Jump to content

169. Мъдростта - божествен авторитет


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 169-то

Мъдростта - божествен авторитет

Всички народи, които са вървели по линията на Духа, са дали в резултат велики постижения. Не отклонен е пътят на Духа. . По него вървяха отците на народите, патриарси те на народите. Те можаха да освидетелстват присъствието на Духа Господен, живота Господен на земята. Ако е имало съвест, мъдра - устойчива мисъл, морален устой, това е дело на тези посветени, които достойно пазиха чистотата, същността на божия живот. Ако е имало благоденствие, ако е имало духовна светлина, то те се дължат на тези посветени люде, които вървяха по пътя на Духа. Ако е имало проявление на Духа в свещени школи, в тайни събори, то се дължи на посветените люде, които вдаваха по пътя на Духа. Ако е имало култура, наука, изкуство, то се дължи на посветените, които ревниво пазиха първите наставления на Първоизточника на живота. Ако е имало благодат, ако е имало плодородие, блага на земята, това се дължи на тия посведени, които посветиха живота, които опазиха живота, които увенчаха живота с успех и проявиха божественото на земята.

Проявление на божественото! Всяка проява, която е канализирана по разумни линии, е проява на божественото. Проявление на божественото е исторически акт за онези будни, светли умове, които бяха изпратени да пренесат божествения живот на земята. Земята в началото беше пустиня, неустроена, безавторитетна. Дойдоха авторитетни духове, които със смелост, гордост и достойнство проведоха великия замисъл на създателя - МИРОВИЯ ПЛАН. „И тук да бъде живот, тъй както горе на небето. . . .“. И потече живота. Прояви се Бог и земята стана майка, приюти достойни синове Божии - людете сред своите недра.

И тъй, земята стана Божия земя, проявление на божествения живот. Това са исторически факти в начало които всеки буден дух е проумял добре и знае за тях. Как мислите, може ли Живота да бъде безавторитетен? Животът има божествен произход. Следователно, животът е авторитетен. Има висш произход. Не е имало по-велико събитие на земята от това, когато животът се е заселил на нея. Като така, какво становище, какви особени отношения трябва да има човек към авторитетния живот? Отношения на богомъдри, на мъдрите, на силни, на любящи.

Засягаме въпроса за божественото проявление. Вие още не сте изпитали такъв величествен момент. Но идват дни, идват моменти, в които ще стане пълното проявление на божественото, а за това събитие е необходима мъдрост. Мъдростта включва всички добродетели, които са естество на човешката душа. Любовта дава мъдростта. Истината дава мъдростта. Вярата дава мъдростта. Правдата дава мъдростта. Няма любов без мъдрост, няма истина без мъдрост. Няма вяра без мъдрост, няма и правда без мъдрост. Там, където се проявява мъдростта, там има проявление на божественото. Авторитетът на божественото е мъдростта.

И тъй, бъдете внимателни към авторитета на мъдростта. Няма страхливост в мъдростта. Няма грешки, няма грехове, защото мъдростта е божествен авторитет. Когато ви говорим за божествен авторитет, имаме предвид важните моменти, съчетани от разумни души, които изпълняват великия завет - завета от божията мъдрост за правдата има закон, но за мъдростта няма закон, защото мъдростта е съчетана от истината и любовта. Истината и любовта, са мъдростта. Какво е това истина? Какво е това мъдрост? Истината е светлина, любовта е живота, а мъдростта е Духа. Защо истината е светлината? Защото в истината е скрит живота. А защо любовта да е живота? Защото в любовта е скрит Духа. А защо в мъдростта да е Духа? Защото в мъдростта е скрит Бог. Що е това скрит? То е процес на бременност, процес на проявление. процес на очакване, на озаряване. Това са сложни комбинации. За тях знаят само посветените. Който има светлината, той има живота. Който има любовта, той има душата. Който има мъдростта, той има Духа. Следователно, какво е мъдрец? Мъдрецът по сърце е любов, по ум е светлина, а по воля е Дух.

