Jump to content

214. Светлина и Дух. 16-та лекция


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 214-то.

СВЕТЛИНА И ДУХ.

/16/

Кога Духът Божий е в човека, и кога Духът Божий е извън човека? Всякога, когато животът на човека възраства, дава плодове и узряват тия плодове, Духът е в него. Всякога, когато животът на човека тлее, гасне, умира, Божият Дух е извън него.

Какви състояния са тези - вътре в човека и извън човека? Състояние на възход и състояние на слизане. Състоянието на възход е дар на Божия Дух, а състоянието е слизане, е тъга, мъчение, събличане. В процеса събличане и обличане е истинският прелом, защото тези две състояния са най-силните, най-величествените, най-съдбоносните. Най-силни са защото преодоляват всички трудности, всички спънки към възход. Величествени са, защото Духът възтържествува в славната победа. А съдбоносни, защото Духът разплаща, разчиства пътя, а там е мъчителното – тъгата. Но и двете състояния - събличане и обличане са процеси. Това са състояния на посята семка - израствала, цъфнала и дала плод. Така човешката душа е посята, съблича се и наново се облича. Новото обличане е процеса на ученичеството, защото там вземат участие много сили, могъщи колективи. Едно Божествено о обличане подразбира ангажимент на Божествени сили като художници, като инструктори, като конструктори, като майстори и велики посветени. Божественото обличане включва двата силни фактори - Духът и светлината. Духът приготовлява индивида, а светлината облича индивида. Духът Пробужда ума, а светлината дава знание на ума, Следователно, чий плод е умът? Плод на Духа и светлината.

И тъй, когато ученикът започва да преодолява трудностите, в него се пробужда висшият ум, т. е. Духът започва да се прелива и светлината да се въплътява. Тогава умът става огледало, в което всички явления се отразяват, защото животът на цялото битие е възможни явления. Извън явленията не може да има представа за живота. Не може да има и образи, форми на живот. А животът е първо начало на голямата мисъл, на голямото чувство, на голямата изобилна светлина и любов у Бога. Животът представлява една от най-висшите гами на битието. И който може да разчетена проучи и се ползува от тази гама, той се нарича велик майстор.

Следователно, главните постройки на мисъл, на дело и сила на Вътрешната школа са да научат ученика да се разбира, да владее този всемирна гама - гамата на всемирния живот. Всички велики представители в миналото и сега, които слизат на земята, имат единствена задача да научат духовете на тази гама. Трудна е гамата, защото постройките на нотите в нея са много сложни. Те не са от точки и запетайки, не са от линии и зигзази. Правите линии в тази гама никога не се пресичат. В низходящите гами линиите се пресичат. Защо се пресичат? Защото има едно фатално начало, има една съдба, има, един особен момент, особено съвпадение и особено изключение. Защо е това особено изключение? За него знаят само великите посветени.

Нали Вътрешната школа трябва да ни даде безсмъртния еликсир - ключовете на тайните? Едно ще знаете, ключовете на тайните и безсмъртният еликсир се предават при особени церемонии на завършилите с успех ученици. Това е най-голямата награда.

Кой ученик може да бъде удостоен с тази церемония? Този, който е изсушил костите, който е стопил плътта и е дал предимство на Духа. На неговото чело има кървав пот. В очите му блести блясъкът на звездите. В неговото сърце гори огънят на мировия живот.

Но ще кажете: кога и ние ще бъдем удостоени с тази церемония? Посвещаващият се ученик никога не пита кога. Той. не се занимава с времето и пространството. За него има една дилема - животът на вечността и безкрайността. Той знае, че знанието на Духа и знанието на науката за светлината ще му дадат ключа на безсмъртния еликсир, ключа на Вечността и Безкрайността. Той знае още едно: присъствие на повече Дух и въплъщение на повече светлина. Духът за него е силата, а светлината - огъня. Огънят и силата са алфата и омегата. Ученикът знае още, че той е начало по дух, а вечност по светлина. Ключът на тайните е Духа, безсмъртния еликсир е светлината. Най -голямото тържество, което се извършва в светилището на Вътрешната школа е, когато се предава в церемония ключът на тайните и еликсирът на възможностите.

Ново посвещение, ново разбиране, нов мироглед, нови небеса, нови порядки, нова наука и знание, това е дело на Духа и същина на светлината.

И тъй, стъпили в светилището на Вътрешната школа като добри, послушни школници, бъдете и добри пожелатели, за да се въплътят у вас безсмъртните идеи, чрез които ще можете да овладеете най-сложните комбинации, най-сложните химически съединения и формули, най-реалните комбинации на висшата физика.

