Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 97-мо.

Самообладанието.

Ученико, чрез интимните наши срещи ние имаме за цел да се разкрият някои области от тайнственото, от непознатото още за човека. С тези интимни срещи идваме в помощ на събуждащите се души. Интимната ни мисъл сега е да можем да възстановим една разумна връзка между Бога и човека, между ангела и душата, между посвещаващия се и ученика, да проявим и направим, достъпен живота на посветения ученик, за посвещаващия се. Главният фактор, който взема участие в тези интимни срещи е Духът на творчеството, Духът на знанието и сила та, Духът на тайнственото.

Характерното в тези срещи е да създадем условие да се проявят скритите сили у вас, да се проявят съвършените същества, безсмъртните Духове и бъдат близко до човека, да може той да ги чувства и да вижда, и да се разговаря с тях. Характерното в тези срещи е да се създадат здрави основи на храма на любовта в човешкото сърце, който сега се изгражда величествен в тази малка страна - новата Ханаанска земя – България. В основите, които се поставят сега на този храм, ние имаме за цел да скрием тайните мистерии за вековете, за бъдещето. Целта на Духа е: чрез светлината, която се пръска в тази страна, да се очертаят и напишат новите заповеди и повеления за бъдещето развитие на човешката раса. Не че не са дадени до сега такива, нагодени към развитието на племената. Дадени са и има резултати, но сега се поставя въпроса за най-същественото, което се внедряван в човешката душа. Това е стремежът на ученика все повече да проникне, чрез собствената му дарба - прозрението, в тайните на Битието. Същественото в тези срещи още е да ви напомним съзнателно да наблюдавате зад всяко явление скритите мистични сили, които работят и създават новия посветен. Всички природни сили, всички духовни сили са в услуга при създаването на новия посветен. Всички учители; всички създатели на религиите, на специални доктрини, взимат живо участие при създаване на новия посветен. Цялото Битие, със своята безкрайност, всички сили на безкрайността, са съсредоточили своето внимание във великата работа, при създаваме на новия посветен. Онова, което се е говорило и писало чрез мисъл и дела в миналото, през тази епоха ще стане достъпно като реални прояви. Няма да бъдат вече чужди и непонятна думите и словото на учителите, а ще бъде хвърлена голяма светлина за голямата работа, при създаване на новия посветен.

Лъчезарни са стъпалата на мистичната стълба, която е издигната към висините в безкрайните царства и световете на съвършените йерархии. И всяка душа, стъпала на едно от тия стъпала, ще чуе божия глас, който казва: „Тръгни, тръгни по строго установените степала. Изкачвай се на по високо. Напусни обикновеното, което спъва твоя дух“.

Не е чужда мисълта, която пробожда съзнателните сили и им разкрива светлите области на тайнственото. Това тайнствено, което е блян, стремеж, ожидание, то е новият човек. Като посветен, човек има едно върховно качество, а то е САМООБЛАДАНИЕТО. Самообладанието е велико качество. То е най-важното за посвещаващия се. Само чрез самообладанието могат да се подчинят всички отрицателни сили. С помощта на самообладанието, посвещаващият се лесно може да канализира всички положителни енергии в себе си. Чрез качеството самообладание и природата се разкрива, и небето се отваряли божия глас ясно се чува. САМООБЛАДАНИЕТО Е КАЧЕСТВО НА ПОСВЕТЕНИЯ УЧЕНИК. Чрез самообладанието, ученикът е завладял тайните знания, изучава божествената наука, проумява елементите на светлината и владее динамиката на творчеството. Самообладанието е съществената граница между посветения и обикновения. Самообладанието представлява крилатия легендарен вихрен кон, символизиращ силата, който прелетява пространството и необятността. Чрез самообладанието ученикът се издига до висшите степени на боговете. Качеството самообладание е характерно на боговете. Ако искате да имате пълна представа за характера на боговете и учителите, то е самообладанието. Елементите на самообладанието са елементи от първичната божия воля. Като действащи сили, те са създали хармоничното равновесие, и всяка една душа, пропита от мистичните сили, е вече строго определен тон, поддържащ тази хармония. Знае се, че хармоничните гами в живота, в делата и стремежа на посветения определят идейния образ, даден от Първичната Воля. Волята е голяма сила в живота. Волята е законоположител, респект и създател. Като сила, волята е действащият върховен замисъл в началото. А всяко начало се проявява чрез волевите сили, чрез хармоничния свят и природата. Хармонично действащите сили в битието създават идейния волев човек - човекът на самообладанието, ученикът на великото, безкрайното.

И тъй, като изнасяме някой съществени прояви на ученика, предимно самообладанието, ние имаме за цел да подхраним силите на вашата мистична душа, силите на вашия божествен дух с онази светлинна слънчева храна на велик посветен. Сега, чрез огъня на страданието, се създава светещият еликсир и скъпоценни бисери. Всички народи, от всички краища на земята, ще потърсят новата ханаанска земя - Едемския рай. Всички изморени от живота на страданията ще потърсят земята на мира, държавата на реда, академията на знанието.

