Jump to content

218. Светлина и Дух. 20-та лекция


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 218-то

Светлина и дух

/20/

Въплъщение на повече светлина и присъствие на повече Дух.

За да може ученикът здраво, положително, уверено да прекрачи прага на вътрешния живот, на вътрешната украса, на вътрешната чистота, на вътрешната радост, на вътрешната виделина, му трябва въплъщение на светлината и присъствие на Духа. Присъствието на Духа укрепява силите му, проведрява мисълта му, прави го смел, борчески и мъдростта го озарява. Тия сили му определят истинското място, истинското житие в скинята на Вътрешния живот. Процесът въплъщение на повече светлина подобрява блясъкът на очите, уханието в ноздрите, движението на сърцето, движението на кръвта, пречиства всички молекули, всички кръвоносни съдове, всички клетки и те биват изпълнени с обаянието на любовта. Между Любовта и светлината има специфични явления. За да може ученикът да разгадае тези специфични явления, дава му се възможност да прояви своето божествено АЗ, да прояви себе си.

Какво значи да прояви себе си? Специфичното явление в него, което му разкрива големия запас на светлина, която е въплътена в него, специфичното явление на необятната мъдрост, което явление определя насоката, пътя към Царството на Духа. Следователно, за да може ученикът да проучи себе си, като начално аз, нему му трябват великите фактори: светлината, душата, любовта и Духа. Светлината като време и условие, душата като пространство и възможност, любовта като безкрайност и живот, а духът като вечност, като Велико Начало.

Това е положителна, истинска схема, безсмъртна стълба, по която азът на ученика изгражда своя свят, определя своето начало, разгръща битието на своя първичен живот. Няма друга абсолютна схема, няма друга жива стълбица, по която ученикът да се изкачи към онези божествени сфери, където ученикът да опознае своето АЗ. Няма по-голяма истина за ученика от тази за неговия АЗ. Истинският АЗ е проява на Бога. Когато ученикът разглежда възможности в тази схема, той непринудено ще бъде озарен, приготвен, повикан от божествения АЗ. Там където присъства божествения АЗ, там е силата. Необходими са делата, неотслабващи са стремежите, неопетняваща е красотата, защото там протича божият живот, там огрява божията мисъл, там грее божествената светлина, там присъства божият Дух и трепти божията любов.

И тъй, когато правим описание на тази възвишена схема, ние имаме предвид големите духовни възможности, които са като въплътена душа в ученика, и той вдъхновен, съсредоточен, опитва огъня на божественото АЗ. В него централните чакри се запалват и от пламъците на тия сили се възпламенява мисълта, чувствата стават подвижни, Духът крепък, силен, и ученикът крепко стъпва във вътрешната светлина. Следователно, не може без въплъщение на повече светлина и присъствие на повече Дух. Светлината подготвя времето, Духът подготвя пространството, които са напълно в услуга на посвещаващия се ученик. Светлината измерва пространството, а Духът вселява вечността, които са в пълна услуга на посвещаващия се ученик. Светлината дава истинската мярка за големите величини. Духът определя истинската същина, големите величини. Ето защо се обръща особено внимание, преди ученикът да направи опит в първото, второто, третото, четвъртото, петото, шестото, седмото посвещение, трябва да си послужи с истинското мото: въплъщение на повече светлина и присъствие на повече Дух. Светлината му огрява пътя и дава постижение на целта.

Път и цел!

Това е гръбнака, това е истинския живот на ученика. Пътят е посоката, а целта – резултата. Пътят е движението, а целта е достижението. Целта е времето, пътят е вечността. Целта е безсмъртието, животът - стълбицата. Тази максима на Духа, тази максима на светлината, този глад и тази жажда за душата трябва да бъдат огъня, живота на ученика. Тази стълбица е безмълвието на Духа и обсега на светлината по която слиза божествения АЗ и се въплъщава в АЗА на ученика. Който е намерил тази стълбица; той ще може да се изкачи до висшите царства на ангелите, на архангелите в царството на великото присъствие на Бога.

На ученика се дава тази голяма привилегия да открие огнената стълбица, която е била блян, усилие и борба на големите, на известните люде на земята, които са искали чрез разума, чрез материалните субстанции да разкрият Началото на битието. За съжаление не се е отдало на тия великани на разума, на мисълта да могат да стъпят поне на първото стъпало на тази стълбица, защото е липсвал този ангел - душата, който най-добре познава тази стълбица, защото той по нея е слязъл. Не може мисълта и разумът да разрешават въпросите за Великото Начало. Великото начало се отдава на разкритие само посредством светлината, душата и Духа.

