Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 88-мо

Скритите сили у човека.

Най-върховно изживяване, най-свещени чувства изпитва ученикът, когато е стъпил в пътя, озарен от лъчите на свещения огън. Затова, най-верният будител и показател е свещения му идеал. Свещеният идеал е мечтата и стремежите на водачите, които вдъхновяват ученика. Най-голямата радост изпитва ученикът, когато почувства допиране същината на неговия водач до неговата същина. Водачеството за ученика е най-същественото, най-реалното за неговото начало на посвещение. Ученикът се чувства воден тогава, когато осезателно възприема силите, предадени му от неговия водач. Водачът е същество, тясно свързано; в мисъл, в чувства и в постъпки с емоционалната трептяща вибра на душевния колективитет на ученика. Водачът е същество, богато удържайки под своя власт условията, при които ученикът школува. Водачът е свободен от егоистичните чувства. У него преобладават алтруистичните чувства. И благодарение на тези големи заслуги за общия колективен напредък на духовете, той получава названието „ВОДАЧ“.

Водачът живее в специална атмосфера, в специални условия, при специални сфери и области, в които той спазва строго реда и порядъка на тези йерархии. Той прокарва системно онази тайнственост, която цари в тия области. Водачът живее в специален мир. Той има ключа, възможностите да се добира до най-скритите замисли във висшите сфери, във висшите полета на Духа. Водачът е същество, което познава добре магията на космоса. Водачът разбира и знае живота и порядъка на космоса. За главното ръководство водачът е ценно същество. Той служи на общата кауза за събуждането на душите, намирайки се в затруднение. Кога се говори за водач, трябва да се разбира същество, което работи с всички скрити сили у човека.

И тъй, друго едно проявление на знанието, това са скритите сили у човека. Докато човешкият ум и човешкото сърце не бъдат втопени в изблика на духовните скрити сили в човека. До тогава човешкото същество ще бъде разединено, опозорено. Докато човешката воля и човешката обективна мисъл не бъдат слети в духовния устрем на Духа, дотогава човешкото естество ще изпитва страшните поражения на смъртта.

Кои са тези скрити сили у човека? Има ли скрити сили у човека? Да, вярата е една скрита сила у човека. Любовта е една скрита сила у човека. Надеждата е една скрита сила у човека. Мисълта е една скрита сила у човека. Усетите на душата са скрива сила у човека, стремежите на Духа са скрита сила у човека. Всички тия сили, за които казахме, ако са проявени по отделно, те не са скрити сили. Но, ако те се проявят под диктовката на върховната скрита сила у човека, те представляват една мирова сила, психична сила и тогава човек бива същество в пълнота и съвършенство. Скритите сили у него са една проява на всемирна хармония. Скритите сили у човека са проява на закона, които в резултат дават Всемирната Памет. Човек е най-богатото същество на земята. То притежава завидните дарове от Небесния Благодетел. То притежава Върховната сила от Небесния Цар.

Човек е най-красивото същество на земята, защото е емблема на царската корона. Що значи царска корона? Тя е съставена от мъдростите на вековете. Украсена е с багрите на световете. Осветена е от лъчите на светлината. Това е съвършената форма на голямата награда, която се дава на ученика. Ученикът е коронясан принц, роден от чреслата на богопомазания цар, а този цар - Баща е Духът. Духът коронясва ученика и той държи за неговото поколение и царствената му обхода. Ученикът знае за скритите сили у него. Той познава блясъка, излъчващите лъчи от неговите очи - къде и в кои области те трептят и осветяват. Ученикът знае за силата на, трептящата си мисъл в кои сфери тя движи етера в колелото на вечността. Ученикът знае и познава силите на вярата - в кои царства тя облагонадеждва и разказва за голямата история на човешката душа. Ученикът знае за силата на надеждата, която е бленувала, изкачвайки по безкрайната: стълба из висините. И там във висшите сфери, тя носи успокоение и разказва за сладките блянове. Ученикът знае за онази върховна сила у себе си - любовта, която сила полита с непонятен устрем из хармоничните светове и се слива с общия изблик на живота и разказва за скърбите и радостите, за утехата и надеждата, разказва за вярата и мислите, за волята и чувствата и ги представя пред олтара на светая-светих. Ученикът знае и за онази скрита сила у себе си - непреривният дух, който всякога разпалва неговото естество, събужда всички трептящи сили у човека, подбужда, го към стремеж, към власт, учи го да може да хваща всяка нишка на живота, който е съставен от много нишки, от много разноцветни нишки. Той го напътва, от кой цвят, защото е важно от кой цвят ученика ще си служи. Животът е една мрежа, изплетена от разноцветни нишки. На тази мрежа са плели и дивакът, и смъртникът, и рицарят, и управителят, и царят. На тази мрежа са плели и мъдрецът, и пророкът и учителите. Много зависи, какъв е водачът на ученика, за да му покаже и съответни нишки от живота - от кого са те изплетени на тази голяма мрежа. Мрежата е вълнообразни. Тя плува в пространството. Всички същества живущи на земята, са под влиянието на тази мрежа. За да се освободят от тази мрежа на живота, зависи под кои нишки са попаднали съществата. През нишките , изплетени от посветените, лесно се минава. Има пропускателни отвори и самите нишки са светящи. А страшно е при попадналите под онези тъмноцветни нишки, изплетени от престъпниците. Там животът е ад.

