Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 173-то

Делата на Духа

Ученико, разглеждахме едни от важните елементи, като прояви на Духа, но ще трябва да обърнеш сериозно внимание, да бъдем верни последователи по отношение делото, творчеството на Божествения Дух. Най-върховната и велика проява на Бога е неговият Дух, Всички същества и твари по всички планети познават Бога чрез проявата на Неговия Дух. В Духа е светлината, в Духа е силата, в Духа е любовта, които са око, които са съзнание за разумните същества. Няма по-велика проява във вселената от безсмъртните дела на Божия Дух. Където и да погледне вашето око, на където и да се проектира вашата мисъл, при каквито и да е моменти се чувствува вашата душа, то е изблик, живот на Духа. Не може да имате никакви знания, не може да имате никакви представи, освен делата на Духа. Делата на Духа дават представи за вечното, за безсмъртното в живота, за великото творчество на Духа. Идеята на Духа дава знание за материята, дава познание за живота на материята, за съществуванието на принципите, които са ръководно начало в миросъзданието. НИЩО НЕ СЪЩЕСТВУВА ИЗВЪН ДУХА. Никакво творческо дело не може да се извърши извън делото на Духа. Няма по-голямо изкуство от това да проявиш силата на Духа. Няма по-висша музика от тази, да изживееш трептенията, нюансите на Духа. Няма по-висша хармония от тази на Духа. Така са научени всички ученици на миналите школи, представители на духовното творчество. Така се учат и сега учениците в духовната школа. представителка на Бялото Братство. Затова школата на Бялото братство е дело на Божия Дух. И там, в тайните анали на тази школа, се разкриват тайните замисли, висшите проекти на творческия Дух.

БОЖИЯТ ДУХ Е ТВОРЧЕСКИ ДУХ. БОЖИЯТ ДУХ Е МИРОВО СЪЗНАНИЕ. БОЖИЯТ ДУХ Е ГЛА С НА БЕЗМЪЛВИЕ ЗА БУДНИТЕ ДУШИ. Божият Дух е красота, е светлина, е съзнанието за будните души. Божият Дух е хляба. Божият Дух е водата за жадните, за гладните за светлина, за любов, за знание. Следователно, когато разглеждаме тази доктрина за елементите на Духа, имаме предвид онези инстанции, до които може вашата душа и вашия Дух да се домогнат. По пътя на духовното събуждане, по пътя на духовната просвета, по пътя на духовната светлина, ученикът на бялата школа, извоюва свещено място всред великите братя. За него има едно единствено ръководство, един Учител и един Господ. Той е Висшето ръководство на Духа. Там, където присъства Духът, там е чисто и светло. Там е свещено. Там всичко е в ред и порядък. Там, където присъства Духът, неумолима е жаждата за знание, необуздан е Духът към познание. По тези качества се познава каква е силата на Духа в даден ученик. В проявлението на Духа няма изкористване, няма лицемерие. Там е искреност, чистосърдечие. Верните ученици са закърмени от духовното, от чистото слово на Духа.

Устата, езикът на закърмения ученик са извори, от които блика чистата кристална вода. Очите на закърмения от Духа ученик са меки, светещи, кротки, пълни е упование, с надежда. Мисълта на закърмения от Духа ученик е винаги трезва, будна и вдъхновена. Тази мисъл дава вяра, мъдрост на всички ония същества, които са в досег с този ученик. Това е все дело на Духа. Там, където е прелян животът като светлина, е дело на Духа. животът на онези люде, които държат ключа на знанието, които разкриват тайните загадки, който внасят светлина на мисълта и виделина в чувствата, е дело на Духа. Всички онези копнежи за възход, които са непреривни в душата на ученика, са дело на Духа. Делата на Духа са светлина, са знание за будния ученик. Делата на ученика дават ясна представа, що е това начало, що е това микроорганизъм, що е това клетка, а том, що е това материя. МАТЕРИЯТА Е ОТРАЖЕНИЕ, НЮАНС НА ДУХА. Как така отражение, когато науката твърди, че Духът е отражение на материята. Ние казваме: както Духът е отражение на материята, така и материята е отражение на Духа. Какво заключение ще имате за тия понятия?

