Jump to content

208. Светлина и Дух. 10-та лекция


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 208-мо

Светлина и дух

Десета лекция

Светлината като любов, а Духът като живот. Любовта и животът са същественото за ученика. Любовта е свят, който е втопен, който е проникнал в света на Духа. Любовта като сила е дала система на живота, а Духът като мъдрост е проявил Бога.

Любов и Живот!

Любовта като начало, а животът като бъдеще. Не може да има бъдеще, ако няма начало. Не мажеш да разчиташ на бъдещето, ако в началото няма принципи, идеи и закони.

Любов и Живот!

Любовта като майка, а животът като детето. Само истинската майка може да откърми и отгледа роденото - живота. Няма други по съществени величини по форма и съдържанието смисъл и била в битието от любовта и живота. Голямото остроумие, всемирната дейност, безкрайната хармония и всемирното движение са в системните прояви на тия същини - любовта и живота. За да имате висше събудено съзнание, трябва да е минала любовта през него. За да имате събудени чувства, трябва да е минал животът през тях. Любовта като идея, а животът като сила. Само тогава укрепват заложените способности в човека като характер, като всезнание, като система. Във всяка идейна работа на ученика е минала любовта и се е вселила в живота. Любовта е минала в качеството на светлина, а животът е минал в качеството Дух. И там, където същините се проявяват като качества, дават истинския образ на великото битие в човека. Няма по-голямо занимание, по-интересно събитие, по-съществени въпроси за ученика в Школата от тия - работата на любовта и делото на Духа. Ученикът познава любовта като непреривна работа. Ученикът познава живота като непреривна дело. Ученикът знае, що е това същина - любов и що е това съдържание - живот, защото същината - любов е присъствие на Бога, а същината живот е въплъщение на Бога.

За да знае това ученикът, кой го е научил? Учителят - светлината и Учителят - Духът. Великата задача на светлината и Духа е да запознаят ученика с идеята - Любов и със същината - живот. Светлината като учител и Духът като учител, са в пълно мълчание. Няма по-велико мълчание от това на светлината и Духа. Те работят в най-голяма тишина. Работата за тях е хармония, а възпитанието музика. За тях няма невъзможности, защото по естество те съдържат всички възможности. Благодарение будността. ученикът разкрива тази тайна, и в своите теми, в своя стремеж той се вслушва във възпитателното слово на Духа и в идейната работа на любовта. Няма по велико дело в сътворението от делото на светлината и Духа. Няма по-велика идея в битието от идеята на любовта. Няма по-съвършено дело от делото на Великия всемирен живот. Това учат великите безмълвни Учители - светлината и Духа. Където и да погледне ученикът, където и да спре своя поглед, той вижда великата идея и безсмъртното дело.

И така, идеята и делото са възпитателния и великонаучен институт. Всеки кът от пространството, всеки миг от времево, всяка замисъл от безкрайността и вечността, са живот, кръв и дух за него. За него няма друго училище, друга школа, освен школата на Духа и светлината. За него няма други светове в които да диша, да бленува и да живее, освен светлината и Духът. За него те са всемирното огледало, през което вижда живота и делата на висшите йерархии. Йерархии и живот, за него това е Божествена система, защото той знае, че светлината и Духът ръководят и учат всички напреднали същества от другите сватове. Светлината осветяла пътя, а Духът помага в пътя. Затова не зависи само от коя йерархия е дадено същество, а дали държи здраво нишката на светлината и огъня на Духа, защото светлината като нишка е възпламенила огъня. Това е великия момент за посвещение на ученика.

Велико дело е посвещението. Съвършено чудо е посвещение то. Безсмъртен свят е посвещението, велико съзнание е посвещението. Да се посветиш - в какво да се посветиш? Същината на ученика е святост. Какво понятие е това святост? Святостта е особено въведение в тайните замисли на Първоизточника. Всеки посветен е въведение до тогава, докогато постигне съвършеното откровение. Какво значи откровение? Да откриеш. Кого? Защо и кога? Щом ученикът е стъпил във въведението, всички въпроси за него са разрешени, защото йерархията на слънчевите същества му открива светлите простори, които водят към великото откритие на Първоизточника. Това са идеите на любовта и делото на живота. Това са възможностите на светлината и Духа. Следователно, какво има да учи ученикът при въведението? Да възприеме идеята на любовта и да възприеме делото на живота. Така идеен, така деловит, в неговото естество, ще заживеят светлината и Духът. А те са, които разрешават всички въпроси. Така подготвен, ученикът събужда в себе си вложения от Началото Дух и вложената от Началото душа, които се проявяват като душа във физическия свят, и като Дух в Божествения свят. Щом осъзнае ученикът тази истина, у него престават да съществуват противоречията. Осъзнал се като душа на физическия свят, като Дух в Божествения свят, той мисли и създава като любовта, живее и ражда като живота.

