Jump to content

109. Духовно възпитание


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 109-то

Духовно възпитание.

Ученико, правило е: всеки който е работил, има право да очаква да получи. Под същия закон сте и вие. Вие работите и имате правото да се надявате, да очаквате. Вашата работа е от естество за което се полага по-голямо възнаграждение, защото зависи много от характера на работата, от качеството на подвига и съобразно тях се получава очакваната придобивка. Вие работихте и продължавате да работите. За това небето, висшите светове са доволни и радостни. Следователно, резултатът на вашата работа е високото духовно възпитание.

Следва да се знае, че духът енергично е работил и работи спрямо вас, като прилага системно духовно възпитание. Под давлението на духовното възпитание, у вас се повдига капацитетът на ума, волята се възпитава в издръжливост и широта, сърцето му се възпитава в живота на Всемирната Божествена любов, а духът му се възпитава във Всемирното знание.

А кой е учителят на това системно възпитани? Той е онзи, който има всемирната мисия да привежда в изпълнение плана на съвършенството, чрез писанията на духовните скрижали, който има властта да предаде ключа на познанието. Този велик учител на системното възпитание предава от данните, от възможностите и от същината на битието на ученика, който украсява образа на своя живот. Системното възпитание внася елемента на Висшия Разум, внася силата на мировото творчество и като резултат имате Единицата Създател - Духът на Първичността.

Защо се прилага системното възпитание. Защото в сложността на творчеството няма изключения. Там строго се съдържа първичността, защото отклони ли се някой от клаузите на тази магична първичност, неминуемо настъпва състоянието на хаоса. Затова в системната работа на новото възпитание се прокарва като огнена линия строгото съблюдаване на първичната разумност.

Но, пита се: има ли тук в нашите разсъждения ограничение? Знае се, че всяко ограничение събужда чувството на страх. Като така, ще бъдете освободени, когато строго съблюдавате Висшия порядък в живота на висшите същества. А знайте ли какво значи да изживеете една висша проява, да та обладава едно свещено . чувство, да затрепти една чиста светла мисъл? Колко а силно да преживееш минута в блаженство, продиктувана от Божествената любов. Но за да се събудят тия способности и да имате власт, да имате жезъла на силата, върху вас се прилага вече системно възпитание. Системното възпитание е взето от висшите области на Духа. То протича като етерна вълка през пространството, обладава всички духове, които живеят в другите планети. То прониква в най-далечните области, ако има разбира се такива. Много естествено за Духа няма такива, защото понятията край, далече, начало, среда са относителни. И ако тези неща не се изнасят още или не занимават съзнанието на ученика, то е за да не се обърква от сложните понятия.

Предпазителните средства, тайните при системното възпитание се премахват. Силен трябва да бъде ученикът. Неговата душа трябва да представлява всемирните богатства, неговият ум трябва да има способността да владее всемирните познания, а неговото сърце трябва да е необятно. В него да живее архангелът, адептът, светията и от него да се ползват и всички по-нисши йерархии. Това подразбира необятно сърце. Няма мое, няма твое, защото всичко е произход от Единния.

Такъв е образът на системно възпитания. Системно възпитаният е корав, силен, носещ на своя гръб богатствата на земята, носещ на своето чело светлината на слънцето. Системно възпитаният е приятел на боговете. Той е адепт за световете.

Когато така застъпваме въпроса за същината на системното възпитание, ние правни разбор на качествата, които са съпоставка в основата на живота на даден посвещаващ се ученик. Разборът е следния: всеки индивид носи в своята душа специфични специални сили. От всички тези сили ние правим в разбора математически анализ за дадените прояви. Ценейки способността на проявата, ние принаждаме или принасяме към нея и от елемента на вечността, за да можа да се прояви Висшия разум. Нито едно общество няма да бъде пренебрегнато по отношение специалните преценки. Всяко същество ще се постави в съответна степен.

И тъй, всеки който претендира за по-висока стенен, трябва да е наблюдателен и системно възпитан. Системно възпитаният има широк възглед. Той вижда нещата в тяхната първичност. Той знае езика на светлината и познава замислите на тъмнината. Той знае и подбудителните причини на виделината. Той има строга обхода. Славолюбието е чуждо за него. В него преобладава качеството да се стреми да богатее, да знае всичко, да бъде над всичко. Системното възпитание е същина на великите архитекти на миросъзданието. Възпитанието е глъбина за техния мироглед. А мирогледа за тях е най-важния. Той е резултат от системното духовно възпитание, а то значи да гледащ на нещата като познавач – математик, в техния пълен смисъл като естествоизпитател, астроном и музикант.

