Jump to content

168. Елементите на любовта


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 168-мо.

Елементите на любовта

/Сахатан и Елсахатан/

Ученико, засегнахме проблема за събуждане на човешката душа. Свързахме този проблем с необятните извори, големите възможности и върховните стремежи на Светлината. Това беше върховният ни дълг, като инструктори на новия разумен живот - да определим, какви са възможностите в процеса при пробуждане на човешката душа от факторите на светлината. Ние говорихме за Шханан и Елнан. Шханан въздейства върху пробудата на душата, а Елнан - върху разцъфтяване на съзнанието. За да има пълно пробуждане на човешката душа, трябва да има непреривна връзка, т. е. прилив, изобилен прилив на Шханан. За да се разцъфти човешкото съзнание като една същина в душата, трябва да има прилив на Елнан. Елементите на светлината са фактори, които действуват върху мистичните способности и органи на Душата. Така е определило божеството за този велик процес, за да има стремеж към постигане на великото познание. Елементите на светлината обогатяват почвата на онези способности на душата, които черпят знание, сила и любов от източниците на духа. И когато става този процес, ученикът се втопява в една висша трептяща атмосфера. Тогава той всецяло е погълнат от духовната вълна на Духа.

Факторите на светлината действуват върху способностите и възможностите на душата, а елементите на любовта - Сахатан и Елсахатан са връзката, между естеството на душата и способностите й. Елемента Сахатан въздейства върху същината, а Елсахатан, въздейства върху веществото. Любовта като Сахатан и Елсахатан, които са елементи възприемчиви, са отождествени в разумното начало на душевния възход - Сахатан е силата, а Елсахатан е светлината. Силата и светлината като първични елементи на любовта въздействат върху възможностите, през органите на душата. Любовта е, която разкрива първичната същина на Духа. Любовта е, която изявява първичната същина на светлината. Любовта е, която привежда в изпълнение великите замисли на Първоизточника. Любовта е път за душата. Любовта е срещния бряг. Тя е мост, цел за душата. Елементите на любовта обогатяват съкровищницата на душата. Колкото повече съкровищницата е богата, толкова повече душата е пробудена, разцъфтяла, свободна.

Когато се разглежда въпросът за свещенодействието на душевните сили, ученикът трябва да разбира от магичните процеси на любовта, които въздействуват върху мистичните способности на душата. Ученикът добре трябва да преценява, да знае, да разбира от процесите и дейности на любовта върху душата. Ученикът има да се запознае, да се посвети главно върху тези процеси, които са жизнени моменти за неговото съзнание. Когато ученикът възприеме елементите на любовта, Сахатан и Елсахатан, у него ще се пробудят способностите на ясновидство, на прозорливост и дълбок мир. От процесите на тези любовни елементи, ученикът ще бъде винаги готов и ще може посредством силите и способностите на Духа, да открие великата тайна на божествения план; Любовта е най-достойния елемент, най-достойната същина, най-голямата възможност за ученика да навлезе в една нова ера, в една нова земя, в един нов свят, в който ще види себе си като цялото, великото.

Когато ученикът се втопи във вълните на любовта, в неговия мир настава пълна тишина. Той е фокус на светлина и дейност? на -Духа. то абсолютна същина на Бога, любовта дава най-големите възможности за ученика да върви по прекрасния път, украсен от цветята на светлината към Всемирното небе, през царството на светлината, в живота на Бога. Любовта за ученика е единение на духа му с Всемирния Дух. Любовта и райската градина, в която зреят плодовете на мъдростта, на святостта, на знанието и радостта. Любовта за ученика е дом Господен - олтар, където осветените, чистите, красивите, бленуваните братя архати, светии, деви и учители, свещенодействат, свещено служат. Любовта за предания, за просветения ученик е аудитория където ученика слуша гласа на великото разумно начало. Любовта е първото условие да встъпи ученикът в Светая Светих. Любовта отвежда ученика в дома на Великите Отци. Любовта е, която го опознава, го трогва, го освобождава, да може той да влезе във връзка с мислителите, с родоначалниците, с учителите. Любовта за ученика е новия свят - свят на великия ред и порядък, света на съзвучието на хармонията, света на словото, на говора, на езика, защото ако няма език, ако няма разумна проява, ако няма фактори, който въздействуват върху психичните органи на ученика, не може да се прояви словото. Словото е елемент на Духа. Словото е същина от Духа. Словото е монада от Духа. Но когато дойдем да разгледаме същините, елементите в Духа, тогава ще определим онази върховна структура на великото свръхестествено познание.

Нека добре да разберем, що значи елемент на любовта, тъй както разгледахме що е елемент на светлината. Елементите на любовта са повика на душала. Те са онова разумното, което подрежда душевните сили, устройва техния, украсява живота на душевните сили и душата се пробужда, огряна от светлинните вълни на любовта. Пробуждането на човешката душа подразбира осъзнаване, проумяване на онази велика тайна, която в основата си има първично начало. Пробудената душа е открит свят, ползващ се от лъчистата светлина на Духа. Духът ръководи, облива онези душевни процеси, които пробуждат етерните секреции на душевната същина. В пробудата на човешката душа вземат участие магистрите на любовта и жреците на Духа. Пробуждане значи преценяване, проглеждане, съзерцание, медитация, т. е. даване сила и власт на големите възможности, които душата има още в своето начало.

