Jump to content

203. Светлина и Дух. 5-та лекция


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 203-ро

Светлина и дух

Пета лекция

Когато светлината и Духа са условия в ученика, небето се разкрива, небето се открива и всички негови сили обръщат особено внимание, особен интерес към това светещо ядро. Велики ангелски, същества съсредоточават погледа си към този светъл духовен център. Бог отваря книгата на живота и ученикът има дълбоката мъдрост да прочете великата истина за Духа и светлината. Великата истина за Духа и светлината е велика тайна във всемирното строителство. Бог е неузнаваем в тази велика тайна.

Казахме: едни от най-добрите условия в ученика, да може да проникне в тази тайна, са Духът и светлината. Щом Духът и светлината вземат ръководството, те вземат под свое покровителство ума й съзнанието, сърцето и волята и за ученика става ясно, определено, видело. В неговата душа се заражда идеята за истината, а неговият дух, ръководен от тази идея, разгадава тази тайна.

Драги ученици, ако досега Бог беше тайна за вас, ако строителството на вселената беше тайна, ако прииждането на светлината, беше тайна, ако въплъщението на Духа беше тайна, дойде един по-висш етап, където вашето съзнание просветва, вашият ум се пробуди, вашата душа се освободи и вашият, дух възкръсна. То е епоха на слизането на Божия Дух. Ако днес ви се говори за абсолютната същина - светлината, само Духът знае за Божествената любов и истина. Духът е начало у вас. Той е организатора на всички духовни способности у вас. Духът е ведрината и знанието у е вас. Той е силата у вас. Без Духа вие сте материя, вие сте подножие, вие сте в родилни мъки, а с Духа, вие сте свободни. И тъй, Духът и светлината дават условия за свободата. Какво е това свобода? Принцип, атрибут или способност? Свободата е едно от най-благодатните условия, защото по естество, по състояние и вещество, Бог е абсолютно свободен. Така също и програмата в развитието е всяка душа и дух е да бъдат абсолютно свободни. В свободата е тържеството на Духа. Свободата подразбира да бъдеш абсолютно свободен от всички ограничения. Ограниченията са, които са сковали до сега вашия дух. Те не са ви дали възможност трезво да гледате, ясно да мислите и разумно да живеете. А това е важно условие за вашето развитие.

Един от важните мотиви в нашите срещи е да можем да ви освободим, да ви развържем, да съблечем дрипите на старото от вас, да съблечем дрипите на старата вяра, на голямото невежество. Друг един мотив е да ви срещнем, да имате допирни точки с онези свободни същества от другите светове, на които живота е трезвеност, умствения живот – разумност. Духовния живот - необятна любов. У тях животът е истина, защото познават началника на истината, знаят всяко начало. Можете ли и вие да знаете това? Щом сте възприели светлината и Духа, можете. Нов свят ви предстои - ще влезете да живеете в света на светлината и Духа. Тогава ще знаете истинското си име - Великото Начало. Щом успеем в това, нашата работа е завършена. Щом се втопите в светлината и се въплътите в Духа, нашата задача е разрешена. Но ние трябва да разрешим задачата. Тя е всемирна задача за една велика култура, която се възстановява на земята - култура на една велика раса, която по начало е един абсолютен висш свят. И днес, в най-големите противоречия, задачата ще се разреши. Въплътен е вече Духът и огряла е светлината. Черната ложа и да се безпокои от изгряващите лъчи на новия свят, тя не ще може да спъне великото дело.

