Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 134-то.

Нежност.

Една от красивите прояви на прилежните, добрите ученици е тая, че те преди да престъпят прага на школата и се явят пред Учителя, усърдно приготвят атмосферата в себе си и около себе си. Вземат елей, етер от градината на вдъхновението и поставят този елей на огнището, където гори вечния огън и се създава ароматична, свежа, нежна и благоуханна атмосфера. Това учениците правят от любов към своя учител, от съзнание, като знаят, че добрите прояви, създадени при добри условия на Духа. са прояви изглъбени от душата на Учителя. Те считат това за свещен дълг - да пречистят атмосферата в аудиторията в която влизат, защото само при чиста и благоуханна атмосфера присъстват висшите духове.

Това са условия. Но вие какво правите сега? Вземате вещества от градината на настроението, поставяте ги на огнището, но те излъчват не тъй благоприятни миризми. Това вие правите от неразбиране, от незнание, от липса на светлина, от недоимък на виделина и равновесие. Благоприятни ли са условията? Бихте ли подмамили Учителя? Учителят е хладнокръвен, спокоен. Той не служи по настроение. Той не се трогва. Учителят взима всичко предвид. Той работи със силите на Всемирното творчество. Духовният живот изисква разбиране, широта, памет, воля и светлина. Духовният живот изисква чистота, смирение и красота. Духовният живот е пълнота само при прозрението на истината. Истината - вратата, през която се струи духовния живот. Истината е огледалото в което е отразено цялото миросъздание. Истината е възможност и среда за боговете. Но да се пристъпи прага към истината се изисква пълна чистота. Чистотата подразбира пречистен, префинен. Духовният живот изисква вяра, мъдрост и любов.

Там, където е чистотата, лъха свежестта на нежността. Нежност! Нежността е финното и цветущото отношение на Бога към съществата. Чрез нежността Бог вдъхва надежда и вяра у всички твари. Само чрез нежността можете правилно да опишете истинските, правилните черти и характер на Бога. Нежността е красивата дейност и отношение на МИРОВАТА МАЙКА. Нежността изключва грубостта в живота на човека. Грубостта е отрицателен елемент, животинска проява, а нежността е светлинен елемент, божествена проява. Само чрез нежните прояви можете да отпечатате върху себе си божествените черти, които са съчетание на красивия образ. Нежността е равновесие в живота на съществата, в живота на природата и в живота на звездното царство. Тъй, както слънчевия лъч гали всяко цветче и същество в природата, така също този усет - нежността гали човешката душа, упоява човешкото сърце, обновява човешкия ум, които създават равновесието и хармонията в живота.

И тъй, всеки посвещаващ се ученик, преди да повдигне очи и види своя Учител, бива тониран с това, чувство и усет - нежността. Той знае, че само с нежността може да смекчи чувствата и чертите си. Нежността прави пластични проявите, погледа и мислите на ученика и той с любовен поглед и с голяма охота слуша, възприема, запечатва, тълкува и изучава словото на Учителя. Ученикът знае, че преди да пристъпи прага на Школата, Учителят иска от него първо нежност, защото, нежността е присъща само на повдигнатите същества. Същества, които работят с магически сили на мистицизма, със свещените прояви на ултравиолетовите лъчи и с нежните мисли на слънчевите същества. Ученикът знае, че само с нежността може да се тоалира, да подготви себе си, да украси себе си и само тогава, той без страх и със смелост се явява пред лицето на Учителя. НЕЖНОСТТА Е БРАТСКИ ПОГЛЕД НА УЧЕНИЦИТЕ. Само чрез нежния поглед те се познават, че са истински ученици на един Учител. Че са истински братя на едно духовно семейство.

