Jump to content

172. Умът Господен (продължение)


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 172-ро

Умът господен

(Продължение)

Ученико, най-величествената поза на ученика е тогава, когато е осенен от Духа. Най-светящо, най-чисто е лицето на ученика, когато е озарен от Духа. Най-блестящ, проницателен е погледа на ученика, когато е озарен от Духа. Най-смел, най-силен е ученикът, когато е обладан от Духа. Най-положителен и знаещ е ученикът, когато е научен от Духа. Най-богат е ученикът, когато е придобил плодовете на Духа. Най-верен, най-искрен и чистосърдечен е ученикът, когато е обичан от Духа. Най-съвършен, най-положителен е Ученикът, когато Духът е заживял в него. Голям художник, голям музикант и поет е ученикът, когато разбира светлата мисъл на Духа. Голям учен, голям изследовател е ученикът, когато е научен от мъдростта на Духа.

Това са качества на Духа в ученика. Щом притежава тези качества на Духа, той е истински ученик на Духа. Щом притежава тези качества на Духа, ученика се, ползува от таланти, от всички способности и усети на Духа. Тогава само ученикът се чувства положителен в знанията, положителен в мъдростта, положителен в истината. Докато Духът не в надзърнал в него, до като Духът не е огрял в него, той е двуличен, неположителен, раздвоен, несъзнателен.

Това са качества на Духа. А какви са плодовете на Духа? Те са дълготърпение, радост, светлина, любов, мъдрост и тишина. В тях се включва един от най-зрелите и вкусни плодове. Това е вярата, която дава цвят, осияние на плода, надеждата. Щом ученикът придобие качествата на Духа, у него се раждат и плодовете на Духа. Качествата са усилията на ученика, а плодовете - съзнанието на ученика. Да знаеш, значи да можеш. А да можеш, значи да си съвършен. Не може да има съвършенство, ако няма проява на божествени качества и непридобити духовни плодове. Духът е, който украсява, подмладява и преобразява. Духът е, който говори, който пее, свири и разсъждава. Духът е, който носи, пренася, обогатява. Духът е скритата тайна, която е съблазън за борческия човешки дух. Има право само съвършеният ученик, има право само благородният, чистият, добрият ученик да разгадае тази тайна. Това е аксиома в духовния живот. Духът не може да се изкориства, не може да се излъже, не може да се продава. Пред него не може да се лицемери, пред него не може да се убива. Следователно, всяко убийство е мерзост пред Духа, всяка лъжа е мерзост пред Духа, всяка кражба е мерзост пред Духа, всяка нечистота е мерзост пред Духа. Там, където са проникнали зарите на Духа, там няма тъмнина, защото естеството на тия, зари, на тия лъчи е светлина. В деня на Духа няма залез, тъй като слънцето не залязва, тъй като слънцето не гасне, тъй като слънцето не умира, Така озареният от Духа нито гасне, нито залязва, нито умира, а то значи да бъдеш съвършен, изпитан с мъдростта на Първоизточника;

Озареният от Духа ученик живее, мисли, движи се, по строго определена линия. Той е ученик на съвършената наука. Той е мъдрец на всемирната мъдрост. Той е посветен на Върховните замиели. Той е светиня на необятната светлина. Духът е жизненото в живота. Духът е везната, мярката в живота. Духът е бащата на живота, т. е. животът е искра на Духа. За да има ученикът върховното ръководство, нему се предава ключа на тайните. Докато ученикът не разгадае тайните, не маже да бъде върховно ръководство. Кой предава този ключ на тайните? Духът. Какво е тогава естеството, същината на Духа? Естеството на Духа е безсмъртно начало, а веществото на Духа - непреривна светлина.