Вие сте предтеча на новото. Вас ви намериха, повикаха. От обикновени рибари, които хвърляте мрежата за риба, ще бъдете истински ловци на отклонилите се човешки души. Сега е епоха на Духа. И тази епоха ще се ознаменува с велики дела, със съвършена любов и велика мъдрост. Сърцето ще трепне, Духът ще заиграе и душата ще запее във великия ден на свободата. Няма друго състояние, няма друго условия. Предайте себе си във властта и силата на Духа и светлината. Обещайте пред Духа и светлината, че ще изпълните великия завет на любовта и истината. Няма друг живот извън живота на Духа и светлината. Няма по-голямо знание от знанието на, Духа и светлината. Няма по-обширни простори, от просторите на Духали възможностите на светлината. Няма по-голямо същество, няма по-силно същество от това на Духа и светлината, защото Духът ражда живота, а светлината възрастява живота. Тогава, ако началото на живота е в Духа и развитието на живота е в светлината, кой е по-голям? Най-големият е Бог, проявен чрез Дух и светлина. А коя е онази спойка между Духа и светлината, които раждат живота и възрастяват живота? Тя е всемирната заветна любов, за началото на която не са знае.

Преди малко ние казахме, че тайната ще се разгадае, а сега дойдохме в противоречие, като казахме, че тайната на всемирната любов не се знае. Как не се знае, когато тя усета, когато тя е стремежа, когато тя е живота. Духът и светлината? Дано бъдем ясни, за да имате не представи, не долавяния, не усети, не чувствания, а истинско знание за Бога. Истината тук е сила, която е откритие за свръхсъзнанието.

Когато се говори за Дух, светлина, любов, мъдрост и истина, правда и добродетел, се има предвид най-големите възможности за човешкия дух. Те не са само ката фактори или принципи. Като фактори, те са истина, а като причина са велика Начало.

И тъй, ученико, възпитавай се в тази истина и това начало, за да бъдеш готов, да дадеш път на ония души, които идват, защото гражданите на шестата раса ще потърсят първо духовните ядра, първо светлинните ядра. Това са истинските духовни школи. Там се раздава Дух и въплъщава душа. Там се а вселява светлина и се озарява със светлина. Затова целите тия ядра духовни, където да се възпита, да се образова, да се повдигне новият човек, върху когото ще се излее Божията светлина.

И тъй, нека във вашия ум преобладава идеята за Духа винаги, за това Абсолютно Начало, а във вашето сърце да преобладава идеята за Великия Творец на вселените, на световете. Сърцето и ума са двойници на Духа и душата. Колкото двойниците са по-ефирни, по-чисти, толкова и същините са по-силни и по-светли. Двойниците са най-красивото съчетание на светлината. В двойниците преобладават цветовете, ароматите, усетите, защото това е дело и живот на Духа. Не може Духът да бъде безплоден. Всички зародиши, най-големите замисли за творчество са в пазвата на Духа. Той носи най-големите тайни на Абсолютното Начало. У него е ключът на голямата съкровищница. Той е, който открива света на мировата любов. Не може да живееш в света на любовта, ако Духът не те научи как. Не може да си намериш място в света на любовта, ако светлината не ти определи къде. Затова, изключено е да живеещ в света на любовта без Дух и светлина. Светлината е завет, а Духът е заповед. Най-голямата заповед е преимуществото на Духа. Най-красивия и величествен завет е преимуществото на светлината. А заповедта и завета са законодателите в света на любовта.

Има още много области, които трябва да се минат, за да се достигне до онази област, от където да се навлезе в новата ера, в новата епоха. Макар и много области, макар и много сфери, вашият Дух е във въплъщение. А щом е във въплъщение, роденото е светлина. За светлината няма прегради, няма препятствия, няма етапи и сфери. Тя е един от големите гении. Гениалният изобретател от голямото прави малко, от малкото - голямо, от тъмното - светло, от нисшето - висше, от грозното - красиво. Такова е майсторството на светлината.

Къде е мястото на светлината в човека? В очите. А къде е мястото на Духа в човека? В ума. Умът гледа през очите и вижда делата на Духа и светлината. Очите са заветното свидетелство за присъствието на Духа. Очите са заветно свидетелство за красотата. Умът е заветно свидетелство за делата на мъдростта. Имайки тези заветни свидетели, вие сте най-съвършените същества, най-богатите същества.

