Jump to content

161. Светлина и движение (продължение)


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 161-во

Светлина и движеше

/продължение/

Ученико, имаме да продължим върху въпроса СВЕТЛИНА И ДВИЖЕНИЕ - две сили, които действуват планомерно и в природата, които са вярна мярка за правилното развитие на природните системи. ДВИЖЕНИЕТО КАТО СТИХИЯ, а СВЕТЛИНАТА КАТО ХАРМОНИЯ и в резултат имаме СЪВЪРШЕНСТВОТО В МЪДРОСТ.

Когато всички посветени са търсили скритата мъдрост, те са разгръщали страниците на природата и от тях са се научили, че светлината и движението са създали стихията и хармонията. Стихията като активен принцип, а хармонията като уравновесен принцип. Няма творчество без участието на светлината и движението. Но те имат една главна цел - да създадат естеството от веществото. Къде ще го създадат? Може ли бурята да създава? Може ли стихията да създава, да пресъздава? Тя руши, събаря отвлича. Но къде ще отвлече? Къде е това място, където може да скрие отвлеченото? Няма такова. Следователно, нещата се преместват нагаждат се, комбинират и се слага едно начало за стремеж. Това начало е хармонията, т. е. светлината. Светлината споява нещата, светлината трансформира нещата; Светлината уеднаквява нещата, прави ги еднакви по форма, по естество, по съдържание. Тя прави нещата като себе си.

Какво естество или каква същина е тази сила - светлината, която може да пресъздава нещата по своя форма, съдържание и естество? Тя стихия ли е? Казахме, че стихията събаря, отнася. Огън ли е? Огънят стопява, изгаря. Студ ли е? Студът замразява, убива всеки зародиш. Тогава, какво е тя по естество, по същина? Разум ли е? Ако е разум, къде е формата, органите, чрез които да функционира? Мисъл ли е? Къде са органите на мисълта? Душа ли е? Къде е тялото й чрез което да се проявява? Кой ще. отговори? Коя сила в човека е, която ще отговори на зададените въпроси, т. е. има ли такъв авторитет, който да е бил навсякъде и всякога, т. е. да е бил в началото - да е бил всякога. Да е живял с вековете и да познава скритата мъдрост? Тази сила, този авторитет е Духът, авторитета на който е светлината. Но само атмосфера ли е светлината за Духа или някакъв елемент, който духът използува в своята дейност? Има ли някакви по-съществени елементи в съществото на светлината, които духът има предвид?

Темата се измени. От движение и светлина, става Дух и светлина. Вие познавате ли някои качества и елементи на светлината? Едно от качествата на светлината е да освобождава - в широк смисъл; второ качество - да излъчва; трето качество - да поляризира; четвърто качество - да материализира; пето качество - да разлага; шесто качество - да проведрява и седмо качество - да вживява в широк смисъл. Това са все качества. Има още много, но въпроса е не само за качествата. Най-важното което ученикът на окултната школа трябва да знае, това е естеството на светлината. Ученикът на окултната школа се ползува направо от елементите на светлината. За ученика на окултната школа тия елементи, са книгата със златните правила на живота. Светлината за ученика на окултната школа е встъпителното слово, което го запознава със скритите тайни. Следователно, какво е нейното естество? В светлината е Великото Начало. В светлината е първичният ден. В светлината е първичният поглед. В светлината е първият шепот на сърцето. В светлината е първата вибрация на мисълта. В светлината е първата вдишка на дадения ни живот. Следователно, какво е естеството на светлината, т. е. има ли тя естество? Тя съдържа в себе си огъня, въздуха, водата. Съдържа елементите : кислород, водород, азот, въглерод, сярата и всички елементи, които официалната наука познава. Първото пробуждане на живота е станало при активните лъчи на светлината.

Щом животът е започнал чрез светлината, пита се тогава, какъв авторитет е светлината, който може да даде тон на мировия живот? От ядрото на Първопричината е излъчен ЕТЕР, т. е. светлината. Щом като от главното ядро е излъчен този етер, тогава какво естество е този елемент? Пита се, защо светлината, да е среда или атмосфера на Духа? Защо без светлината не може да се прояви Духът? Всяка проява ли има атмосфера? Следователно, за Първопричината бе необходимо да създаде първо атмосфера, а след това да изпрати великият гений - Духа, за да продължи и продължава творчеството.

Но ще кажете: какво е виделина? Виделината е проява. Отъждествяване на светлината, т. е. когато дойде светлината в човека, проясняват му се нещата. Виделината е рожба на светлината. Който се ползува от светлината, от атмосферата на светлината, той ходи по пътя на виделината. Окултните ученици трябва преди всичко да имат светлинна атмосфера, за да дойде Духът в тях. Трябва да имат светъл поглед, т. е. да имат виделина, да развият чувствата си във виделината.

