Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 163-то

Елнан

Давайте място на Бога в себе ри.

ЖИВОТ И СВЕТЛИНА – животът е място, където Бог присъства, т. е. животът е небето, в което може да съзерцавате Бога, а светлината е тялото от което се вижда, че наистина Бог п присъства. Когато мислите за светлина та, да проявявате живота. А когато проявявате живота, вашето съзнание да е способно да открие сложните елементи на светлината. Светлината съдържа много сложни елементи. Тя съдържа от живота на Бога и от откриването на тези елементи ще зависи до колко вие сте разкрили тайния живот на Бога,

Това е идеал за всички посветени, които следват във Великата духовна академия. Най-трудната задача, която се дава на академиците от главните професори, тя е да могат да оперират със сложните математически уреди за изследване на висшите вибрации на тия елементи, които се съдържат в светлината. Коя е най-мъчната работа на учениците? Тя е, да се приспособят умствено и душевно, интелектуално и съзнателно към магическата задача, към тези висши измерения, които дават основите за алхимическите процеси. Трудна работа за ученика. Но ученикът не може да бъде ученик, ако не се удостои от тия проблясъци за познание на тия елементи на светлината. Светлината е една абсолютна същина у Бога, тъй както любовта е абсолютна същина у Бога, тъй както Духът е абсолютна същина у Бога.

Това са още неизвестности за ученика. Нему му трябва да действува още с рационални числа, докато му способстват силите да може да действува с абсолютните числа, т. е. с абсолютните възможности, които са азбуката за разкритието на сложните елементи на светлината. Преди да бъде ангажиран ученика да изучава сложността на Бога и неговата абсолютност, той трябва свещено да проучи, т. е. да се посвети първо в елементите на светлината, да мине след това към елементите на любовта , а след това - към елементите на Духа. Това е системна работа във Вътрешната школа. Затова и ние почнахме с веществото и светлината, т. е. с основите и проекциите. Веществото е основите, а светлината проекциите. Когато търсим неизвестни, за да докажем дадена теорема, трябва да си послужим с основите. Ако нямате основите, не може да имате проекциите. Ако нямате точката, не може да имате линията. Това е за триизмерния свят. Но когато изучавате областите от по-висшите светове, вам ви трябва да откриете неизвестното в елементите на светлината. Светлината е абсолютната сила у Бога.

Какво значи абсолютна сила у Бога. Постоянна, неотменна, безкрайна, вечна? Така ли е? Щом е така, защо има тъмнина, т. е. има ли тъмнина? Тъмнината е основата, а светлината проекцията, т. е. ако нямате основи, не може да имаме проекции. Ако нямахме тъмнина, не можехме да говорим за светлина. Кое е тъмнината? ВЕЩЕСТВОТО. Кое е светлината? ДВИЖЕНИЕТО. Следователно, за да проектирате една идея от висша степен, вам ви трябва вещество. Как се ражда идеите? Първичността на идеите изхожда от веществото, защото веществото е една още незавършена идея у Бога, Какво значи това? ТВОРЧЕСТВО. В процеса на творчеството е незавършената идея на Бога.

Да нямаме Противоречие, защото ние казахме, че нищо ново се не създава, а тук става въпрос за творчество и за незавършена идея. Не че идеята е незавършена, не че тя не съществува в своето начало като абсолютна сила, но тя е в процеса на проявление, на разкритие, т. е. на проекции или възможности за разкритие елементите в светлината.

Какво значи живот на съзнанието? То е подобно на божественото око. Навсякъде прониква, на всяко време и на всяко място. То хвърля светлина и на най-малката клетка - там, където животът е в проекция. Животът на съзнанието е божествен живот. Само съзнанието може да прояви Бога като абсолютна и достъпна величина. Като абсолютна - необхващаща се, а като достъпна - възможна.

Най лесно за човешкия дух е да се посвети, т. е. да да борави с елементите на светлината? МАХАНАН ще му даде ключа, а ЕЛНАН ще му даде секрета.

Елнан е елемент на светлината. Значи секрета ще даде Елнан, по-висшата същина на светлината, т. е. по-висшата валенция. И когато ученикът разлага тези два елемента, той трябва да знае валентността, формите, за да може да си послужи.

