Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 84-во

Системите на Духа.

Едно истинско съзнателно пренасяне на духовния мир подразбира пълна свобода в чувства, мисъл и постъпки и то - пълна свобода под диктовката на разумния дух, защото само разумният дух е който провежда висшата замисъл на първичното у Бога, за реализирането на творчеството в необятността на вселената.

Свободно пренасяне в духовния свят подразбира да имаш съвършен обект или цел, която да те привлича и да систематизира всички мисли и желания за осъществяване и завършване на даден цикъл в живота, за да може да се преведе върховната мисъл на Бога като ръководство и път, като осветяваща звезда, която да пръска изобилна светлина по пътя, за да може издигащия се високо във висините човешки дух, да може да се домогне до възможностите на Божествения свят.

Що значи домогване до Божествения свят? То е да напипаш пулса на всемирния дух, защото без диктовката на духа, без мисълта на духа, без светлината на духа, човешката душа не може да се освободи.

А как ще стане това? Имате ли ясна представа за онова, което предстои на посвещаващия се в тайните да му бъде разкрито настоящето и бъдещето с всички стремежи и копнежи в живота му? Божественият Дух се носи из вселената. Той търси обекти из глъбините на земния живот силни личности и ги връща при силните духове. Този дух сега, прокарва идеята за абсолютната свобода. Що значи абсолютна свобода? ТО Е ДА МИНЕШ ПРЕЗ ЧИСТИЛИЩЕТО, ДА ЗАВЛАДЕЕШ ПОВЪРХНОСТТА И ДА ЗАЖИВЕЕШ В ПРОСТРАНСТВОТО. Абсолютно свободният е нежната ръка на Духа, чрез която Духът работи върху центрове те - чакрите на посвещаващия се. Абсолютно свободният е свободен от всякакви задължения. Той е излязъл от нисшата материя и е преорганизирал нисшите тела, систематизирал е материята, организирал е светлинни инсталации във висшите тела, през които инсталации бликат ручеите на светлината. Абсолютно свободният има едно подобие и то е ВЕЧНОСТТА. Абсолютно свободния има едно верую, а то е БЕЗСМЪРТИЕТО. Абсолютно свободният има една наука - СЪВЪРШЕНСТВОТО. А когато казваме, че Духът Господен се носи из вселената, разбираме абсолютна свобода на издигащите се души, които имат авторитета на Божествения Дух. Без Божествения авторите, без Божественото място, без Божествената присадка, душата робува, душата е потисната, бори се със смъртта, изживява моменти на ужаса на царството на тъмнината.

Защо е това така? То е да се разкрие мировата душа. Да се намери и по-ясно очертае пътя на Мировия Дух. И когато събуждащата се душа се домогне да тия области, мине чистилището, астралните полета и заживее в менталните, в духовните полета - в Божествените полета, само тогава ще бъде разкрит планът за човешкия Дух, планът за намиране тайнствения път за Всемирната душа.

Но вие ще кажете: що ни трябва да търсим Всемирната душа, когато нашата душа е така тясно свързана с много подобни души на нея? Да, но във Всемирната душа е Началото, във Всемирната душа е Проявлението, във Всемирната душа е Явлението. Докато не бъдете по-интимно, по-близко свързани с методите, с дисциплините, който проявяват това Върховно Начало на Мировата душа, до тогава скитницата душа ще изпитва огнените страдания. Но, днес Духът подтиква душевните сили към съзнателни процеси и към чудна Божествена организация и когато душите се организират в култа на любовта, в култа на мъдростта и истината, те ще бъдат озарени от лъчите на Първичното Начало което разкрива лабиринтите на Всемирната душа. Само под диктовката на Всемирната душа посвещаващите се са свободни. Само под диктовката на Всемирната душа те имат реалния живот. Само под диктовката на Всемирната душа, имат нюансите на красотата и изобилен прилив на знание в сложните вариации на живота.

Но защо човешкият Дух трябва да знае пътя, водещ към святостта на Всемирната душа? Защото човек е излязъл из глъбините някога, из лабиринтите на тази Всемирна душа и сега е настанало времето, когато душата трябва наново да се върне там - при своите, в големия океан на святостта. И днес в епоха, в която става това възвръщане на душите, това осъзнаване на духовете и ще им се даде названието на посветените, на адептите, на мъдреците, защото днес е епоха на възвръщане. Забележете: идва един нов преход, заражда се новия човек - човекът на шестата раса. Болежките са доста големи при раждането на новия човек. При този сложен процес присъстват посветени, жреци и учители; Земята не помни такъв върховен момент. Всички отрицателни, тъмни сили, със своя предводител Сатанаил, са в отчаяна борба. Той предвожда смело своята армия, стремейки се да разруши до основи този родилен дом, за да не би да се даде възможност да се роди новият човек - човекът на абсолютната свобода. Затова тази епоха е интересна и важна за душите, които живеят на земята сега. Но това не става само на земята. Борбата е много по-ожесточена в астралните полета, там в големите крепости, в които са се закрепостили силни пълководци на тъмната ложа и които държат в страх и ужас и подчинение всички онези души, които са извън съзнанието, които носят камъни и кал за изграждане на защитните крепости. Държат ги и в робство. Но ще падне царството на мъчителите. Идва ден на отдих и всички роби ще бъдат освободени, а армията на тъмните водители ще бъде в плен. Ще пленува до тогава, до когато се откаже от надменната си гордост.

