Jump to content

105. Божествената същност


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 105-то

Божествената същност

Ученико, интересно е да се отбележи за явленията, които се случват с вас. Вие казвате: няма защо да се бърза. Добрите дни и условие са напред. Да, бъдещето е ваше, условията са ваши, но времето не е ваше и пространството не е ваше, защото ще ви предварят други да запълнят времето, ще ви предварят други, да запълнят пространството, а това подразбира: дадени са специфични условия, при които се извършва активния процес за събуждането на съзнанието. Затова, за закъснели се отпусна тоя кредит. Или отпуснатите сили ще бъдат използвани, за да се запълни празното пространство, и себичното време или космичното време. В космоса има цикъл или възход, за който космичните сили строго съблюдават и използват развоя на психичните сили.

Като подчертаване за това явление, което настъпва у вас, ние го наричане пасивност, инертност па човешкия Дух. Има казахме специфично време. Ако не се използва, или ако не се предвари да се пренесат необходимите материали, не могат да се обогатят човешките способности. Или, ако, не се използват донесените духовни мистични материали, не могат да се обогатят и душевните способности. Вие казвате: „Има време“. Всякога е имало време, но не всякога е имало специфични условия.

Навеждаме ви на тази мисъл, която е занимавала в миналото великите гениални творци в битието, та да не ви завари слънцето при своя изгрев в пасивност, в инертност на духа. Добре схващайте мисълта. Слънцето изгрява един път за мисълта. Един е само случаят, когато лъчите на това слънце могат да бъдат възприети от способностите, от центровете на съзнанието. Какво значи това, да бъдеш или да не бъдеш? Има време, има състояние, но има и специфичен, естетичен момент. Използвате ли този момент, естетичните способности чувства и способности се разцъфтяват и космичните вълни се възприемат. А там. където става съсредоточение на всички тези сили, се образува един особен процес, в който се ангажират планетните духове, слънчевите богове. Само по тази система се ражда новият човек, в който процес вземат участие планетните духове и слънчевите богове.

А там, където са съсредоточени тия космични, тия окултно-мистични и психични сили, там е съсредоточено Висшето Съзнание, радииращо от областите на висшите същества. Така се ограничават духовните светове. По този образец се организират духовните светове. По този образец се организира и човешкият духовен свят. При този акт духовете на вселените разпределят духовната енергия и я препращат при съответните дадени условия за реализирането на висшия Божествен План. За това е важен момента на времето и пространството. Те са абсолютни. Вие не можете да живеете в тях. Вашият живот е само в момента, но как ще измерите времето на момента. С теглилката на будното съзнание. Съзнанието представлява един сложен апарат, С особена инсталация. Инсталиран е с електромагнитни, с психични, с магнетични, със светлинни и слънчеви жици. Като такъв, как ще определите будното съзнание, като цялостна система? Когато се говори за система, подразбира се, че всяка приложена система има една свръхпричинна сила и тази причинна сила е, която настройва хармонично казаните жици на съзнанието. А то значи: съзнанието е във всяко време и пространство. Като така, питаме, необходимо ли е при тази системно организирана съзнателна единност, да се мери времето и пространството? Оставете времето и пространството на вековете и вечността, а вие използвайте специфичните моменти. Вашата същина, тази святост, е ли във времето и пространството? Отговаряме: тя съдържа времето и пространството. Тя се владее от времето и пространството, а живее в момента. Знаете ли какво значи това, да живееш в един Божествен момент?

Когато така засягаме въпроса, ние сме извън рамките, извън границата на еволюцията. Ние не искаме да се лутате из многото теории на еволюцията.

Било е време някога, когато човек моментно мина през границите на това царство на еволюцията и опитността му не беше много завидна. Натъкна се на големите противоречия на времето и пространството. Сега ние ви говорим за духовната същина. Духовната същина изключва времето и пространството. Не че те не съществуват като понятия, но понеже времето и пространството за човешкия дух са като определени дадени области, а за духовната същина времето и пространството са състояния на непреривно движение, ние не можем да поставяме граници или да прилагаме някаква мярка, щом си свободна духовна същина.

