Jump to content

158. Истинският комунист


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 158-мо.

Истинският комунист.

Ученико, хармоничната среда създава условия за устрема на вашия дух. Но как може да имате тази хармонична среда? Под думата среда ние разбираме да имате общение с висши йерархични сили. Как ще стане това? Когато мислите и чувствувате за висшите сили,. които подържат порядъка в природата, в битието, във вселените, във върховния космичен живот - духовна среда, която дава възможност на човешкия дух да се стреми и постига. Имате ли тази духовна среда? Ние казваме, че имате, но успоредно с тази духовна среда се повдигат вихрените сили на отрицанието и създават материалистичната среда, т. е. материалистични философски системи.

Какво значи това материалистични философски системи? Това означава развитието и движението на материята. И като резултат от него, идва духовната общност или първо е била материята. Във своите функции, тя е излъчила онази сложност на мисълта - наречена ДУХОВНА СЪЩИНА. Да, доста логична, добре построена, научно доказана материалистична доктрина. Чрез сложните функции на материята и нейните същини се изнедрява мисловната способност - твърдение доста логично, обосновано на реалистични опити. Следователно, материалистичната наука казва: от материалистичните процеси към реалистичното мирозрение. Материалистичното мирозрение е функции на духовни същини. Къде е тук замисъла или каква е логиката, за да се създаде от нищото нещо, или нищото да предшествува нещото? Логично е да допуснем, че нещото може да създаде нещо, защото има създател. Но, логично ли е да се допусне, че нищото, което няма създател, може да създаде нещо? Тук мисълта е обременена. Защо? Самата мисъл е противоречие, Защото мисловата сила е изблик от висши същини. Как може да се затъмнява продукта на тези висши същини - мисълта, която се отвлича от същината или централното ядро и я приобщим към инстинктите, или наречения нисш манас. Не, тук няма логика. Духът е създател на материята. Духът управлява сложното развитие на материята. Духът респектира движението и жизнеспособността на материята. Духът определя способностите и качествата на материята. Следователно, всичко е Дух! Къде е онова място, откъдето да отсъства Духът? Материалистите ще кажат: в пространството, в небитието - там, където няма материя. вярно ли е това? Не е вярно, защото пространството е изпълнено с етер, етерна материя, със светлинна материя. Пространството е жив реален свят. То е океана, чии то водни струи са среда за дадените острови в океана или на животните в океана. Следва ли рибата да каже, че водата не е материя? Че водата е пусто пространство? Че водата не съдържа никакви елементи? Не е правдиво.

Сега ви навеждаме на мисълта: преди всичко духовната същина. Няма материя без духовна същина. Няма функции без духовна мисъл. Няма мирозрение без духовен огън. Няма напредък и устрем на дух, без духовния жар. Следователно, в основата на всички устреми на духа, стой духовната същина. Но материалистите ще кажат: къде е тази духовна разумност в една груба материална същина? Право е на слепите да отричат, че слънцето е изгряло, но за този, който вижда, който чува, усеща, изгряването е факт.

И тъй, когато се говори за материалистичен възглед, за диалектически материализъм, вам предстои да имате реална централна мисъл, от където трезво да съблюдавате - развитието на дадени системи, защото има опасност да се подадете на материализма, а това не е много благоприятно за вашия дух. Вашата мисъл може да се отклони. Как може да стане това? Ето как: вие живеете в една среда, където са наслоени много материалистични мисли, които имат давление върху вашата психика и вашата мисъл и допустимо е да не послушате в дадения момент нашепването на вашия дух. Защо може да стане това? Защото нямате още одухотворена мисъл. Одухотворената мисъл подразбира да си дал преднина на Духа в себе си.

Всеки, който има одухотворена мисъл, той вижда явленията в природата, във вселените. Той вижда красотата на Великия Мислител. Какво е Бог за човека? Велик Мислител, който е измислил всичко във вселените, което не се подава на друг размисъл. Следователно, Великият Мислител е абсолютен във всяко начало. Как да разбираме това? Тук е разковничето на нещата. Великият Мислител е промислил за делото на верността. Великият Мислител е промислил за делото на безкрайността. Великият Мислител е премислил за делото на безсмъртността.