Дали няма същата реакция и в причинния свят, където всяка причина създава последствията и системите от тях? Такива системи отклоняват душевните сили. Има системи, които действат хоризонтално, които действат перпендикулярно. Има системи, които действат във възходящата система. Само при възходящата система се създава абсолютната свобода – или абсолютната свобода на духовете. Това, което ви казваме, е взето от общия план, който план се прокарва вече в изпълнение от посветените от адептите и мислителите в творчество, в светлина и мисъл. Как става това? Дали със слово или с внушение? Знайте: пътищата на Духа са единни. Словото се проявява чрез внушението. Първо Духът внушава, прояснява съзнанието и след това словото се проявява. Ако днес на някоя души се говори в слово, то е затова, защото те имат вече внушението.

Сега на вас духът предпочете да говори чрез словото, защото у вас внушението е възприето. Те е и живота ви. Вие вече съзнателно цените живота. У вас тепърва започнаха да се проявяват силите на живота. Тепърва започна да се организира вашата духовна мисъл. Тепърва започват да се систематизират сили на вашата воля, които волеви сили подтикват вашия дух към дейност.

Кое е началото във вас? Работата на Духа.

Духът е, който проявява дадени качества. Това е работата на духа, защото качествата са атрибути или системи на духа. Сега навлизате в областните на системната работа на духа и всеки ученик, който служи и учи при учител, трябва да познава системите на духа, трябва да бъде строго определен като добър работник в работите на духа. Работата на Духа е да систематизира мислите, да подрежда желанията, да пречиства чувствата и да определя постъпките. Системите на Духа са вътрешен живот. Или системите на Духа проявяват Бога в човека, защото Бог още не е системно проявен в човека. Тепърва Духът ще прояви Бога в човека и човек ще носи названието БОГОЧОВЕК.

Системите на духовния свят са още непонятни на човека на физическия свят, но всеки индивид, на когото е внушено, той вече има прозрението и долавя отчасти системната работа на творческия Дух. Когато индивидът с прозрение влезе и общение с Всемирната душа, духовният свят за него е вече откровение. НЯМА ИЗДИГАНЕ БЕЗ ОТКРОВЕНИЕ. Затова, човешкият Дух вечно се стреми и търси пътя, да може да се домогне до откровението, защото в откровението е силата, величието и свободата. Когато посвещаващия се домогне до възможностите на откровението, той намира своите, той се свързва със съвършените същества, възприема от тях добрите мисли и черти, обогатява душевните си сили с ценностите на тяхната душа, обогатява сърцето си с пламъка на тяхната любов и осветява ума си с тяхната светла мисъл. Всеки посвещаващ се в мистериите на Духа, е в пряма връзка със слънчевите синове, защото понятието слънце подразбира изблик на непреривна светлина, непресъхващ извор на светлина. А всички ония съвършени същества пият от потоците на слънчевата светлинна вода, затова ги наричат слънчеви синове. Има много слънца и много синове. Има синове, които живеят в системата на слънцето. Има същества, които живеят в системите на Първородителя на Слънцето, но там условията са съвършено непонятни за ония същества, които живеят при условията на Слънцето. Много са обитателите - милиарди същества са, които се радват на слънчевия свят, но копнежа в тях да търсят Първопричината, не отпада, не отсъства, защото естеството на Духа е вечнотърсещо.

Това сега са само нахвърлени мисли за слънчевия живот, тъй като има голяма разлика със земния живот. Благодарение на живота на слънцето, животът на земята е във възход, в дадена степен. Тъй както живеят съществата върху земята, те се чувстват чужди, защото земята им дава само двадесет и пет процента от онова, от което зависи техния живот, а останалото седемдесет и пет процента е слънчево. Но, има същества на земята, на които тоя процент още се намалява. Тия адепти, които живеят на земята, имат само два процента от земята, а всичко друго е слънчево. Но, тия адепти се стремят още да намалят тоя процент до един и това е тяхното майсторство. Тях ги наричат майстори на мистериите.

