Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 133-то.

Равновесие.

Ученико, не ти трябва да се тоалираш с най-красивата, с най-блестящата и прилична дреха. Когато ученикът влиза в школата, той е облечен фино, украсен изобилно. Когато ученика влиза в школата, той влиза с всички помагала и удобства. Когато ученика влиза в школата, той е приготвен физиологически, духовно и божествено. Характерното в готовия ученик е, че той си служи с магическия ключ, който е равновесието. Сега ще застъпим равновесието в живота на ученика.

Що е равновесие? Равновесието е характерна черта у Бога. Равновесието характеризира всемирната идея, а то значи да хармонизираш всички свои способности, качества и таланти, във висша идейна работа. Не можеш да работиш, ако няма у теб равновесие. Не можеш да мислиш, ако у теб няма равновесие. Не можеш да живееш, ако не е спазено у теб равновесието. Не можеш да минеш от една област в друга, ако нямаш този магически ключ - равновесието. Не можеш да влезеш във връзка с хармонично светлите същества, ако нямаш равновесие. Не можеш да проучваш всемирния план, ако нямаш уравновесено сърце, уравновесен ум и воля. Никое същество не може да се проявява нормално, ако в основата на неговия характер няма равновесие. Всяко едно природно същество, което проявява природата, е подчинено на тази характерна проява - равновесието. Всички същества, които живеят в безпорядък, им липсва равновесие. Всички идеолози, които прокарват общочовешки идеи, а живеят в безпорядък, са извън равновесието. Дори и духовно повдигнати същества, които нарушиха мировото равновесие, слязоха долу на земята в безпорядъка и се лишиха от характерната проява на Бога.

Каква роля играе равновесието в природата и миросъзданието? Равновесието е подчертано строго във великата законност между необятността и вселените. Но всяка една вселена, наруши ли равновесието си, тя е вече блуждаеща вселена, или е в период на разсипване. Често има тясна връзка между човека и разсипващата се вселена или планета. Много същества живеят фатален живот, благодарение на загубеното равновесие на дадена планета. Много същества живеят в безпорядък на земята, заради тяхното падане под влияние на разсипващата се планета. Благодарение на тази аномалия, на земята са внесени много ексцентрични идеи, които имат отрицателно давление върху човешкото съзнание, като го отклоняват от първичната идея. Много същества на земята са оръдия, свръзки, които изпълняват чужди за тях ексцентрични идеи, които са обособени като научен идеалистичен материализъм, като общочовешки социализъм, като национален монархизъм и републикански демократизъм. Всички тези идеи са внесени все от деградиралите същества на разсипващите се планети и всичко това се узаконява като ново в живота на човека.

Едно е, вечно е новото учение. То е първичното Божествено учение. Една е общочовешката идея. Тя е идеята на Всемирното Братство. Една социална форма има, едни образи в живота има. ТЕ СА ЛЮБОВНИТЕ БРАТСКИ ОТНОШЕНИЯ. Това са най-реалните, най-положителните идеи, които са изблик от глъбините на човешката душа. Няма по-свещена, по чиста идеология от тази на Всемирното Братство. Нямо по-положителна наука, било то по социална справедливост или демократична свобода, освен братското общежитие, на което като ръководен принцип е Духа. Това са напредничавите идеи, от които се ръководят братствата из всички планети. Това са идеи идващи от слънчевата земя, от земята на слънцето, от живота на слънцето, от мислещите същества на слънцето, от светите жреци на слънцето.

Ще имат ли преимущество слънчевите идеи върху съществата на земята? Ние отговаряме: ще имат и то благодарение на присъстващите светли същества на земята - тези уравновесени сили, които носят у себе си характерното на Бога и възвишените културни прояви на висшия братски живот. Проявите на братския живот са прояви на хармония. Всеки един живот, който се развива хармонично, се проявява като уравновесен характер. Всеки един живот; който черпи сили от уравновесените сили на хармонията, той се обособява към първичното и космично съзнание, което дълбоко, всестранно овладява силите на равновесието. Не можеш да бъдеш ученик, ако не пипаш с ръцете на равновесието. Не можеш да бъдеш ученик, ако не мислиш със силите на равновесието. Следователно, равновесието е канарата, при която човешките сили се хармонизират. Ученикът може да се учи само при уравновесен характер, способност и таланти.

И тъй, равновесието ражда спокойствието, а при спокойствието се зараждат напредничавите идеи като мир и свобода. Това е процеса на вибриращо съзнание. Каква е разликата между равновесие и хармония? Равновесието е деятелност, чрез която посвещаващия се ученик достига до абсолютните предели на Великата хармония. Равновесието се подържа от силите на хармонията, тъй като равновесието е индивидуална дейност в повдигнатия ученик, който е хармонизирал своите способности, като е уравновесил умствените си и волеви сили, които го определят като същество хармонично и мислещо - действащо. Това са напреднали идеи на посветените ученици, които се ръководят от характерното у Бога, магическото у Бога.

