Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 157-мо.

Девство и красота.

Ученико, само при песента можете да привличате вниманието на вашите духовни сили, които да отговарят на вашите желания, на вашите въжделения и нужди. Без песента имате користолюбието, където влагате личните интереси, които са отегчителни за съществата, които са заети с велики проблеми за разгадка на Висшия божествен план. А когато душата пее, съществата отделят време да се отзоват и бъдат между вас. В песента няма користолюбие. В песента има хваление. Там, където има хваление, Господ присъства. Ученикът знае това добре. и изучава добре песента на душата, като си служи с висшата мирова хармония.

ПЕСЕН И ХАРМОНИЯ. Няма. песен без хармония. Не маже да се прояви хармонията, ако няма песен. Песента е изблик на хармоничните мисли и чувства и въжделения на душата. Затова е казано, който пее зло не мисли. Който пее разбира живота, служи на мъдростта, проявява любовта.

Песен и хармония. С коя мярка вие ще отмерите хармонията? Мярката е висш усет - вдъхновението. Без вдъхновението нямате истинската мярка за хармонията. Само вдъхновеният ученик разбира от гамата на хармонията. Само вдъхновеният ученик разбира постройката, интервалите, позициите и висшата хармония. Следователно, най-висшият усет у ученикът е вдъхновението. Вдъхновеният ученик е в хармония с цялата природа, в ефирните трепети на звездния свят. Затова всяка една вътрешна духовна школа, практикува като основна подготовка песента, мелодичната песен, духовната и нежна песен. Задачата на всяка духовна школа е първа да култивира това чувство, да пресъздаде тази способност, да развие този усет за схващане нежните трептения на музиката.

Как мислите, има ли музика извън човешкия живот? Човек ли създаде музиката или музиката създаде човека? Знаете ли когато изпращаха човека на земята, каква беше препоръката и какво беше вниманието? Човекът го изпращаха на земята под влиянието на дивната и вдъхновена песен на ангелите. „Свят, Свят, Саваот“. Изпълни се, земьо и възпей всяка жива твар, която населява твоите поля, върхове и долини.

И тъй, с песен беше изпратен човек на земята.

Сега няма да се спираме за онези дълбоки причини, които затъниха това чувство у човека за първородната песен. Първородната песен е майчина песен, т. е. сърдечна песен, любовна песен. Когато пееш, да прославиш Бога, да заживееш с ангелите, да мислиш с учителите и да се вдъхновяваш със светиите. Защо свързваме вдъхновяването със светийството? Защото само вдъхновеният ученик може да посвети себе си. Светостта е първично чувство в будната душа.

Казахме, че песента, хармонията създават човека. Какво е човек извън песента и хармонията? В нивото на животното. Но ще кажете, има и животни които пеят и живеят в хармонията. Да, но животните изпълняват това не по разум, а по инстинкт, каква способност е разумът?

Какви комбинации на сили проявява разумът? Духовни същини, които са във висша степен на трептения, за които човек може да знае само чрез вдъхновяванията и хармонията. Тия духовни същини построяват мислещата система, организират мозъчната система и инсталират сложната мембрана, която проявява разумните действия в песен и дела. Разумът е, който определя, до каква степен духовните същини се проявяват у човека. Разумът е двойника на висшата мъдрост: да се прояви божественото у човека, божеството излъчи двойник от себе си и създаде тази разумна инсталация в човека, затова Господ търси човека по разум. Господ обича човека по разум, Господ връща човека по разум - чрез разума. Господ наказа човека заради опетнения разум. Следователно, Господ търси своя двойник, т. е. висшата мъдрост. И като го намери, той пее, т. е. мъдростта пее.

И тъй, когато се е зародило това висше чувство у вас, да пеете, подразбира се, че вашата мъдрост е в хармония с вашия разум. Разумът е богатството на мисълта. Разумът е майката на мисълта, разумът ражда мисълта, по линиите на мъдростта и хармонията. Живот в който е съчетан размисъла, там се ражда великата идея за творчество, за знание, за вечност и безкрайност. Идеята идва като вдъхновителка. Идеята е проява на разума, на мъдростта и хармонията. Кога човек има идея? Когато се е развило у него съзнанието. Съзнанието расте ли, та да се развие и разрасне? Да, съзнанието е плода, на мъдростта и хармонията. И всеки който вкуси от този плод, у него се пробужда висшия разум. Разум и съзнание, те са живота и делото. Да проявиш живота, трябва да. имаш качествата на разума. За да осветиш живота, трябва да имаш съзнание. А да обезсмъртиш - трябва да имаш качествата на мъдростта и хармонията. Това са прояви на истинския ученик, който пее, който мисли, който люби и създава. Следователно, теб предстои като идея да пееш, да мислиш, да любиш и се обезсмъртиш. Не е трудна работа, това ти знаеш. Ти доста много знаеш, но идеята у вас не е още определена. Спираш се по пътя; мъчнотиите ви плашат, събитията отвличат вниманието ви, необятността замъглява съзнанието ви. Понятието за край и начало уморява вашия дух, а същината и безсмъртността омъчняват вашата душа. Това сте вие. Нямате още идея. Вие търсите идеята във вашите близки, във вашия народ, във вашата държава, без да имате предвид, великата безгранична идея, която е в цялото устройство на планетния и звездния свят. Кой може да има тази абсолютна идея? Само свободния във висша степен свободен, само той може да знае за алфата, за началото на Великия Промисъл. Само той може да знае какво той представлява като естество и същина, защо е пратен на земята, защо се ражда и умира, защо плаче и пее. Само свободния може да е в контакт, във висша връзка с Мировия Разум, с Абсолютния Промисъл. Само абсолютно свободния може да владее двойника на мъдростта, т. е. на Божеството. Следователно, добре подготвеният окултен ученик е сроден със същините на този божествен двойник. Кой е този двойник? -Мировият Дух.