Говорим ви сега така, защото искаме и вас да подтикнем към това изкуство, за да станете и вие майстор и на мистериите. Посвещаващият не е случаен. Той представлява скелета - костите, върху които ще израсне слънчева материя. Тази материя ще бъде тялото на новия човек от шестата раса. ТОВА ЩЕ БЪДЕ. Вие вече сте мислители. Възприемате системите на Духа. Не ви говорим за религии, идеологии, за доктрини и организации, ние ви наричаме вече добри майстори на мистериите, а след време ще ви наречем АБСОЛЮТНО СВОБОДНИТЕ, защото сте под ръководството на Духа. Бъдете гръбнака на тази духовна Школа - Школата на Духа. Тя е, която замества всички до сега системи - зидарство, масонство, окултизъм, религии и други, защото трябва да се изпълни пророчеството на Христа, който казва: „Когато дойде Духът, на всичко ще ви научи“. Извън това, всичко е старо вече. Стари методи, стари дрехи – скъсани вече. Посвещаващият се облича вече в новата дрехи, изтъкана от нишките на светлината. Тази е дрехата с която е облечен човекът на шестата раса, ученикът, който се ръководи от системите на Духа. Това е новото, което донесоха слънчевите синове на земята и в това ново ще се кръстят напредналите и посвещаващите се души. Като казваме кръстят, разбираме, ще се посветят напредналите души.

И като така и вие, посвещаващите се в системите на Духа, бъдете винаги пламенни в стремежа, ревностно подготвени да седнете на скамейката - там при мировия учител и жадно да поглъщате огненото му слово. Като казваме огнено слово, разбираме огъня като символ на първичното, защото огънят всичко стопява. На земята единствено той е първичен. Никоя сила не може да го стопи. Той е Начало –„Алфа и Омега“. Когато кажем огъня, ефектът е голям - всестранно понятие, а образите - безгранични, ако разбира се може да има понятие за образ безграничен. Това е образа на Бога. Ние искаме да знаете тия неща, защото без понятие за образ, нещата не могат да бъдат достъпни. Но когато кажем безграничен образ, съзнанието трябва да изпъква онази първична мисъл която дава една реална представа за безграничното, за вечното. И тогава, какъв е този образ, който няма граници? Ние ви въвеждаме в системите на Духа - там, където елементите сами по себе си дават идеята. А всяка идея дава представата за безграничния образ.

Сега да премахнем границите. Когато премахнем границите, идва състоянието на абсолютната свобода. Идеята е да заживеете без граници. Премахнете синорите, защото те са едно зло и препятствие за издигащия се във висините Дух.

Какво значи това - абсолютно свободни? Абсолютно свободният не застава като център на слънчева система или във физическия свят, като цар на племената. Абсолютно свободният изпитва удоволствието на свободата. Той се движи с бързина по-голяма от тази на светлината, защото абсолютно свободният е МИРОВО СЪЗНАНИЕ. Далечно е това, отвлечено е, но пътят на посвещаващият се е такъв. Всяка душа ще мине по този път, защото пътник подразбираме, постигането на дадена цел. И тогава казваме и постигнатата цел оправдава всички средства. Това, кое то ви се говори тук, на друго място се внушава. Ще кажете: каква е тази привилегия? В този град има образуван един духовен фокус, духовен център. Има запалени светилници, които вече светят. И по-малките светлинни пътечки, които са образувани от тази светлинка, слизалите висши сили на земята доволно са тръгнали. И тъй, радвайте се на щастието - щастие за вашата душа, а възможност за вашия Дух, че ще имате случаите да бъдете посещавани от висши представители на духовния и Божествен свят. Сега се изпълня пророчеството на Христа, който каза: „Ще дойда от небето с плеяда ангелски сили“. Но има нещо още по-велико, по-съвършено, а то е: идва Божият Дух, който ще застане на всеки посвещаващ се поотделно и ще ръководи и действа, ще организира и отваря духовните очи и ще бъдете ясновидци. Ще осени духовното ви сърце и ще бъдете пророци. Ще просвети духовната ви мисъл и ще бъдете маги на словото. Сега се провежда една богата духовна система за вашите характери, за вашите дела и тази система ще бъде израз на новия ви духовен образ - образ на красота, пластичност и изящност. Челото ви ще се издигне, очите ви ще проблеснат, устните ви ще проговорят и сърцето ви ще затрепти от облика на светлината.

И тъй, бъдете носители на новото. Пазете святото възвишавайте заший ум в разумното, просвещавайте вашата мисъл във вечното, защото това е от системата на Духа. Провеждайте тези системи, за да бъдете зачнати и родени като деца на ПРОСВЕТНАТА ШЕСТА РАСА.

26 Декември 1941 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...