Сега какво да кажем на вас, които за съжаление не можете да владеете себе си. Правдиво е да не владее себе си този, който е потомък на разсипаната планета, който носи културата на този планетен живот. Но не може да се допуща за онези, които са натоварени да подържат принципно, идейно първичния замисъл на творчеството на земята. Тук не се изключват братските отношения към тези същества, жители, потомци на разсипващата се планета. Към тях вие ще имате коректно държание, братски отношения, но ще спазвате интервали. Интервалът е оградата, която спазва индивидуалността на действащата сила.

Днес вие имате една драма на земята, една кървава драма. Такива драми винаги се създават все от изпъдени духове, които са причина за разсипващата се планета. Въпросът е сега, кои течения, ще имат доминиращо положение. Казано е: крайни времена са, през които ще бъдат обезвредени немирните духове - тези отрицателни характери, които внасят в живота на съществата отровата на заблуждението, безпорядъка и нарушение на хармонията. Сега ние ви нахвърляме само мисли за миналото, което продължава да проявява последствията. Но ще кажете: кой са отрицателните сили и кои положителните? Тези, които имат първично предназначение да работят и украсят земята, или само тези, които се приютиха на земята? Има духове от различен стадий на развитие. Тези, които имат първичното у себе си, те носят високо духовно-културните заложби на онези условия, при които те са съществували в миналото. А има и духове, които по право и род са определени да населят земята и да възстановят върху нея порядъка, хармонията на висшите светове. Всеки посвещаващ се ученик трябва да върви по строго очертания път на своите посветени праотци, които ревностно пазят завета на Бога. За тях е казано, че са синове на патриарсите, на мъдреците и жреците.

Да живеете във всемирната хармония, да можете да се ползвате от равновесието на планетите и слънцата, необходимо е да узаконите душите си с характерната черта на Бога - равновесието. Освободете своята душа от безхарактерността на странстващите духове. Ако искате да сте ученици, слушайте словото, езика и живейте в хармонията на Учителя. Освобождавайте духа си от вредните заблуждения, които ви отклоняват от пътя. Бъдете над всички дисхармонични прояви, Макар да са облечени в някакви си прилични дрехи на социално уж добро. Разсъбличайте вълците, които са облекли овчи кожи. Не вярвайте на техните зъби, защото те са ядовитото в живота. Обикнете първичния род, които сте клетки от него. Служете предано, и работете усърдно за възстановяването братството на земята. Давайте място у себе си на, светите патриарси, които носят свещените идеи. Давайте място на всички отци у себе си, които служат на свещените идеи, на всички пророци, които възкресяват безсмъртното слово на свещените идеи. Пазете свещено своята йерархия и род. Не допускайте дисхармония в свещеното си семейство. Във всяка ваша проява да има равновесие. Само чрез равновесието у вас ще настъпят в живота ви дни на хармония и мир. Най после, пазете и школата като украсена светиня, защото тя за вас е „АЛМА МАТЕР“. Свещенодействайте в нея, попивайте добрите духовни атмосферни влияния, акордирайте светлинните духовни енергии, чрез който ще можете да уравновесите у себе си силите на своя ум и своето сърце, за да бъдете истински учащи се ученици. Използувайте светлината на факела, който гори върху катедрата на школата. Слушайте тихия нежен глас на вашия ръководител и Учител, който ви води по стъпалата на свещената стълба, която води за скинята, там, в школата на духа. Дайте повече място на условия у себе си на висшите разумни сили, на боговдъхновените сили. Само така ръководени, ще свършите възложената ви работа, която е и ще бъде велико дело във вековете. Имайте достойни дела, разумни прояви и научни опитни възгледи за живота. Наука значи опит. Да научиш, значи да опиташ нещата, да ги прекараш през себе си, да опиташ тяхната сила и стойност и да ги проявиш като резултат, като високо замислена, безсмъртна идея.

Сега нашата цел е да свършим заедно с вас работата, да ви опазим от безпорядъка, да ви въведем в равновесието и да заживеете в хармонията.

Кога ще можете да учите и приложите? Само тогава, когато се премахне дисхармоничния елемент, който е примес към. вашите характерни черти. Кое е характерното в изложените мисли? То е да имате магическия ключ на РАВНОВЕСИЕТО, а то е да осъзнаете себе си като НАЧАЛЕН РОД И ЙЕРАРХИЯ. Не се страхувайте. Страхът е резултат на маловерието. Освободете се вече от маловерието, а разраствайте у себе си вярата, защото и вярата е характерна черта у Бога. Вярата е движение у Бога. Всички, които се движат, у Бога, имат вяра. Всеки, който стъпва смело към Бога има вяра. ВЯРАТА Е ЕЗИКА НА БОГА ЗА ЧОВЕКА. Затова, вярвайте в своя Бог, вярвайте в делата му. НЕГОВИТЕ ПРОЯВИ СА ДВИЖЕНИЕ, РАВНОВЕСИЕ И ХАРМОНИЯ.

24 март 1944 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...