Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 143-то

Живот и светлина

Когато ученикът излиза от Школата, той бива изпратен от Учителя с добри пожелания за успех и светлина. Когато ученикът отново е тръгнал за Школата, той среща пред вратата пазителя. Той най-щателно преглежда ученика и му съдейства да се разтовари, да се освободи и тогава му отвари вратата да влезе в Школата.

Това е правила за влизането в Духовната окултни школа. Така също и вие сега сте пред зорките очи на пазителя. А те са изпитателни. Вашата душа е пред изпитание. Колкото повече ученикът бива свободен, толкова по-лесно, е за самия пазител, защото пазителят е отговорен, да не би да се внесе в Школата някоя прашинка от нечистата, да не би да повее някой дъх от неприятна миризма, да не би да се внесе в Школата дисхармоничен шум. Ето защо, ученикът е пред изпитание. Той бива щателно преглеждан. Само когато е положително уверен, пазителят отваря широко вратата за ученика. Пазителят се интересува от знанието на ученика. Той знае доколко ученикът е проучил лекцията на своя Учител. Пазителят пита: научихте ли що е отлив и прилив, що е божествен ум? Не е задължително ученикът да отговаря на пазителя. Интересното е онази свобода, която ученикът трябва да има, когато се намира пред изпитанието на пазителя. Ученикът обаче е длъжен да отговаря пред Учителя, защото Учителят е отговорен за него.

Това сега йерархия ли е или етапи за ученика? Пита се, къде е свободата? СВОБОДАТА Е В СЪЗНАНИЕТО НА УЧЕНИКА; Ако ученикът знае, очите на пазителя са светещи към него, лице то - усмихнато, душата - разтворена. Следователно, онова, което определя качествата, силата, свободата на живота, то е СВЕТЛИНАТА. Онова, което се изнедрява из живота като най-положително и ценна, то е светлината. СВЕТЛИНАТА Е ТЕГЛИЛКАТА, КОЯТО ОПРЕДЕЛЯ СТОЙНОСТТА НА ЖИВОТА. Животът еволюира, расте, развива де, но се проявява само чрез светлината. От светлината ще определите висшите степени на живота. Колкото повече светлина се излъчва от живота на ученика, толкова повече ученикът е близко до извора на всемирния живот. Следователно, от съвременните окултни ученици се изисква повече виделина, повече светлина, повече ведрина. Само чрез смяната светлина и ведрина окултният ученик ще проведе в изпълнение великите замисли на Бога. Няма друго учение, други системи и идеологии, няма други религиозни доктрини или социални и политически схващания, които могат. да изпълнят великите божествени замисли, освен посветеният окултен ученик, който работи с духовната светлина, на която е даден ключа на великите тайни. Не са и знанията на миналото, не са и знанията на сегашното, които могат да преведат в изпълнение дейността на Божия промисъл, освен светлината, виделината и окултното знание на ученика, защото окултният ученик знае правилно да пипа пулса на духовния живот и знае разгадката, шепота на този пулс в живота. Той знае за функцията и силата на този всемирен пулс, който е в творчеството и в принципа.

А там, където е творчеството, там е знанието, свободата и светлината. Разбирай творчество в широк смисъл, т. е. там, където вземат участие духовните сили чрез сърцето и волята - духовни те сили, които са източници на мировия живот.

ЖИВОТ И СВЕТЛИНА, ТОВА Е СИЛАТА НА УЧЕНИКА. Живот и светлина, дело и красота. Животът е дело, а светлината е красотата, която проявява делото.

И тъй, имайте красиви дела. Имайте светли умове. Имайте чисти сърца и богати души. Живот и светлина! Животът е началото, а светлината - бъдещето. Животът е реалното, а светлината - положителното. Животът е движение то, а светлина та - озарението. Животът е гласа, а светлината - словото.

И тъй, бъдете носители на живот, а проявители на светлина. Това е бъдещето на света. Така възпитани и научени, тръгнали по пътя на светлината, вие сте вече майсторите, които палят светилниците със светлината на Духа.

Следователно, животът е битие. Изучавайте живота, а проявявайте светлината чрез живота. Тези максими ви са дадени. От неизвестни, те ще станат известни утре, когато ще знаете. Затова, ученико, пази свято живота и обичай светлината. Внедрявай себе си във вълните на светлината, за да потекат струите на духовните сили у теб. Само така ще се обогати твоята душа с изобилието на светлината. През тази епоха се изискват богати души, светли умове, чисти сърца. Идва Господ! Иде неговия живот. Просиява неговата светлина. Затова бъди готов да посрещнеш и приемеш Господа Бога в своята душа, в своето сърце. Идва Господ, който носи изобилието. Идва Господ, който носи светлината. Идва Господ, който носи знанието, който се проявява на земята и небето, който проявява небето и земята; който проведрява небето и земята. Идва новата култура, идва християнския дух, който ще възстанови на земята царството на правдата и свободата, царството на любовта и истината. Всички духове ще чуят и видят и ще. се трогне душата им и ще кажат: „Прогледнахме“.

Идва новата ера, идва новата раса, която има смес от божествен елемент. Идват висши сили; които ще респектират властолюбивите духове и ще им запалят светилниците, за да има повече светлина, която да огрява живота на всички същества.

И тъй, като ученици, имайте очите си отворени, душите си открити. Бъдете силни духове. Посаждайте семената на новото в живота си, за да израснат у вас плодните дървета, на които плодовете да са вкусни и да внасят безсмъртието. Следователно. не се спирайте пред мъчнотиите, не се срамувайте пред пазителя на школата, но като достойни и смели ученици отваряйте вратата и бързо се нареждайте пред катедрата на Учителя, наред с достойните.

Ученико, сега е твоето пълнолетие, когато си призван да се учиш. Не пропущай дадените добри условия във време и средства, които са залог за тебе, които са предвидени от Великите Посветени. Върви и размишлявай за живота и светлината. Това е тема за вас от вашия Учител. Подреждай своите мисли с великите мисли на посветените, възприемай техните мисли, за да можеш по-лесно да систематизираш своите мисли. Овладявай мисловния пир и заживей в духовния покой. Хармонизирай своите чувства с великите потици на посветените. Възприемай техните чувства за живот и светлина за да възстановиш у себе си висшия свят на хармония и красота. Не се отклонявай от пътя си, да не би да попаднеш в изкушението. Доста път на изкушение си минал. Сега ти трябва и то наложително, да вървиш и да изпълниш мисията на своя дух. Изучавай всичко под слънцето. Изживявай всичко над слънцето. Обичай всичко под слънцето, люби всичко над слънцето. Бъди трезвен, не само органически, но и духовно трезвен, защото само духовната трезвеност носи свободата.

Какво друго да ви кажем? Да ви кажем за тайната на живота ли, или за тайната на светлината? Тези две забулени тайни са у вас. Те са божествените възможности у вас. Затова, вие добре сте тръгнали и разбрахте, че трябва да обичате живота и любите светлината. Като залог за това имате възможностите на посвещението и любовта на Учителя.

Какво друго да ви кажем? Тайната на знанието ли или тайната на мъдростта? Тия велики възможности са у вас. Вие имате възможността на творчеството, на знанието и тайната, на мъдростта.

Какво още друго да ви кажем? Имате ВОДАЧ, който краси, живота, ви и осветява пътя ви.

17 ноември 1944 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...