Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 142-ро

В очакване

Свещеното състояние, кое ученикът може да има, то е когато той е работил и учил и е в очакване? Очакването е божествен дъх и блаженство. Да очакваш, какво? Награда ли, богатство ли, или слава, власт и сила? Очакването на ученика е да има повече светлина, тъй като той работи при трудни условия в хаоса на живота. Той работи в полето на несътворението, там където мисълта е била обременена, обтегната, тъй като е липсвала необходимата светлина. Но когато той, при тия трудни възможности е превъзмогнал условията, той се нарежда вече в редовете на строителите в битието.

Очакване! Какво значи да очакваш светлината? Нима сега ученикът не е в светлина? Нима неговите чувства, зрение, усет, обоняние, слух и осезание не са под прякото давление на светлината? Да, но светлина, която минава през призмата на пречупването и се поляризира като фактор в строителството. Ученикът очаква онази вътрешна абсолютна светлина на мировия Дух, защото само при вътрешна мирова светлина ученикът, може да прозира в необятността. Как може да се прозре в необятността? Да се слееш в абсолютната светлина. Къде да се слееш? Къде е мястото, изворът, чертозите или фокусът? Някъде или тук? Мястото или състоянието за сливане в необятната душа на Бога. Къде е душата на Бога? Бог съществува ли като душа? Това е отвлечен въпрос, но е понятен за префинената душа, За издигнатата душа, защото богатството на душата е кваса, чрез който става сцеплението между душевните сили. Посветените ученици познават тази тайна и умеят да пазят този квас, да пазят това богатство, тази сила и знание. С кваса взет от божествената душа е заквасена човешката душа или душата на ученика. Очакването на посвещаващия е да му поднесат този квас. Без този квас, вас ви очаква непосилен труд и страдание. Кой ще ви даде този квас? Кой е вашият възлюблен. Имате ли по? Ако не сте го намерили досега, постарайте се да го срещнете и го спрете. Ще спре ли той при вас? ТОЙ СПИРА САМО ПРИ ЧИСТОСЪРДЕЧИЕТО, ИСКРЕНОСТТА И МОЛИТВАТА. Само тези са силите, които могат да го спрат. Иначе, той не би спрял и се забавлявал, защото е отговорен пред всемирното развитие и. звездната хармония. Кога вие ще бъдете достойни за да можете с срещата си с него, да се не боите? Да, кога? Въпросът е кога? Казано е: ако не бихте знаяли, грях не бихте правили; А сега вече знаете. Не искаме да кажем, че грях правите, но ще кажем, че липсва още чистосърдечие, а какво значи това - липсва чистосърдечие? Защо при това чистосърдечие да има власт силата? Чрез сърцето се е проявил животът. Следователно, родителят трябва да бъде чист. От космичното сърце са произлезли космосите във вселената. Следователно, сърцето представлява духовния свят. А щом няма чистосърдечие, искреност в духовния свят, квасът не може да създаде необходимите ферменти да се заквасят душевните сили у човека. Защо се изисква чистосърдечие или искреност? Искреността е магията, която разделя тъмното от светлото, заблуждението от истината. Искреността е идеала на посветените.

Бъди искрен, за да бъдат искрени всички възвишени същества към теб, да живеят с теб. Когато Христос каза на своите ученици: „Още не сте чисти, още не ви достига нещо“, Той им каза това заради искреността. Христос носеше искреността. Той носеше магията на любовта, проявена в искреност. Тъмните и светлите сили се познават само по искреността. В тъмните сили преобладава само задкулисното, подлото, хитрото, а в светлите сили преобладава искреността, чистосърдечието, нежността.

Следователно; кой ще победи във великата борба? Ще победи искреността, чистосърдечието. Кой ще открие Бога? Само искреният. Кой ще разбере Бога? Искреният. Кой ще може да прояви Бога? Искреният. На кого ще се развърже езикът за словото? Само на искрения. Кой ще се нарече мъдрец, посветен. Само искреният. Под думата искренен ние разбираме в най-широк смисъл, в дълбочина, в общност или необятност.

