Jump to content

205. Светлина и Дух. 7-ма лекция


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 205-то

Светлина и дух

Седма лекция

Светлина и Дух! За да може да се проникне по-дълбоко и по-обширно върху делата, върху чудесата, върху изкуството и живота на светлината и Духа, необходимо е: гениален ум, съвършено съзнание, будна душа и силен Дух, защото ако става въпрос за чудеса, за дела, за строителство, няма по-големи чудеса, няма по-големи дела и по-голямо строителство от тия на светлината и Духа. Накъдето и да погледнете, в които и необятни сфери да отправите погледа си, ще видите сами делата, чудесата и строителството на светлината и Духа - чудо на светлината проявено като непреривен, като мощен, сияен живот и чудо на Духа, проява на силна, мощна, разумна воля.

Живот и воля - животът като светлина, волята като Дух. Не като обикновени представи за воля и живот. Когато се стремите да обгърнете пълнотата на живота, ще имате предвид светлината, защото светлината е начало. Какво начало? От кого тя изхожда? Кой я роди? Кой й даде името светлина? Кой запали нейния огън? Коя е тази ръка, която запали този светилник? Къде е нейното скривалище, нейния извор? Къде е нейното слънце? Къде е земята, къде е битието, къде е вселената, където светлината се е родила? Дали в далечното необятно пространство? Къде в пространството? Къде е началото на пространството? Ако има началник на пространството, ще се знае и за началника на светлината. Сферична светлината, сфери на пространството, това е непонятно, не познато за човешкия ум. За тях трябва друга мярка, друг метър, други скорости, други енергии, ум и съзнание с други елементи, защото, ако може да се отгатнат тези тайни на светлината и пространството, ще може да се има пълна представа за проява на живот. Светлината и пространството са обсег, са поле, са време за Духа. Не може да имаш понятие за Духа, ако нямаш понятие за пространството и светлината. Ако нямаш верни понятия за тях в твоето съзнание и в твоя ум, духът ще бъде ограничен, а животът осмъртен.

И тъй, когато размишляваме върху светлината и пространството, защото вие сте времето, трябва да имате необятни сфери на размишление, да не би да ограничите Духа. И тъй, за да имаш пълнота на знания, трябва да дадеш простор в себе си на Духа, който работи върху теб.

Но ще кажете: дали Духът се занимава специално с нас или се занимава въобще. Ще направим едно малко сравнение: когато градинарят пуща водата за да напои посетите от него растения, каква е неговата мисъл? Само за едно от растенията ли, или за всичките? Вадичката е направена да напои всички, но има едно изключение, едно съоръжение на градинаря. Без корист, без особени подбуждения, или подтикван от някакви егоистични чувства, той се спира при някои от многото растения и отдава особено внимание, добре да се напои това растение и добре да го загърне. Това е едно изключение. Има ли подобни изключения за учениците на Школата? Казваме : и тук има изключения. При прииждането на светлинните вълни Духът, който открива вадата, се спира при някои от учениците и Добре, настоятелно го обръща, наставлява по-благоприятно, по-вярно, по-чистосърдечно да възприеме светлинните вълни.

Въпросът беше, дали Духът - дали Господ, специално се занимава с дадени обекти или той е еднакъв, един и същ към всички. Има изключените. Това е Божествено право. Когато Господ иска, той всичко прави. Какво е това, когато иска? Кога Господ не иска? Когато е тъмнина. А кога Господ иска? Когато е светлина. Кога Господ не иска? Когато е ограничение. Кога Господ иска? Когато е свобода, пространство. Така работи Божият Дух. Той работи в пространството, в светлината, за да ознаменува времето.

Какво значи време? Времето е дадени условия. Бог избра времето за посредник, за диференциране на неговите сили. Времето е Божествено условие. То е важен показател, важна мярка за онези възможности, които се дават за прогреса, за развитието на духовните сили. Целият колосален успех на човечеството се дължи на времето. Навреме да почнеш, навреме да работиш, навреме да мислиш, навреме да учиш, навреме да живееш. Къде? В пространството и светлината, т. е. в свободата и във виделината.

И тъй, обръща се особено внимание на учениците от Вътрешната Школа да не забравят никога, че всичко трябва да става навреме. Никога да се не закъснява, защото сега е Божествено изключение. Тя идва да хармонизира милиардите замисли от древността и сега на всички посветени люде, които проявиха живот на земята и планетите от слънчевата система. Вътрешната школа идва точно на време да хармонизира идеите на Великото всемирна бяло братство, което има главни представители на слънцето. Вътрешната школа идва навреме да ознамени Божественото изключение и да върне заблудените духове по пътя към духовното съвършенство.