Това не е пророчество, а е план Господен, замислен план от висши сили, чрез който ще внесат разумното в живота. Трябва да бъдете ясновидци, сърцевидци, умовидци и душевидци, за да разберете кой ви води, кой ви учи и създава, кой работи чрез вас, кой мисли и действа у вас. Вие, потомци на новата ера, светци на новото светилище и ангели на, новата школа, проумейте, преценете и заживейте в святостта на великото учение на Всемирното братство. Могъщо е делото Господне. Безсмъртник е изпълнителя на великото дело - Духът Господен, който е между вас. Сега се създава завет, завет между Бога и българския народ, завет на всемирна култура, която ще излъчи сили с пламенен дух, които ще обходят земята и ще я очертаят със свещени стъпки. Няма вече да сте създават загадъчни сфинксове и да се строят каменни Соломонови храмове. Няма да се отливат златни ангели и сребърни идоли, защото в основата на културата стои Всемирният образ на Духа.

Това са само малки скици от онова, което има да бъде. Това са само геометрични форми. Иде ден, когато всяка геометрична форма ще има светещи линии очертаващи плана на Битието. Учението, доктрината на Великото всемирно братство е създателят на новата епоха, и Учителят на Всемирното братство е законодател на новите форми със светещите линии. УЧИТЕЛЯТ НА ВСЕМИРНОТО БРАТСТВО Е КОЛЕКТИВ ОТ СИЛИТЕ НА БИТИЕТО.

И това е една малка скица от онова, което е. Може ли да има човек необятна представа за великата сложност на Бога? Има у човека едно свещено място където живее пророкът, жрецът, боговете. Това е тази светая светих-душата. Украсявайте това място с живи цветя, събрани от градината на вашия пробуден вече дух и повикайте ангелските сили, които да бъдат градинари и те да подреждат вече това свято място.

И това е една малка скица от висшата сложност. Когато настъпи прозрението, това място ще представлява кай високия връх на изгрев. Тогава зорницата ще бърза да надниква всред омайната красота - там, където раснат цветята на вашата душа и вашия Дух. Това свещено място е храма, в който духът ви свещенодейства. Доколкото то е озарено от небесната светлина, до толкова ще бъде душата ви свободна и ще разцъфтява.

И тъй, духовно знание е необходимо, а то се постига предимно с качеството САМООБЛАДАНИЕ. Самообладанието е жреца у вас, затова трябва да бъде на дадена висота, независимо от вашата воля, то се налага и у вас. Настъпва момент на дълбоко смирение. Смирението е помощник на самообладанието, вярата е помощник на самообладанието, любовта е вечния простор на самообладанието. Не можеш да бъдеш ученик на висшето Знание, не можеш, да бъдеш поет, художник, музикант, без самообладанието. Всички научни дисциплини, всички културни сили и всички безсмъртни ръце на изкуството са в помощ на самообладалия се ученик.

И тъй, самообладаващият се ученик е вече голям майстор-зидар във висша степен. Той е велик астроном. У него преобладава способността на гения. Проявява таланта и способността да твори, да създава. И това са малки скици, представени пред вас за онова, което е посветеният ученик. И тъй, по пътя на знанието стои самообладанието. Самообладание то е проява на свръхсъзнанието, а свръхсъзнанието е проява на Битието. Това, посветеният ученик добре знае. Това са посвещения за човешкия дух. Минавайки през тези области на посвещението, човешкият дух придобива способността да, може да акордира всички нарушени правила в живота на човека и да създава условия да се проявят душевните сили по първичните правила на всемирния живот. Днес все се говори за интересните скици из живота на посветения, но утре трябва да се говори с още по-голям интерес за скици от вашия живот. Такъв е йерархичният път на съществата, които се посвещават в тайнственото на Духа.

Колко чудни са проблемите на необятните светове. Колко е радостно да преживяваш духовните явления. Колко е сладко да пиеш от чистите извори на светлината. Колко ефирно е да трептиш като ангел из небесните простори. Чудно красив е духовният живот на ученика! . . . Тепърва ще дойдат същества, които ще направят опит да опишат красотата на духовния живот. Ще снемат скици от красивия живот на съществата там. Ще направят фотографии из живота на висшите същества в духовните светове. Ще ви изпеят някои песни от техния живот. Ще ви запознаят с чудните отношения между тях. Ще ви разкрият хармоничния порядък на живота им за богините и боговете. Ще ви разкажат за братските и синовни отношения между тях и боговете. Тепърва ще дойдат същества, които ще опишат историческите тайни на епохите на вековете, на чудно подредените области, в които живеят, мислят и работят тия чисти божествени същества.

Това е безсмъртие, вечност! Да бъдеш покровителстван от най-силните, от най-чистите, да бъдеш прозрение вече за тия бликащи, чисти очи, да бъдеш вече разцъфнала роза всред божествената градина, да обайваш с ароматите си ноздрите на Всемирния-Върховния! Тепърва ще дойдат същества, които ще заживеят в душите - там в свещеното място на посвещаващия се и ще го отведат в слънчевата школа - там при слънчевите адепти. Те са, конто първи ще го окъпят в слънчевата река, за да стане чист, ефирен. И ще бъдат звучна изливаща се песен на слънчева красота. И това е малка скица из живота на посвещаващия се.

5 юни 1942 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...