Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 153-то.

Воля и живот.

Ученико, Бог говори на хората чрез красивите форми. Бог се проявява в хората чрез разумните прояви. Бог ръководи хората чрез правите пътища. Бог обича хората чрез тишината в тях. Бог учи хората чрез светлината у тях. Бог обнадеждава хората чрез бодростта в тях. Следователно, по пътя към Бога се достига чрез воля и живот! Волята е активния принцип, а животът е положителния, отривистия принцип. Волята е устойчивото, а животът - пластичното. Волята е характера, а животът - приложението на характерното. Воля и живот, това са две божествени същности, които Бог изнедри от себе си, чрез които проявява себе си във велико дело - творчеството. Другите съществени прояви на Бога са спомагателни, които проявяват хармонично тия две същности, които в своето съчетание са дали като плод най-красивите форми, най-красивите образи, най-силното дело - творчеството. Силни са волята и живота, като принципи и аксиоми за Духа.

Не можете да градите, ако нямате материали. Не мажете да създавате, ако нямате инструменти. Волята е инструмента, а живота - материала. А кое е онова разумното същество, което работи с инструмента и материала? То е върховната същина - Духът, който представлява идеите, мислите на Върховното вечно същество.

Кое е най-интересното, което ученикът среща в живота? Коя област е най-очебиеща за него, с която той е в стълкновение? Това е неумолимата воля и вечния, непреривният живот. Това са същности, които будят интерес в съзнанието на високо издигнатите същества, които се качват по духовната стълба, за да достигнат най-високите полета, където ще завършат своя труден път. Няма същества, които да не са минали, които да не са чувствали този напор, този изблик в душата си - да завладеят волята и да проявяват живота. Световната култура иде да докаже, че устремът на човека е да живее като Бога, да прояви живота. Това е свещено право на всяко мислещо същество, което има място и условия, което има всички възможности да отрезнее, да проучи природата, която е майка, що кърми на гърдите си новороденото.

Занимаваме ви с волята и живота, което е най-характерното у вас за идеен живот. Чрез творческата воля се достига до Великата жертва, която е живота на всяко същество и индивид. Жертвата е резултат. И Бог се жертва, когато създаде света. А човек се жертва, когато създава себе си. Знаете ли какво значи да създадеш себе си? То е да намериш мястото си във великата хармония. Съществата в живота имат специфично място, което е независимо от условията, от времето, от пространството - място, което има само състояние. А всяко състояние е особен род енергия, духовна, лъчиста енергия, която не може да се измери във времето и пространството. Тогава, къде е мястото на окултния ученик? В състоянието ли?

И състоянията са йерархии. Тогава, къде е мястото на окултния ученик? В пространството ли? Във времето ли? В небитието ли? В космоса ли? В планетите ли? Всичко това ученикът може да вмести в своето осъзнание. За всички тия състояния ученикът има една мярка, с която ги измерва. От кое място? Къде е неговата опорна точка, или неговото подножие? Мястото на окултния ученик е във волята и живота.

Ясна ли ви е тази идея? Като идея, тя е понятна, като принципна идея, тя е възприемчива, но като абсолютни идея, възприемчива ли е? Защо да бъде мястото на умника във волята и живота? Нима волята не е функция в него? Нима животът не е функция в него? Да, функции са. Волята е, която подържа АЗА, а животът е, който проявява АЗА. Следователно, къде е мястото на аза? Размишлявайте върху това.

Според вас, правилно ли е определението, че АЗЪТ е във волята и живота? Правилно е, защото без волята, силата на АЗА. Не може да се прояви. И без живота, като поде на проява, АЗЪТ също не може да се прояви. Волята е ръката на Великия Майстор. Чрез тази ръка той създал и създава най-хармоничните образи и форми, чрез които живи линии протичат светлинни лъчи, чиито радиации осветяват небето на живота. Първо е волята, като фактор, а след него иде животът като зарегистратор. Не, че животът е първичен, но главен фактор в проявите е волята, която отваря вратата за живота. В своята необятност животът е скрит, оглъбен извор, а волята е онзи адепт, който търси богатствата и със своя лост излоства препятствията, за да избликне живота.

В тоя ред на мисли изпъква идеята: в своята същина Бог воля ли е или живот? Първичното проявление на Бога е волята. Чрез волята и чрез създадените форми от волята ние познаваме Бога. А идеята за волята е живота.

Сега, за да имате добре оформена идея за Бога, то трябва да го познавате първо като воля. Ще виждате неговата воля във всяка твар, във всички поделения в неговото сътворение. Ще видите Бога и в себе си и то благодарение на проявената  воля  от вас. Вашият образ е плод  на  волята. Да текът вашите мисли, това е пак волята.

13 юли 1945 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...