Jump to content

225. Великото изпитание (липсва страница 183 от машинописния набор)


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 225-то

Великото изпитание

Само за няколко минути ще съм между вас, тъй като всички духовни сили са заети, за да спасят от особена катастрофа земята. Това което ще ви кажа е само за вас. Бъдете прозорливи, наблюдавайте живота. Кой живот? Живота на атмосферата, на теченията, на влиянията; живота на психическите вълни. Това което става, то ще бъде край и начало - край за онова, което е отрицателно, начало за онова, което е положително.

Какво е това отрицателно и какво е това положително? Отрицателното, това са противодействащи сили, които са в разрез с положителните, със съграждащите сили. Това са само фиктивни образи - това е само да може да се въведе съзнанието на разумните люде към действуващите сили в битието. Кое е това, което може да бъде спънка за разумния? Може ли някоя спънка да бъде отрицание за разумния? Всички спънки са остатъци, несъвършени мисли, необлагородени чувства, които представляват една тъмна мрежа, движеща се по известни посоки и които лица попаднат в тази мрежа, са в отрицание, за високо повдигнатия, разумен ученик, обаче всички тези несъвършени форми не могат да бъдат спънка, защото те са градивен материал в неговата опитна ръка. Но имаме случай, когато и разумният може да пропадне. За такъв случай се казва велико изпитание. И логично е: за да бъдеш въведен във великата работа, трябва да минеш през великото изпитание. Великото изпитание е пробният камък специално за ученика. Какво значи пробен камък? Преди да сложиш камъка в основата, трябва добре да си го проучил, с тежките удари да си го изпитал за неговото сцепление и устойчивост и само така да го сложиш за основа. Такова нещо представлява всеки ученик - камък, върху който се чука.

(липсва страница 183 от машинописния набор)

жение с разум е положително. Там където присъства божествена съвест, там е положително. Там където присъства божествен морал, там е положително. Къде е това „там“? Там е сърцето на човешкия дух.

И тъй, ако има една жестока борба, то тя е между човешкия дух и мировия разум. Вие нямате тази борба - борба за насъщния, борба за свобода, борба за управление. Това са преходни състояния. Борбата на великото изпитание е между човешкия дух и разума или както е казано в пророческите писания: борба между Бога и човека. Защо има борба между човека и Бога? Защото и човекът иска да бъде като Бога, защото човекът иска да се осъзнае като начало във всяко начало. И това е негово право, защото и човешкият дух представлява устойчив лост в ръката на гения, в ръката на мъдреца, в ръката на разумния. Единствено човешкият дух е който ще издири и ще открие тайните на божествения Дух. Голяма сила представлява човешкият дух, когато е в паралел с висшия разум.

Не може да имате друга представа за великото събитие на божественото начало извън човешкия дух и разума.

Така поставени нещата, да не би у вас да залегне отрицателното състояние на нисшите сили, които също имат право. Всяка клетка има право. Всяка частица материя има право. Всички царства: минерално, растително, животинско и човешко имат право, понеже навсякъде преобладава божествения разум. А там, където преобладава божествения разум, правото е свещено.

В какво се състои нещастието на човечеството?

В това, че са отнели правото на много сили в битието, по специално за личността човека. Той претендира за право, защото други някои същества, по-силни от него, са взели неговото право. Така също и той е взел правото на някои по-слаби същества. Пита се, възможно ли е да допусне това висшия разум, който присъства навсякъде? Има един велик закон, който гласи: нищо се не губи в битието, но има трансформиране, има приливи и отливи. А тези приливи и отливи са между човешкия дух и разума. За да ви стане ясно за способността и колектива на човешкия дух, трябва да бъдете под действието и влиянието висшия разум. Само разумните течения носят положителни енергии. Само разумните лъчи носят положителна светлина. Само разумните мисли носят положително знание.

Но ще кажете: нима разумът е фактора? А къде е любовта? светлината и Духа? Ние разглеждаме разума като божествена съвест и морал, като божествен промисъл. Следователно, не става въпрос за нисшия разум. Как бихте вие определили, що е това висш колектив на човешкия дух? Всички будни, всички разумни човешки души, които взимат участие в божието дело представляват разум, висш колектив на човешкия дух. Има едно духовно централно ядро, което е начало на всички неща. Но ще кажете: това не е ли Бог? Бог е над всичко - и над разума и над добродетелите. Вие ще познавате Бога по това централно ядро. Това централно ядро включва много и много разумни действуващи сили. То има свое начало, то има свещено място, то вирее в известно пространство, но трябва да се осъзнаете като едно колективно централно ядро. А то значи, всички гениалности и добродетели са включени в това централно ядро. Къде съществуват добродетели без проявител? Ще ги намерите само в разумните души. Следователно, всяка душа, която има свой собствен колективен живот, е пряк член в общия колектив на висшия творчески дух. Всяка планета представлява колективно ядро на висши разумни творчески сили. Всички прояви в битието са резултат на тия централни ядра. Всяка планета има свой тон и свой цвят. Това са нейните основи. Цветът е светлината, а тонът е духа. А ние знаем, че всичко е Дух и светлина. Всяка будна душа представлява един основен тон. От съчетанието, от връзката му с известни планети, зависи и тонът. Всяка планетна система има основен тон. Например, основният тон на слънчевата система е централния основен тон „ДО“ - тон на живота, който се разлива по всички октави. Имало ли е начало на строеж в слънчевата система? Щом е имало централно ядро в слънцето, имало е и начало. Всички планетни тонове са в октави. Слънчевите същества възбуждат тоновете - активността на планетите. Ако положителната страна е обърната към слънцето, има съзвучие. Където има суша, там животът е по-издигнат - положителна страна е. Ако отрицателната страна е обърната към слънцето, има дисхармония. 75% от хармонията между планетите и слънцето е положителна. Най-много 25% е отрицателна - дисхармонична. Като знаете това, Ще настъпи прозрение във вашия дух и ще настане общ, колективен живот. Обучавайте се по системата на слънчевата система и вие ще имате най-добрите резултати. Коя е тя? Царството и живота на планетите. В царството и живота на планетите ще откриете всичко, Там са вложени всички висши сили. Там е вложен висшия разум. Тук ние разглеждаме висшия разум като съвест, промисъл и морал. Това са най-интересните въпроси на посветените братя.

Когато се разсъждава върху тая тема, тези въпроси ще се включат в централните ядра на планетите и слънцето и тогава след великото изпитание ще дойде просветление във вашето съзнание: Това ще дойде от вътре. Ако бягате от това изпитание, от вън ще дойде. Работата е колективна. Ние ще се срещаме. Нито вие ще из бягате от нас, нито ние ще избягаме от вас, защото работата е обща, до тогава, до когато се осъществи плана на земята да дойде шестата раса. Това са повдигнати висши същества, които ще дойдат на земята и ще устроят новия живот.

10 май 1949 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...