Jump to content

212. Светлина и Дух. 14-та лекция


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 212-то

СВЕТЛИНА И ДУХ

/14/

Кога, при Какви състояния, при какви условия, при какви събития, при каква епоха, ученикът има присъствието на Духа? При каква атмосфера, при какво настроение и при какво вдъхновение, ученикът има въплъщение на Божествената светлина? Това е системния размисъл, който внася в ученика повече светлина и присъствие на повече Дух. Повече светлина разбираме повече ясновиждане. Повече присъствие на Дух разбираме повече сила. Въплъщение на светлината и силата на Духа, това са великите източници, които укрепват силите в ученика и които просвещават силите му.

Крепкост и просвета, две гениални прояви, които определят характера, които определят званието. Да имаш присъствие на Духа подразбира да имаш свобода. Свободата е едно от висшите качества, т. е. една от висшите системи на висшите йерархии. Свободата е системна система, която йерархично подрежда всички мисли, всички действия и постъпки. Да бъдеш свободен, то значи да владееш законите на битието. Може ли да владееш, ако нямаш свобода? Може ли затворникът да се ползува от благата, От средствата на свободния живот? Затворникът е само мечтател. Той бленува за свободния живот. Постъпки и дела за него са неосъществими. А свободният идеолог е силен. Следователно, само при свободата има повече присъствието на Дух.

Да се освободиш! От кого? Кой е този, който те е ограничил и те е хвърлил в затвора? Коя е тази власт? Бог, тиранин, който ти заповядва да бъдеш скован във вериги? Вие казвате: духът на лукавия, дявола, черния адепт, Луцифер, измамника в света, съблазнителя в живота. За него има още много имена. Например реакцията, реакционната мисъл, противоположните действия, тъмните магически сили, черната магия, това са все обвинения. Обвинявате. Кога? Обвинявате черния дух, тъмния дух, измамника дух. Кой го направи черен? Кой го направи измамник и черен? По своя воля ли стана такъв или по някоя друга воля? Да се отговори на тия въпроси се изисква присъствие на повече Дух. Да отгатнеш за миналото, да прозреш в настоящето и в бъдещето се изисква мъдрост, се изисква повече Дух. За да знаете за началото на този, когото обвинявате, ви трябва присъствие на повече Дух. Днес в тези времена, в тази ера, при тия събития, в природата и битието на тази епоха, специално за ученика, е необходима дилемата да бъде абсолютно свободен. Само при абсолютната свобода ще имате повече присъствие на Дух. Той ще примири противоречията, ще просветне съзнанието ви, за да видите пълното въплъщение на светлината, която заличава всички представи за тъмни духове, за черни духове и мрачен Бог. Днес специално на ученика на Вътрешната школа се предлага, се разяснява и убеждава за онзи дълбок вътрешен духовен мир, в който няма противоречие, няма съдба, защото великият съдия е присъствието на Духа. и въплъщението на светлината. А за тях се знае, че нито светлината е жестока, нито Божият Дух е жесток.

Въпросът тук се отнася за онези спънки ограничения, които са наслоени от векове в съзнанието, в мисълта у човека за тъмни същества, за лукави същества, за дявола и пакостните духове. За да се изчисти съзнанието и мисълта, се изисква присъствието на повече Дух и въплъщение на повече светлина.

Но ще кажете; защо да се изисква въплъщение на повече Дух и присъствие на повече светлина? Казваме въплъщение на светлината и присъствие на Духа, защото трябва да има присъствие, за да има въплъщение. Трябва да присъствува Духът, за да пречисти сферите, атмосферата, пространството и мястото, за да се въплъти младенецът на светлината. Младенецът на светлината е син Божий. Той е въплътен и заченат от Духа.

Това е вашата защитна крепост. Това е неуязвимото ядро. Как мислите, има ли по-гениална съдба от присъствието на Духа? Нямо по-велико събитие от това присъствие, защото в Духа е всяко начало, в Духа е всеки подвиг, в Духа а всяко знание, в Духа е всяка сила, в Духа си ти. Извън Духа теб те няма. В развитие то, във възхода на ученика на Вътрешната школа вземат участие тия два фактора, тия две системи, тия две начала. Духът и светлината, а това, по начало ученикът е знание, като резултат, е свобода. По начало ученикът е гений, а като резултат е творец. Да бъдеш ученик на тия системи, които са от Божествен произход, от висш Божествен свят, които са идеология за великите посветени във висшите мирове, това за ученика е завършен, овладян процес.

Свободен! От кого, от какво? От лъжемъдростта. Има една лъжлива мъдрост. Наричат я фокус, черна магия, която наистина има давление, Влияние върху човешкото съзнание. Изисква се много време, дълъг път, за да се освободи омагьосания от тази омая. Но благо е за ученика, който е стъпил здраво във Висшия Божествен институт, където преобладава силата на Духа. Магията на светлината е висша съдба за него.

Какво значи висша съдба? Висшият ум, висшето съзнание и великото сърце са негови помощници, които го хранят, които, го учат и му дават всички блага. Това е съдба, колко много бихте били щастливи, ако имахте такава съдба, ние потвърждаваме, че вие, сте едни от най-щастливите на земята, защото на земята вие намерихте източника. Кой е този източник? Вътрешната школа. намерихте гения, мъдреца, великия Учител, който изнася своите безсмъртни лекции и слова за дух и светлина, Само тези великани могат да разширят вашата аура, за да имате повече присъствие на Дух.

