Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 155-то

Вяра и възвръщане.

Ученико, връзката е отношение, а отношението е вяра. Вярата е качество у Бога, проводник, през който се струят духовните сили, които ей характерното, Божественото в стремящия се човешки дух. Чрез това качество - вярата, Духът използува добрите условия: минава през полетата на отвлечените области и посредством връзката между душата и духа, имаме осъществяване на духовните атрибути. вглъбяване в човешката душа.

ВЯРА И ДУША. Вярата има сила само при будната душа. Коя проява характеризира будната душа? Това е живата вяра; вяра във великото; вяра във възможното; вяра в духа; вяра в промисъла и Великото Начало, от което произтича живота. Ако няма вяра, то няма и будна душа; няма интелигентна душа, прогресивна душа. Следователно, какъв усет е вярата? Е ли тя чувство или способност? Вярата е принцип у Бога. начална. първична причина.

Като ученици на окултната школа, имате привилегията да се култивират у вас висши способности, които ще проявят талантите, които са дело на Върховния промисъл.

Защо ви говорим за вярата? Нима вие нямате вяра? Нима вашият живот не е конструиран чрез вярата? Ние ви казваме: вяра ви трябва, жива вяра, вяра във Великото Начало, вяра във възможностите, вяра в делото, светлината и повика на Великия Учител. Защо ви трябва вяра? Защото живеете в света на безверието, на падението, на отклонението.

Когато ви говорим за вярата, у вас ще изпъкне мисълта: кои сте вие? Духовете на земята, духовете на моретата, духовете на въздуха и огъня? Не, духовете на светлината. С тях ние имаме работа. Чрез тях ние възвръщаме, създаваме, работим. Да не ви бъде обидно, че казваме възвръщане. То е възвръщане от материалистичните полета, от полетата на грубия живот. Възвръщането е почетна служба. Да спреш устрема на духа от процеса на материализирането, ще рече да пречупиш в центъра светлинните лъчи в централната монада, на свръхсъзнанието.

ВЪЗВРЪЩАНЕ! О къде? От тъмата? От пространството? От небитието? От безкрайността? Възвръщане от полето на живота. Какво значи това, от полето на живота? Нима живота е падение там? Нима има паднал живот? В основата на битието има вградени елементи на живота. И благодарение на това, борческият дух се стреми да проникне в полетата на този ограничен живот. А там е трагедията и жестоката съдба на човешкия дух. Логично е, оправдателно е за Устрема на човешкия дух. Но велико тържество е за възвръщането на човешкия дух. Какво си сега ти? В процеса на слизане или в процеса на възвръщане? Ученико, ти си в процеса на възвръщане, в процеса на ликвидация, в процеса на възход. Кои са фактите за това? Това са проявите на светлината, който имаш. Това е школата, която изучаваш и светилището, в което се посвещаваш. Има още по-силни факти, това е състоянието на твоя дух, който е в процеса на възход - освобождение. Къде е тъмнината за теб? Къде са препятствията за твоя дух? Те са в измамата, в картонените бариери, които плашат твоя дух.

НЯМА НЕЗНАНИЕ. Това много пъти сме ти казвали. Силно е това, да кажеш, няма незнание. То е да си проникнал в абсолютното знание. Възможно ли е това още днес, още тази минута? Ако, прекараме огън през теб и разтърсим твоето естество, за да се събуди добрият и силният човек, може. Още сега можем да ви докажем това. Ако бе съберат тук повече сили и те притиснат, как мислиш, няма ли да стане едно просветление? Ние можем да направим това, но съгласен ли си ти? Но, ще кажеш: къде ще оставя съмнението? Съмнението е твоя най-верен спътник. Съмнението у теб създава безверието, а безверието те приравнява към животинския мир.