СВЕТЛИНА И БЕЗСМЪРТНО НАЧАЛО! Чие преимущество са те? Чие авторство са те? На кого е дошло на ума да прояви тази същина - безсмъртното начало и необятната светлина? Ако Духът е в тях, той може ли всичко? Е ли проява и начало на всичко? Ако Бог е Дух и този Дух е в тях, е в същината, в естеството и веществото, тогава, може ли да се каже, че Духът е всичко? По аналогия може. Аналогичните схващания идват до областите, до мистичните секреции, които са начало за проява на Божествения разум.

Водейки се по логичния духовен критерий, завладявайки все повече и повече върховните санкции на първичните секреции, идваме до мисълта, до разума на великия Господар - Сътворител на всичко в живота - БОГ. Не може да се обхване голямата сложност на този Първоизточник, докато не се вживее в абсолютната същина - Духа. Ние разглеждаме качествата на Духа. Но ние имаме да разглеждаме и елементите на Духа. Всеки плод се състои от от вещество, от светлина. А там, където има вещество и светлина, там имаме елементи на Духа.

И така, светлина та е елемент на Духа. Любовта е елемент на Духа. Материята е елемент на Духа. Душата е елемент на Духа. Съзнанието е елемент на Духа. Дейността, стремежът, любознателността са качества на, Духа. Следователно, щом имате качествата на Духа. Щом имате плодовете на Духа, вие ще бъдете достатъчно силни да проучите и елементите на Духа.

Как мислите, не е ли голямо щастие, не е ли голяма привилегия, ако ви възложим да проучите елемента на Духа - душата? Той е най-съвършения елемент - душата. Защото в душата се съдържат качествата, способностите, силата и плодовете на Духа. Те са, които дават истинския, съвършения образ на светинята - душа.

Но критиците ще кажат; как може душата да бъде елемент? И някои от окултистите ще кажат; нали душата е дихание на Бога? Как може тя да бъде елемент на Духа? Ние говорим за същините на Духа. Ние говорим за душата на Духа. Ние говорим, ние разбираме за безсмъртната субстанция на Духа.

Но ще възразят; има ли нужда да се усложнява въпроса за душата и да се определя като елемент? Да, има нужда и то голяма нужда, защото колкото повече вибрациите на елементите в душала са повдигнати, толкова душата е образна, близка, позната, открита.

Но ще се каже; защо душата е извън Духа? Нали тя е плод, нали е рожба на Духа? Нали тя е елемент, същина на Духа? За вас, драги ученици, душата се поставя като елемент за да може да проникне у вас гениалната мисъл, да проследите историята на вашата душа. И щом“ се доберете до положителни факти, вие ще се научите, ще знаете, какво значи елемент на Духа.

Елементите са алхимията в творчеството, в основата на творчеството. Ние казваме: само озареният от Духа ученик може да бъде добър алхимик, защото той ще има ясна представа за всички тия способни елементи. Той ще знае за тяхната валентност. Той ще познава тяхната основа. Той ще знае и за молекулното им състояние. Едно е интересно за вас: на всичко в природата, в пространството да търсите и да намерите, да изучавате и проучите елементите на Духа. Щом така сте възпирани, за вас няма да има мъртва материя. Няма да има груба действителност. Най-трудната, най-неподатливата материя за един посвещаващ се ученик е тази: да може той да се убеди, да повярва в елементите на Духа. Щом това направи, той е вече посветен. Той ще познава всички закони, всички постановления на мировия Дух. Той ще бъде в контакт с Върховното свръхсъзнание. За вас е важна друго едно положение: да се чувствувате като плод на Духа. А то значи да имате, да съдържате до висша степен елементите на светлина та, елементи те на любовта и елементите на Духа. А коя ще бъде връзката,. коя е силата между между тези три елемента? Кое е онова същество, което ще се прояви като троица? Кое е това същество? Елемент ли е то или светлина? Кой може да отгатне този висш божествен разум, тази безсмъртна магия на Бога? Тук е разковничето, тук е неизвестното, тук е делителя, който дели всички проблеми, разгатва всички проблеми, разяснява всички умозаключения.