Нежността изключва грубостта. Нежността изключва и грубия материализъм. Нежността изключва тъмния поглед. Нежността премахва бурите в душата. Нежността е предтеча на настъпващия душевен мир. Следователно, не може да има мир, ако няма проява на нежност. Този усет - нежността, представя финната усмивка на любовта. Нежността е погледа на богинята на любовта. Не може да проявиш всемирната любов, ако нямаш нежност. Нежността представлява светлинните елементи, през които минават лъчите на любовта и любовта се проявява като дела. Тъй като любовта е абсолютна сила у Бога, тя се проявява като дела чрез нежност та. Нежността е топлата, ръка на пробудената душа. Какво значи топлата ръка на душата? Това е внедрената разумна любов в душата, която се проявява като нежно чувство и усет. Нежността е метод на разумните същества. Обходата на разумните същества е нежността. Нежността е израз на душевен свят, сърдечна усмивка и слънчев поглед. Няма братско чувство без нежност. Няма наука без нежност. Няма и музика без нежност. Нежността, като проява у ученика, е възвишено, поетично чувство. Кой може да пее за великата хармония, ако кама нежност? Кой може да разказва за нежните прояви на сърцето, ако няма нежност? Следователно не може да бъдеш идеалист, ако нямащ нежност, защото, нежността изключва всякаква бруталност, всякаква кражба, лъжа, убийство и омраза.

И тъй, бъдете нежни при всички случаи на живота си. Преди да стъпиш върху прага на школата, умий се с вода взета от извора на нежността. Преди да влезеш в школата, иди при слънчевите лъчи и се облей с нежната им топлина. Преди да стигнеш пред прага на школата, тоалирай себе си с истинската дреха на нежността, за да не бъдеш засрамен, когато се явиш пред Учителя, защото нежността изключва нечистата дреха. Нежността изключва скъсаните дрехи. Нежността изключва неприятната миризма. Нежността изключва животинската грубост. Само този ученик може да учи, който проявява в своите дела нежността. Всяко нежно дело е свещено стъпало към необятния възход. Всяко нежно дело е проява на божествения език. Що е Божествен език? ПРОЯВЕНА СЪЩИНА НА ЛЮБОВТА, КАТО НЕЖНОСТ. Нежността е висша проява на посветените същества. Следователно, не може да говориш за същината на нещата, ако нямаш нежни прояви. СЪЩИНАТА Е ЗАРОДИШ В ЕСТЕСТВОТО, А ПРОЯВИТЕ РАЗУМНО ДЕЛО.,

Що е това проява на новия свят или проява на новата култура на шестата раса? То е изявление в пълнота на божествената любов, чрез усета нежността. По какво ще познаем гражданите на шестата раса? Техните културни прояви са прояви на нежност. Каква трябва да бъде мярката ни, с която ще отмерим степента в която се намират съществата от шестата раса? С нежността! Тя създава абсолютната хармония, абсолютното съгласие, абсолютната мисъл и свобода. Не може да съществува култура, която да внесе дейни придобивки за човечеството, ако в проявите на тази култура не стои елемент на любовта, проявен в нежност. Не може да има нов свят, ако в съчетанието на мислите, действията и постъпките на обществото, народа, нацията и расата, няма проява на нежност. Новият свят, това е проявената същина на любовта, поляризирана в нежност. Не може да се ползвате от лековитите лъчи на звездния свят, ако нямате нежност, защото нежността създава мекота, прозрачност в естеството, а всяка префинена материя е годна, е способна да възприема лъчеизпусканията. Не може да се разговаряте със слънчевите същества, ако нямате нежност. Те разбират само от езика на нежността. Не може да се ползвате от придобивките на висшите същества, ако нямате нежност, защото нежността е братска усмивка за тях. Не може да живеете във висшите светове, ако нямате нежност, защото нежността във висшите светове е божествен поглед. Не може да се храните от трапезата на висшите същества, ако нямате нежни прояви, защото само по нежността ще те познаят от каква храна имаш нужда. Не може да се облечеш правилно, за да се явиш пред висшите същества, ако нямаш усета, обаянието на нежността. Не можете да останете за по-дълго време във висшите светове, ако нямате нежна обхода. Не можете да обърнете вниманието на великите духове, ако нямате способността нежност. Чрез нежността, посвещаващия се ученик бива подкрепен с повече лъчисти мисли, идващи от висшите светове, които създават у него най-финни прояви.