Като ученици на една висша школа в която се подготвяте да възприемете Духът на новите идеи, които имат за задача да преобразях битовия живот на човечеството, които имат за задача да хармонизират човешките способности с тия, на разумната природа.

Що е природа? Природата е израз на един хармоничен свят, в който не може да се внася греха, падението и дисхармонията. Природата е девствена. Чрез девството на природата, Божествения Дух обновява растителното царство, минералното царство и царството на животните. Ние имаме за задача да, освободим у вас онова божествено начало, този двойник на великото начало. И ние това ще направим. То ще стане, защото природата е девствена. Звездният свят е хармоничен, и слънчевият свят е светилен. Докато има девствена природа, докато има хармоничен звезден свят и светилен слънчев свят, ние положително ще освободим божественото у вас. Това е задача на великите посветени, това е светилен мотив в ангелската песен, вдъхновен псалом в божествената мъдрост.

Няма друг път. Пътят на святостта и любовта водят за царството на безсмъртието. Имате ли представа какво, представлява това царство на безсмъртието? Трябва да имате висшата идея за девствената красота. Как може да имате тази, идея., когато вашата мисъл е претрупана с формите на висшите светове. Когато вашият дух е обременен с идеите на стария свят? Наистина, че не можете да имате представа за девствената красота в света на безсмъртието. Но задача е да минем през вас, да съборим старото ви жилище, без да правим опит да го окърпваме. Ще използуваме здравия материал, с който ще си послужим да изградим новото ви жилище. Вие сега ще се уплашите. А как ще съборите това жилище, което ми е така мило, което ми е заветна от майка ми от баща ми, от дядо ми и прадядо ми? Може ли да се разрушава тази светиня, заради някаква си волност и свобода? Стига с вашите дядовци и прадядовци, стига с вашите пелени. Оставете вече пелените други да си послужат с тях, а вие облечете светлинната дреха, която е присъща за безсмъртния. Не се страхувайте за старото. Старото ще бъде натоварено в боклукчийски коли и погребано. А вие прегърнете безсмъртната идея за новия живот, за новото разбиране, за новото, свещенодействие. Хармонизирайте себе си, с композициите на новата звучна, мелодична песен, за девствената красота.

И тъй, създайте си песен за девствената красота и всяка заран, когато слънцето изгрява, пей песента на девствената красота. При всеки изгрев на слънцето слушайте тихо, съсредоточено песента за девствената красота.

Ние сега ви представяме известни мисъл-картини, за онова, което чувствува, изживява ученика на вдъхновението, на хармонията и висшия разум. Това са идейни картини, нарисувани от опитен художник, т. е. делови художник, който ги е взел от девствената природа, от хармоничния звезден свят и светлинното слънчево царство.

Той ги е нарисувал с четката на своята мисъл, с краските на своето съзнание, с осветлението на своя разум и с живота на своята душа. Живите божествени картини са възпитателно средство за посвещаващия се ученик, унесен съсредоточен в тия живи картини. Следователно, за него няма тъмнина, мрак и кал, няма демони, отрицателни сили, няма черна ложа. Окултния ученик не се подава на смъртта, не се подава и на старостта. За него мъчителното раждане не съществува. За него живота е непреривна девствена красота.

Какво още да ви кажем за света на девствената красота. Ако сте девствени, ще ни разберете. Ако сте девствени ще ни обичате. Ако сте девствени ще пеете и ще учите, ще рисувате и ще мислите. Девствеността е най-вярната проява за красотата на Великото Начало. Девствеността е магия. Само чрез тази магия може да си служите с безсмъртния еликсир на любовта, с тайнствения ключ на мъдростта и с острието на ножа - Духа, да разтворите широко вратите и да влезете в Алма Матер - школата на Духа.

Да, девственост. Но, ви е ще кажете, кой може да бъде девствен? Наистина, кой може да бъде девствен? Всеки, който се е родил от жена, може ли да бъде девствен? Всеки, който е родил жена, може ли да бъде девствен? И всяка жена, която е откърмила мъже, може ли да бъде девствена? Всички казват, не може. А ние казваме, може и то само при дадени условия, когато настъпи оня девствен момент на озарение. Щом настъпи момента на. озарение, девствеността се проявява като звездна и слънчева красота. Следователно, за посвещаващия се ученик в тайните на Духа - може.