Кое е съществото, което обединява тези три същини – елементи на Духа? Може ли Духът да се раздели, да се разчленила се дематериализира? За да се добереш до истината, трябва да застанеш в положението на централна мисъл? Знае се, че мисълта е плод на ума. Щом е така, трябва да се застане от положението на централния ум, който е дееспособен да държи връзка с всички умствени прояви из вселената. Тогава казваме: ТОВА СЪЩЕСТВО Е УМЪТ ГОСПОДЕН. Който има Ум Господен, той е проява на Духа Господен. Духът проявява, а умът узаконява. В Духа е вглъбен умът Господен, Той всичко знае, всичко може.

И тъй, да се върнем при елементите на Духа. Казахме: да се осъзнаете като ценни елементи на Духа. Всеки елемент трябва да бъде одухотворен. А всеки одухотворен елемент е разумен, защото се проявява умът Господен. За умния ученик няма недостъпни области, няма тайни вселени. Той всичко знае, защото у него има ум Господен. Ние определяме: разумен ученик е този, който има ум Господен. Върховно ръководство е този ученик, който има ум Господен. Тогава, кой ще ръководи народите? Кой ще освободи народите? Този, който има ум Господен. Не може да знаеш за материята, за растителното и животинско царство, ако нямаш ум Господен и Дух Господен, защото и в най-малката проява се съдържа тайнствен процес.

Една скрита сила вибрира, демагнетизира, електризира, атомизира в тази малка проява, било то животно или растение. За да се знае тази сила трябва да имаш и Дух и светлина Господни. Не можеш да бъдеш добър естественик, ако нямаш елементите на ума Господен и Духа Господен. Това се отнася за всички клонове от науката, която се стреми да разсъблече, да разголи природата и да използува нейните сили. ПРИРОДАТА Е ПЛОД НА ДУХА. А всеки плод е съчетан от елементи. Щом ти, ученико, знаеш за елементите на светлината, за елементите на любовта, за елементите на Духа, у теб ще просияе умът Господен и ще имаш знанието за Върховното начало. Ти ще знаеш за промисъла и плана, които са дело на ума Господен. Тогава в теб, ученико, ще настане мирова тишина. Ще престанат борбите, ще млъкнат духовете. Няма да има тъмнина. Който има ум Господен е, който мисли с ум Господен и работи с Духа Господен, той е верен проводник, здрава връзка на Духа и на светлината, на любовта на Бога. Който има ум Господен и Дух Господен, за него духовете млъкват. Той е във вечно примирие с деградиралите духове, защото той е фар за тях, светилник; защото те от него се вдъхновяват и чрез него се стремят да придобият съвършенството като висш идеал. Щом се събуди това чувство за висш идеал, душата е вече спасена. Това е спасението: да се завърти ключа и да светне. Щом светне, спасението настъпва. Тогава вместо спасение, казват възкресение. Защото, от кого ще се спасяваш? кой е този, който те е ограничил, подчинил? Ще се спасиш от условията, ще се спасиш от сферата. А щом бъдеш озарен от идеала и възкръснеш, ти си спасен абсолютно.

И тъй, да престанат у теб духовете, а да ти говори Духът Господен, да мислиш и говориш с ума Господен. От това ще познаеш какви са елементите на твоето битие - дали светлинни, дали любовни или Духовни. Ние не ти препоръчваме да ти говорят духовете, защото духовете ще ти говорят от онова място, с оня интелект, с онова сърце, което те имат. Вие може да имате и приятели от йерархията на висшите духове, вие може да имате и наставници, ръководите ли, но ЕДИН Е УЧИТЕЛЯТ - ДУХА ГОСПОДЕН И УМА ГОСПОДЕН. Духовете помагат, духовете предпазват, духовете създават условия, духовете настройват, духовете обичат, но Духът е, който вдъхновява. Той е, който дава положителни абсолютни знания. Той е, който отваря божествения край, за да се прелее необятната светлина. Той е, който отключва необятното сърце, за да се излее божията любов. Духът е, който съдържа сладките сокове на всички плодове. Духът дава краските и аромата на цветята. Неизчерпаемо е знанието на Духа. Да изчерпиш знанието на Духа, значи да си проникнал във всички поделения на битието - в светлинната същина, а то е да бъдеш велик майстор, да работиш върху образа на съвършенството.

