Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 187-мо.

Ела, ученико!

Ученико, да бъдеш във връзка с великите йерархии, това е най-голямата благодат, най-висшата, най-съвършената степен в абсолютната сила.

Когато човешкият дух се ориентира, за него настъпват нови епохи, които му дават живота на миналото, които му дават настоящето и строго му определят възхода на бъдещето. Ориентацията на човешкия дух е да влезе във връзка с тържеството на Божия Дух. Тържеството на Божия Дух е начало на човешкия дух, което способствува за неговото издигане, от което душата се ползува. Това е най-висшето състояние за душата. Няма по-висше състояние без Духа. Духът е първичното начало, непроявената същина на Бога.

Във всяка една проява е дадена формата, съдържанието и перспективата, а въз всяка една същина е дадена салата, мъдростта и любовта. Пита се, кой е същина и кой е проява? Проявата е онова, което подържа живота, а същината е онова, което съдържа живота. Няма по-голямо благо от живота! Кой е Първоизточникът на живота? Има ли мярка, която да е позната на интелекта, чрез която може да се отмери тази същина? Каква е системата на философската мисъл? Тя е само една същината на живота. Животът е среда за философската мисъл, за човешкия дух. Ако липсва тази среда, няма философска мисъл, няма и интелект. Интелектът е една от най-големите възвишености на живота, която адептите на живота са създали, човешкият дух е също един изпратен адепт, който има мисията да увековечи живота, който е основа за душата.

Следователно, вие учениците на Великата Вътрешна Школа, в която сте допуснати и призвани с помощта на великия жрец на вековете е да посветите себе си и да внесете една от най-висшите дарби на безсмъртието на живота в съкровищницата на вашата душа. Тогава лицето ти ще просветне, очите ти ще греят, душата ти ще благоговее. За да имаш тия начала, жрецът не ще се поколебае, не ще се страхува да те отведе до все по-голямата тишина на лабиринта на Върховната Школа. Какво е скрито в тази върховна школа? Скрита е Божията любов! Открие ли се Божествената любов, тогава се дава възможност да се открие Божественото начало. Всички велики духове, представители и началници на звездните царства имат една единствена цел като задача, като върховна възможност, повече и повече да разкрият тази Висша Върховна Същина, независимо от това, че те са до голяма степен посветени от Висшата йерархия, ръководени в тяхното дело от тази висша същина.

Ако няма светлина, няма проява на живот. Животът и светлината са две велики начала, в които се съдържа Духа. Божественият Дух е проява на Бога. Чрез светлината и чрез живота, т. е. чрез истината. Светлината е представител на звездния свят, а животът е представител на висшия Божествен свят. Звездният свят е рожба на Божествения свят.

Звездният свят е добродетел на Божествения свят. Всяка една планета е колективна добродетел от представители на слънцата, а всяко слънце е представител, т. е. е добродетел на Божествения свят.

И тъй, като окултни ученици трябва да знаете, че слънцето е добродетел на висшия Божествен свят, а всички планети са добродетели на слънчевия свят. Как мислите, възможно ли е това? Ние отговаряме: човешкото същество е добродетел на слънцето и семка на планетния свят. Следователно, щом той е добродетел на слънцето, той трябва да се скачи, към онази верига от възходящи сили!

Ученико, бъди готов! Със себеотрицание, изпълнен със сила, любов, мъдрост и живот, върви през лабиринта на Върховната Школа! Учи се. Това е твоето бъдеще, завидно за множество сили. Ти стоиш на този сведен праг и се ползваш от помощта на благословената десница и чуваш утешителния глас: „Ела, ученико, да вървим!“ Придобий тези възможности. Имай възхода, за да се удостоиш с призванието бъдещ посветен, т. е. велик посветен. Няма друг път, освен пътя на посвещението! По пята на посвещението се дават върховните възможности. върховните възможности ще те отведат до Върховното Начало.

Каква може да бъде идеята на Духа, с когото сте във връзка? Първо да ви подаде десница, второ, да ви напомня за целта и трето, да ви отведе във висшите места при началника на живота. Тогава ще ви стане ясно що е светлина и живот. Светлината проявена като знание, а животът като съзнание.

ЗНАНИЕ И СЪЗНАНИЕ!

Олицетворение на Висшия разум. Знанието на физическия свят, а съзнанието на духовния свят!

Имайки тези два адепта - знание и съзнание, вие ще разберете словото на третия адепт, представителя на Божествения свят, висшият Божествен разум. Разумът е адепт на Върховната мъдрост. Той съхранява данни за вековната мъдрост. Разумът проучва и дълбоко съхранява. Като знание, съзнание и разум, ти, ученико, си представител на Великата троица. В теб е Синът, Духът и Бог Отец. За тебе те са висша върховна наука, висш идеал и свещена йерархия. Като разум ще знаеш за великото минало, ще осъзнаеш великото настояще и ще проумяващ великото бъдеще. Това си ти! Това е твоето бъдеще! Ти носиш началото на светлината и началото на живота, а ще проявиш началото на Духа, защото ти си непроявен Божи Дух. И днес, Великият жрец, който ти е изпратил подкрепата на знанието, разтълкува страниците на книгата на знанието, на която е написано началото на твоя живот и същината на твоята светлина.