Има ли нещо неразбрано? Нещо тъмно? Учителят винаги дава и иска. Иска да бъде разбран, дава да го разберат. Учителят на прилежния ученик се открива. Той не не крие от него замислите на неговата мисия.

Най първо, нещата се възприемат като идея, т. е, те проникват от ефирните светове като идеи и произвеждат вдъхновени ефекти. Тогава се заражда деловото желание да изпита сладостта на дадена вече реализирана чрез мисъл и съзнание идея.

Ние ви представяме как нещата се развиват чрез вашите способности, качества и таланти. Когато опитате ефектите на тия ваши способности, качества и таланти, тогава ще се зароди идейната любов. Настъпят ли отсевките на любовта, непременно ще се осъществи великият идеал.

Каква представа може да имате вие за любовта? Само девствената красота може да ви даде представа за любовта, Защо е така? Защото за красотата е лесно да имате представи. Тя има форми, линии, има звуци и трептения и песен, но за любовта не може да имате нито представи, нито форми и тям подобни, защото любовта не е в тях, тъй като любовта е АБСОЛЮТНА У БОГА. Красота та е, която може да ти даде усета за любовта. Всички красоти в битието проявяват. любовта, А само с любовта може да имате връзка с идейния свят. А щом сте във връзка с тия възвишени духовни светове, те ще ви дадат елементите за вашата индивидуална красота, имате вече връзката, тази среща сега, не е ли връзка. Къде са силите на вашето съзнание и вашата мисъл? Кому сега те слугуват? Ние ангажирахме вашите духовни сили и ви отведохме в света на девствената красота,

И тъй, дали само вие ще трябва да се ползувате от връзката, т. е. от явленията? В тази среща, размишлението ще го дадете и на другите, само че по майсторски начин. Искаме да бъдете добри майстори. В теософската литература са говори за майстори на мистериите. В окултната литература на Бялото братство се говори и за майстори на посвещението във Великата любов. И сега, да видим, колко сте майстори. Ако размишлението попадне на богата почва, сте добри майстори. Ако можете, положително, без компромиси, без лъжа, да посадите това семе, което ние ще отгледаме и ще възрастим, ще ви наречем добри майстори или добри градинари. Нещата винаги са с двойници. Твоето майсторство ще бъде в това, да прочетеш и дадеш там, където има условия. Има мярка за нещата, има чувствителни везни. А тези везни са вашата предвидливост, досетливост и съобразителност. Но за да ги проявите, трябва ви майсторски усет, т. е. да имате достъп до по-висши инстанции на по-висшето ръководство. То е да координирате душевните си сили с тия на висшите светове.

Поздрав на всички братя и сестри в братствата. Пожелаваме им сила, мъдрост и радост. Силата да ги укрепява, мъдрост та да ги просвещава, а радостта да ги освежава. Да бъдат здрави, чистосърдечни и подмладени. Здравето носи деятелност, чистосърдечието носи топлина, а младостта носи свободата и песента за девствената красота. Да имате любов и се обичате, Братски да живеете. Любовта дава изкуството, безсмъртието, обичта внася нежността братските отношения - хармонията. Да изучавате беседите, да прилагате лекциите, да поддържате духа на събранията и да внасяте свежест и чистота в школата. Да се надявате и вярвате в създаденото. Да се молите, да мислите и да учите. Да носите светлина, да разпръсквате виделина и топлина и да разнасяте словото по цялата земя. Да бъдете идеалисти, да живеете всред висшите светове и да се храните на трапезата на великите духове. Да слушате гласа на своя Учител, Да прилагате методите, законите и принципите. Да бъдете устойчиви и твърди, за да ви осени идеята на гениалността. Да обичате живота, да се ползувате от всички богатства на природата. И винаги да бъдете обливани от слънчева светлина. Да се храните с хляба на живото слово, да пиете от изворите на великата мъдрост и да се ползувате от щастието на великото блаженство. Винаги искайте да ви намери Господ на пътя. Добре екипирани и готови да се хванете за негова ага десница, която ще ви отведе в новата земя. Пейте. Песента ви да е нежния глас на вашата душа. Вашата поезия да е отзивчивия глас, отзивчивия апел на духа ви, който ратува за братство и единство в света. Да бъдете винаги радостни, при неволи и скърби, като знаете, че семето, което е посято, ще израсне и даде, плод.

Да се подготвите, защото Господ ще ви посети. Да бъдете добри слуги да слугувате на Господа. Добри градинари, да работите в божествената градина и добри зидари да зидате върху храма „Светая Светих“. Ние ще ви се изявяваме. Ще направим невъзможното възможно. Ще долеем там, където няма. Ще подсладим езика ви, ще възрадваме душата ви.

Пожелаваме ви да бъдете най-трезвите ученици, за да можете да тълкувате правилно Божиите заповеди. Пожелаваме ви да бъдете достойни носители на идеята на Всемирното велико бяло братство.

5 октомври 1945 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...