Колко величествено и благословено е това време да се прояви Духът, Божият Дух, в пълнота и живот, в светлина и любов, в мъдрост и истина, навреме да заличи позорните дири, тъмното минало, греховете на стария свят. Навреме да идва Божият Дух, да внесе повече светлина в съзнанието и в ума, в сърцето и душата на пробуждащите се души, които имат условия, които имат живота на великото възлизане. Сега е възход, сега е изключение, затова Духът работи по-осезателно посредством вътрешните сили. Създава се една нова идеология за вътрешния свят, за вътрешните сили. Това са тайните подбуди, които са подобни на светлината и Духа. Идва ден и сега е, когато учениците ще разберат езика и словото на Вътрешния Учител. Вътрешният Учител е най-положителният, най-вещият. Той знае всичко, всичко може, на всичко вярва и на всичко се надява, защото той знае, че любовта е негов свят. А в света на любовта няма корист, няма лъжа, няма нечистота. Там всичко е светлина, ведрина, пробуждане и озарение.

Вътрешните способи са способи на светлината и Духа.

Светлината нежно пипа, а Духът вярно ръководи. Светлината добре разяснява, а Духът положително упътва. Светлината рано огрява пътя, а Духът мощно, силно хваща за ръцете и смело тръгва. Това са вътрешни способи, способи на вътрешния свят, който е най-положителен, защото средата за него е виделината и Духът, За да имате по-вярна представа, по-осезателни допирни възможности с вътрешния свят, вам ви трябва да излезете от вънкашния свят, да се съсредоточите към вътрешния свят, който е най-същественото, най-положителното у вас. Щом направите тази смела крачка, у вас ще се зародят новите идеи, които ще ви създадат стремеж, жажда и глад по-дълбоко да вникнете по-обширно да проучите новия свят на вътрешния живот.

Всичко това ще направите с помощта на светлината и Духа, защото те така работят. Тяхното чудо е вътрешният мир, защото у вас работят сили от светлината и сили от Духа. В самия процес на работа се създават противоречията. А при противоречия е невъзможно положителна работа, затова е необходимо вътрешен мир. Защо има нужда ученикът да се безпокои, да се тревожи, когато той е време, той е във времето? А ние казахме, че времето е възможност на Духа. Щом си възможност на Духа, запази у себе си мира, тишината на Духа. Напуснете вънкашния свят, защото той е свят на безпорядъка, свят на вълните. Влезте във вътрешния свят, за да се обогати живота ви от субстанциите, от енергиите и елементите на Духа и светлината. Казахме: сега е изключение, сега е едно Божие чудо, когато, Божият Дух минава като напоителна вадичка през земята, и което растение попадне на пътя й, ще бъде напоено. Тъй както северното сияние преобръща нощта на ден, така и присъствието на Божия Дух преобръща тъмнината в светлина.

Ние говорим на вашите съзнателни сили, които имат произход от вътрешния живот, за да знаят, че не са сами, че има кой да мисли за тях. Божият Дух е промислил и се е спрял при тях с копачка в ръка. Той разгръща около тях и внимателно напоява, изчиства сферата и пространството в тях. Използувайте прииждането на Божия Дух. То не е халюцинация, не е само ей тъй казано, не е настроение, а е Висш Разум, който е всичко предвидил, за да станат работите навреме. Станете истинско време. Когато Господ дойде, да ви намери навреме, защото днешното време е специфично изключение. Нов живот се ражда, нов свят се създава, а за него трябва върховно ръководство. Върховна школа, богата необятна библиотека, която да съдържа началото, сега и бъдещето - началото на светлината, началото на пространството, сега на времето, а бъдещето на вашия дух.

Така работи Божият Дух - тайнствено, безмълвно, в дълбока тишина, в непреривна светлина. Бъдете съкровище на новия човек. Да имате кодексите на всяко негово начало, да му дадете истинския образ, верния език, чудното слово, изобилните знания, защото той ще се нарече човекът на светлината, на любовта и Духа. Преди да дойде новият човек, нему се подготвят условия. За него се открива най-богатата школа, нему се донасят най-съвършените завети, за него се написват свещени книги, защото той трябва да знае. Кой ще напише? Кой ще донесе? Кой ще създаде? Божият Дух, чрез Вътрешната школа. Блажени са тези, които Божият Дух намери навреме във Вътрешната школа. И когато дойде новият човек, той ще срещне на земята богини и богове, ангели, архангели и светии, защото те всички са преподаватели, професори и доктори при вътрешната школа. Вътрешната школа се създава по образец, по идея и замисъл от главния слънчев инструктор. Главните инструктори, главните конструктори са слънчеви архати, махатми, посветени. Това е истинския живот на Вътрешния институт.

