Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 151-во

Разумна инициатива.

Ученико, като разумен ученик, отдай свой ум и, своето сърце, за да проучиш същините на живота, да откриеш силата на живота, да проявиш свободата на живота. Има ли ученикът програма, чрез която да прояви себе си в дело? Що е програма и що е дело? Програмата лично дело ли е или колективна проява? Личните прояви са прояви на физическия свят. А колективните прояви са на духовния свят. Следователно, инициативата предшества делото. Преди да се е проявила способността на ученика в дело, той е имал инициативата, предадена му от колектива на духовния свят. Следователно, инициативата е стремежа и проявата на ученика, а делото е творчество на духовните сили. Затова на ученика му предстои да прояви своята инициатива, да проумее и проучи всички действащи сили по отношение неговото сърце, ум и воля за да има съдействието на духовните сили, проявени в духовен делови живот.

Ценно качество в ученика е инициативата. Тя е порив на неговия дух. Духът е инициатора? Щом Духът е инициатора, то подразбира, че личната инициатива е обоснована на една вътрешна сила, която подържа връзка и с другите колективни сили. Без инициатива ученикът е мързелив, а мързелът внася бездействието, инертността. Мързелът е животинско състояние. Той е произлязъл от пресищането, от лакомството. Там където има лакомство, има и мързел. А там, където има инициатива, там лакомството е изключено. Защото при инициативата се струи духовният живот, чийто интерес е възбуден от красивия и пълен живот, от богатия живот. Следователно, само предаденият в инициатива ученик, може да наследи богатия красив живот. На кой ученик учителят съдейства? Само на този, който има инициативата, защото Учителят не спира. Той е вечния пътник, вечния проповедник. И когато минава покрай ученика, той тихо му нашепва: „Върви без страх. Добрите сили са на твоя страна. Ти ще успееш, ще се издигнеш във висините и ще изживееш живота на Бога“.

Когато говорим за инициатива, ние имаме предвид вас, които казвате: „както е наредено“ или „Както се нареди“. Има и други същества, които нареждат, които проявяват индивидуални инициативи в колективни. Но пита се, къде е вашата инициатива? Ако нямахте инициатива да дойдете тук и да се солидаризирате за една наистина духовна работа, мислите ли, че щеше да се нареди по някакъв чуден начин? Какво по-голямо чудо от вашата инициатива, която е дело на духовната сила у вас? Ако бяхте преценили грамадните запаси от духовни сили, складирани във вашата рудница на вашата душа, ако бихте искали съдействието на съвършените същества, които можеха да ви помогнат. То щяхте да бъдете на завидно положение. Но при една по-голяма инициатива, ще имате доверието на духовните сили. Духовните сили са, които устройват вашия духовен мир. Те са, които пренасят материалите из глъбината на духовния свят и ги донасят във вашия свят. Духовните сили са, които организират вътрешния ви мир, които са същина във вашето битие. Духовният живот е поток на енергии, от висшия свят и този, който може да се пригоди благодарение на неговата инициатива, той има вече големите придобивки, които се проявяват като таланти и способности.

Кое същество е с най-голяма инициатива? Вие имате инициативата на слънцето. Тя е най-осезателна. Слънцето е постоянна инициатива, която непреривно подържа пулса на живота във всички, твари по земята, на много планети и природата в тях. От неговата инициатива се ползуват всички всички разумни души. Но въпросът е, лична ли е инициативата или колективна, т. е. съзнателна ли е или несъзнателна? Същество ли е слънцето или неорганизирана материя? Да, голямо същество, необятен разум, мирова. воля, неизчерпаем извор на светлина, колективен прилив на живот. Имаме предвид духовния живот на слънцето, защото слънцето има и друга страна: това което гори, което пече, което изгаря. Но това същина ли е? Същината е в меката светлина, която се изглъбява от фокуса на слънцето.

Това са въпроси за слънцето. Загатваме за него, за да поясним мисълта за инициативата и делото. Ученикът се ползува от активните слънчеви енергии. Следователно, той трябва да бъде инициатор. Няма грях в инициативата. Няма падение на духа в инициативата. В инициативата се проявява живата вяра. А там, където е живата вяра, следват и делата. Това, което отличава човека от животното, е вярата и делото - разумната вяра и дело. Човешкият дух намира своето място в живота само при инициативата. Човешкият дух постига своята цел, изкачва се високо, благодарение на инициативата. Инициативата е откритие и изкуство на мистичните. сили, а проявена от космичните сили, защото ученикът не може да открие по-големите абсолютни сили, освен космичните. Те са най-близко до неговото съществувание, защото ученикът сам е космос, сътворение на духовните сили. Всички школи, създадени на планетата Земя, в древността и сега, са дело на големи инициативи. Всички религии и доктрини, въведени в обществата и народите, са все прояви на големи инициативи. Наука и изкуство са прояви на големите инициативи. Всички духовни кръжоци са дело все на големи инициативи. Инициативата е проявена воля, благородна воля, висша воля. Благодарение на инициативата на мировата воля се създадоха световете из необятното пространство. Благодарение на тази воля, животът непреривно се преустройва във всички планети и системи. На кое същество е тази инициатива? Кой е този, който заповядва, който нарежда? Всемирната Воля или Божествената воля? Всемирна Воля разбираме, която се проявява в мировете, а Божествена Воля разбираме Абсолютната воля, за която само се знае, но не се владее, защото Бог в абсолютната воля не може да се обхване, затова никое същество не може да го владее. Абсолютната воля подразбира съвършен живот, защото дейността на волята е живот. Под думата воля подразбираме живота. Ако някое същество губи живота, то е благодарение на безволието. Ако всяко същество проявява живота, то е благодарение на волята. Следователно, всички живи същества са проявен волев живот. Взимайте волята в широк смисъл. Волята е деятелна проява, творческа проява. Следователно, волята разкрива, открива изворите на светлината, разгръща пазвата на живота на Духа. Волята е която води народите. Тя ги превежда от една планета на друга, от един свят в друг, като сила скрита у Бога.