Така поставен въпросът разбран ли е? По конкретно, по-близко и по-реално: Великият Мислител е отъждествил светлината като вълни, като етер-субстанции, като електричество, атоми, молекули, като огън, като въздух, като вода и т. н. И много, много още скрити сили, които още не са известни за човешкия ум. Отъждествяването на светлината е тържество за човешкия дух. Човешкият дух усеща, чувствува, проучва по специфичен вътрешен път. Какво е това вътрешен? Къде е вътре и къде е вън? Вътре е в средата на светлината, а вън - в средата на материята. Е ли тя извън светлината? Ние казахме, що значи материя. Най-силно кондензирана светлина. Какъв е бил плана на Великия Мислител в тази историческа проява на материята?

Кой може да надникне в този Всемирен Разум и смело да каже: поради тази и тази причина Върховния Мислител така е благоволил. Кои могат да надникнат? Дали гениите ши жреците на науката? Могат да надникнат Великите учители. Такова е тяхното призвание, да учат, да направят в достояние замислите на Великия Мислител.

Ще дойдем до първия въпрос: няма материя без дух. Няма творчество, без да има сътворение. Няма истина без факт. Няма ден, без светлина. Няма океан без вода. Няма пространство без етер. Няма звезди без светлина. Щом е така, може ли материя без дух? Не може. Да бъдем логични, остроумни, обективни. Да не отричаме първопричината на нещата. Да не се заблуждаваме в ефектите, защото афектът е само последствие. Всяка материалистична доктрина ще се видоизмени. Ще се изменят формите и видът на формите и ще получат друг образ, който да съдържа духовната същина. Това е много силно. Този, тъй да се каже упрек за абсолютизма на материализма, е доста болезнен, но борбата повдига, създава устрема на Духа. Духът ще се наложи не по пътя на репресиите, не по пътя на катаклизмите, а по пътя на съзерцанието и медитацията, по пътя на тишината и чистотата. Като застъпваме разумното духовно начало, ние изживяваме същините на това духовно начало, проявата на това духовно начало е разумния живот. Какво значи разумен живот? Да живееш по законите на Върховната Воля, да виждаш по законите на необятната светлина; това е разумният живот. Да живееш в духовната среда, да мислиш в хармоничната атмосфера, това е по силата на човешката душа, т. е. да изпълняваш волята на Бога, на Великия Мислител.

Устремът на човешкия дух, устремът на ученика, стои над всички нисши. прояви на материалистичния свят. Устремът на ученика е постигане целта, която цел е създала у него святостта на живота. Само при свят живот и по стъпките на светлите бразди ученикът проумява голямата сложност, създадена от Великия Мислител. Какво постига ученикът при устрема на неговия дух? Пълно съвършенство или АРХАТСТВО.

Вие започваме един нов цикъл на мисли. Ще разглеждаме материята, ще проучваме делата на Духа, ще проследим делата на големите духове, ще изучим историята на вековете, ще станем силни, защото да научиш и да станеш, това са две различни неща. Едното е постижение, а другото приложение. То е да извоюваш и да опазиш. Ще разбутаме парливи въпроси, интересни теми. Ще се проучвате като материя, като етер, като Душа. Ще се проявявате като материя, ще живеете като етер, ще се обхождате като душа. Вам предстои усилена работа. Вам предстои голяма дейност, устрем и смелост. Независимо от тежките условия при които сте, било те семейни, социални или професионални, вие сте защитници на Духа. Ще помогнете за делото на братството. Братството е в борба и то в свещена борба с материалистичните възгледи. Материалистите искат да обсебят елементи от божествените същини, като ги материализират и им послужат за забавление. Но и по тоя случай няма мир. Мирът е право на Духа. Мирът е дело; на Духа. Ето защо, Духът е, който ще внесе най-новите струи в живота на човечеството. Духът е, който ще подобри условията, било те материални, духовни или интелектуални. Духът е, който ще създаде най-вярната социална реформа, т. е. общност, единомислие, себежертва за братско съжителство. Духът е, който ще реализира чистата комунистическа идея. Няма комунизъм без Духа. Комуна значи общение, съгласие, съчувствие, взаимопомощ. Комуна още значи братско съжителство. Няма по-голям комунист от Духа на творчеството. Няма по-голяма и силна държава от тази на слънчевата светлина. Така гледат на въпроса Великите посветени, на комунистическата общност и съгласие. Върховният Мислител е промислил за благото на всички същества, за тяхното развитие и усъвършенстване. Щом е така, има ли по-голям комунист от Върховния Мислител?