Особен елемент, особена съставна материя, особения съчетани слънчеви лъчи, особени трептения представлява тази духовна същност, та времето и пространството ли ще я определят? Вие сега сте във времето и пространството, понеже заемате място, но не и вашата духовна същина. Вашата духовна същност не заема никакво място във времето и пространството. Тя не живее във времето, а в онази област, за която няма уред, с който да може да се определят границите. ДУХОВНАТА СЪЩНОСТ Е МИСЛОВ ЛЪЧ, ИЗХОЖДАЩ ОТ ТВОРЧЕСКАТА МИСЪЛ НА ПЪРВОИЗТОЧНИКА. От образувания път, от движението на този лъч-мисъл, се нравят най-специфични наблюдения, за онова свойство, или състояние, което съдържа у себе си този лъч-мисъл, свободен от понятието време и пространство. Тук става въпрос за, така да я наречем ЕЛИТНАТА МИСЪЛ НА ПЪРВОИЗТОЧНИКА само ако възприемете тази теория за елитната мисъл, ще можете да се освободите от понятията за време и пространство.

Сега разсъждаваме като космогонични философи или като строители на една от най-малките вселени. Но щом дойдем до строежа на вселените, у нас изпъква понятието за средства, за издръжливост, за сила, за време и пространство. Тогава какво ще правим, как ще се освободим от времето и пространството? Как ще бъдем свободни от средствата? До тук са идвали много посветени. И когато са стигали до предела за свободата и сливането в безкрайното, ставало е необходимо посветения отново да бъде подложен на очищение от дадени фактори. И само този, който е минал силовото очищение, е свободен.

Както виждате в тази среща се впускаме в една трудна, много трудна и стръмна област, в която не съществува време и пространство, а има само дъх, само момент, които не се подават на измерване. Не ги хваща никакво измерение - нито първо, нито второ, нито трето, нито четвърто, нито пето и т. н. Такава е Божествената същина. Това е бъдещето на духа. Когато казваме бъдеще, подразбираме време. Но как да се освободим от времето? Можем да бъдем свободни, когато за единица мярка вземем Божествената мисъл. Та когато застъпваме очищението, ние искаме да подчертаем за онези духовни възможности, които са в движение. Да се очистиш или да се освободиш чрез първичната мисъл, то значи да проникваш. Къде ще проникваш? В пространството ли? Ние изключихме вече пространството. Да се вглъбиш? Къде да се вглъбиш? В дадена област ли? Ние изключихме областите. Те са пространство. Тогава да се вселиш в дадено състояние? Но в какво се състои това състояние? От време и пространство ли е? Пак сте ограничени. Едно свещено понятие, или едно свещено състояние, което напълно подразбира, то е, да се излъчващ непреривно от първичната мисъл.

Това е теория за вътрешния свят. Той не изключва съществуванието на вънкашния свят. Той го има като форма и пространство. Но, вътрешният живот, или вътрешният свят е себичен - специфичен. Все така мислим, ще бъдем ли свободни? Свободата не се придобива, свободата не се създава. Говорим за духовната свобода. Тя не се излъчва от някъде. Абсолютната духовна свобода е интензивния лъч на ПЪРВИЧНАТА МИСЪЛ. Като така, ще могат ли да се осъществят копнеещите начинания на човешкия дух; да завладее всички фактори: като природа, като време и пространство? Отговаряме: Да. Човешкият дух Ще бъде свободен, когато мине през мировото очищение, а това мирово очищение подразбира импулса, огъня на първичната мисъл. Когато човешкият дух мине това мирово очищение и затрепти а мировото хармонично движение, в тази видова Божествена мисъл, която има и свойството на себичност, на независимост, само тогава човешкият дух ще може да се ползва от дадения специфичен момент. Вие сте момент, а този момент е без време и пространство. Той е най-малката величина, която може да бъде осъзната от духовно повдигнатия и всемирно посветения. Това е силното, великото предстоящо за човешкия дух. Сега боговете не са много доволни, че ви изнасяме някои неща. За да можете да организирате физическия човек, да усъвършенствате духовния човек и с тази голяма придобита сила да може да се справите с факторите на ограничението, за всичко това, Учителят на бялото братство ви дава измервателните уреди, чрез които да се оправите лесно с вашето подобие. Но, тук за случая, за оня вътрешен живот, за онази духовна същина, нямат право боговете да са недоволни, защото считаме ви посвещаващи се, минали през очищението, през огнището на очищението, през небето на осветяването.