Но ще кажете: има ли висша физика? Ще я наречем висша механика. Но в Бога има ли механични действия? Няма. У Бога има силата на Духа. В Него има проява на висша математика, т. е. строго определени висши духовни съчетания абсолютно реални, абсолютно възможни, абсолютно верни. Следователно, механичните движения са съдба на духовете.

По този ред на размишления се изисква абсолютна мъдрост; Иначе ще настане съблазън, ще има падение. Ние определихме, що е мъдрост. Мъдростта е висши дела и постижения на вековете. Какво са това вековете? Официалната наука казва, това е времето. Вярно ли е? Относително вярно. Вековете са закони, законодатели. Какво бихте разбрали при това определение? Това е епохалното слизане на Божия Дух да работи върху съзнанието, върху сърцето и. ума на духовете. При Всяко слизане на Божия Дух се създава законодателство. Това законодателство създава епохите, а епохите определят вековете.

Но ще кажете: нали за това се изисква време? Какво време ще търсите във вечността? Къде е неговото начало и къде е неговия край? Ученикът на вътрешната посвещение знае извън времето, извън пространството. Ученикът на вътрешното посвещение знае, извън физическото, извън механическото, защото в него има присъствие на повече Дух и въплъщение на повече светлина.

И тъй, при тежките условия на времето, при мъчителните състояния на пространството, давайте предимство на вашия дух да се възпитава в идеите на вечността и в идеите на безсмъртието. Използвайте всички физически сили, за да можете да подкрепите вашата духовна вселена. Всичко да става за вашето пълно духовно пробуждане. Всички опити, всичкото ви знание, всичкото ви благоденствие е да бъдете в услуга на пълното ви духовно пробуждане, защото пред вас стои дилемата, пред вас стоят идеалите, да завършите с успех, да завладеете със сила и да запомните с воля свещените, безсмъртните правила, които ще ви улеснят, ще ви запознаят с безсмъртната гама на живота. Пробудена душа; това е одухотворена душа, която има кодексите на живота, която има правилата на Духа, системите на Духа, които му очертават истинския път към вътрешната светиня. Вие още нямате ясна представа що е това Вътрешна светиня. Вие имате понятие за формата на космичното яйце, но нямате прозрението за вътрешната същина на космичното яйце. Това космично яйце е загадката, тайната за великите умове, за гениалните духове. Това яйце съдържа абсолютната истина, абсолютната мъдрост, абсолютната любов.

Сега ще дойде любопитството: от каква материя, от какво естество, от каква същина е създадено това космично яйце. Ако има един въпрос, който най-много занимава учениците на Вътрешната школа, за който имат пълното право да питат, да искат, за който имат правото да безпокоят своя учител, то е въпроса за вещество то, за естеството, за същината на това космично яйце. Вие знаете, че всяко яйце все някога ще бъде излюпено. И когато то се излюпи, всички школи ще престанат да съществуват, т. е. школите ще имат вече друга, по-вътрешна наука, по-секретна наука, в която ще се въвеждат учениците от по-горна йерархия, защото мъдростта не се състои само в това, да изучите същините на това яйце, но да станеш живот на излюпеното яйце. Следователно школите на бъдещата система на Духа ще бъдат явление на Всемирния безсмъртен живот.

Но ще кажете; щом има явление, има време, има и пространство. За да разберете това явление на безсмъртния живот, се изисква висока духовна култура, гениален ум, сърцето на светията и волята на Духа.

И тъй, присъствие на повече Дух и въплъщение на повече светлина са първата стъпка, първото посвещение първия обет, първия изгрев, първата радост. Може ли с ума да се разберат нещата? Могат да се разберат, но не могат да се изживеят. За изживяването трябва душа - светиня душа. Имате ли тази душа? Да, всеки ученик първо е душа, след, това присъствие на повече Дух и най-после въплъщение на повече светлина.

Но ще кажете: много малко се говори за Любовта във вътрешната школа. При присъствието на повече Дух и въплъщение на повече светлина е любов. Ако нямате любов, нямаше да има ученичество, защото учи този, който люби. Любовните неща са най-чистите. Любовните прояви са най-верни, любовните истини са най-мъдри. Ето как разбират учениците на Вътрешната школа любовта.

Сега вие имате най-прекрасните условия да бъдете любов за Духа и светлината. Да сте връзка между Духа и светлината, т. е. любов, защото Духът там се спира, където има любов. Светлината там се въплъщава, където има любов. Защо вие сте тук? Защо сме ние между вас? Защото имаме любов. Любовта е връзката между вас и нас. Любовта е характера ви, ума ви, живота ви. Ако нямахте Любов, не бихте били обекти. Обикнахте истината и правдата, потърсихте Духа и светлината и прояви се живота в мъдрост и истина. Просветните дела, светлите мисли са дело на любовта, т. е. връзката между Духа и светлината.