И кле се Бог, че ще създаде по образ и подобие своето царство на земята. Идва новият човек да изпита, да види, да изживее царството Божие на земята, т. е. идва наново Христос, който е Божия Дух и внася, излъчва, отделя същини от себе си и създава, организира Божията държава на земята. Това, което ви казахме не е измислица, а е бъдеще на всички духове - малки и големи, висши и нисши, живи и полумъртви. Бъдещето е живото око, което ви гледа. В неговата зеница има място за всички. Всички ще бъдете бъдеще, защото в програмата на Божия Дух няма застой, няма смърт. Идва нова йерархия, нова класификация, ново степенуване. Това е велик интерес на всяка душа - да се яви Божествено съревнование към възход и нов живот.

И тъй, ученико, ти който влезе, който стъпи във Вътрешната школа, бъди във всяко отношение идеен, светлинен, духовит, защото няма да бъде късно, когато ще ти кажат: вземи и раздавай. Иди и проповядвай. Бъди ново чудо, което е тъй необходимо за този век. Христос сега наново провежда идеологията на Божествената любов, на Божествената мъдрост и Божествената истина. Христос наново проповядва за Духа и светлината, за любовта и истината. Христос наново подема възходящия интерес за създаване царството Божие на земята. Божият Дух и Христос наново ще обходят земята и ще кажат великата истина, че дойде денят на царството Божие. Сега, само сега ученикът на Вътрешната школа ще познае кой е Христос. Христос е Божия Дух, защото Бог излъчи от Себе си Духа и го нарече „Мой син“, за да бъде понятен за човечеството, за сина и бащата, които са Великото Начало. Биле са първо бащата и синът, а в последствие е дошла майката - любовта. Първо е Бог и Духът, а след това любовта, истината и мъдростта.

Ученико, добре разбирай. Не се спъвай. Трябва да родиш син, трябва да дадеш дух, защото животът е проява на Духа. Докато не родиш син, ти не можеш да бъдеш баща, не можеш да бъдеш отец, не можеш да бъдеш Бог, защото по начало Бог се жертва. Ако Бог не се жертваше, нямаше да има битие, нямаше да има вселена, а той даде всичко..

Да знаеш навреме, да мислиш навреме, да чувстваш навреме, да учиш навреме и навреме да се молиш. Всичко да става навреме. А щом всичко правиш навреме, ти и времето сте едно. Тогава добре ще разбереш пространството и вярно ще възприемеш светлината, защото пространството е една голяма загадка. За пространството теория няма. За светлината има, но не е съвършена, а за пространството и Духа теория няма. Сега ще са създаде. Кой ще я създаде? Великите духове на пространството. Къде? В института на Вътрешната школа. Кой ще създаде теорията за Духа? Представителите на Бога. Къде ще се създаде? В института на Вътрешната школа.

Трябват безсмъртни теории, които да обезсмъртят стремежа на Духа, които да обогатяват капитала на душата. Теория значи конструиране идейни замиели, които представляват главен фокус на идейния Божествен свят. Голяма работа е да създадеш безсмъртната теория за пространството и Духа. Трябва да си време и светлина, за да проникнеш в пространството и Духа. Наистина, това е колосална работа, бъдеща работа, бъдещ интерес и стремеж, но това ще бъде едно ново откритие, едно ново чудо, защото Божият Дух ще се разкрие, Божият Дух ще се Прояви. Има много теории: теории на химията, на физиката, на математиката, на биологията, на геологията, на астрономията, на астрологията и т. н.. Всички тия теории са спомагателни средства, за да може посредством опитностите на тия теории да се придобият нови опитности и да се създадат истинските теории за безграничното пространство, на което досега никой не знае началото и края, да се създаде и теория за Божия Дух, за когото до сега никой не знае, що е това Божий Дух.

Но ще кажете, че ще трябва да се излезе извън, от времето и пространството, за да може да си представим Божествената същина. И това ще стане. Ти като време, ще обходиш пространството, ще намериш края на пространството, ще излезеш из сферите на пространството, ще се слееш с Великото Начало и ща се заличиш като време.

И тъй, нашето благопожелание е да бъдете навреме във Вътрешната школа, защото Учителят на Вътрешната школа идва точно навреме. За него времето е важен фактор. Ние казахме, че Духът работи с времето. Нашето благопожелание е да крепнете в Дух и светлина, да бъдете добри конструктори при създаване на новите теории. Ако бъдете добри конструкторите имате и добри придобивки. Тук, във Вътрешната школа ще се изяви голяма мъдрост - мъдростта на вековете, мъдростта на звездния свят, мъдростта на слънчевата система и мъдростта и живота на Божествения свят. Нашето благопожелание е да пазите с всички сили тази светиня, която има всичката възможност и се правят върху нея големи усилия, да се излъчат от нея добри художници, добри идеолози, добри майстори за славното бъдеще, което ще насели новият човек.

2 април 1948 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...