Jump to content

211. Светлина и Дух. 13-та лекция


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 211-то

Светлина и дух

Тринадесета лекция

Когато се затвърди у вас вярата, тогава ще настане промяна. Духовна промяна значи, събличане на старата дреха и обличане на новата или стопяване на стария образ. Каква роля играе вярата в живота на ученика? Вярата като стимул подвежда всички неща навреме, всички мисли по ново подобие, което е присъщо на духовно възродения. Вярата принася повече светлина в ученика. Да вярваш, това значи чрез много светлина да виждаш и да знаеш за всички неща. Да вярваш, че утрешния ден за тебе е създаден, да вярваш, че утрешните възможности за теб се пазят, да вярваш, че вратите на небесния университет за теб ще се отворят, да вярваш, че земята утре не ще се отклони от пътя си заради тебе, да вярваш, че слънцето за теб ще изгрее; и най-после, да вярваш, че утре Бог ще промисли за тебе

Бъдете положителни във вярата. Всички задачи ще се решават посредством присъствието на главния архитект - Духът, който води плана за преобразяването на живота на земята. Как ще стане това? Когато всички духовни сили, когато всички душевни сили се ангажират в постройката на великия храм на любовта, който се зида на земята.

Но ще кажете: защо зидан храм, когато за светилище на окултния ученик може да послужи слънцето? Вярно е това, но въпросът е да се създаде светилище на земята, т. е. да се всели върху земята и върху всички будни души повече светлина и да се въплъти повече Дух. Да бъдат те озарени, да бъдат просветени и да влязат в школата като ученици, да се учат, да се просвещават от идеите, от мислите на Вътрешната школа.

Каква е вашата добра съдба? Съдбата ви е да бъдете здрава връзка с всички напреднали души, защото, за да можете да разберете обширния план, необятния замисъл на великия Създател, вам ви трябва да се ползвате от опитностите, от знанието, от силата на светлите братя. Наричаме ги светли братя, защото светлината е тяхното въплъщение.

И тъй, като призвани, изнесете пред света онова Божествено богатство, като сила, мъдрост, истина, правда и любов, което е насъщна нужда за всяка душа.

Никога не се увличайте във вънкашни ефекти. Колкото повече Духът заработва, толкова повече сърцето и душала се смиряват. Ефектите са временни, преходни състояния. Страданията и размисъла са положителни знания. Сега е време, когато Духът идва като таен приток, като духовно осияние. Всяка будна душа възприема доста много и става обременена, но това е за добро.

И тъй, всички братя са ангажирани. Всички носят живота на братството. Братството на земята е ново събитие за духовния свят. Тъй като богатствата от континентите се пренасят в централно Европа, така и от духовните светове се пренасят богатства за новия свят на земята. Големи транспорти са натоварени с богати помагала, уреди, продукти, за да бъдат задоволени работниците в братството. Това е Божия план, който може да бъде разбран само от този, който е вече съветник. Здравите сили ще посетят земята и тя ще даде богата реколта, богати плодове. Кои са тия здрави сили? Учениците на мистериите на Духа. Ние ги нарекохме специална тайна школа. Специалната школа се възстанови, но тайна, наречена вътрешна, сега се възстановява. Специалната младежка школа е създадена. Младежка се нарича, защото силите са девствени. Възрастта тук не играе роля. Роля играе чистотата. Специалната школа подготвя кадрите на Тайната вътрешна школа, тъй като методите. принципите на Специалната школа дават условия, т. е. способстват, за да се открие тайния вход, тайната врата за Вътрешната школа. Школуването е непреривно. Вие сте били при една Висша Божествена йерархия и сте изпратени на земята да работите. Но тъй, като работата е доста трудна, в помощ идва Учителят. Учителят е от една по-висша, по-висока йерархия. Но пита се, Духът в Учителя от каква йерархия е? От Божествена йерархия.

Бъдете въплъщение на светлина и повече присъствие на Дух. Ако във вас няма повече въплъщение на светлина, не ще издържите на съблазните от знанието на Вътрешната школа. Тя има Божествен характер. Само при присъствието на Духа, може да се отгатне това. Колкото по-издигнат е човешкият дух, толкова и умът става по-годен да прозре тези големи истини. Умът е способност, а Духът въплъщение. Духът използува ума, за да предаде знанието, светлинната на човешкия дух. Умът е седалище на Духа. Умът и сърцето са чакри, са способности, а Духът е същина на Бога. Умът е катедра, от където Духът ръководи. Духът ръководи и чакрата сърцето.

Волевите способности и всички кости имат своята чакра - гръбначния стълб. Симпатичната нервна система се ръководи от ума. Трите нервни системи са ръководени от ума. Чувствената, психичната - от сърцето и мускулната - от волевите способности.

Живейте трезво, разумно, за да крепне това ядро. Ядрото е представител на Слънчевата школа. Следователно, то се ръководи от върховни представители на тая школа, от висши посветени.

8 октомври 1948 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...