Какво общо има думата комунизъм с ония определения в разумния живот? Съпоставени нещата, тъй, като върху тази обективност или за тази обективност комунистите си приписват всевъзможни дела - изключена същина из всемирната същина, обоготворена като идентична, идеалистична, която има за база равноправието за раздаването на благата според техния капацитет. Дига се много шум като се подценява духовната същност като разумен строител, като класово равноправие и национално въжделение и се спекулира, като се казва, че само комунистът е интернационалист. Не се заблуждавайте. Истинският комунист е работник Божий. Истинският комунист е ръката на Духа, която строи. Истинският комунист е душата на народа. Следователно, комунистическата идея е Божествена идея, т. е. пълно проявление на християнската идеология. „Ако имаш две ризи, дай едната“. „Ако брат ти е в нужда, помогни му. Ако е гладен, нахрани го, обуй го. Аз и Отец сме едно“. Всички вие сте мои ученици и каквото просите в мое име, Отец ще ви го даде. Ако аз умих вашите нозе, длъжни сте и вие да умиете нозете на вашите братя. Аз дойдох на света не да изпълня моята воля, а волята на Отца си, а тя е да дадем живота си за спасението на света.

Няма вече елини, нито езичник. Няма вече митар и фарисей. Всички сте чада Божии. Не е храмът по-голям от Отца ми. Отец е, който създава храма и всичко в Него.

Следователно, голям комунист е, който може да изпълни великата воля и заповедите на Бога. Много теории се създадоха и ще се създадат. Много мислители ще се проявят, но никой няма да измисли ново, което може да засенчи новото на Духа. Никой не може да създаде нови елементи. За да създаде такива, трябва да вземе елемент от от съществуващите. Следователно, правото е на Върховния Мислител.

И тъй, бъдете истински работници, добри зидари в паралел с Великия Мислител. Той ще ви бъде тил и преднина. От него ще се научите да мислите, да разбирате, да знаете. Това е обещанието на Духа. Бъдете комунисти, които изпълняват волята на Бога, които пазят живота свещен, които не убиват, не крадат, не лъжесвидетелстват, а въздават правото на всяка жива твар, живееща по земята. Комунистите на Духа са пълни интернационалисти. Те отдават правото на най-малкото микроорганическо същество. Те дават правото на растителното, на минералното царство. Те имат най-фината обхода сред градината на Божия живот, където се проявява.

Бялото Братство носи новото за човечеството. Бялото братство ще преведе в изпълнение съвършената братска система при която всички същества ще бъдат щастливи. Ще престанат страданията, ще се прекратят заблужденията, ще пресъхне егоизма, ще заживеят всички братя единомислено. Животни, насекоми, ще видят в лицето на човека свой повелител и обожател. Всички плодни дървета ще дават плод изобилно за храна на човека и за по-нисшите същества от него. И сам Бог ще ходи между човеците. Ще ги възпитава, ще ги наставлява и култивира.

Бялото братство е гласа на Бога. То определя първата стъпка за овладяване областите на новия живот. Идеите на Бялото братство са са гения на народната съвест и мисъл. Идеите на Бялото братство са душата. на народите, която е среда за тяхното развитие. Бялото братство е проявление на Бога за човечеството на земята. Човечеството ще чуе и види Бога, чрез ухото и окото на братството. Човечеството ще опита голямото благо на земята чрез ръката на Бялото братство. Човечеството ще изживее най-светли дни чрез идеите на Бялото братство. Бялото братство значи свободни, чисти, разумни, съвършени и посветени духове, които са подобни на ангелите.

И тъй, пазете святи идеите на Бялото братство и всички съвършени същества ще бъдат с вас.

26 октомври 1945 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...