Да виждаш и да знаеш! Ние поставяме като мото: виж и знай, т. е. виж истината и знай за любовта. Едно от големите знания е да откриеш красотата на любовта.

Знай и виж! Нека това да остане у вас като опит, защото окултният ученик на Вътрешната школа, не може да не знае и вижда. Той използува очите и ума за експерименти. Чрез очите се проявяват душата, сърцето, а чрез ума се проявява духът и волята. Има ли тая опитност, ученика е видял Бога. Ученичеството е най-завидната служба. Да бъдеш ученик, значи да има кой да се грижи за тебе, да бъдеш освободен от всички ангажименти, освен от науката. Ученикът е покровителстван от майката - светлината и от бащата - Духа. Под техни грижи той расте, възмъжава, преуспява. Ученикът на Тайната школа е най-голямото занимание на светлите братя и духовните учители. За тях той е цъфнало цвете, което украсява земята. Следователно, красив живот, това е последното, най-завършеното дело на земята. Да бъдеш истинско дело, значи да бъдеш красив по душа и разумен по Дух.

И тъй, имайте за свидетел светлината и за закон - Духът. Те са, които ще напишат вашия завет върху светлинната плоча на вашето сърце и върху светлинната плоча на вашия ум. Вие сте набелязани. Върху вас се пише една велика история, едно велико бъдеще. История като система, а бъдеще като реалност. Никога не допущайте в ума си, че сте недостойни. Достойнството е право на Духа и светлината, а въплътеше у вас, вие нямате думата. Ако вие още мислите, че ще продължавате да бъдете такива, каквито сте били до сега, то няма да бъде. Реформаторският дух от основи ще ви раздрусва и ще въплъти новия живот. Това трябва да стане. Кой ще го направи? Светлината и Духът. Защо трябва да стане? Защото трябвате на Бога. Бог ви потърси и светлината и Духът ви намериха. Бог ви повика и светлината и Духът ви изявиха. Това са делата на Духа и светлината.

Ние да сега изнесохме в няколко лекции за делата на светлината и Духа: какво са те направили, какво те правят и какво ще направят. Ние малко засегнахме въпроса, какво са те по същина и състояние. Ние говорихме за техните дела, който са очите и ума у вас. Когато очите ви прогледнат и умът ви просветне, тогава ще говорим за техните същини и състояния.

Красиво е да бъдеш ученик. Привилегия е да бъдеш ученик, Велико дело е да бъдеш ученик, за да изучаваш мистериите на Духът и светлината, в които се крие тайната на Великото Начало на живота. Най-ценно е времето, когато си ученик. Ученикът помни; ученикът мисли; ученикът знае; ученикът работи. За ученика е създадена земята, за ученика са се проявили слънцата, за ученика са благата. Няма друго същество, което познават светлите братя. Ученикът е най-познатото същество, което познават светлите братя, защото е родено по Дух и озарено със светлина. Да се родиш и осветлиш, това е великата идея на Първомислителя. А щом се родиш и светиш, ще бъдеш един от архитектите на голямото строителство, ще имай зародишите на живота и от тях ще създадеш нови планети, нови обекти, където да поляризираш Духът и светлината.

Това са вечни истини. Кога ще ги знаете? Когато се въплъти Духът и се всели светлината, когато очите ви “ просветнат и умът ви възтържествува. Тържество ви трябва, просвета ви трябва. Да няма по-просветен и по-тържествен от вас, а то значи да цените у себе си делото на Духа и делото на светлината, да бъдете в унисон с тия дела, да възтържествува вашия дух в деня на новата епоха.

Светлина и Дух! Родители на живота и крепители на живота.

Светлина и Дух! Радост на живота и красота в живота.

Светлина и Дух! Знание в живота, и любов в живота.

Светлина и Дух! Слънце в живота и ведрина, в живота.

5 март 1948 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...