Как може Духът да бъде отражение на материята? За окултния ученик това е ясно. Знайно е, че всяка одухотворена материя е дело на Духа, тя е одухотворена, защото материята е духовна енергия. Всичко е произлязло от елементите на Духа. Следователно, кой твърдения са по-верни? Дали тези, че материята е отражение на Духа или тези, че Духът е отражение на материята? За окултният ученик едно е вярно: Духът е онова велико начало във вселената, е велико начало в делата и творчеството. И когато става въпрос за делата на Духа, у вас да изпъкне, да заработи мисълта, да закипи живота, да бе проясни съзнанието, да се обезсмърти свръхсъзнанието, за да бъдете Дух. светлина и сила. Това са най-висшите прояви на Духа - светлина, сила и Дух. Духът подразбира любов, светлината подразбира виделина, а силата висша мъдрост.

Когато ще мислиш за делата на Духа, ще имаш предвид най-сложните процеси в природата, в битието, когато ще мислиш за делата на Духа, ще имаш истинските представи за място, за пространство и за време. Те са в делата на Духа. В мястото ще виждаш всички прояви на духа, в пространството ще чувстваш всички нюанси на Духа, а във времето ще преживяваш всички възможности на Духа. Това са състояния на Духа. Щом ученикът завладее тази максима, той е представител на място, на време и на пространство. А щом знае за мястото, за времето и пространството, той ще знае положително за материята, за душата и за Духа. Няма по-вярна философска система от тая на Духа. Тя е „АЛМА МАТЕР“ за будния човешки дух. В нея той намира материал, средства и възможности. Няма по-вярна наука от науката на Духа. Духът е бащата на науката, Духът е родил науката. Духът е първака писалка, която е записала науката. Духът е първата ръка, която е начертала първите геометрически форми. Духът е първата мисъл, която е създала математическите формули и отношения. Духът е първата боя, първата краска, с която е създадена първата картина в битието. Духът е най-великия майстор, който е изработил най-съвършената статуя, която е израз на безсмъртното творчество. Духът е първия съучастник при проекцията на човешкото битие. Той е първия художник, който е моделирал този съвършен образ и му е дал душа. Духът е първия учител който разкри истинското битие и съвършенство на Бога. Духът е най-висшата възможност за всички минали, за всички бъдещи поколения. Духът е най-съблазнителната област, най-навременната възможност за всички пробуди.

В Божия Дух е скрита истината. Щом човешкият дух научи духовния език, ще знае за истината. В истината е положителното, истината е същината, т. е. истината проявява същината и положителното. Истината е езика на Духа. Истината е мисълта на Духа. Който познава истината, той има мисълта на Духа и говори с езика на Духа.

И тъй води се от това правило, за да разбираш всички сложни процеси в природата и битието. Води се от делата на Духа. Делата на Духа са за теб и вярата и истината. Вярата и истината, това са най-верните убеждения за човешкия дух. Човешкият дух трябва да бъде убеден. А само вярата и истината са в състояние да го убедят. Какво значи да го убедят? Убеждение значи да имаш идеал. Тъй като човешкия дух е безсмъртна субстанция, качествата и способностите в него са безсмъртни и той търси вярата и истината.