Сега да разгледаме по състояние, по същина, по време и пространство, по вечност и безкрайност какъв институт е тази Вътрешна школа. По състояние и естество Вътрешната школа е чувство и вдъхновение. Не можеш да бъдеш вдъхновен, ако не чувстваш началата в себе си. Вдъхновението Подразбира да знаеш своя произход. Ако не знаеш за себе си, не може да се вдъхновяваш. Но ще кажете: Духът ще ни вдъхнови. Но Духът не може да вдъхнови едно безчувствено същество или предмет. Чувствата са първоначален проблясък за присъствието на Духа. Затова казахме: по състояние трябва да има чувство, трябва да има усет за великото начало у ученика.

Що е това естество? Ако няма естество, няма процес на вдъхновение. Кой се вдъхновява? Този, на когото естеството е чувство. Не може да бъдеш ученик, ако не чувстваш Началото у себе си и ако не те вдъхновява това Начало.

Но ще кажете: нима това са проблемите, които трябва да занимават един ученик на Великата Вътрешна школа? Да. големите тайни, големите проблеми за създаването на света, за произхода на началото са достъпни, когато той по състояние е чувствен, а по естество вдъхновен. Има велики тайни, които не са разкрити нито в миналото, нито в сегашното време. Има още много загадъчни системи, специално за човешкия дух, специално за човешкия ум, защото кой може да знае с положителност на колко години е слънцето, кога се е то създало, кое е неговото начало, каква е била в миналото мисията, каква е сега, каква ще бъде в бъдещето? Човечеството е дошло до едно положително знание, което казва: ако няма слънце, няма живот. Човечеството разбира, че няма физически живот. А щом няма физически живот, няма и духовен живот. Какъв е мирогледа на окултния ученик? Мирогледът на окултния ученик е, че физическият живот е само процес. Той не е същина. Във всеки процес има една същина, която развива процеса, която е фактор при всеки процес. Всеки процес е способност на дадено същество. Колкото процеса съществуват в битието, толкова способности има. Човека казва: съществуват пет чувства. А окултният ученик казва: колкото процеса има, толкова и способности има. Това се отнася специално за развитието и процесите на физическия свят. А когато навлезем в духовните светове, във висшите светове, там съдбата е съвършено друга. Служим си с думата съдба, понеже е по-позната; Това е закономерност. Да имаме закономерността на живота, то значи да имаме, да притежаваме добрата съдба, т. е. да бъдеш съдия, велик магистър, пророк на настоящето, на бъдещето. И като казваме, че на ученика на Вътрешната школа няма тайни, няма незнание, ние подразбираме присъствие на повече Дух и въплъщение на повече светлина.

Трудна е вашата задача. Защо? Защото трябва да дадете първо хляба на света. Кои вие? Вие, Духът с повече присъствие. Завидно е вашето положение като школници на Вътрешната школа, защото вие ще овладеете знанието на вековете, изкуството на Великото начало. Щастливо и радостно е вашето положение, защото ще давате щастие на хората, радост и свобода на духовете; Затова бъдете по-смели, по-устойчиви във вашите стъпки, по-бодри, с повече инициатива във вашите дела. Защо? Защото сте утрешната радост и утрешната красота. Вие сте ново племе, нова организация, по нов стил, по ново изкуство, по нова наука на земята. Вие сте въплъщение на велики духове. Те са, които ще изградят царството Божие на земята. Тази е вашата нова съдба. Не се съблазнявайте от това, че ще ви каже света, какво сте вие? Вие ще отговорите: ние сме това, което гради царството Божие на света.

Любезни ученици, ние ви обръщаме внимание да бъдете последователни в тази гениална, в тази Божествена работа. В ред размишления и лекции, ние ще ви направим да бъдете годни, здрави телом и духом, за да можем да ви открием начините, способите за повече присъствие на Духа. Вам ви трябва да приобщите духовните си сили към централния дух, за да може рязко да се очертае светлата бразда, светлият път на вашия възход, защото от вашата духовна работа, от вашата духовна просвета ще зависи трайността на световния мир. Ако има един праведник между милион люде, те ще бъдат спасени, защото праведникът е връзката с Бога. Затова, бъдете тези праведници, за да бъдете връзка между Бога и милионите люде. Но на земята има милиарди в плът, а милиони и билиони извън плътта, кой ще им даде надежда? Кой ще им покаже спасителния път? Само учениците на Вътрешната школа. Вие сте надеждата. Ако вие не внасяте чувството и вдъхновението, то надеждата ще се обезсили. Следователно, работата ви с Духа, животът ви с Духа, мислите ви копнежите ви с Духа, са великото във вашия живот. Нека във всяка среща в школата да се чувства промяната на вашата съдба, да се чувства, че вие сте към края на разрешаване на големите задачи. Не се възпламенявайте, не се разгорещявайте от съвременните човешки събития. В тях природата взема малко участие. Тя само малко реагира. Вие и природата, вие и великата съдба да прокламирате новия живот. Нека безмълвно, тайно и мълчаливо да се укрепва вашият Дух в новите насоки, които са повече присъствие на Дух и пълно въплъщение на светлината. До колко трябва да се занимавате със съдбата на нациите и държавите, със съдбата на племената и отрядите, то е един проблем, който в основата си има елемента процеса. Но ще кажете: процесът има ли елемент? Без елементи процеси няма. Съдбата на човечеството не е твърде завидна, защото в света на човечеството, има разделяне на тъмни, лукави, черни, отрицателни, а вашият свят трябва да бъде свят, въплъщение на светлината и присъствие на Духа.

24 септември 1948 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...