На когото много се дава, той и взема. Не може да има недоимък в Духът. Щом има изливане, има и преливане. Отлив има ли, има и прилив. Това е вечната симфония на съвършенството. Красив е животът, когато има за слънце Умът Господен и за радост и щастие има Духът Господен. Радостен е животът, смислен е животът когато слушаш словото Господне.

И тъй, пожелаваме ви радост и щастие Господне. Да мислите с ума Господен и да работите с Духа Господен Това са пожеланията за всички ученици, които са в светилището на посвещението. Бъдете радостни и щастливи, защото Духът Господен е отделил време и за вас. Проявете Духа и мислете с ума Господен, за да осъществите във вашия живот Великото Начало.

Да бъде тишина, мир и любов. Да имате любовта на посветените, да имате светлината на светиите и силата на Духа Господен. Бъди блян за Духа Господен. Вие сте мисъл, но сега бъдете възкръснала мисъл, светлинна мисъл, светлинна мисъл. Слушай те словото със смирение. Смирението подразбира пълна тишина. Работете върху словото с прилежание, защото прилежанието подразбира любов. Обичайте живота, защото той изхожда от, лабиринта на Великото сърце, на голямата необятна душа. Любете природата и всички прояви в нея, защото те за вас е предметно учение. Трябва ли да бъдеш ясновидец? Първо трябва да бъдеш духовник, умовидец и сърцевидец. Ще бъдеш абсолютен ясновидец. Условията са следните: да имаш мирова памет, върховна воля и изобилна светлина. Щом ги имаш, ти си вече абсолютен ясновидец. За да виждаш етера, трябва да имаш етерно око. За да виждаш Духът, трябва ти духовно око. Тъй както, за да виждаш грубата материя, трябва ти материално око. Щом привлечеш светлинните флуиди и се преустрои вашето око, вие ще виждате етерните тела, Щом привлечете духовните субстанции, вие ще виждате духовните тела.

Трябва да се преустрои човешката същина, за да преобладава в нея поне 75% светлина и духовни същина. А. то значи да имате тяло от висша конструкция, в чийто фокус да се отразяват всички мигове, всички вибрации на етерните тела, на духовните тела. Затова се изисква пълна тишина, За да бъдеш мирово ухо и космично око. Слухар и ясновидец - ще слушате словото и ще виждате Бога.

За да бъдете здрави, изисква се тишина. За да бъдете мъдри, изисква се тишина. За да бъдете любящи, изисква се тишина, пълна, абсолютна тишина. Сега на ученика се предава не мир, а тишина. Да млъкнат у вас духовете, да проговори чистият, сладкият глас Господен, за да бъдете любимци на по-големите от вас и утешители на по-малките от вас. Украсявайте живота си с багрите на светлината. Направете живота си сладък, та всички, които се докоснат до теб, да изпитат любовно чувство. Бъдете образци на красотата, да те обича целия свят, всички хора по земята. Да се надяват всички животни по земята, и да цъфтят всички растения и цветя по земята. Бъдете чисти, за да извират кристалните води от земята и да напояват всичките растения, които растат, които цъфтят и дават плод, огрени от лъчите на светлината. Бъдете образец в школата на бялото братство. Да лъха от теб братски чувства, братски грижил братски дела. Бъдете винаги готови да дадете място на Духа Господен у себе си. Той да се прояви, той да обнадежди, той да проповядва. Давай условия Духа Господен да се прояви, във всички моменти. Бъди свещена връзка между небето и земята, за да възкръсне в сърцето ти и да се пробуди в душата ти живото слово Господне.

1 ноември 1946 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...