Това е сложна комбинация. Ние си позволяваме да изнесем някои такива комбинации, като не се страхуваме, че ще внесем съблазън. Съблазънта за мъдреца е едно условие. Той преобръща, трансформира, противоречията в положително. За мъдреца няма противодействие на Духа, защото мъдрецът има ум Господен, има Дух Господен и воля Господня. За него няма невъзможно, няма тайнствени сили, няма скрити области. Мъдрецът е звездоброец. Мъдрецът е вечен пътник, който обхожда слънчевите орбити. Мъдрецът е велик астролог, посветен астроном, За него няма недостъпни сфери, няма непознат език. Той разбира езика на висшите посветени духове. Мъдрецът живее в първият ден Господен. Мъдрецът мисли от първия Ден на творчеството. Мъдрецът координира духовните сили, които пренасят мистичния огън от висшите светове на земята. Животът на земята е най-кратковременният. Животът върху земята е най-новото събитие. Затова бъдещето на този живот е най-величествено. Тепърва започва величественият живот, т. е. божественото проявление по лицето на земята. Тепърва Бог ще посети, ще посели, ще организира живота върху земята. Това са моменти на божествено проявление, и царството Божие ще бъде на земята. Представителите на миналото казват ще бъде, а ние казваме: то е започнало. Божественото проявление е станало и животът се е отъждествил като ВСЕМИРНО НАЧАЛО. Животът на земята е вече авторитетен. Той държи за своя авторитет. Затова всяка сила, която поругае живота, ще оскърби неговия авторитет. "

И тъй, бъдете внимателни към авторитета на живота Обичайте живота, за да имате на своя страна неговия авторитет. Само така и вие ще бъдете автори на велики дела и на големи достижения. Опознайте се с този авторитет на живота. Той е мъдростта. Не се плашете от авторитета на живота. Не считайте, че може да бъдете ограничени. Там, където бе проявява мъдростта, там е дълбока. тишина и голям подем, изобилна радост, върховно добро. Нека у вас да израстват семенцата на мъдростта, които посаждаме у вашата градина. Старателно отглеждайте тези семенца, да раснат, да се развият сочни, устойчиви коренчета, които да могат да изхранят стъбълцето, което е готово да даде вълшебните плодове на красотата. Вслушвайте се в гласа на мъдростта, подчинявайте се на този авторитет. Отваряйте сърцето си, пригответе ума си и закалете волята си, за да бъдете достойни, като работници, като майстори, да отгледате тия семенца, посадени в градината на вашата душа.

Ученико, чуй гласа ни! Обичай словото на мъдростта и живей за славния ден, когато ще бъдеш озарение за света.

Ученико, готви се за славния ден. Той настъпва! Тръгни по пътя на великото посвещение, за да бъдеш мъдрец.

Ученико, прости се със стария свят. Откаже се от мъртвия Бог, влез в новия свят и слушай живия Бог. Сега е за теб ден Господен. Приобщи душата си към живота на Духа. Приобщи мисълта си, към мисълта на мъдреца.

Ученико, ела при нас. Стъпи здраво, без колебание. Тръгни с нас. Ние ще те напоим с водата на Духа.

Ученико, не се бави, не се отклонявай от авторитета на мъдростта, а тръгни сега. Теб те чака учителят на мъдростта.

Ученико, не мисли за тъмнината и смъртта, защото в твоето естество се внесе кваса на Духа. Влез в божественото светилище, за да станеш проявление на божественото. Не убивай духа си със сладострастието, но позволи на твоя дух да полети о колесницата на светлината към царството на Духа.

Ученико, бъди авторитет. Автор на чиста, на свежа, на бодра мисъл. Автор на сладко, божествено слово. Автор на мек, на красив поглед. Автор на звучна, на поетична музика. Бъди автор на възкръснал живот. Пази авторитета си. Не позволявай на нисшите духове да поругаят твоята божествена същина. Бъди светоносец. Разнасяй светлината по всички посоки на земята. Проявявай Бога, за да се одухотвори твоя авторитет. Бъди мъдрец, за да разбираш плана, за да знаеш за Великото голямо и за Великото малко, да знаеш посоката на твоето движение, да знаеш твоето място, да разбираш от живота на Великите духове.

Ученико, бъди пълно проявление на божественото, за да станеш авторитетна светиня. Призови Бога. Отвори вратата да влезе той при теб и те благослови. Бъди авторитетен за твоите братя. Когато те те срещнат, да видят очите на Бога, да почувствуват сърцето на Бога и влиянието на божествената воля.

Ученико, ти си в ден Господен. За теб специално е делегиран посветен в мъдростта, за да те хване под мишца и те поведе към царството на Духа. Да, няма за теб по-велика истина от тази - АВТОРИТЕТА НА ДУХА. Служи на тази светиня. Обичай този подем. Ходи из прекрасните сфери на Духа. Съхранявай в душата си заветите, повеленията на Първоизточника.

Ученико, призован си на нивата Господня, да отглеждаш семенцата посети от Големите майстори на мистериите. БЪДИ БУДНОТО, СЪВЪРШЕНОТО. Знай-за всяка проява и за всяко развитие. Учи се на езика на най-малкото проявление, за да не би да сбъркаш при някои особени моменти.