Каква е вашата представа за тази материя - светлината, т. е. светлината има ли естество на вещество, на основи или е само една движеща се субстанция - трептяща субстанция, неподаваща се на никакви уреди и измервания? За човешкия дух няма невъзможности. Той си служи чрез съзнанието. И посредством функциите на съзнанието той открива формите на тия елементи на светлината.

Казахме, че елнана е секрета, но кой секрет? На човешки език секрет значи нещо. Заключено, тайно. Ако така го възприемам, то как ще го научи ученикът? Ще го научи посредством ключа на тайните. Коя способност в човека може да си послужи с МАХАНАНА? Чувствата, т. е. чувството вдъхновение. Само вдъхновеното чувство е продукт на голямото и висше съзнание. Висшето съзнание е, което реализира всички чувства и способности като зрели плодове на съзнанието. Съзнанието си служи с чувствата, със способностите, с талантите, със силите. Как мислите, какво е веществото на тези два елемента в светлината? ЕТЕР. По-висше вещество от етера съществува ли? Познавате ли естеството на Духа? Но по това друг път. Сега да обърнем повече внимание върху тези два елемента, върху които вие ще правите своите умозаключения за същината на светлината.

Маханан е светилника в съзнанието, а Елнан е прозрение в съзнанието. Благодарение на тези два елемента вие се ползувате от плодовете на Духа. Маханан подслажда соковете на душата, а Елнан укрепя устоите на духа. и вие вече с достойнство можете ведро да съзерцавате светлината. Има ли разум в тези два елемента? Какъв е техния живот, т. е. проявяват ли носят ли някакъв живот? Маханан дава краските на цветята, а Елнан дава аромата на цветята. Маханан е художника, а Елнан е магистър-лекар. Маханан събужда живота, а Елнан разцъфтява живота. Маханан е красотата, а Елнан е светлината за човека т. е, естество от светлината, защото светлината има много вещества. Едно от тези вещества е Елнан. Маханан въздействува върху зрението, Елнан върху устата, т. е. внася светлина в съзнанието.

Ние разглеждаме съзнанието, разглеждаме светлината като като абсолютна същина у Бога. И понеже са абсолютни и трудно се разкриват, трябва да си послужим с особени термини. А как да си послужим с тях, когато ще бъдат непонятни? Ние ви въвеждаме постепенно, систематично в областта светлинните процеси. Какво значи светлинен процес? Резултати от светлинното развитие. Както виждате, ние искаме да материализираме светлината като вещество, като естество, като продукт или плод. Светлината е среда - богата среда за съзнанието. Ако вашето съзнание е във водите на тази среда, то ще се избистри, пречисти и ще има способността да живее като посветен. Какво значи посветен? Животът на посветения е съзнание, а светлината - знание. Това е посветеният. Любовта на посветения е душата, а духът, му е живота. Това значи посветен.

И тъй, като навлизаме в будическия свят, ние искаме да дадете повече достъпно място на Великия Мислител, който да вдъхновява вас и нас, и всички ученици и посветени, които работят на голямата нива. Ние искаме от вас с пълно съзнание да разкриете душата си, да присъства Великия делител. Когато присъства Великият Мислител, душевните сили се одухотворяват. Те се вдъхновяват и помагат на съзнанието да може то да обхване повече от същините на мировия живот. Какво значи миров живот? Под мир, може да разбираме покой. Може да разбираме дадена планета. Може да разбираме много планети, влизащи в даден зодиак. Миров живот, може да разбираме живот на дадени космични системи. Ако не живееш миров живот, не можеш да живееш божествен живот, тъй както ако не живееш ученически живота на посветения.

Светлина и вещество!

Светлина и естество! Какво е естество, какво е вещество и какво е светлина? Светлината се съдържа и в естеството и във веществото. Те са валенции, т. е. веществото и естеството са валенции от прости процеси, а светлината от сложни. Веществото плюс естеството дават елемент на светлината - зависи от степента на тяхната жизненост. Жизнеността вложена ли е в тях? Тя е тяхна стойност. До колко стойността е в по-висши трептения, до толкова е и способността им да дадат валентност на светлинния елемент, защото под валентност разбираме да колко един светлинен атом може да се реализира в друг светлинен атом като заместител и стойност. Ето защо, будното съзнание обхваща всемирно този светлинен алхимичен процес.

Съзнанието оформя степента на валенциите, на стойността във веществото. По-висшето съзнание работи с по-висше естество, с по-висша степен на веществото.

16 февруари 1946 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...