И тъй, едно знайте: за да излезете от тази голяма мрежа на живота, ви трябва водач, който да организира скритите сили у вас и ви изведе от планетния живот. И; тъй философията на живота е, ученикът да се свърже със слънчевите водачи, които да го преведат през планетната мрежа и го отведат в слънчевото небе. Това е посвещението на ученика, школуващ на планетите. Ето идеята, как е дошъл животът на човека на планетите, при какви условия и при какви особени замисли човек се е намерил на планетите. Слънчевите лъчи са виновни за това. Те отнесоха човешкия дух на планетите. Това е една дълбоко замислена система, защото слънчевите същества имат за цел, създадените от слънцето планети да бъдат осветени, усъвършенствани. Идеалът на слънчевите същества е да върнат слънчевия живот в слънцето. Първият човек е дошъл от слънцето. ТОЙ Е СЛЪНЧЕВ ЧОВЕК. Душа от слънцето, мисъл от слънцето и чувства от слънцето е имал той. Трябва да имате ясна представа за слънчевия живот и за планетния живот. У вас понятията трябва да бъдат всемирни, всестранни, защото плеядата мирове и голямата безкрайност, това са ваши бащинии.

Като ви говорим така, имаме предвид скритите сили у вас, които са запазили трепета и образа на слънчевия живот у вас. Идеалът на всеки посвещаващ се ученик е да може да се освободи от планетния живот и да се издигне в сферите на слънчевия живот, а то значи да бъдеш независим, свободен, да не бъдеш воден от планетните водители, а воден от слънчевите водачи, да не бъдеш раждан от планетна майка, а изгряващ син на слънчевата майка.

Внасяме тази идея, като искаме да подпомогнем вашия стремеж, да подпомогнем вашето съзнание, да разширим обема на вашата мисъл, да развържем крилете на вашия стремящ се дух. Затова е казано: „само духът е, който ще разкрие скритата истина за човешкото съществувание.“ Но как мислите, маловажна ли е работата на онези същества - слънчеви сили, които се заселиха на планетата Земя. Да, те са първите заселници на тази. новосъздадената тогава земя. В тях Духът не угасва, а се стреми да организира живота на тази планета Земя по образец на слънчевия живот. И всички ръководители, учители, системно са провеждали идеите - как и при какви условия да се подрежда живота на тази планета Земя. Ако в ръководителите, учителите и посветените е имало нещо свръхестествено, магическо, то е било слънчево. Сега, при интимна среща ви разкриваме, от плана малко. Ще дойдат дни, и идат те, когато ще се разкрие малко от великия план. Ще дойдат дни, и идат те, когато ще се разкрие в пълнота истината за човешкото съществувание.

Благодарете, че попаднахте под слънчевото ръководство. Благодарете, че слънчевите учители внедряват у вас словото на светлината. Благодарете, че попаднахте под пряката светлина на специалните слънчеви лъчи, защото попаднахте под лъчите като избрани. Но само слънчевият живот ли е? Този въпрос ще го оставим за някоя по далечна среща, защото той сега не е тъй важен. Сега най-важното е да бъдете свободни от планетния дух. Посвещаващият се е дошъл като естествоизпитател, като пътешественик, като завоевател на земя и море, океани и пространство. Това е негов път. Той не се спира, а постоянно изучава, завладява, облагородява и освобождава. В посвещаващият се е залегнала идеята за Върховното право и това право му дава свободата да обхожда земята, моретата и океаните, като се стреми да запази индивидуалността си и да прояви скритите сили у себе си. Като пътешественици, ще имате големи трудности, защото нисши духове живеят на планетата Земя. Те ще ви нараняват, но този, който е намерил и открил своя водач, той е безстрашен, непобедим.