Учи се непрестанно! Бъди най-добрия ученик, за да те възлюбят посветените братя, синовете на светлината и адептите на живота. Така научен, ангелът на великото вдъхновение ще заеме централно място в теб близо до твоето сърце, откъдето ще внася трепетите на живота, идеалите на Духа и светлината на Бога. Тогава ти ще можеш да целунеш свещеното чело на този велик ангел и да изпиташ огъня на очищението. Приеми този ангел като могъщ ръководител, който ще те пази при твоята работа към посвещението.

Помни едно, ученико, не можеш без този ангел. Ти си представен да бъдеш представител, връзка и съединение между твоя живот и светлите братя. Бъди внимателен да не оскърбяваш този пазител! На теб е дадено не защото го заслужаваш, но защото си представен, но защото тържеството на Духа така е благоволило!

Вие ще се разхождате по световете! Вие ще посетите слънцето! Вие ще обходите звездите! Тепърва има да се опознаете с представителите на слънчевата системите. Тези велики духове, които се спираха при всеки и подготвяха будността на вашето съзнание. Вие ще видите звездния свят! Те ще ви научат как да достигнете до централните огнища, където заседават върховните ръководители. Вие ще се опознаете от близо и осезателно с представителите на, слънчевата система, меркурианци, марсианци, юпитерианци, лунатици, сатурнианци, с представители на Уран, защото заседанията главно са в царството но Слънцето.

Как мислите, възможно ли е това? Ние казваме: възможно е. Земните духове с представителите на земята ще бъдете представителна комисия в конференцията на двехилядното лято, по земно време, което ще се събере на слънцето. И като представители на тази комисия, вие ще имате висши данни за всеки план на Бога.

Ще има ли представители от другите светове или слънчеви системи? Да. Духът е един, а проявленията му са много. Кога ще бъде това? Казахме двехилядната година. Тази дата или година е планетна година. Не е слънчева, а планетна година. От тогава начева нова йерархия върху земята - йерархията на шестата раса. И голяма светлина ще се влее. Тогава душите ще усетят създаването на царство Божие. Царство Божие подразбират там, където живеят, създават блага, олицетворение на Върховното Творчество същества, които представляват един идеал, една Божествена култура или с други думи, там където живеят Божии синове. Това е царство Божие!

Но ще кажете: как можем да допуснем в своето съзнание за такъв ред и порядък, когато самара планета земя е под действието и влиянието на други сили, на други фактори, които се изразяват като стихии, съдба, катаклизми. Може ли при тия условия да живеят Божиите синове? Божиите синове са видими и невидими. Те са в мястото и извън мястото, в пространството и извън пространството, във времето и извън времето, в състоянието и извън състоянието. Каква е тук идеята? Мястото е възможност, пространството е възможност, времето е възможност, а състоянието е същина.

СЪСТОЯНИЕ НАДУХА! СВЕТЛИНА И ЖИВОТ НА ДУХА!

Това е първия урок за ученика - да борави с тия величини: време, пространство, място и състояние. Да бъде извън тях, да му бъдат само възможности. Това е първата стъпка на посвещението. Най-напред ученикът ще бъде запознат със силите на светлината и с адептите на живота. Така той ще получи печата на Духа. Получил печата на Духа, нему ще се предават всички промени във всички слънчеви системи. Той ще вземе участие в живота на звездния свят.

Това възможности ли са за ученика? На ученика му предстои да разлага Божественото на малки частички и по отделно да ги изучава. Възможно ли е това? Възможно е само при любовта на Бога. Бог е готов да се подложи на проучване на всяко будно същество, което ще създаде велика радост на Божия Дух. На учениците от Вътрешната Школа предстои да намерят мястото на Бога. Бог има ли място? Бог живее ли в пространството? Е ли въз времето? Понятен ли е в състоянието? Бог се представя в мястото, пространството, времето и състоянието, само и само да превъзпита човешкия дух. Човешкият дух е най-голямото творчество. Бог познава себе си само в човешкия дух. Какво представя човешкия дух? Първично Начало. Но защо е човешки дух. Духът иска да прибавим повече светлина, да имаме повече живот.

Вие бяхте някога представители на духовни истини и сега наново ви пробуждат да бъдете носители на висши Божествени идеали, да дадете на света, да разкриете звездния свят, да представите най-осезателно слънцето и самия свят, да проявите силата на Божия Дух. Бъдете готови! Проучвайте всяка мъдрост; Изучавайте историята на сътворението, чрез която ще научите, кога са е проявила в пространството първата прашинка, кога се е появила първата капка вода и е очертала своето корито. Ще научите кога е проникнал първият слънчев лъч и надарил земята с Божествено благословение. Ще научите кога се е появил първия стрък от растителност, първия зародиш на живот и първият представител на човека. С помощта на Божия Дух ще узнаете за всяка промяна на Върховното Творчество. Вие сте творци в живота! Вие сте представители на слънцето на земята.

Така знай, ученико, и се вглъбявай в себе си, за да бъдеш удостоен с великото призвание на велик посветен.

21 юли 1947 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...