Така построен мирогледът на ученика, той заживява в тясна връзка със слегналата душа, с въплътената светлина, с присъстващия Дух и с необятната любов. Тази е истинската схема, която е копирана от Царството на Духа. Тя е схема, по която живеят, работят, мислят всички велики същества, защото всяко начало е написано като програма върху естеството на Духа. Има ли Духът естество? Ако има естество в битието, то е все начало на Духа. Не може ученикът да има представи, образи и форми, ако няма естество. Естеството е първото движение, изхождащо от Духа. Немислимо е движение без естество.

Но ще каже ученика: ако Духът е една безсмъртна възможност, що е това естество на Духа? Естеството е безмълвието в Духа, първото проявление, което е зарегистрирано от Духа. Това е неговото естество. Нямаше да има багри, нямаше да има движение, нямаше да има Светлина, нямаше да има мълниите, нямаше да има магнетизма, нямаше да има небесна механика, нямаше да има космогония, ако Духът не зарегистрира своето естество. Щом Духът е зарегистрирал своето естество, всичко плувна в движение. Милиарди вселени запяха своя химн и в резултат се роди животът. Животът е рожба на естеството на Духа. Това е велика безсмъртна истина. Посредством нея ученикът гради своя мир, украсява своето битие, обогатява своя ум, осветява своето сърце и в него настъпва ден на светлина, ден на присъствие на Духа. Безсмъртните идеи на великите посветени са все начало от естеството на Духа.

Това е бъдеще за всеки ученик, който е можал да стъпи на първото стъпало на огнената стълбица. Той е проумял. Около него свети ореола, около неговата глава се струят лъчите на зората и той безмълвно, в дълбока тишина, с озарено съзнание, с чист, свят поглед, с препълнено от любов сърце, уверено стъпва на второто стъпало към второто посвещение. Всяко посвещение за него е откритие на нов свят. Много са световете, много са битиетата, много са вселените, безкрайно е естеството на Духа?

И тъй, когато говорим за присъствие на Духа, разбираме да си пипнал, да си почувствувал, да си изживял това присъствие на това естество. Не може ученикът да има стремеж и потик, ако не присъства естеството на Духа. Не може ученикът да има огненото желание и пламенната мисъл, ако няма присъствието на това естество. Като казваме присъствие на повече Дух, разбираме да се изгради организма на ученика с това естество на Духа, да преобладава повече от това естество на Духа, отколкото естеството на другите сили.

Когато казваме другите сили, разбирахме силите на огъня, силите на водата, силите на материята, силите на въздуха и всички други поделения към тях. Идеята за естеството на Духа е революцията в света. Няма друга революция. Всичко друго е само движение, което движение без естеството на Духа е само динамично, механично. При присъствието на естеството на Духа то е разумно и духовно. И тъй, в тази лекция правим, стъпка напред - опит да стъпите на второто стъпало на тази стълбица. Тази стълбица е пазена от легиони ангелски същества. Тя е направена от естеството на светлината, затова е ревниво пазена. По нея не може да се движи нечистота, защото тя е възходящия път към пределите на абсолютното посвещение.

Когато правим достояние за някои особени тайни, които са като възможности във Вътрешната школа, ние имаме и отговорността да ви напомним да се пазите да не би да стъпите с нечисти нозе върху стъпалата на тази стълбица. Това ще бъде неприятно и за нас и за вас. Не оскърбявайте пазителите, тия ангелски сили, които я охраняват. Разберете: няма друг път. Пътища много, но низходящи. Един път има възходящ: той е светящята стълбица, по която и Бог слезе между нас. Тази стълбица символизира идеите, живота на божествения Дух. Една е вратата, и когато тя се отвори, всичко става светло, просторно.

И тъй, посредством любовта, стъпете върху тия стъпала. Любовта е истинска свидетелка. Само тя знае, кога Господ слиза. Но ще кажете; нима другите фактори не знаят? Длъжността на другите фактори е: светлината да свети, душата да чувства, Духът да присъства, а любовта е, която знае, която познава езика на душата и мислите на Духа. Любовта е, която въвежда Бога в човека. Без любовта Бог не присъства. Най-голямата гаранция за. неговото присъствие е любовта. Преди Господ да проговори на човека, любовта дава тона. Преди Господ да промисли за човека, любовта разчиства всички препятствия. Преди Бог да заживее в човека, любовта украсява битието на човека.