Но ще кажете: нима другите добродетели и способности не са така силни? Всички добродетели, и способности, и таланти не са така силни? Всички добродетели, способности и таланти дават в резултат чистосърдечието и искреността. Следователно, начало на братския живот е искреността. Начало на ученичеството е искреността към Учителя. Начало на посвещението е искреност към знанието. Искреността е пиедестала, върху който стъпва здраво посвещаващия се. Който обладава способности или чувството искреност, само нему се разкрива необятността и само той има възможността да се ползува от хармоничните струни на духовния и божествен живот. А знаете ли каква е мелодията, звуците на тези струни? Те дават великата песен на Любовта. А кой е, който я изпълнява? Чистата дева - искреността. Тя е богинята, която пее всяка заран при изгрева на слънцето. Тя изгрява и във вашата душа. Защо при изгряващото слънце? Защото слънцето е чисто. У него няма злонамерено.

Защо ви говорим сега за чистосърдечието? То е да научите езика на искреността. Бъдете уверени: у вас предстои да стане коренна промяна и ще можете както апостол Павел да кажете: „Не съм вече аз, не съм стария човек, друг е в мене - новият човек, чистият човек, искреният Христос“. Не че вие не знаете за тия неща, но вие още не сте опитали силата им. Вие още се страхувате, да не би с вашата искреност да бъдете експлоатирани. При искреността, всяка тъмна сила ще отстъпи. Иначе, ще изгори. Искреността е коз на посвещаващия се ученик. Искреността е необходима за вас, за да се подхранва вашата мисъл от светлината и чистосърдечието, а вашият стомах - с храната на чистотата. Искреността е необходима така също и за вашия дух, за да може да укрепнете за утрешния ден, когато ще ви възложат нова работа или ще ви дадат очакваното - кваса на божията душа.

Вие сте добри, вие сте работливи, вие сте борчески натури, но вам ви трябва искреност, т. е. да имате чистото лице на Бога, защото по вашето лице ще ви познаят адептите, строителите, които работят на земята.

Упражнявайте мисълта си. Тя винаги да застава на страната на искреността, защото помнете: мисълта играе важна роля в живота ви.

Какво е вашият ум? Мисълта ли е. умът? Кой предшества по-рано? Това сега е една тема, за която малко сте мислили. Ще знаете: умът е тялото на Духа, а мисълта е функцията на това тяло. Сега ще събудим онези способности у вас, които имат светлината да прояснят всички тайни около вас във вашия проявен живот. Следователно, душата ли предшества или Духа? Коя същност по-рано се е проявила?

Красотата е стимул в творчеството. „И видя Бог, че е добре и продължи работата си“. Следователно, красотата символизира доброто, а искреността символизира проявената светлина в доброто.

Това сега са само понятия, които са плод на въображението, а въображението е мислителна сила. Всяка мислителна сила има бързината на светлината, дори по-голяма. Мисълта като творческа сила създава форми, а формите създават понятията. Казват, това е понятно. Във всяка мисъл форма има и съдържание, което зависи от степента на вибриращата мисъл. Следователно, Духът ли предшества или душата? Душата е космично яйце, което съхранява зародиша на Духа, защото Бог излъчи от своята мирова душа същността Духа. Тези определения са само за  искрените ученици, защото искреният знае, че всичко е ум. В какъв смисъл всичко е ум? Казахме, че умът е тялото на Духа. Един от органите на Духа е умът, чрез който Духът се проявява.

Какво казахме отначало? Че всеки, който е работил, е учил, е в очакване. Запомнихте ли? Сега вие сте в очакване. Въпросът е, дали ще получите и кога ще получите? Сега ще премахнем ли това „дали“ и ще оставим „кога“? Когато дадете почетно място на тази нежна дева - искреността, бъдете уверени, ще получите, ще бъде удовлетворен вашият копнеещ дух и освободена вашата душа. И ще се проявят божиите добродетели като знание, като сила, като дело. Бога ще го разберете и познаете като дело. Във всяко дело са съчетани знанието и силата. Това е троицата: ЗНАНИЕ, СИЛА И ДЕЛО, които дават СВОБОДАТА. Това е учението на Великото Всемирно Братство. Това е импулса в живота на братството - да проявят знанието и силата в дело.

1 август 1944 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...