Сега, ние ви правим Бога достъпен, като абсолютна величина. Вникнете все по-дълбоко и по-трезво съсредоточено в тази лъчиста мисъл на Първоизточника, за да може да опитате топлината, светлината, свежестта, аромата, сладостта на тази лъчиста мисъл и тогава ще дойдете до онова състояние и ще кажете: „Ние сме лъч на Божествената мисъл“. „Мисъл, мисъл сме, а преди да бъдем мисъл, какво сме?“ Били сте любов, защото в движението си тази лъчиста мисъл има, като ръководно качало, една друга особена душа, а тя е любовта. Какво представлява тази душа от абсолютността? Ще я определим, разбира се във времето и пространството. Тя е едно вътрешно СЕБЕ, един абсолютен АЗ, от който изхождат средствата, възможностите, като поляризирането, трансформацията, агрегацията, динамиката, магнитния елемент и  всички други природни фактори, които са под волята на закона за съграждането или творчеството. Следователно, тая необятна душа-любовта, е проявена а творчеството на този лъч-мисълта е която подържа непреривността в творчеството.

И тъй любовта и мисълта са идеала за човешкия дух.

Адептите, които сега идват на земята имат за цел да могат да приложат свободата на духа, силата на мисълта и висшата способност на волята. Защо слагаме висша способност на волята? Защото факторите на способностите нахождат от Всемирната Воля. Затова само чрез тези фактори ще се развият у вас духовните способности, физически способности няма. Има наклонности, но не и способности.

Знаете ли сега, какво казват адептите помагачи. Те ще се проявят чрез тях. Какво ще бъде проявлението? Ще завъртят ключа на вашето съзнание , ще се отвори тайнствената камера на съзнанието ви и тогава ще предаде този секретен ключ на духа ви. Добре владеейки този ключ, при разширено съзнание, адептите ще ви отведат първом в слънчевите домове и там ще видите и чуете това, което не сте знаели и ще изпитате небивала радост. Всичко това ще става съзнателно. От там ще минете през слънцето, през тази голяма светиня. Но като казваме голяма, то тя не е толкова голяма по отношение висшето съзнание. Наистина, голяма е тази светиня, но адептите имат много по-големи възможности и приятели, така ги нарекохме сега, които имат силата и знанието и могат да свържат вашето съзнание с тяхното съзнание. Посредством тази връзка ще имате възможността да видите цялата духовна красота на слънчевата система. Адептите ще използват за това специфични моменти, а не времето и пространството, не когато ще станете възрастни, стари и тем подобни. Те най-подробно описват вашата физиономия. Тепърва ще имат работа с вашата глава, с вашата мисъл. Тяхното присъствие ще го почувствате посредством вашата мисъл. Те няма да се проявят във вас като настроение, а ще се проявят като вдъхновение. Те подържат вдъхновението във вас, за да бъдете винаги самостоятелни, за да можете да се ползвате от космичните сили. Тепърва ще заживеете в тяхната атмосфера. И то силно осезателно ще я опитате.

Това ви се казва самота да знаете, за да имате отношение и обхода подобаваща на разумни същества, тъй като ви познават от миналото. И в миналото са имали работа с вас, и сега продължават да ви кредитират. Затова пестете всяка тяхна дан, защото тя много струва. Те ще говорят чрез вас и окръжаващите ви ще се чудят.

Това ви казваме, но не да бъде като гордост, а по-дълбоко смирение да настъпи у вас, защото те са смирени пред Великото, Необятното, а са силни пред времето и пространството.

Казваме ви това, за да имате надеждата, вярата и упованието, че  от вас човеци ще станат. Но сега ви напомняме, че ви описаха физиономиите и като отидат на доклад при Всемирния Учител на Бялото братство, ще отнесат и вашите физиономии. Старайте се, вашата физиономия да не се създава във времето и пространството, а да се създава от момента на специфичното, в подобието.

15 януари 1943 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...