Първата възможност за вас е да имате осиянието на Духа. Вие имате тези условия и възможности. Трябва да изживеете осиянието на Духа. Трябва да проявите делото на Духа. Трябва да говорите словото на Духа. Трябва да обичате красотата на Духа. Трябва да учите мъдростта на Духа. Това за вас са първите уроци в тази Свещена школа на Духа. Изучавайте тези проблеми и ще имате осиянието на Духа. Когато получите осиянието на Духа, ще настане процеса на очищението. А щом имате очищението, ще имате възможността съзнателно, будно да се излъчите от тялото си, да обходите и други планети и вселени и да бъдете в контакт с делата, с мисълта на великите души. Щом имате озарението и очищението, ще имате среща с ангелски същества, които ще ви разкажат за делата на Духа, които ще ви научат вашето бъдеще, защото те знаят съдбата на човешката душа. Те ще ви въведат в онова светилище, в което ще намерите записана вашата история. Но това ще стане, когато дадете обещание, че ще бъдете истински приятели, истински ученици и братя. На будната душа предстои да влезе в ангелския свят, т. е. да изживее радостта, чистотата на ангелските същества и там ученикът ще се срещне с истински братя и приятели, които ще му разкажат за делата на Духа. Школата на Духа подготвя на земята кандидати ученици за света на великите души. Онези души, които имат знанието на Духа и светлината на Духа. Когато ви срещнат тези същества, у вас ще затрепти вселената, ще светнат слънцата и ще стане кръщение, озарение.

Това са възможности на Духа. Това са и дела на Духа. Който разбира Духа, той е силен в делата. А който изживява Духа, той е могъщ в любовта.

Да, ученико, прегърни тази свещена идея - да се учиш от делата на Духа. Тези мощни архангели ще те подкрепят във всички твои трудни задачи и ти правилно ще разрешаваш ребусите в живота.

Ученико, грей се на огъня на Духа, за да имаш топло сърце, което да проявява любовта. Грей се на този огън, за да имаш светла мисъл да проявиш мъдростта. Окъпи се в огъня на Духа, за да придобиеш силата, могъществото на Духа. Мисли и чувствай, за този Дух, който е подал ръка, за да те отведе във вселените на великите души. Той непрестанно буди интереса и ти ставаш все по-любознателен, все по-свеж по мисъл и чувство, и търсиш загубения рай. Върни се, казва той, наново в загубения рай. Загубеният рай е дело на светлината за теб.

Как ще живеете сега? Дали чрез мисълта, дали чрез чувствата или чрез страстите? Страстите са материята, чувства та са естеството, а мисълта веществото. Няма материя без естество. Няма естество без вещество. Да бъдем на ясно, да бъдем категорични. В тези по-долни полета е поляризиран Духът. Какво значи да се поляризира Духат? Какъв процес е поляризацията? Творчески процес. Но ще кажете, има и разрушителни степени. В степенуването е секрета на поляризацията. Колкото поляризацията е степенувана, толкова повече относителните състояния са по-сложни. Сложността се състои в това, че животът се материализира в най-микроскопични микроорганизми, които може да наблюдава само големия ясновидец. Защо Духът се така поляризира? Защо на в голямото, а в много малкото, в микроскопичното? Защото животът не се състои само в силата, но и в любовта. Любовта е първата основа, т. е. първата възможност, при която Духът се поляризира. В любовта е тайната на живота, Няма проявен живот извън любовта. Това добре да се разбере. От тук ученикът да си прави своите умозаключения. Следователно, любовта е условие за живота. Какво е животът? Животът е мисълта на Духа или нюансите на Духа. Животът е свещен, защото Духът е велик. Свещеното се съдържа във великото. Великото проявява свещеното.

Това са понятия от речника на Великите души, но за вас любовта е, която ражда живота или любовта е, която отглежда, т. е. проявява живота. Ние вземаме любовта като абсолютна същина у Бога. Няма по-велики проблеми, с които ученикът да храни своята душа, от проблемите на Духа. Няма за ученика по-чиста светлина, от състоянието на Духа в него. Истинният ученик е хранилище на Духа. Истинският ученик е база на Духа. Истинският ученик е фар на Духа. Когато казваме истинския ученик, ние разбираме, че истината е верния ръководител на ученика, че той знае за самата истина. Той познава нещата тъй както са в същност. Той не се забавлява от формите. Той не се забавлява и от изкуството, защото изкуството за него е първото стъпало, което той е вече отминал, а формите за него са поляризация на Духа. Истинският ученик е задълбочен. Той е в центъра на времето, в центъра на пространството и от там наблюдава хармоничния свят. Истинският ученик е любимец на Великите души, защото Великите, души изявяват Величието чрез него.

15 ноември 1946 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...