И тъй, когато се говори, че Бог присъства в човека, ще се знае, че преди него е любовта. Но ще се зададе въпроса: любовта нещо отделно ли е от Бога? Любовта е негова съветница. Бог има много съветници, но най-близките, това, са любовта и светлината, душата и Духа. Има ли нужда Бог от съветници? Ние взимаме думата съветници в преносна смисъл. Всички тези съветници са абсолютното движение на божествената същина. Затова е казано: светлината е абсолютна същина у Бога, душата е абсолютно движение у Бога, любовта е абсолютна хармония у Бога, а Духът е абсолютно начало у Бога.

И тъй, като доставяме тия здрави основи на това светилище на Вътрешната школа между вас, ние искаме да ви запознаем с най-същественият проблем - проблема за естеството на Духа. След това ще разгледаме проблемите за естеството на светлината, на душата. Трябва да ви кажем, че у вас трябва да заживее безсмъртното начало, да се ваксинира във вашето битие - началото на безсмъртието, да се възстанови съвършения образ, който да представлява богата плод на градини, чиито плодни дървета да дадат изобилни блага. Там, където са благата, присъства безсмъртието. Да се обезсмъртите като ангелите, да се осветите като посветените, за да могат очите ви да прогледат, устата ви да проговорят, ушите ви да чуят, а вашето сърце и вашият ум да бъдат истински свидетели, които да кажат голямата истина за присъствието на божественото естество. Нека тези светли идеи да внесат във вашия ум новите мисли, с които да работите, да се проявявате. Само чрез тях ще може най-добре, най-положително да опишете, да разкажете за природата, за всички нейни поделения, за всички нейни възможности. С тези мисли ще може да имате най-богат ум, най-богата памет, защото светлите идеи, които имат началото от духовното естество са вечни, безсмъртни идеи,

С тези мисли навлезте по-дълбоко всред природата, за да можете да се опознаете по отблизо с онези разумни фактори, който ревниво проявяват естеството на Духа. Тези свежи мисли ще бъдат вашето ново обновление, вашето ново озарение, за да се раздуха повече мистичният огън, за да станете по-издръжливи при изкачването на всяко стъпало. Свежите мисли дават новите идеи, които са перспективи на възвишените същества, на големите духове. Свежите мисли ще ви дадат възможност по-добре да се опознаете с тях. От голямо значение е вашата близост, вашата връзка с тия представители на настъпващия нов свят на земята между човечеството. Тия големи духове ще подготвят условията за идването на новата раса, ще прочистят изворите, ще възрастят градините, ще украсят домовете, ще разтворят университетите, и когато дойде новата раса, ще бъде всичко подготвено,

Кои са тия големи духове? Това са учителите на човечеството. Те са създали култове, сфинксове, церемонии, проявили са чудеса, създали са религии. Цялата тази тяхна дейност е била да възвърнат човека от инволюция към еволюция, т. е. да го изместят от низходящия път и го въведат във възходящия път, да му разкажат за грехопадането, за отстъплението, за заблуждението. Всички религии в миналото бяха предтеча за бъдещето. Историята няма да се повтори, защото човечеството е вече тласнато към еволюцията. То търси своя път. И в търсенето на този път, то попада в бездушни пропасти и навлиза в противоречия. А всяко противоречие събужда интерес към търсене. Ето защо, човечеството сега се намира в една опасна зона. Пита се, ще може ли да се ориентира и излезе от тази зона? С много жертви, с много страдания то ще се отърси от своите заблуждения. Понеже човечеството влезе в противоречие с големите духове, затова идва едно голямо ГОРКО. Човечеството има да изпие още една фатална чаша, докато се освободят душите от естеството и другите фактори и се въплътят в естеството на Духа.

Това вие добре трябва да знаете. Извън духовното естество е падение, е отрицание, затова въплъщението на светлината и присъствието на Духа са велики начала у вас. Вашият разум да бъде полета на светлината. Вашата мисъл да бъде полета на Духа. Само така ще се изградите като нов дом, като нов храм, в който Ще заживеят светлината, душата и Духът, обичани от любовта, хранени от любовта. Любовта е, която храни света. Любовта е, която опознава света. Любовта е, която дава надежда на човечеството. Любовта е свещения образ, истинското лице, за което мечтае, бленува човечеството. Кое дело е съществено за любовта? Едно от най-големите дела на любовта е да отвори вратата на човешката душа и да проникнат лъчите на светлината, да отвори вратата на човешката душа, и да присъстват силите на Духа.

Това е най-знаменитото дело на любовта. Любовта има още много дела, но това е едно от най-знаменитите, защото тя чрез делата си проявява Бога.

14 януари 1949 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...