Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 154-то

Смелост

Ученико, сега са най-добрите условия, кога то да можете да чуете Божия глас. Сега е най-благодатната година, през която можете да възприемете и проучите проявлението на божествената същина. Сега е най-благодатната епоха, през която можете да се ползувате от благата и опитностите на всички велики посветени духове и да проумейте важността за тези дни, години и епохи. Този ученик, който има това просветление, той е призован да влезе в школата на мъдростта, на любовта и истината, от която школа ще научи за тайната и сивите, за същината и началото на онези висши духове, които знаят за върховния промисъл на Върховното начало.

Вие сега сте поканени да се наредите в редиците на многото добри ученици. Казваме ученици, защото сте в онзи стадий на развитие, когато трябва да използувате опитностите на многото труженици, било в наука, в религия, в изкуство, музика или в духовно посвещение. Използувайте и методите на разумната природа; на абсолютната природа. Като казваме абсолютната природа, разбираме действителната, реалната. Сега вие сте още ученици. защото сте още неопитни, не сте още силни. Силният обаче представа да бъде вече ученик, защото той влиза между редиците на учителите и създателите. Какво могат да създадат създателите, когато знаем, че всичко е създадено от Единствения, Абсолютния създател? Впрочем, има какво да се пресъздава. Създадени са всички материали и елементи. Дадени са принципите и методите, с които да се пресъздава. Но, кого ще пресъздавате? Създателя ли иди създаденото, което е създадено от Създателя? Знайте: има ред и порядък абсолютен, има ред и порядък относителен, има ред и порядък степенуван. Ученикът живее в порядъка на степенуването. Там той се учи, как да съчетава, да преобразява, да си систематизира дадените му съществени елементи.

Следователно, ако Господ е Създател, как мислите, не ще ли предвиди, т. е. да излъчи от себе си елементи, които да предаде на опитните люде, които да правят положителни експерименти и наблюдения в лабораториите на физическите, химическите и психически кабинети. Следователно, всичко е предвидено. Няма чужди неща за ученика. Няма излишество или недоимък по отношение неговото развитие. Ученикът винаги е във възход, за да може да влезе в по висш възход - стадий, между строителите на живота.

Какво ще броите? Земята ли, слънцето ли, звездите ли или пространството? То не е ваша работа. Господ казва: „То е моя работа. За малките строители АЗ съм предвидел, като възможности, известни достъпни за тяхната природа, за техния духовен уровен елементи.“ И сега, като ученици, се учете да откривате подходящите елементи. Вие ще кажете: Ето една трудна задача. От къде да знаем ние, по кой път ще можем да стигнем на мястото, при елементите, за да ги видим и проучим? Каква възможност трябва да имаме, за да можем да бъдем удостоени о добри резултати? Има такива възможности. Една от възможностите е преимуществото, че сте влезли в училището. Втора една възможност, че се ползвате от всички пособия в школата. Трета възможност са средствата и усилията на посветените братя, които са украсили школата. Четвърта възможност е, че е имало същества които са се погрижили да се създаде школата. Пета възможност е, че вие имате добри съученици, чрез чиито усилия и съзнание школувате. Шеста възможност е, че вие използувате светлината; хармоничната атмосфера, които са най-красивите условия, най-добрите условия в школата. Седма възможност, че вие сте удостоени пряко да слушате лекциите, безсмъртното слово на Учителя, на великия Учител. Както виждате, за ученика всичко е предвидено. От кого? От Създателя. Защо Създателя иска неговите създания да създават? Чрез творчеството на учениците, Бог се проявява във величие като абсолютен създател.

Нахвърляме ви тези мисли, за да ви улесним в задачите. Ние ви говорихме много. Разгледахме всички въпроси, които са във връзка с вашия живот. Чрез примери, чрез анекдоти, чрез наука и изкуство, чрез поезия и музика, чрез слово и молитва, ние се стремим да, ви улесним и упътим да тръгнете по пътя към Бога, но сега ви нахвърляме тези мисли, за да имате ясна представа за себе си и за вашето предназначение, каква е вашата работа и да знаете какво Бог е предвидел. и каква е неговата скрита мисъл. Той иска от вас да бъдете като него творци. Велико нещо е човек да знае своето бъдеще - да не бъде тайна за него откровението, което е. повик към неговата душа. и неговия Дух.

