Jump to content

245. Великото присъствие / 1 /


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 245-то

Великото присъствие

/1/

Да, добре е когато пеете, да пеете без думи със затворена уста. Песен трябва на душата. Трябва ритъм на Духа. Това е същественото, това е примамливото у вас, за да могат присъстващите същества да имат онова разположение, онази тишина, онази радост, онова съчувствие и бихме казали, онова удоволствие, че те слушат шепота на вашата душа, гласа на вашата душа. За тях това е ценно, защото, където има мир, хармония, там присъства Бог, а за вас е важен моментът, когато Бог присъства. Какво значи това, да присъства Бог? Има ли момент, когато Бог да ходи и да присъства? Има ли той време, има ли той идея за това? Едно ще знаете: Бог е велико присъствие. Къде и кога? Където има хармония, където има песен, където има чистота и радост. Но кога присъства той? Когато е повикан. Той е най-деликатното същество. Бог присъства само тогава, когато е повикан. Той е най-деликатното същество, най-внимателното, най-чуткото, най-ефирното и затова той никога не се налага, никого не обременява, от никого нищо не иска, но когато е повикан, той идва като слънчев лъч и е велико присъствие.

Ето как ще си обясните, що е разумен живот. Разумният живот подразбира великото присъствие на Бога. Няма разум, ако няма присъствие. Няма хармония, ако няма присъствие. Няма и песен, ако няма присъствие. Ето защо вашата песен трябва да стане велико присъствие. Вашият живот трябва да стане движение на велико присъствие. Що е това движение на велико присъствие? Симфония на Божествената способност. Що е това симфония на Божествената способност? Това са живите организми на Божия Дух, които са начало във великото сътворение. Няма сътворение без без тази симфония. В симфонията е изразена разумната душа на Бога като живот, който се е излял от глъбините на неговата способност. Но ще кажете: какво е тази велика разумна способност? Какво е нейното начало, кой я авансира, кой е нейния вдъхновител, кой е дал идеята, за да бъде велика симфония в сътворението?

Велика мистерия. Тук участвува една способност, наречена мистичен елемент. Какво е това вещество „мистика“? Вещество ли е тя или е някаква идея? Мистиката е обаяние. На кого? На Божествения ум. Но ще кажете: нали умът е мислеща способност, какво общо има с обаянието, с мистиката? Мистиката е мисъл на този ум. Каква е субстанцията на тая мисъл? За да се докаже това, трябва специална мярка, специален метър, специални везни, специални реторти. Кой ще знае за тия специалности? Знае само великото присъствие. Ето защо за вас. учениците на Вътрешната АЛМА МАТЕР, най-важното е Великото присъствие. То ще ви направи от малки големи, от слаби силни, от грозни - красиви, от стари - млади, от прости - учени.

Едно знайте, присъствието не е само идея, а то е система, стимул, кой. то съпоставя всички причини, за да изнесе всички следствия. Следствията са резултат. Ученикът се ръководи от тях. Те са доказателство за него. Те са образно слово. Мъчно идва ученикът до следствията, мъчно се запознава с тях, защото причините са отвлечени, причините са абстрактни, но когато се осъзнае като Велико присъствие, той ще навлезе в ядрото на следствията. През многото времена, през многото векове се е говорило за това Велико присъствие. Но бавната човешка мисъл мъчно възприема истината за присъствието. Защо я възприема мъчно? Защото човешката мисъл е свързана с много елементали - елементалите на минералното царство, на растителното царство и на животинското царство. Как става това? Тъй като човешките елементали са минали през тези царства, те са ангажирали мисълта и тя е толкова обременена, че не може да се ориентира към ядрата на великите причини.

Но ще кажете: какви са тия елементали, какви са тия същини? Душа ли са те, дух ли са? Ние казваме: те са същества, душички. Но човешката душа присъства ли в тия същества в тия душички? Не. Докато не присъстват живите организми на Духа, човешката душа не присъства, защото душата е мистична същина. Но пак ще се създаде въпроса: Конкретно ни кажете, какво са тези елементи - материя ли са, етер ли са, протоплазма ли са, фауна ли са? Те са градивен материал. Те са елементи, от които се създават формите и образите.

Но ще кажете: те извън обсега на Духа ли са, извън Бога ли са? Те са все възможности в по-нисша валенция. С тях борави човешкият дух. Той ги издирва, той ги намира и от тях създава образ, където да се всели душата. Но ще кажете: навярно те имат животински произход? Да, имат наклонности на животински произход. И те са в съчетание с живота, т. е. и те са живот. Но ще кажете, те да не са греха у човека, нисшето? Те са и причини в човека - причини, които са съблазън за душата.