И тъй, по естество и същина, човекът е проявена воля, проявена инициатива. Когато говорим за инициатива и дело, имаме предвид волята и силата. Силата се проявява чрез волята. Волята е разумната замисъл, а силата е проявената деятелност, Съчетани, воля и деятелност дават творчеството. Следователно, бъдете проявена воля и силна инициатива. Навсякъде в живота си имайте инициативата. Затова не отстъпвайте пред никоя сила, за да проявите инициативата. Знайте и това, че вие ни трябвате, когато имате инициатива. През другото време вие сте свободни. Ние ценим личната инициатива, защото тя е плод на вашата благата душа.

Това са уроци, които разкриват и подготвят ученика за светлината на духовния живот. От проучените уроци ще зависи и вашата бъдеща инициатива. Ние ценим индивидите с инициатива. Тях ние познаваме. Върху тях ние се опираме и работим, защото те са, които подържат огъня на духовния живот. Те са, които красят Великата шкода в която свещенодействува Мировият Учи тел. Има ли сега тъмнота, Незнание? Има за индивиди без инициатива. Този, който има инициатива, вечно се подмладява, всякога е радостен, защото радостта е плод на индивидуално усъвършенствуване. Животът всякога има смисъл, защото е непреривна инициатива за него, Той вижда вечността и се радва на успеха. Успехът е атрибут за ученика. В успехът ученикът вижда себе си, разкрива себе си като духовна същина. Успехът е най-добрия признак за инициативата и подмладяването на ученика. Успехът отваря тайните врати за изненадите, за чудесата и красотата. Успехът на ученика е Духът. Само в успеха ученикът изживява емоциите на Духа. Да си достигнал или открил, то значи да си се изглъбил из гръдта на Духа. Да имаш прояснено съзнание за великото дело, то е да имаш инициативната деятелност. Следователно, кое е същественото в този размисъл? Същественото е инициативата. Инициативата е създала науката, изкуството, поезията и световете. Тя открива пътя на великата цел. Инициативата е проявена същина на Духа.

И тъй, бъдете учениците инициатива, за да се радват висшите духовни същества, да ви се радват всички напреднали братя и ученици, да имат вяра във вас учителите мъдреците. Сега минавайте моста, който е построен между физическия и духовния светове. Ако някъде се окаже, че мостът е неустойчив, приложете вашата сила и инициатива. Философските мисли са костелив орех - мъчно се изглъбяват ядките из него. При космичния орех е още по мъчно, а при мистичния - много мъчно. Следователно, философията за инициативата е следната: ние говорихме за индивидуална и колективна инициатива. Ние говорихме за духовна инициатива и инициатива на физическия свят. Не може да има духовен живот без инициативата на Духа. Духът твори, пресъздава физическия свят по образ и подобие на духовния. Казано е: „Да бъде волята ти, както горе на небето, така и на земята“. Следователно ние искаме сега да пробудим у вас този духовен усет, който ще прояви повече инициатива за просвета и знание на живота.

Сега на въпроса: каква представа имате за астралния свят? Вие казвате: когато се излъчим от физическото тяло, тогава ще имаме представа за астралния свят. Защо ще се излъчвате и да напуснете органите, чрез които не само можете да проникнете в астралния свят, но да проникнете и в божествения свят - там, където можете да изживеете най-голямо блаженство, което ще ви улесни във вашето развитие и ще имате свободата на вашия Дух? Не забравяйте, че физическия свят е едно опитно поле за вашия дух. Той трябва да проучи всичко на физическия свят. Физическият свят е причина, а духовният е същина. Вие сега живеете в трите свята. С чувствата си живеете във физическия свят, с мислите си в астралния, а с вдъхновението си в божествения свят.

Следователно, вдъхновението подразбира проява на Духа. Нещата на физическия свят се създават в зависимост от сръчността и силата на човешкия дух.

Представете си, че земята е опитна градина и вие работите в нея и проявявате волята на Божеството, светлината на Божеството, идеята и промисъла на Божеството.

Когато вашият дух напълно се осъзнае, ще имате пълна представа и от малките неща ще знаете за великия божествен план на земята.

И тъй, физическият свят е опитно поле за Духа, където той работи. Всички материални трансформации ще минат в по-висшите светове и тогава ще дойде царството божие на земята.

1 юни 1945 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...