Как разбирате вие любовта и как разбирате живота? Може ли любовта да се прояви без живота? Може ли животът да се прояви без Любовта? Не може. Любовта е това, което дава. Животът е това, кое то се разцъфтява и дава плод. Той е този, който дава? От къде взема, за да даде? Само любовта знае тази тайна. А какво е това зародиш? Да расте и плод да даде. Само всемирният живот знае тази тайна, защото любовта е като Душа от Бога, а животът е като Дух от Бога. Какво още знаете вие специално за светлината и Духа? Да знаеш, това е свещено право, защото, този, който е дал правото, е имал предвид знанието.

И тъй, само този има право, който знае. Това са абсолютни закони. И всеки, който си е позволил да дава право без знание, е жестоко наказан. Едно от висшите качества на посветения е, че той знае. Да знаеш. Какво да знаеш? Всичко да знаеш. Как може да знаеш като не можеш? Кой може? Духът и светлината. Кой знае? Любовта и животът. Да знаеш специалност от най-висша степен. Да знаеш, как работи Духът, как се проявява светлината, да знаеш какви идеи има любовта и какви възможности има животът. Това е велика специалност. Най-големите усилия на посветения ученик се полагат, се дават за тази специалност - знанието. Знанието освобождава ученика, знанието обогатява ученика, знанието възкресява ученика. Какво знание? Великото, Божествено знание. Тъй, както Бог знае, тъй както Бог учи, тъй както Бог живее, тъй както Бог люби. Не е въпрос да се знае тайната на атома, тайната на клетката, тайната на молекулата, на електроните и протоните. Това са вибрации във великото строителство. Те са ефектите, които си остават като ефекти. А, великото Божествено знание е първично. То е над всички тия възможности. Следователно, важен е Духът като елемент в специалността знание. Важна е светлината като елемент в специалността знание. Щом ученикът има тия същини като елементи, той е пред прага на Божественото знание. Има ли тия елементи в себе си? Да, ученикът е светлина и Дух. Следователно, голямо дело и голяма идея е ученикът. Затова, висшите йерархии с особен интерес и внимание се отнасят с ученика. За тях ученика е проявена светлина и проявен Дух. В него те виждат величието и силата на Първомислителя. Посветеният ученик е голяма Божествена мисъл, голямо Божествено съзнание.

И тъй, когато се спираме специално за възможностите на Духа и светлината, ние имаме за идея да освободим вашия ум и да го подпомогнем в развитието на вашето съзнание. Съзнателният ум е резултат на идейния живот. Колкото повече в живота взима участие любовта, толкова той придобива истинския образ, правилната физиономия на велик представител на Божествения свят. Затова, вие трябва да бъдете представители на Божествения свят-да ходите по земята като богове, да изучавате земята като синове, да помагате на земята като духове. Това е вашето посвещение - да бъдете дух на земята, да бъдете светлина за съществата по земята, да бъдете съвършени, чудо за висшите същества, които посещават земята. Иначе вашето съществувание е безсмислено. То е безплодно. Плод трябва да дадете. А този плод са великите дела - дело на светлината и дело на Духа. Това е вашата бъдеща специалност. Запомнете тези истини. Те са светлия хоризонт, който е огрян от голямото всемирно слънце на живота. Слушайте този глас - гласа на всемирна пробуда; слушайте този съвет - съвет на всемирното добро; слушайте това съзнание - съзнание на велико знание и така ще дойдете до положение да откриете себе си като свято стъпление.