И тъй, трябва да бъдем обичани. От кого? От учителите. Вие сега сте под давлението на мисълта и волята на учителите. За вас учителите са същественото. Те са бъдещето, и пролетното утро, и здравата надежда, защото само те ще ви научат с каква святост да обичате Бога, с каква светлина да проучвате битието, с каква любов да се обхождате с всички същества в битието.

И така, системно възпитаният е възпитаник на висшите Божествени принципи. В него е надеждата за една от най-важните работи, а тя е да провежда СИЛАТА НА СВЯТОСТТА. За да може да се ознаменува една велика епоха, възпитаниците на тази епоха трябва да носят в своята душа святостта. Святостта е подвига, силата. Тя е ръцете на посвещаващия се. Без чистота и святост не може да се разпали пламъкът на великата идея за пълното съвършенство.

И тъй, ако днес ви се говори в този Дух, то е за да се ознаменува непреривната работа на системното възпитание. Ние в началото казахме: всеки има право да очаква и всеки има право да получа, но добавяме: и всеки има правото да знае. А знае този, който живее под вещото ръководство на духовен възпитател. Казано е в писанията: „Вие сега сте чисти заради словото“. ЧИСТОТАТА ПОДРАЗБИРА ВЪЗПИТАНИЕ. Силното влияние подразбира възпитание. Да бъдеш духовен, подразбира възпитание. Да бъдеш красноречив подразбира – възпитание. Да бъдеш виден, подразбира възпитание. Възпитанието е знамето на посветения. Казахме: Възпитаният е любим ученик на Учителя. Само възпитаният ученик има правото да се докосва до скута на своя Учител. Само възпитаният има право да взема участие в свещената молитва на Учителя. Само възпитаният има право да живее заедно с Учителя. Само възпитаният има право да критикува мисълта на Учителя. Учителят и ученикът са мъдростта и Духа. А там, кадете е Духът и мъдростта, там се проявява Бог.

И тъй, към вас се обръщаме с единствените братски съвети: Поддържайте силата на духа в себе си. Поддържайте връзката с напредналите сили. Възпитавайте се в този дух, за да може наистина тази епоха да се нарече СВЕЩЕНА ЕПОХА - ЕПОХА НА ЦАРСТВОТО НА ДУХА.

Бъдете възпитаници на Всемирната мъдрост. Бъдете възпитаници на Всемирният Дух. Твърде усилени времена преживявате, когато земята се тресе, океаните се вълнуват, слънцето бяга, звездите затъмняват. Бедствието върху людете е страшно. Една тъмна картина е представена, която за в бъдеще ще послужи като фон на новата съвършена картина, която ще изобразява новия образ на ЧОВЕКА – БРАТ. Усилни времена на бунт, на непокорство. Това е гордостта на духовете. Те не чуха Божия глас затова ще паднат, или ще бъдат изселени от благодатната земя. Те не чуха гласа на мъдростта, не се побояха от словото но истината и се обърнаха на печал, рисуващи страшната картина – ПАДЕНИЕТО.

Тия неща не са в нашата програма. Те са стари спомени, които се подновяват в по-силна форма. Те са стари традиции - игра на генерали и генералчета, на царе и царчета, на особените военни системи. Това по видимому си е в реда на нещата в тази област.

Какво предстои на духовния войник, който трябва да защити правото на истината? Да има изкуството да бъде видим и невидим. Да бъде силен и непоколебим. Това е същественото за посвещаващия се, да съблюдава програмата на Духа, да се обучава от системното възпитание, да се огрява от светлината на любовта и да бъде спокоен за утрешния ден, защото дните му са предвидени и архангелите ги пазят. Той трябва добре да се разбира. Той трябва за делото. Той ще послужи като обект за изявленията или проявленията. Казано е: „космите на челото ви са преброени“. За кого се отнася това? За този, който носи мислите на Божеството.

И тъй, бъдете уверени. Ни най-малко съмнение не трябва да допущате в душата си, че някой ще посмее да отскубне косъм от главата ви. Сега черната ложа иска да ви подгони. Тя се е маскирала в най-отвратителния костюм. Като използва многото организации, поделения - духовни, религиозни, военни, социални и научни и като причинители за голямото зло тя посочва светлите братя. Наистина ще има едно малко изпитание, за да се опита силата на посвещаващия се. Но ние казваме: поддържайте връзката - тази свещена връзка, тази силова връзка, тази златна връзка със светлите по Дух и ще превъзмогнато всяко изпитание.

26 февруари 1943 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...