Да, божествено проявление. Велико събитие в живота на посвещаващият се ученик. Радостта е признак на настъпилата светлинна епоха в живота на ученика. Сега се говори за светлинна епоха и се проповядва на ученика за елементите на светлината и за елементите на любовта, за да могат тия елементи да станат плът и кръв. Нему се препоръчва авторитетът на Духа. Всякога чувствай авторитетът на Духа. Не отпадай духом, а свидетелствувай за великата истина. СВЕТЛИНА И ЛЮБОВ. Бъди устойчив и знай: зад тебе стоят милиарди същества, които носят звездата на мъдростта. Те ще те подкрепят. Ще те ръководят и ще ти бъдат авторитет.

Ученико бъди по-близо, по-близо до тяхното сърце, до тяхната душа за да имаш силата на тяхната воля. Като жител на земята, бъди представител на царството на духове те, т. е. представлявай на земята - духовете на мъдростта. Бъди близо, осезателно до сферите на живота - на великите посветени. Възприемай техните мисли, вживявай техните идеи, усвоявай тяхната наука, проумявай тяхната музика, за да станеш новото явление на земята - новия човек - човека от шестата раса. И така ще бъдеш автор на новите идеи, на новата музика, на новата наука. Това подразбираме посвещение. А има още един етап. Той е етапа на озарението, процес на Духа. Елементите на Духа са от висша субстанция, т. е. ПОСВЕЩЕНИЕ - от висше начало,, т. е. по пътя на посвещението, към областите на ОЗАРЕНИЕТО. А когато ученикът придобие озарението, той се слива с абсолютната светлинна същина.

Така е, драги ученико, така пише в книгата на посветените. Така ни поръчаха да ви кажем. Казаха ни, да потвърдим за великото, за предстоящото събитие във вашият живот, че вие сте едно начало за новата школа на Духа. Казаха ни да ви кажем, да бъдете връзката с посветените от висшите школи из царството на Духа. Ние идем при вас, за да направим прямата връзка и ви предадем Боговдъхновената мисъл, та да бъдете готови за по-тържествени моменти. Идват моменти за вас, които ще бъдат тържество на Духа. Като на души ви говорим. Плътта си е плът, Духът си е Дух. На вашия дух въздействаме - да се опомни, да отрезнее и си спомни за миналото и да прецени моменти за новия възход.

Проявление на божественото, протичане на божествения живот, вживяване на божествената същина, започване на божественото начало, това е съветът на мъдростта. Ходете по стъпките на мъдростта, слушайте словото на великите учители, Чувствайте живота на божиите синове, вживявайте духа на Христа в себе си, за да бъдете едно с Отца. Вдъхновявайте се от ангелските същества, които украсяват земята о божествени блага. Чувствувайте пулса на духовните светове, който пулс движи светлинната кръв във вашата симпатична система. Обичайте ангелите, тези носители на на Божиите блага. Обичайте и техните обекти - всички животни, всяка проява що живее под слънцето на живота. Вглеждайте се в цветята, за да видите ръцете на ангелите. Вглеждайте се в изворната вода, за да виждате сълзите на ангелите. Вглеждайте се в очите на животните, за да видите милувката на ангелите. Наблюдавайте всяка твар и виждайте работата на ангелите. Ангелите работят. Посветените строят. Учителите просвещават. Боговете създават.

А ти, ученико, стани като ангелите. Бъди като посветените, просвещавай като учителите и твори като боговете. Дишай дълбоко, дишай дъха на ангелите. Те ще упоят твоите дробове и в тях ще проникне светлинен ефир и те ще бъдат способни за по-дълъг живот. Чувствайте със сърцето си, т. е. направи сърцето си голямо, за да се вмести в него космичния живот - мировия живот, за да имаш богати авторитетни дела. Направи умът си слънчев диск, в който да се вживяват планетните духове, които са началници на планетния живот. Слушай съветите, постановленията, възприемай ориентировката и бъди смел авторитет, за да проявиш божественото. Дай клетва за това, което Бог ти дава. Пази свещеното, пази божественото у себе си. Възприеми сърцето ума и волята на великата школа, която те възпитава. Изуча вай словото, мъдростта на великата школа, която те просвещава. Бъди новия ден, в който да няма нощ. Бъди начало на нов изгрея, в който да няма залез. Бъди истински школник и пази тази светиня, която ще засвидетелствува за вековете, за мъдростта Господня. Записвай всяко слово, което е отронено от същината на Духа. и е поставено под небцето на твоя език.

24 май 1946 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...