чакаш, за който ти отиваш сутрин. Не трябва да се нарушава порядъкът. Ако би биле позволено да се наруши порядъкът, бихме ви грабнали и отнесли.

Какво ще отнесем? Вашата душа, за да мене тя да се увери, т. е. да предаде вяра на вашия скептичен ум и на вашия упорит дух. Ние обаче няма да проявим тъй нареченото ексцентрично действие. Не че те са ексцентрични, но са такива по отношение на вашата физическа организация, а не праволинейни. А нашата цел е да предадем у вас една култура или най-малкото, да внесем тази Божествена усмивка на вашите устни и при всички случаи на вашия говор, на вашите изказвания, на вашето слово, да проличи върховно влияние върху тях. Устните така да говорят, така да предават размишленията, че наистина да проличава великата върховна Божествена култура.

Велик е животът. Върховно дело е животът. А това върховно дело един ден, в даден момент, ще направи едно прекрасно чудо. Вашата душа е, която чака това чудо. Тя чака всеки ден да дойде това чудо, тъй както сутрин изгрява слънцето,

Ученико, чудото ще бъде за тебе, че за твоята душа ще изгрее едно друго, едно ново слънце на всемирно върховно състояние. То де внесе светлина, за която още никой не знае - не знае нито нейните елементи, нито нейните измерения, нито нейното вещество. Тя е особен род енергия, особен род етер, особен ред дихание.

Ние ще ви говорим, задето ни се даде слово, задето ни се даде език, т. е. развързаха езика, който досега беше спънат, който критикуваше. Ние сега ще го разработим, тъй както цигуларят разработва своята цигулка. Чрез този език ще ви предадем прекрасните образи на другите светове. Чрез този език ще ви предадем прекрасните мелодии, изпълнявани в другите светове. Чрез този език ще ви предадем методите на върховното изкуство на другите върховни светове.

Радвайте се, че този език проговори, че той няма да ви остави в недоумение, че този език ще ви разказва за великото бъдеще, че този език де ви разказва за великото върховно състояние.

Бъдете готови, за да не се спира протичането на Духа.

Варна, 6 юни, 1955 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...