От къде има човек тия чувства? Как той се е добрал до тях, когато известни твари са лишени от тях? Благодарение, че има известни вещества, които представляват елементи на разумен свят у човека, а всеки разумен свят се ползува от авторитета на духа и по този начин, по бавен еволюционен път човек се е домогнал да присвои някой от способностите на духа, като ги е обособил като чувства. Това показва, че духът дълго и дълбоко е работил, е пресъздавал човека, за да може да създаде в него един светлинен свят, в който да заживее душата му, която да развие онези способности, които са заложба в нея като стремеж, знание, изкуство, музика, творчество. За този светлинен свят са идвали много посветени, които създадоха школи, повдигнаха духовно, интелектуално учениците, които влизаха в школите. За този светлинен свят са идвали учителите. Къде са търсили те светлинен свят? Само в природата ли? По планетите ли? Ние говорим за човека, защото сега по човешки се разговаряме. В природата има светлинен свят, в планините също, но въпросът е да се създаде такъв, да се развие такъв в по-голям размер в човека, за да може човека да прояви словата на Първопричината, т. е. Бога.

В миналата среща ние разгледахме темета за естеството и веществото. Сега ще проверим дали сте я разбрали, дали сте я проучили, защото онова, за което се говори тук, не трябва да остане мъртва буква. Има че целта не ще остане непостигната. А вие знаете каква е целта ни. Да създадем тук един светилен свят с повече светлина и с повече авторитети при вас и ви зададем въпроси, какво е вещество - вашата будна мисъл да се свърже веднага със силите на веществото. Какво е естество? Веднага вашата мисъл да се свърже със силите на естеството. Само те са, които, които ще дадат най-верен отговор, защото са сили от висша степен.

Казваме, каква е целта. Това да не остане като илюзия? Да не кажете: може да бъде, може и да не бъде. Няма два мнения. Това е станало и ще продължава да става. Тук е ангажиран вече духовен персонал, духовни сили, които се грижат за за този създаден светлинен свят, за неговия ред и порядък, чистота и виделина, затова се изисква да знаете какво е естеството и какво е веществото. От това знание ще зависи вашето бъдеще. Но не само вашето бъдеще, не само бъдещето на едно поколение, не бъдещето на една йерархия, а едно бъдеще на една нисша раса, която ще дойде с нови светва; които ще имат възможност да се ползува от атмосферата, от светлината и силата на Духа. Затова, използвайте благоприятните моменти, ревниво запазете местата си, на никаква цена не отстъпвайте за да не закъснявате. Много авторитети - учени, философи, доктори, ще дойдат да потърсят вашето място, но ако ви намерят разочаровани, какво ще бъде наследството? Да застанем на положителната страна на посвещението. Вие сте стъпили в пътя на посвещение то. У вас- гори вече огънят за знание, за повече виделина. И мъдрите ще ви потърсят, и мъдрите ще дойдат. Дано да ви намерят на мястото.

И тъй, вървете смело смело по пътя и Господ да ви намели на пътя. Вървете по пътя, да ви срещне Учителят на пътя, Вървете по пътя, защото Господ върви срещу вас. И Учителят върви срещу вас. Те ще. ви срещната. Никога Господ не върви в тил. Тилът сте вие, преднината е Господ. Всички хубави неща са отпред. Затова стремежът е едно висше постижение.

От създадената интимна атмосфера, от създадените интимни разговори, разсъждения, от създаденото свободно изказване се раждат великите идеи. Те че се ражда, те съществуват, но в даден момент те са един проблясък, озарение за ума на ученика. Затова използувайте тази хармонична атмосфера сега, дайте свобода на душевните си сили, да да вземат живо участие в размисъла ни, тъй като сега се раздава повече светлина, защото идват дни, когато атмосферата ще бъде по-строга, по-хладнокръвна.

Не сте от най-блажените, не сте и от най-добрите, не сте и от най-разумните, но все пак вдъхвате вяра. Като казваме не сте от тези или от онези, имаме предвид от посветените, от школата на някои посветени. Имате да се справяте с много сложни задачи. Една от трудните задачи е да се спрете на един от полюсите, от там да хвърлите поглед към необятността и да останете с твърдото убеждение и вяра, че тази необятност е вашия път, по който трябва да минете и да стигнете до Първопричината. А то значи знание, знание, посвещение, посвещение. Имате още една трудна задача -да научите един особен род език, с който да може да се разговаряте с всички адепти на Първопричината. А то значи да развиете у себе си способността да асимилирате всички онези явления с които ще бъдете в стълкновение. Още една трудна задача, това е да признаете общността, сродството на всички явления от какъвто и да е род или естество, като част от вашето естество. И още много задачи ви предстоят, но тези са първични, които като ученици, упорито да проучвате, т. е. да разрешите. Няма по-красив свят, няма по сладък живот, няма по трептящи чувства от тези явления за ученика, който вижда себе си навсякъде, т. е. който вижда себе си във всичко, който намира себе си навсякъде, който познава себе си във всекиго и разбира езика на всекиго. И тъй, нека остане у вас да работи мисълта, що е естеството, елемента на светлината. Кои са причините за движението, какви са атрибутите на веществото и какъв продукт е естеството.

12 януари 1946 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...