Какво ви трябва на вас. Ние казахме: смелост! Смелостта е продукт на свободата. Като казваме свобода, понятие то е много отвлечено и относително. Какво разбирате вие от понятието свобода? Мнозина казват да бъдем свободни от човешкото. Ами ако вие се освободите от човешкото, няма да бъдете човеци. Въпросът е, дали знаете какво значи човешко. Казано е в древната книга - Библията: когато Бог си почина от сътворението на вселената, той промисли как да прояви себе си като красота. Една от върховните му мисли беше да сътвори човека. Да сътвори човека с човещината, която подразбира качествата и силите на Божия Дух. Ето защо, когато искате да се освободите, да бъдете свободни, освобождавайте се от друго, но не и от човешкото. Тогава от какво да се освободим? От своя образ ли, от тялото ли? О, не! То е Божествено сътворение. Тогава от своето раждане ли? Не! Раждането е процес на Духа. Тогава от какво да се освободим? От себе си ли? Не! Вие сте били, вие ще пребъдете. Вие сте една психическа сила от вселената и една от многото психически сили на вселената и една от многото мистични сили на вселената. Следователно, щом вие сте съграждаща душа във вселената, как ще се освободите от себе си? Не! Вие сте стъпалцата на безконечната стълба, по която слиза Бог. Не може без тази стълба. Не бива да се премахнат тези стъпалца. Ами, че вие сте едно от най-красивото съчетано в природата същество, което се проявява чрез мисъл и чрез чувства и сила в необятната природа. Следователно, не можете да лишите природата от това същество - човекът. Всяка разрушена човешка форма внася дисхармония в природата и природните духове се лишават от дадена духовна възможност. Следователно, изисква се смелост. Смелостта е, която освобождава човека от ограниченията на слабостта. В коя категория спада слабостта? В категориите на нисшите същества.

Ето един съблазнителен въпрос: нисши и висши същества, Какво е вашето понятие за нисши и висши твари и същества? Вие ще кажете: същества, на което липсва разум, ум, мисъл и движение, са нисши. После ще кажете: същества на които липсва топлина, въздух, светлина, огън и вода, са нисши същества. Това абсолютно вярно ли е? Това е относително вярно, но не е абсолютно вярно. Вие още не знаете ценността и качеството на известни елементи във вселената. Вие не знаете още за най-верните помагачи в живота си. Вие нямате още ясна представа, каква е това понятие: нисше, по-долно, назадничаво, несъществено, т. е. непотребно. И най-малката прашинка е тъй важна и ценна, както най-висшето ангелско същество, защото тази прашинка е дело на Великия създател. Следователно, всеки ученик, който е вече душа на школата, трябва да възприема и разбира душата на всички същества. Да няма за ученика безразлично. Най отрицателното чувство е гордостта, по отношение божествената творческа мисъл. На ученика не се позволява да подценява каквато и да е малка проява във вселена та. На ученика не се позволява да пренебрегва каквото и да е малко съществувание във вселената. На ученика не, се позволява да използува светлината само за себе си, като хвърля сянка на другите. За да не става това, той трябва да бъде прозорлив. На ученика не се позволява да се ползува от хляба на другите без да е заслужил. Не му се позволява да подценява способностите и качествата на своите съученици, в душата на които гори същия огън за знание, топлина и светлина. Ба ученика се позволява да бъде смел, любвеобилен, мъдър и разумен. На ученика се позволява да се ползува от светлината на лъчите, определени за него.

Следователно, ученикът трябва да се освобождава от чуждото, а за това се изисква смелост. Смелостта е плод на силата. Силата е абсолютна, а смелостта - реална или до-стъпна. В какво се състои ведрата и проницателна мисъл на силния човек? Като проява на смелост. Смелостта е свидетел за съществуващата сила. Зад проявата на смелостта стои силата.

И тъй, първата стъпка към вратата на школата, първото решение да се придобие знание е качеството - смелостта. Изкуство е действуващата сила - смелостта.

Първият интерес възбуден в ученика за тайнственото е смелостта. Първият повик за живот и повече светлина е пак смелостта. Смелостта е максима, начало за деятелност на духа в. ученика.

Говорим ви за смелостта, защото в епохата в която живеете, смелост и сила ви трябват. Знаете ли каква радост за духа е, когато всред китната природа се явят рицарите на смелостта? Какъв голям интерес е за светлите същества, когато видят образа на тези смели пътници-адепти! Каква усмивка се появява по техните лица, когато видят смелия син Божий, който се прелива като светлина и виделина в царството на висшите духове. А колко голяма е радостта на Учителя, когато пред него стои ученикът на смелостта, който е готов за велики подвизи и дела! Следователно, само за омелия ученик е изкуството, знанието, възможностите на върховните дела и пътя, който води за царството на звездния простор и в чертозите на слънчевите домове. Смелият е любимо дете в разумната природа. Смелият е светия в царството на върховния промисъл. Смелият е, който намира Бога, който живее с Бога.

Да вземем смелостта като върховно качество за ученика. Вие ще кажете: как да определим смелостта? Като лична наша проява ли? Именно за това сте и в школата, за да научите как се откриват дадени способности и качества в глъбината на човешката душа, които са като елементи. Които са субстанция от мировата Божествена Душа, които съдържат и слънчева материя, която е абсолютна. Школата ще ви даде това - школата, която е сърцето и живота на плеада посветени духове. В нея са абсолютните мерки за измерване на всяка проява в природата и вселената. Най-свещеното място на звездите и на земята, това. е тихата обител - школата на Духа, а най-завидното положение на ученика е неговата смелост!