И тъй, като ученици, живущи на планетата Земя, добре изучете вашето начало, вашето настояще й вашето бъдеще. Имайте ясна представа - не представа, а знайте какво ви очаква и къде ще спрете. ИДЕЯТА И ЦЕЛТА Е ДА СЕ ВЪРНЕТЕ НА СЛЪНЦЕТО. На вас го казваме. Други няма да го знаят, докато не попаднат пад специалните лъчи, идващи от слънцето. Как ще отидете? Как ще се върнете? С какви превозни средства? Кой ще ви отведе и с каква бързина ще пътувате за Слънцето? За бързината ще си послужите с висшата математика. А при какви условия ще си послужите с всемирната хармония, с изкуството? Знание се изисква, да познаваш скритите сили у себе си, да разбираш езика им, защото те говорят на слънчев език.

Защо трябва да се връщате на Слънцето? Трябва да се върнете, да си отпочинете, защото и други планети ви очакват. Всемирният живот е непреривен, вечно се прелива, а посветеният живее във вечността. ТОЙ Е РАБОТНИК НА ВЕЧНОТО НАЧАЛО. Той не е свободен до тогава, до като не се върне блудният син при своя първороден Баща. Но човек казва: привилегия е да бъда аз на планетата Земя. Привилегия е, когато си свободен на планетата Земя, но нещастие е, когато си заробен на планетата Земя. Човечеството на земята е БЛУДНИЯ СИН, затова трябва да се върне при своя Баща. Тази беше идеята на Христа, който дойде от Слънцето. Но защо трябва сега да се набляга да се върне този блуден син? Причината е голямата любов на Бащата, голямата тъга на Бащата. Защо това е така? . Нима Бащата не е в състояние да създаде добри условия на своя син на земята? Да, но непослушният син не осъзнава добрите условия, въвлече се из гъстата материя и остана да живее с нисшите духове. Добрият син работи от сутрин до вечер при своя Баща, връща се в дома на своя Баща и почива. А блудният син не се връща и остава при нисшите духове и осквернява родословието си.

И тъй, вземете акт от тези слова. Внедрявайте ги в душата си, запечатвайте ги в ума си, поверете ги на духа си и тръгнете след вашия водач, който от сутрин до вечер ви чака. Той стои пред прага с впит поглед към вашата врата, с надежда и вяра, с любов и воля, готов винаги да подаде своята десница и ви поведе по светлия път към Слънцето. Най-важното сега за вас е да възлюбите своя водач. Поверете вашата съвест на Него. Поверете вашето съзнание на Него. Поставете вашата душа, той да се справи с нейните порядки. Водачът има работа със скритите сили у вас. Той ще ги скачи в общата верига на висшите духовни сили и посредством тази верига, вашия духовен капитал ще се изнесе в общата Съкровищница, а духовното ви богатство - в царството на слънцето. Докато не придобиете изкуството да се връщате на слънцето, не може да ви се поверява друга по сериозна работа. Само от слънчевите агенти ще получите новите си назначения. Къде ще работите, какво ще работите и кога? Когато се доберете до слънчевите сфери и ясно, и вярно да можете да определите духовните полета, причинните полета и Божествените полета. А това ще стане тогава, когато придобиете слънчеви очи. Само тогава ще можете да съзерцавате всемирните царства, всемирната астрономия, да се движите из планетите на слънчевата система, а то значи, да познавате зодиаците - психичните сили на всяка планета, посветени в слънчевия живот, посветени в планетния живот, посветени в първичния живот. А то значи, да бъдеш свободен адепт, всемирен астроном, Миров Учител, да познаваш пътищата за безбройните слънчеви системи в необятното -безкрайно небе и всичко това ще бъде съзнателно. Знайте: скритите духовни сили работят върху съзнанието. Съзнанието за тях е авторитета. Чрез него те привеждат духовното знание, а духовното знание е в безсмъртието.

Колко е красив слънчевият живот! А колко е занимателен планетния живот! Колко е сладък живота на любовта - Божественият живот!

Когато ви говорим, у вас ще се зароди идеята; мисълта: колко сме ние ограничени, несръчни, непаметливи, невежи, колко сме под удара на жестока съдба. И при всичко това, нам ни се представя един друг живот, непонятен, немислим за постигане; Баснословно е това. Това е идеята на обективния ум, а идеята на колективната същина, на скритите сили у човека е идея на безсмъртните възможности - идея слънчева.

На вашия дух сега ще кажем: подпомагай чрез повече дейност скритите психични сили. Облагородявай умствените способности. Прочиствай атмосферата, за да развива мисълта голяма светлина, защото само при светлата мисъл ще се проявят скритите сили у човека.

И тъй, друга една проява на Знанието е: СКРИТИТЕ СИЛИ У ЧОВЕКА. ТЕ СА ИСТИНСКИЯ ЧОВЕК, БЛАГОРОДНИЯ ЧОВЕК, ПОСВЕТЕНИЯ ЧОВЕК.

20 февруари 1942 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...