Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 148-мо

Силните по дух

Ученико, силните по дух са архитектите на вселената. Силните по дух са строителите в живота. Силните по дух са равновесието в миросъзданието. Силните по дух са тайнственото, красивото проявление на творчеството. Силните по дух са магите на словото. Силните по дух са звездобройците, откривателите във вселената. Силните по дух са богатите в битието, мъдреците в живота. Силните по дух притежават елексира на безсмъртието, имат жизнеността, етерния облик, пламъка на вечния живот. Силните в живота са образци за подражание и ориентация. Те са просветлението в необятния живот. Те са изобилието на Духа. Силните по дух са ръководители, копнеж и мечта за плеадата духове, които усилено работят, разгръщат природата, битието, само и само да могат да открият това - силното, тайнственото. Силните по дух са отци на родословието и са велики изразители на идеята на Бога.

Силата не е система и влияние, не е и бруталност. Силата е божествено вдъхновение, съществена мярка, която точно отмерва нещата, но не е в мярката. По естество и качество силата е миров покой и тишина, звездна хармония, слънчева деятелност. Следователно, първото проявление на Божеството в обета на творчеството е билата. Без силата няма проява, няма идея, няма система, няма в живот. Животът е сила. Сила и живот са двете градационни сили, които са създали великата империя на създанието, кое то създание е култа на най-високата степен в постижението на човешкия дух. Следователно, силата е ключа на безсмъртието и съвкупност от силови елементи на любовта.

Когато говорим за сила, разбираме силовите елементи на любовта. Любовта не е сила, но е веществото на силата. И когато това вещество е в активност и се разширява, в резултат имаме силовите прояви. От тук вадим онази божествена идея за първичността на живота. В основата на живота стои първичното, Божественото. Когато говорим за силата, подразбираме и проявите на знанието, което включва в себе си е всички други поделения - като изкуството, музиката, поезията и философията. Благодарение на знанието, Бог стана достояние. Чрез силата си, той пробуди човешкото съзнание и човекът-ученик тръгна да търси и проучва началото на живота. Тайнственото е в силата. Ученико, за да знаеш всички тайни, трябва да бъдеш силен, защото никой учител няма да си позволи да ти даде ключа на Великата съкровищница, ако не си силен. Никой адепт няма да дойде при теб да сподели своите съкровени мисли, своя план на действие и мисия, ако не си силен. Никой пророк няма да си позволи да разгърне книгата на загадките и да ти прочете за великите замисли, за вселенското строителство, ако не си силен. Никой светия няма да нощува в твоя дом, ако в теб не блещука светилникът, който е доказателство, че у теб живее духът на силата. Никой ангел няма да похлопа на твоята врата, ако не живее в твоя дом духът на силата, която те въоръжава, екипира, да си готов да тръгнеш на работа. Силата е активността, която създава работата. Работа и сила са характерното у Божеството. Само силният работи. Само силният мисли. Само силният слугува. Само силният пее и славослови великата красота в битието. Силният е начало на живота. Силният е първият, който се е изнедрил из Духа на Бога. Силният проявява характера на Бога, защото той никога не отпада духом, а запазва характерното в своето начало. Силният е, който определя периметъра, който разграничава сферите и зарегистрира законите в живата. Силният е, който прави всичко достъпно, посредством веществото на любовта.

Когато говорим за силния, нека затрепти у теб, ученико, чувството за повече светлина и разумност; да е затрепти жизнеността за повече стремеж и творчество; да пламти мисълта, да проучиш живота и неговото начало. Само така ще можеш да бъдеш достоен да стъпиш през прага на Вътрешната Школа, която е ръководена от духовните ръководители или мировите духове.

Светло е бъдещето за теб. Необятна земя ще владееш, необятни пространства ще обхождаш и от милиардите планети ще се ползуваш. С много строители ще се срещаш, с много ангелски сили ще живееш, с много жреци ще се молиш и с плеади гении ще създаваш. Това е твоето бъдеще. Това си ти, днес и утре. Небето е за тебе. Въздухът и планетите са все за тебе. Топлината и светлината на слънцето са за тебе.

Върви, ученико, до пътя на посвещението, за да не ускодява духът ти, да не затъпява умът ти, да се не огорчава душата ти. Смело разкърти препятстваната стена, препятстваната ограда, за да полети твоя дух из царството на свободата. Бъди силен, защото като силен те очакват, като силен те се приготовляват за тебе, като силен мислят за тебе, като на силен украсяват пътя ти, който те води към великото щастие на Духа. Силата е гръбнака в твоето естество. Силата е, която създава централните фокуси на твоето битие. Силата е, която способства да бъдеш неумолим, волев, сърдечен, защото нейното естество е жизненост на любовта. Силата конструира паметта - мировата памет в ученика. Силата разтваря очните глъбини, през които протича светлинния лъч на Духа.

И тъй, силните духове разумно подреждат архивите в храма на човешката душа и тя винаги е готова да изнесе от съкровищницата си несметни духовни богатства за благото на другите. СИЛАТА Е ПАЗИТЕЛЯ НА ВЪТРЕШНАТА ШКОЛА. Следователно, само силният се учи във Вътрешната школа. Само силният носи сладостта на живота и е изявител на великото слово. Силният е любимото същество на Мировия Учител на тайната школа. Силният е несметно богатство в Тайната Вътрешна Школа. Силният е въплътено небе, природено божество. Силният е любимото същество на висшите йерархии.

И тъй, имайте предвид силата, защото вие сега най-много се нуждаете от силата. Нека силата бъде у вас пазвата, в която да се приюти вашият дух, за да може при благоприятни условия на прояви да се опази девствен в голямата работа.

Само силните по дух ще видят Бога, ще познаят Бога, ще се вживяват в Бога.

9 февруари 1945 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...