Ние ви говорим за стъпление, тъй както някога се говореше на първите пророци, на първите апостоли, на първите светии във великото Божие дело. Вие сте повикани да поддържате, да живеете по Божието дело. Божиите дела са съвършени. Бъдете съвършенство, за да проявите, голямата специалност - всемирното знание и откровение. Затова, не отпадайте духом. Нека се вживеят във вас големите духове, които всичко знаят и всичко могат. Чрез тях ще постигнете великото съвършенство. Чрез тях ще проповядвате за великото учение на Всемирното бяла братство. Йерархията на Великото бяло братство на вас разчита. Тя чрез вас ще обезсмърти делата на Вътрешната школа. Това се иска и трябва да се даде, защото сега е съдба - да бъдеш или да не бъдеш. Бъдете истински представители на чистия божествен живот, представите ли на голямото любвеобилно сърце, представители на Всемирния Божий Дух и всемирната Божия светлина. Нека тази идея залегне у вас като най-необходима специалност. Да имате Божественото призвание, да имате Божественото посещение. Посветете се в тайните на любовта, светлината и Духа, защото тяхната тайна е Духът на Бога. Голямо е призванието на Ученика да се посвети в делата, в светлината, в живота на Бога, да живее в Духа, в любовта, в живота на Бога, да се проявява като Божество. Бъдете добри мислители, верни познавачи и дейни ученици. Нека тази истина крепи у вас духа, за да имате силата на Духа и любовта на светлината. Бъдете в тяло и извън тяло - в тяло като светлина, а извън тяло като Дух. Нека вашето тяло бъде живота, където да се прояви любовта. Станете истински представители на великото светейшество на съвършените братя. Това е същественото. Всичко друго е забавление и отклонение. Не допускайте духа на отклонението да светотатства с вашето тяло и с вашето съзнание, за да не оскърбявате йерархията на Бялото братство. Да крепне идеята, мисълта и силата на Всемирното бяло братство, което има великата задача да освободи душите на земята. Не ставайте мост на черното братство, а бъдете хвърчаща колесница на Белите братя. Работете съзнателно всред братския живот. Влизайте във връзка с всички кръжоци в България и им напомняйте за тяхното предназначение. Не се стеснявайте, но смело, с положителни знания напомняйте за завета на Великия Учител, за да дойде силата върху вас, да се укрепи по-крепко духът върху вас, да заживее по-свещено любовта във вас. От вас се изисква честност, справедливост, акуратност и смелост. Това са способности, които може да имате.

И тъй, у вас да остане като идея любовта, като дело живота, като знание Духът и като сила светлината, за да бъдете винаги готови да се свържете с Божествения свят. Божественият свят, да е утринна утеха за вас, утринно постижение за вас и най-великото очакване. Връзката ви с висшите същества е и връзка с Христа.

Светлина и Дух!

Светлината като водата, а Духът като огъня. Тези два мълчаливи учителя са всякога пред вратите на вашето съзнание и когато и където и да ги потърсите, ще ги намерите. Нека тази идея, за светлината и Духа, която изхожда от любовта, да стане у вас непреривен, истински безсмъртен живот, за да имате богатите наследства на Духа и светлината. Най-верните свидетели в ученика са светлината и Духа. Те са, които свидетелствуват пред Великия Учител. Те са истинските съветници на Мировия Учител. Без тях той нищо не върши. Без тях на никого нищо не предава. Те са безсмъртния еликсир, който прави чудеса.

И тъй, нека тази малка, но силна Светая Светих стане Свещено светилище за посещението на Божия Дух. Нека в това светилище повече се разгори пламъка, за да бъде свидетел за това място на Божествено посещение. Нека идейният, мистичният живот, превъзходства всяка друга проява. Нека Духът бъде гръбнака, светлината, мозъка на новия човек у вас, за да проявите новия живот - живота на великата шеста раса. Въплъщението на великите идеи, на светлите идеи е най-великото събитие в света. Те са, които ще привлекат вниманието на цялото човечество по земята. Ще рухне грубият материализъм, ще възтържествува разумният Божествения миров живот, и тогава планетата Земя ще измени своето място по-близо до слънцето и ще настане истинско тържество по земята. Ще настане очакваното царство Божие. Когато царството Божие настъпи върху земя та, няма да има престъпници, убийци, лъжци, прелюбодейци, а ще има истински синове Божии Това е бъдещето, славното бъдеще за земята. Това ви казваме, за да имате Божията радост, защото качеството Божия радост е обнова, просветление. А те са начало на възход.

И тъй, бъдете млади, силни по дух, за да въплътите идеите на любовта и делата на всемирния живот - силите на Духа и огъня на светлината. Това са нашите пожелания.

21 май 1948 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...