Jump to content

236. Слово на Духа (продължение)


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 236-то

Слово на Духа

Какво ще опита Духът? Вас ще опита. Ще опита вашата воля, ще опита вашите ресори, до колко те са издръжливи и пластични. От тях ще зависи равновесието на силите във Вътрешната школа. Трябва равновесие, трябва хармония, за да не бъде спъван Духът.

Вие влизате като елемент в сътворението. Без вас не може. Без вас има празнота, забавяне. Ето защо, не бъдете причина на забавяне, но влезте като организирани сили, които организират всички начални сили, които са поставени под налягане, под компресия у Духа. Духът ще опита това у вас, затова той създава условия у вас да ви подготви за един мощен опит. Какъв ще бъде този опит? Нали вие ще трябва да знаете? Нали вие ще трябва да участвувате? Нали вие ще трябва да видите чудесата на Духа? В кои светове ще видите чудесата на Духа? Там, където Духът е замислил, промислил за вас.

Но ще кажете: нима Духът е отделил време да мисли за нас? Има едно висше начало у вас, което е в плана на Духа. Следователно, бъдете внимателни, бъдете скромни, бъдете тихи, спокойни към това Висше Начало. Същественото, великото, което ви предстои, то е да ви улеснят да откриете това Велико Начало у себе си. Посредством неговия полет, вие ще намерите, вие ще видите; вие ще изживеете. Със силата на вашата одухотворена мисъл, със силата на вашето одухотворено чувство, можете да изживеете красотата на красотите, да опитате светлината на светлините, да излезете като майстори в творческия процес на Великото сътворение. Какво ще опита още Духът у вас? Ще опита вашата готовност, вашата себежертва, вашият стремеж към знание, защото небето и земята се целунаха и се роди животът. Трябва да влезете като родители в сътворението. Вие трябва да познавате живота. Какво ще познавате в живота? Какви са неговите сили, какви са неговите вибрации, неговия ритъм? Вие трябва да знаете за същината на живота, за ритъм, за неговата сила, за неговите дела и най-после, за неговия произход. За да не попадне ученикът в заблуждение, трябва да познава произхода на живота, трябва да изучи всички дадени теории и най-после, да призове създателя на живота, да оформи неговата мисъл.

А сега един интересен въпрос: кой трябва да знае у вас? Кой е този „вие“, който трябва да знае? Вашият дух трябва да знае у вас, защото Духът е символ на силата, а знанието е сила. Духът е, който прониква в глъбините, който прониква в клетките на битието. Духът е, който е у вас. Духът е, който импулсира гладът, който импулсира жаждата, който импулсира стремежа, копнежа. Щом е така, какво сте вие? Кой сте вие? Душа, сърце и ум, или друго нещо? Светлина ли сте? Да, светлина и Дух. Какви сте още? Вие сте образ и красота. Какво друго сте? Вие сте хармония и движение. Защо сте такива? Защото трябвате на творческия Дух да ви награди, да ви вгради в битието. Какво ще създаде от вас в битието? Ще създаде нов Бог, нова повеля, нова воля, която ще има абсолютната мярка за безкрайността, за вечността. Ще свърши ли до там? Няма да свърши, защото знаете ли какво значи това битие? Имате ли представа за онези сили, които носят тия способности в битието? Имате ли този ум, който може да обхване всичко това? Знаете ли за това битие?

Драги ученици, затова ви приготовляват. Много школи започнаха в миналото, но извън времето и пространството не можаха да проникнат. А сега, след толкова хиляди години се създават нови школи, които ще могат да проникнат извън времето и пространството, във вечността и безкрая.

Какво е това състояние? Няма да си служим с време и пространство, а със състояние, защото вечността е състояние. Така ученикът може да живее, така може да бъде той вечност.

Но ще се зададе въпросът: ние ли сме, които ще бъдем това начало? Да, ако не сега, то след хиляди години ще бъде, но ние казваме по-добре сега, отколкото да го очаквате след хиляди години във Вековете. Да не спъвате Духа.

Щом е така, бъдете предани, бъдете готови, пластични като ресори, да може, работейки Духът върху вас, да не получи сътресение, а пластичност. Сега се дава възможност, Духът ще се прояви в своята пълнота. Сега се създават условия у Учителят да се прояви в своята мъдрост. Сега се създава храм, където да се срещнете със светиите, с богочовеците, с адептите на сътворението. Затова не пренебрегвайте условията, не пренебрегвайте състоянието. Не се спъвайте във вашите немощи, не се спъвайте във вашето незнание, във вашите грижи. Те не са съществени. Те са само условности, занимание. Имайте вече трепета, когато се срещнете с Духа, да опитате неговия огън. Огънят на Духа гали, огънят на Духа оросява. Той не гори, не изгаря.

Когато ви говорим в този дух, да не ви занимае въпроса: да не, да бъдем преждевременно повикани и да пропаднем? Не, вие имате минало, вие имате и настояще. Вие се запознахте с великата философия, с идеите на Бялото братство. Щом е така, изключете от своя ум, от своята душа и от своя дух страничните, слабите мисли.

Това което казахме е предисловие е опит, за организиране, защото още не сте добре организирани. Вие не можете още да се хармонизирате, така, че вашата хармонична мисъл да бъде лъч, който да очертае светла пътека, по която да се носи Духът. В: какво се състои вашата нехармоничност? Липсва още оня елемент на интерес, липсва готовност към философски замисли. Животът е една безсмъртна философия. Защо е философия? Защото в основата на живота стои гениалният промисъл.

Но ще кажете: ако се хармонизираме, какво ще стане? То не е нито наша работа, нито ваша. Ще стане онова, което трябва. Ще стане чудо. Има ли нужда от чудо? За вашата вяра има нужда. Вярата се измерва с мярката на чудото. Колкото повече чудеса стават, колкото повече чудеса се изживяват, толкова повече е силна вярата. Трябват чудеса. Наистина, вие сте чудо, вие сте чудо и дело. Така ви виждат напредналите същества. Казват, това е чудо, това е Боже дело. Те ви изучават като чудо на Божия Дух и като дело на Божия Дух. Следователно, и вие да гледате така на живота. Кога ще стане това? Сега или след векове? Например, какво чудо може да стане между вас? Едно чудо, което може да бъде, то е да влезете във връзка с вашите най-добре познати братя - съученици от другите светове. Това е едно чудо. Какви могат да да бъдат вашите дела? Да докажете на тия ваши добри Посветени братя от другите светове, че вие влизате като велики майстори в сътворението.

Ще дойде мисълта: какво сме в битието? Нас ни интересува онова, което става сега около нас. Интересуват ни събитията, в които ние живеем - ще засегнат ли нашето състояние, ще засегнат ли нашия мир. Това нас не ни интересува. Това не е в програмата на Вътрешната школа. Вътрешната школа не се занимаваме човешки изобретения и чудеса. Тя се занимава с великите гении, които откриха цветовете, които откриха тоновете, които откриха числата и алхимията.

На ще кажете: това влиза в областта на висшата кабала. Вярно е. Какво е кабалата? Вие сте кабалата, вие сте разгадката; Задачата на Вътрешната школа е да разгадае тази загадка, да въведе в светилището всички онези, които са разгатнали загадката, да обединим оня духовен манас, онова безмълвие на Духа, който има големия периметър на безкрайността.

8 януари 1951 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...