Когато застъпваме въпроса за съществената проява на ученика, ние искаме да подчертаем, при какви условия посвещаващият се ученик може да се домогне до реалността на висшите духовни светове.

Сега вам предстои да овладеете науката и знанието. Вам предстои да се борите с грубостта и материализма. Вам предстои да убедите отрицателните тъмни сили, като ги запознаете е действащата същина на любовта.

Ние ви говорим за светлината на ученика, за светлинния живот, за равновесието в живота, като подготвяме условия да ви кажем да бъдете нежни, свежи и светли. Това са украшенията на вашата душа, а тази украса създава добрите условия за знание и повече светлина. Казано е: „знай и мълчи“. Знанието е сила, а мълчанието - нежност, „Знай и мълчи“. Да знаеш за силното, а да мълчиш за нежното или да пазиш нежното.

Пазете ангела на нежността у себе си. Той ще ви подготви и изведе от калта на земята, ще ви изведе от тъмнината, от грубата атмосфера и ще ви въведе в светлите простори на светлината. Бъдете нежни, да ви познават всички добри, възвишени Бели Братя, които ще отлъчат сила от своята душа и ще ви подкрепят. бъдете нежни днес, утре и всякога. НЕЖНОСТТА Е ЛЮБОВНИЯ ПОГЛЕД НА БОГА. Бъдете нежни да се ползувате от свежата градинска роса на Духа, която ще напоява вейките на вашата душа. Бъдете нежни, за да почувствувате прегръдките на нежните деви на чистотата и любовта, които стоплят, радват човешката душа. Бъдете нежни в тези бурни и тежки времена за човечеството, за да запазите божественото на земята. Бъдете нежни и чисти като божия скиня в която Бог да свещенодействува. Бъдете нежни и чисти, като изворите на звездната светлина. Бъдете нежни, чисти и святи, за да дойде Божествения Дух у вас и ви разкрие тайната на Великия Промисъл за небето и земята. Бъдете нежни като Мировата Майка, която откърмя своите деца от изворите на светлината и те я разнасят по лицето на земята. Бъдете ангелска нежност и се проявявайте в музика и песен, за които прояви от векове е копняла душата. Бъдете нежна светлина.

Да бъде мекият елемент у вас – нежността, мекият поглед – нежността, пластичната и мека мисъл у вас - нежността, истинските братски чувства, проявени в нежност. Пригответе себе си и когато дойдат светлите същества, да ви кажат истината, защото ученикът трябва да знае и чуе за истината. Само така той ще се вживее във Върховния Промисъл, защото промисълът и истината са брат и сестра. Промисълът е извора, а истината светлината. Ако ходите в светлината, ще се ползувате от извора. Без извода, няма знания, няма свобода. Бъде те достойнството, висшето, чистото и нежното. Бъде те солта и сладчината в живота на човечеството. Хранете се със словесното мляко, за да укрепнете по пътя на святостта! Изживявайте Новия завет. Опознайте се добре с Христа – Богочовека, със Сина на абсолютната светлина.

Бъдете нежни, за да сте вдъхновители. Бъдете нежни, за да ви говори Бог. Бъдете нежни, за да се разбирате е цялото светийство. Станете светии, за да светите и показвате пътя на вашите братя и ближни. Бъдете светии, за да се освобождавате от влиянието и грубостта на материята и да заживеете в обаянието на духа. Пригответе се за името и призванието божествени синове, за да наследите царството на абсолютната светлина. Дишайте изобилна светлина, за да проявите нежността. Възприемайте повече виделина, за да стане у вас абсолютно разкритие на тайната, която разгадана, ще имате възможността да ви отведат в царството на свободата. Бъдете свободни от всички давления на физическия свят. За да можете да минете свободно пределите, които са бездни, пропасти между физическия и духовния свят. Огрявайте се от лъчите на новата зора, зората на новия живот, зората на вашия възход, зората на вашето възкресение.

7 април 1944 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...