Jump to content

145. Божествената идея


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 145-то

Божествената идея.

Като вдъхновителка идеята подържа в ученика цветущата красива мисъл. Като оракул идеята в ученика създава устойчивост на духа, на борческия дух. Идеята е светиня, на който екран се прожектира съвършената физиономия на истинския Духовен живот. Като подкладка идеята на духовния живот, внася зрялата мисъл, която разкрива и разтваря тайнствените врати към по-висшите области на Духа. Следователно, идеята е, която определя ясно културата на дадено същество, от степента на друго същество.

Божествената идея е която подържа енергиите на духовния живот в светията, в пророка. Божествената идея е, която разкрива или разбулва истинската физиономия на сложните светове на висшите йерархии. Следователно, като божествен източник божествената идея е дихание, пропито във всяко начало на живота. Там, където е идеята, може ли да има спънка на духа? Не. Вие като ученици, тръгнали по пътя на високия идеал, движейки се по посока на голямото слънце - извора на живота, от където се струи изобилна светлина, която проведрява гънките на вашата същина, участваща във великото творчество, мислите ли, че може да има друга сила, или друг лост, който може да ви излости от необятните сфери на Духа? О, няма. И ако днес ви се препоръчва диалектическия материализъм, в които основи стои разбирането, че всички природни явления са една случайност и тази случайност повтаряйки се в много варианти, е създала една относителна закономерност. Това е един нов тип закономерност. А кой е другия тип закономерност? Идеалистическия материализъм, който подържа, че в проявата на природата или във всички явления на природата съществува все пак неизвестното, метафизичното, отвлеченото, което е загадка и идея за бъдещето. Но, сега имате третия тип, който е близо до идолопоклонството, който е създал безверието и е хвърлил човешката мисъл в незнайни, отвлечени области. Това са еволюции, степени на разсеяното съзнание. Това са школи, които са ръководени от животинското у човека.

Първият тип е самосъхранение, втория тип е алтруизъм, саможертва. Но идва нов тип на Великото разумно начало - типът на възвисената божествена идея и великото божествено учение, то е да помогне на божественото у вас, да може да се вдъхновява вашата мисъл, да се освобождава вашата душа и да се стопля вашето сърце, защото за вас предстои да изнесете, чрез вдъхновение и мисъл, чрез чувства и красота, чрез знание и любов, истинската физиономия на реалното учение и същината на истината, които лежат в основата на здравия разум и висшето съзнание. Вам предстои да бъдете за бъдещето огледалото на много гладки страни, в които се отразява цялата сложност на великия замисъл на Бога. Ето защо, ученикът на великия промисъл трябва да проумява, да знае, да вижда, да опита силата на светлината и топлената на любовта и красотата. Ние искаме да въведем новите ученици, озарени вече от божествената идея по пътя на светлината в най-красивия свят, в най-красивата „АЛМА МАТЕР“, в най-красивата школа в която учат, и са учили великите посветени жреци - там, в божествената школа на вдъхновение то, на знанието и красотата. Това правим и продължаваме да правим - да ви пробудим и се осъзнаете като разумни фактори, носещи идейният образ, който е промисъла на Великата душа, олицетворен в основите на новия живот. Новият живот сега призовава красивите и будни ученици. Новият живот покровителства в своите обятия най-разумните, най-чистите, най-свободолюбивите, които имат вече зародиша на Духа. Новият живот призовава всичко онова, което е здраво, опитано и силно. Новият живот изключва старите форми, понятия, идеологии на стария свят. За кого е новият живот? За ангелите ли, за светиите, за боговете ли? О, не! Новият живот е за всички човешки същества, които населяват земята, които се ползват от всички блага и богатства на земята, на които е кредитирана голямата възможност за изобилна светлина. Но новият живот не се отнася само за тези, които населяват земята. Той се подържа и от други същества, които населяват и другите планети или от всички онези духове, независимо в какви форми и тела са те.

И тъй, като наследници на новия живот и вдъхновители на божествените идеи, вживявайте в себе си безсмъртието и върховния промисъл, като се наредите заедно с другите ученици в аудиторията на новия живот. Помнете: безмълвието на Духа ви говори. Той разлиства страниците на вашия живот и вземайки предвид всяка ваша проява, Духът на безмълвието настоява, поддържа огъня и силата у вас, за да бъдете истински ученици на новия живот, да бъдете съвършени, силни и любвеобилни, за радост и щастие на Великият Учител. Духът на безмълвието отваря широко вратите сега и премахва всички препятствия по пътя, поставя всички уреди и предмети на техните места, разтваря широко прозорците, за да може да влезе повече светлина, да блеснат всички пособия в школата на новия живот, в която сте призовани да школувате и изучавате новите системи, новите порядки, които имат божествен характер. Духът на знанието внася у вас вече безсмъртната идея, затова бъдете родоначалници на духовната същина. Духът на новото ви призовава за идейна работа, да градите аурата на новия живот.

И тъй, новият живот изисква нова мисъл. Новият живот изисква нови разбирания. Новият живот изисква широка, любвеобилна душа. Когато изпитате тайнственото чувство на новия живот, от вас потекат лъчисти струи на светлина и топлина, при които, във вашата душевна градина ще цъфнат цветята на радостта и ще се разлистят вейките на щастието. Това ще бъде израз на вашето завършено битие. Следователно, всеки ученик на новия живот е колективитет от много разумни сили, които имат задачата да проявят голямата сложност на Първоизточника. Ученикът на новия живот е оазис, при който спират всички отрудени, жадни за щастие и красота. Ето защо, бъдете свободни, излъчвайте от себе си топлинни лъчи и сили на ведрина, за да бъде делото на бялото братство обикнато от всички същества.

Този език е към учениците на школата. А езикът към онези извън школата, е корав. Ползвайте се сега от мекия, пластичния и братски език, който проявява словото чрез сладчината на живота.. Ползвайте се сега от топлия и красив език на разумните същества, които винаги ви нашепват: „Тръгни и ела“. Бъдете уверени в следното: когато заговорите със сладкия език и станете отзивчиви на сладкото слово, Духът на безмълвието ще ви проговори ясно и силно. Тогава няма да има прегради, планини, безвъздушни пространства, няма да има пропасти и звездни граници, които могат да спрат прилива на великото слово, защото Бог каза: „Мое е словото. Мое е възмездието, моя е любовта“. Вие още не сте изпивали онова давление, онази непреривна сила на Духа, която се излива в слово. Вие още не сте изпитали, как Бог се проявява в трептение и е създал великата хармония. Но въпросът сега е, може ли да бъде това? Може за онзи, който търси Бога, който служи на любовта, който проявява свободата на Духа.

Драги ученици, ние не искаме да скрием истината пред вас. Вие вече сте отговорни за нейното приложение. Това ви казваме, за да имате предвид вашите дела, които проявяват в настоящето вашата дейност и определят вашето бъдеще. Изисква се коренна промяна и обръщение, нов човек, безсмъртен ученик, искрен светия, правдив пророк. Ето, затова сте отговорни, вие които сте встъпили във Великата школа и носите в сърцата си великия идеал. Подготвяйте своите духовни сили, за да оправдаете отговорността пред големите ангажименти на Духа и безмълвието.

22 декември 1944 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...