Бъдете връзка, бъдете огнени стълбове и когато слиза Божият огън да намери тези стълбове. Нека Божествената мълния процепи пространството и да запали вашия светилник ума. Така ще бъдете достойни ученици за радост и внимание на Великите учители.

Ние говорим на вашите духове. Те сега са тук на съдебната скамейка. Главният съдия - мировата съвест, проверява техните дела. Направете истинска изповед, за да бъдете свободни да стъпите в истинската светиня като истински ученици. Побързайте да използвате особения случай или особеното събитие, да използувате отворената врата за вътрешното светилище. Не пропущайте дадените условия. Нито момент не губете, за да бъдете зарегистрирани, да бъдете записани в списъците на вътрешното светилище. Бъдете едни от първите ученици, в които да гори свещения огън, да се въплъти мировата светлина и да се укрепи върху вас присъствието на повече Дух. Това е великото ваше бъдеще. Няма друго бъдеще. Няма друг мир, друга земя, в които да намерите утеха и сила. Тук е животът на вечността. Тук е животът на безкрайността. Тук е животът на Духа и светлината. На вас се говори сега и великото дело ще се подеме, защото такава е волята, такъв е планът на Бога.

И тъй, в началото на живота са Духът и светлината. В началото на Духа и светлината е Вечното Начало - Бог.

(Изпя се „Аумен“)

Когато пеете „Аумен“, което значи: ела Господи, имайте страхопочитание, защото не знаете, кога Господ ще дойде. И когато дойде, да станете „Аумен“. Бъдете винаги готови, за да дойде Господ. Вашето посвещение да е началото на идването на Господа у вас. При вашето възпитание да дойде Господ и да ви каже истината за любовта, за мъдростта. Вие се нуждаете от истината, за да ви не заблуждава лъжата. Вие се нуждаете от мъдростта, за да ви не заблуждава невежеството, безумието. Вие се нуждаете от любовта, за да ви не заблуждава коравосърдечието. Дух ви Трябва, светлина ви трябва. Духът ще ви направи силни, а светлината кротки, смирени, мъдри. Вам ви трябва да се подслади животът, защото той е много огорчен. Тази сладост ще ви даде любовта. Любов та има много методи, но един ат тях е да бъдете чисти. Чистотата е най-висшето постижение, защото чрез чистотата се въплъщава светлината. Чистотата е диамант, който блести, който се носи на огърлицата на висшите същества. Чистотата е нежен цвят, който е обоняние на ангелските същества. Чистият ученик е верен ученик. Чистият ученик е способен ученик. Чистият ученик е прозрачен. Чистотата е първото условие за Духа и светлината. Никой не може да бъде ученик без чистота. Това е изключено. Няма ли чистота, няма Светая Светих. Няма ли чистота, няма безкрайност и вечност. В чистите живее Бог. В чистите работят ангелите. В чистите се проявява Духът и въплъщава светлината. Чистият е будно съзнание. В чистото съзнание се отпечатват всички начала на битието. Чистият е чиста книга, върху която се пише словото на Духа. В чистия живее, мисли, работи сам Бог.

„Чистите ще видят Бога“. Това е истината. Без чистота няма истина. Чисти в какво? Чисти в желания, чисти в чувства, чисти в постъпки, чисти по мисъл, чисти в действия. Чисти по плът, чисти по дъх, чисти по светлина.

Чистотата е едно от първите условия да пуснат кандидата за ученик в школата. Във Вътрешната школа владее абсолютна чистота. Всичко е подредено, всичко е нагласено по метода на чистотата. Една от висшите постановки във Вътрешната школа, това е постановката на изрядната чистота. Следователно, когато идвате тук, за да има присъствие на повече Дух, елате чисти. Нека това ядро стане светиня. Когато влезете в тази светиня, да внесете повече присъствие на Дух. Тогава Духът няма да се притеснява, но ще има вихрено слово.

И тъй, словото на Духа не е само за вас. То е и за онези, които са чисти. Тук има такива. Присъствуват такива. Не искаме да ги поласкаем, макар и да направихме това. Те са достатъчно мъдри и не биха се възгордели, защото те съзнаха, че някога гордостта бе която ги изпрати на земята. 

И на вас казваме: пазете се от гордостта, пазете се от тщеславието. Колкото повече се запознавате с идеята за космичното яйце, толкова повече се смирявате, защото гордостта е порок. Нека успехът ви бъде чистотата. Тогава ще погледнат Божиите очи през вас, и всички ще видят Бога у вас.

Това е великата философия на живота: вие в Бога и Бог във вас.

5 ноември 1948 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...