Как мислиш: може ли да има абсолютно знание? Каква значи знание? Кого и какво трябва да узнаеш, да проучиш? Кой е онзи обект, който е скрит за твоите способности? Кой си ти? Каква е твоята същина и съдържание? Какво е твоето аз? Внимавай! Ние искаме да ти докажем още този момент, че няма скрито знание. Ако има тайна или скрито, то е божественото у теб. За това божествено идват и учителите да откриват специални школи. Защо е скрито, тайно божественото у теб? В скритите и тайни неща е силата на божията воля. Какво значи скрита божия воля? Къде е скрита божията вола? Скрита е волята на Бога само за слепите. Скрита е волята на Бога само за този, който е и глух. Зрението и слуха са първите врати, през където минават интензивните сили на Духа. Само чрез зрението и слуха ще познаете разумните прояви на Духа. Затова, ценете тези два органа. Няма да обясняваме от какви елементи са направени тия органи и каква е тяхната сложна конструкция, като имаме предвид вече вашия буден Дух. Ако бяхме тайна, а вие сте глухи, каква ще бъде нашата работа? Ако палим слънцето, а вие сте слепи, какви ще бъдат нашите резултати? Следователно, за абсолютното знание трябват добро зрение и слух от висша степен. Другите три органа и чувства са спомагателни органи за зрението и слуха. Шестото чувство е на уравновесяването, седмото на мира, осмото на сливането, деветото и десетото още не са за вас. Следователно, можем ли да имаме абсолютно знание? Има едно състояние на Духа на особен усет, който прониква едновременно във всички чувства, който усет привежда всички сили на другите органи през зрението и слуха. Зрението способства за знанието, а слуха способства за хармонията.

И тъй, може ли да имате наченки за абсолютното знание? И да не искате, това ще стане. Не случайно е създадена школата на бялото братство на земята. Няма случайни прояви. Системната работа на Духа дава резултатите на свръхсъзнателните способности.

Нямате право да бе оплаквате и отчайвате, че не знаете. Възможно ли е, вие, които сте стъпили в едно светилище да ви измъчва тъмнината? Вие, които сте седнали на скамейката на светилището, пред лицето на учителя, да твърдите, че нямате знание? В голямата тишина и покой ще намерите отговор на всички въпроси, които занимават вашия ум.

Защо в тишината и покоя? Защото в голямата тишина има възможност да функционират правилно силите на тези две способности или чувства, т. е. СЪЗЕРЦАНИЕТО И МЕДИТАЦИЯТА. Съзерцанието е област на зрението, а медитацията е област на слуха свързана посредством звука и мисълта.

Какво още да ви кажем? Темата е философска: ЗНАНИЕ И ВЪЗВРЪЩАНЕ. Ние сега сме само един зов, чрез който ви напомняме да вярвате във възможностите и силата на вашата душа и да се ръководите от възможностите и светлината на божественото у вас.

Какво искате още да ви кажем? За вашето минало ли или бъдеще? Вашето минало е условност, а вашето бъдеще дилема, е състояние. А какво е вашето настояще? Вашето настояще представлява един изригващ вулкан, т. е. ВЪЗВРЪЩАНЕ. Когато силите на този вулкан ви изхвърлят от глъбините на гъстата материя, тогава ще имате състоянието на повърхността. Сега вратите на знанието са открехнати, т. е. отключени за вас. Но вие още гледате през отвора. Сега идват силите на този вулкан, които ще разтворят напълно вратата за да влезете в светилището на знанието. Кой е този авторитет? ТОЙ Е АБСОЛЮТНИЯТ ДУХ. Тогава, колко лесно е да бъдеш философ. Колко лесно е да владееш принципите на знанието. Колко лесно е да знаеш за скритите тайни у теб. Духът е, който минава през вратата на мистичното светилище.

И тъй, създайте мистични кръжоци. Използувайте силата на Духа, който въздействува върху известни субекти, за да създадете повече мистични кръжоци, т. е. ЯДРА - из благословената земя България. Тогава в тези ядра ще се направят опити, алхимически, физико-математически, защото абсолютната наука си служи с математиката, а абсолютната светлина - с алхимията. Колко лесно е тогава да знаеш, какво има в пространството, какво има на планетата Марс и другите планети. Как да не е лесно. Напорът на този вулкан те е изхвърлил из земята на повърхността. Сега да не обременяваме вашия ум. Ние имаме за задача да полеем сега вашето сърце с особена течност. Каква е тази течност? ТЕЧНОСТТА НА ЛЮБОВТА. Следователно, в тези мистични ядра да има повече любов и бъдете уверени, че, в тях ще има проявление на Учителя и то осезателно.