Когато ви говорим за школата, пред нас е разкош та тайната за живота и силата на вселената. Единствено школата на Духа е, която може да ви даде върховното благо. Само в школата на Духа се съхраняват най-прецизните мерки, чрез които може да се отмери първичното начало на елементите на висшето естество.

Къде е школата на Духа? На земята? На континентите? На звездите? В техните домове? На слънцето? В неговия спектър? Къде е мястото на тази школа? В ЦЕНТРАЛНОТО ЯДРО НА ВСЕМИРНАТА ДУША. Това е философски възглед, а ние искаме да ви запознаем с най-съществената материя, която излъчва от себе си първичното начало. Само тогава ще имате ясна представа, що е материя, що е плът, що е тяло и форма, що е диалектически материализъм и що е светлинен материализъм? На вас ви предстои да имате опитностите на Великите посветени, а тях ще получите именно от това голямо сърце - школата. на духа. Когато се ползувате всякога от опитностите на посветените братя, така ще придобиете върховната смелост и ще бъдете неуязвими от материалистическите идеолози, от диалектическите, от материалистическите магистри, защо то те знаят що е материя, що е диалектика, що е светлина. На въпроса, що е материя, вие отговаряте: ние живеем, мислим с материята. Следователно, няма чужди сили във вселената, с които ние да не мислим, да не живеем. Като ви се задават тия въпроси, още от първия миг да изпъкват у вас мерките, прецизните мерки на посветените братя.

Това ще бъде. Вие сте едно добро начало. От вас има какво да се вземе, но има и защо да ви се даде, защото вие сте знаменосци в тази духовна епоха, която ражда просветната шеста раса.

Бъдете смели, да се радва душата ви и да тържествува Духът ви. Да се радва душата на братството и да тържествува духът на братството.

Бъдете смели ученици и радост на висшите сили, които ви помагат. Бъдете смели сред тази нация, върху която благоволи Духът Господен. Бъдете най-преданите и ревностни ученици, да отваряте първи вратата на школата Бъдете живи свидетели, в чиито очи братството да вижда проявите на учителя, Бъдете чистосърдечни, да стопляте сърцата и създавате радост в душата на братството. Бъдете посветени светлоносци, да пръскате светлина, да излъчвате от Душата си мистика и ведрина, които да бъдат кваса, който, замесен в духовното естество, да даде повече вкусен хляб, т. е. живо слово. Бъдете словото, мъдростта, любовта, смелостта и чистотата. Бъдете най-близките за братството. Чрез вас братството да чувствува приветствието Учителя. Имайте братски отношения към всичко живо, което изпълва земята. Така възпитани, ще разберете езика на всяко животно, насекомо и микроба. Знаете ли какво трябва да бъдете? Най-смелото, най-отзивчивото, най-съобразителното и разумното!

И тъй, събуждайте съзнателните сили у вас. Да няма разлика в развитието ви от момента, когато е заминал Учителя от физическото тяло. Да се не спира развитието ви, защото вие живеете и в сферите на етерните тела на голямата душа. Да няма никаква разлика в това, че учителят отсъства и е напуснал този земен свят. Този свят и онзи свят са школи, където учителят държи своите лекции.

И тъй, Учителят държи своите лекции. Как ще става това? То е най-лесното. Мъчно се построява вселената, космоса, но веднаж построени, Учителят използува условията и привежда словото. Да се не е чудно, как Учителят ще предава своите мисли, знание и мъдрост. Ако чрез човешките уста не може, то чрез камъните ще може, но ще говори. Било е време и сега е, когато Учителят от отвъдния свят ще говори на този свят. Сега учениците са в подозрение, но идват дни, когато будните ученици ще потърсят мястото, където учителят говори. Следователно, и вие ще говорите, но разумно с езика на Учителя, с устата на Учителя, с голямото му сърце и необятния му ум,

И тъй, бъдете добри възпитатели. Засвидетелствайте духовната проява пред онези, които помислиха, че останаха сираци. Нека във вашите прояви да се проявява смелостта. Ако сте смели, всички ние ще ви се изявим. Кои ние? Които превеждаме в изпълнение Волята на Бога.

Нека остане у вас мисълта, която е най-съществена - ДА БЪДЕТЕ СМЕЛИ. Вашата смелост най-много ни трябва, за привеждане на идеите на Всемирното Бяло Братство.

Предайте поздрава на всички братя и сестри в кръжоците из България и другаде, да бъдат смели, да бъдат любовни. Това иска Духът на Бялото Братство.

12 октомври 1945 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...