Процесът пробуждане на човешката душа е идеал за Духа, е радост за посветените братя. Пробуждане на човешката душа подразбира развитие на мировите субстанции, които са наченка в душевното естество. Пробуждане на човешката душа подразбира проява на Бога. Проявата на Бога зависи от онзи миров светоглед, от онова широко, всестранна разбиране на душевния колектив.

И тъй, природа, звездно царство, абсолютна същина, това са все възможности за човешката душа. Това са светове бъдещи, т. е. вечно постигащи възможности. Да, светлината е, която открива. любовта е, която проявява, а Духът е; който одухотворява. Светлината говори, любовта живее, а Духът създава. Животът е говор, животът е слово, животът е светлина. Животът е храм Господен, олтар на Божия Дух. Животът е най-реалното проявление на Първоизточника. В живота е образа, сърцето, умът и душата на Първоизточника. В живота е погледа, е слуха, е усета на Първопричината. Любовта е истинската физиономия на Върховното начало, а животът е същина на душата. Тя е, която проявява живота като разумно начало. Красотата в живота е светлината. Нежност в живота е любовта. Свежест и благоухание за живота е Духа. Същина за ученика на светлинната вътрешна школа е любовта, светлината и Духа. Трите главни предмета, които предстои ученика да проучи, да асимилира, това са материята на светлината, на любовта и на Духа - като резултат на неговата воля е силата, чрез която овладява тези три магически доктрини. Доктрината на светлината е встъпителната му лекция, доктрината на любовта е същината на неговата лекция, а доктрината на Духа е върховното ръководство на неговата лекция. В. тези три лекции, на ученика се дава възможност да прозре във великата тайна на всемирния живот. От тези три лекции, които са върховни системи, ученикът ще се запознае с великите посветени. Чрез светлината, посветените ще му определят посоката, движението, чрез любовта ще му определят състоянието, а чрез Духа - същината.

С тези три просветни системи, ученикът ще има възможност да проникне всецяло в етера на Духа. С тези три системи, ученикът ще научи първо словото, което разказва за великите първопричини на Великия създател и тогава той ще се успокои, ще се слее с първичните, същини на Духа. Любовта ще му даде възможност да бе справи, да се ориентира в пътя. Любовта е най-достъпната, най-познатата, най-гостоприемната светиня. Тя носи върху себе си еликсирът на безсмъртието, украсата на вечността.

Това са системи, които се застъпват от любовта, които правят живота на ученика гениален. Любовта има това разковниче да даде на ученика ключа на гениалността. Всеки гений носи ключа на любовта. Гениалната способност е съчетание от светлина като движение, любовта като топлина и Духа като същина.

Ето защо, ученикът трябва да пази нежните деви на любовта, израснали в градината на неговата душа. Градината на неговата душа е сърцето, а изворът на светлината в неговата душа е ума. Тези две същини в ученика определят силовата дейност на неговото АЗ. Тези две същини разкриват битието на неговото АЗ. Ученикът трябва да внесе елементите на любовта в сърцето си, елементите на светлината в ума си и елементите на Духа в душата си.

Това са гениалните му постижения. Геният е фактор, който разбира, който може, който проявява. Проявата е същина на човешката душа. Да проявиш елементите на светлината, любовта и Духа, то значи да откриеш истинския образ на Бога. Бог ще се изяви посредством светлината, любовта и Духа - чрез светлината във физическия свят, чрез любовта - в духовния свят, а чрез Духа-в божествения свят. Ученикът ще има истински понятия, представи и разбирания, когато чуе и види, т. е. чуе своята същина и види своето битие. Те са написани върху книгата на любовта.

Познай себе си, открий себе си, чуй себе си и гледай себе си. Светлината пречиства атмосферата, любовта напоява с етер атмосферата, а Духът проявява силите в атмосферата. Ученикът трябва да знае за светлината. Да може за любовта и да разбира от делото на Духа. Той трябва да знае за възможностите на светлината, за секрециите на любовта и за силата на Духа - светлина, любов и Дух. Три същини абсолютни, които са идеал за ученика. Те му носят щастие, свобода и знание. Те му показват пътя, целта и вечността. Ученикът е будното за любовта, светлината и жизнеспособността на Духа.

Светлина, живот и Дух. Троица всесилна, която съдържа великата тайна за проявата на Божия живот. Да, красив е живота на любовта. Красив е живота на светлина та. Красив е живота на Духа. Красотата е Мярка, която определя стойността на битието. Щом е така, първо ученикът трябва да се стреми да овладее светът на красотата. От там ще влезе в светът на любовта и Духа. Красотата е начало за встъпване прага на Великата школа на светлината, любовта и Духа. Елемента на красотата е първата капка нектар в човешкото съзнание. Осъзнал се ученикът като красота, неговото пробуждане е велико събитие. Първата капчица от нектара на красотата събужда съзнанието към свят и чист живот,

И тъй, като ученици бъдете красиви по ум, по сърце и по душа. В естеството на ученика трябва да преобладава клетъчното вещество-красотата. Няма посвещение без красота. Култ за посвещение е красотата. В началото на пробуждане човешката душа е елемента на красотата, за да се живее в света на красотата.

И тъй; да остане у вас разбиването за елементите на светлината. елементите на любовта, които са най-големите фактори за посвещаващия се ученик.

10 май 1946 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...