Правило е във физиката: всяко вещество, изхвърлено с дадена сила, то силите се компенсират с притегателните сили на земята и това вещество ще бъде привлечено и ще падне на земята. Ако у вас има светлинен елемент, този вулкан и привличането към земята, не може да действува върху вас. Ако имате материални елементи, то непременно ще имате участта на привличането.

Следователно, възприемайте повече светлинна енергия, повече духовна енергия, която да ви държи по отношение на земята в една по-благоприятна атмосфера. Пазете духа на братството. Денете енергията и силите на посветените братя, които работят за възстановяване и разцъфтяване на културата на Всемирното Братство. Не бързайте, да не съгрешите. Не се смущавайте. Поразвържете езика си. Нека заедно да мислим, да разсъждаваме за вярата като божествен принцип. Абсолютното същество има ли нужда от вяра? Какво значи абсолютно, какво значи съвършено и какво значи НАЧАЛО? Каква нужда има да правите опити да проумявате нещата на Божия Дух? Какъв е замисъла? Ако придобиете висшето състояние на красотата какво бихте правили? Представете си, че сте красиви и мислите, че сте постигнали своя идеал и открихте една истина. Но тя не е още абсолютна. Красотата абсолютна проява ли е? Красотата е резултат от светлината на творческия дух и пробудената човешка душа. Има прояви красиви, има форми красиви, има и състояния красиви. Духът изпитва едно особено състояние, което включва всички възможности. Божественият Дух бе проявява в много вариации по отношение човешкия живот, по отношение животните, минералите и цялата природа. Когато ядете от меда на любовта, тогава непременно ще изпитате голямото удоволствие на красотата. Любовта има особена сладчина. Ние сега правим опити, да дадем от сладчината на любовта на много души, които ще работят. Има души, които близнаха вече от тази сладчина на любовта. Не е случайно да се подсладиш с мед. Медът е символ, т. е. символизира непреривна работа. Докато пчелиците го събират, колко труд полагат. Ако вкусите от меда на божествената любов, ще бъдете най-щастливите същества, които ходят по земята. Не е мъчно да се разбере великият промисъл на Духа. Когато направите връзката с висшите светове, ще имате помощта на великите същества. Каква е сега нашата среща? Ние искаме да пуснем повече ток, но се въздържаме. Но скоро ще стане и това. Ние сме решили. Бялото Братство е решило. Помнете! Защо е решило, друг път ще разискваме. Сега започва нова ера, нова епоха. Всичко ще бъде разкрито. Щом човечеството е дошло до онова изкуство да бомбардира с атома, то наравно иде и изкуството да се бомбардира и божествената същина. До сега, това е било невъзможно. Преодолявал е страха. Но ще кажете: не е ли светотатство да се бомбардира божественото естество, казано на човешки език? Тепърва ще изучавате онзи мистичен елемент, който е внесен в многото лекции на учителя. Минавайки през тези елементи, вашият дух ще стане по-податлив, вашата душа ще бъде по-свободна и тогава Учителят по-лесно ще ви въздейства. А въздейства ли ви, той ще продължи своите беседи, ще продължава да обогатява Великата школа, защото той каза: „Още не съм ви казал абсолютната истина“, а то значи: той има ангажимент към школата. Как ще ви каже абсолютната истина. ЧРЕЗ ПРЕЛИВАНЕ НА ПОВЕЧЕ СВЕТЛИНА. Когато просветне вашето естество и не остане нито едно кътче затъмнено, тогава духът ще се прояви в абсолютност.

Какво понятие е това - абсолютност? Ние сега боравим с понятия, образи и си служим със средства и качества. Абсолютно, т. е. истина. Какво е истината? Истината се съдържа в светлината, в топлината, в електрическата енергия, в магнетизма, в електроните, протоните и етера. Има ли отвличана на човешкото съзнание? Там, където има светлина, отвличането е изключено. Дайте ми сега дефиницията, що е светлина? Ще дефинирате най-висшето проявление на Бога.

12 август 1945 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...