Но ще кажете: съблазнява ли се душата? Душата трябва да се отъждестви, с кого? С причините, което отъждествяване е ритъм в творчеството. Не може без искра, не може без огън. Огънят е елемент, първият елемент в сътворението. Следователно, между Духа и тия елементали се е запалил огънят на живото творчество. Тогава ще се зададе въпроса, колко природи има човек? Отговаряме: колкото възможности съществуват, толкова природи има. Дали ще се разбере правилно? Надяваме се, че ще го разберете, че вие сте многото и многото възможности, че вие сте толкова много възможности, че няма друго извън вас. Ще кажете: и таз добра и таз хубава - много е казано. Щом имате великата организация на организмите на Духа, вие сте способности на присъствие. Вие присъствате. Къде присъствате? В елементалите, в минералите, в растенията, в животните, в човека, в ангелите, в боговете и в Бога. Вие присъствате като способности, вие присъствате като чувства, вие присъствате като дело, вие присъствате като елементи, вие присъствате като етер, като клетки, атоми, електрони и т. н..

Но вие ще възразите: защо ние не съзнаваме това? Защото вашата душа се занимава с елементалите, с влиянията на елементите. Но ще кажете: нали тя трябва да бъде тяхна среда? Идват дни, когато душата ще бъде свободна като организаторка на елементалите и тогава тя ще си спомни за всички изживявания - било в минералния, било в растителния, било в животинския мир. Но ще кажете: нали душата е непогрешима? Тя е чиста, излязла от двореца на Бога. Всеки, който е излязъл на полето, той има мисията, задачата да извърши известна работа. Така душата е излязла да търси, кого? Елементалните души, които идат от нисшите царства. Следователно, въпросът беше, бил ли е човекът в минералното, в растителното и в животинското царства? Бил е в елементалното си присъствие. Присъствал е с човешкият дух, защото естеството на човешкия дух е движение и той търси, кого? Загубения рай, загубените условия.

Има, ли някакво си сродство между елементалните души и човешките духове? Има допирни точки. В човешкия дух се пречупват лъчите на Божествения Дух, а в елементалните души се пречупват лъчите на Божествената Душа.

Мъчна е материята. Като материя е мъчна разбира се, защото няма дух, а тям където няма материя, а има Дух е лесно. Когато човек съзнава, осъзнава всички явления като Дух, като организми на Духа, ще му олекне, ще се спаси, ще се освободи, ще прогледа, ще се освети, защото хлябът му ще бъде етера, дрехата му ще бъде слънцето. Това значи слънчев син, рицар на големите победи, философ на големи знания, мъдрец на велики сказания. Ще има ли тогава невъзможности. Ще има ли препятствия, ще има ли пространство и време? За него всичко ще бъде възможности, за него всичко ще бъде наука, за него всичко ще бъде философия, музика и явления.

Явления и присъствие!

Явленията са Учителя, а присъствието е Бог. Защо ги съпоставяме така? Защото Учителят е науката, а Бог е силата. Не може наука без сила. Само силният може да бъде учен, защото той знае къде са складовете на знанието, къде са складовете на книгата на знанието. Щом е така, осъзнайте се като велико присъствие - да присъствате навсякъде, всеки момент, а такова едно присъствие е знание, защото всички явления в природата се нуждаят от присъствие. Присъствието е душа за тях, движението дух за тях. Колко ценно е вашето присъствие. Ако бихте осъзнали тази истина, вие бихте имали неограничена радост, вие бихте плакали от радост и ние настояваме и ви молим, понеже сте вече обекти, да направите всички усилия да осъзнаете себе си като Велико присъствие. Няма вече защо да казвате, какво сме ние, кому трябваме, какво можем, защо е пък тези философия за нас, ние сме човеци на лекото, приятното, чувственото. Всичко това е живот на елементалите, а за вас претендираме и настояваме да бъдете Велико присъствие и само като такова присъствие вам ще имат доверие да ви предадат някои от клюновете на великите тайни. Има ключове разберете. Има ключове, които се пазят и то строго се охраняват и ще стане велико тържество, когато ви предадат ключовете на тайните.

Да, съблазнително е това - да ми се предаде ключът на тайните, но тази съблазън струва кървав пот. Защо да бъде така, а да не бъде лесно? Няма лесно в Божественото строителство. Ако има най-големи мъчнотии, те са в Божественото строителство, защото трябва да мислиш като Бога, трябва да обичаш като Бога, трябва да действуваш като Бога, а то подразбира да бъдеш присъствие като Бога, да присъстваш като душа, по душа като Бога. Ние ще се въздържим. Няма да кажем да бъдеш като същина на Бога. Това е далечно бъдеще, т. е. нескромно. Ние имаме задачата да ви въведем във великата работа - да работите като велики разумни посветени, да мислите, да разсъждавате като велики, разумни учители, да се радвате, да обичате като светлите ангелски същества. Това значи да минеш в по-висша йерархия от човешката. Това значи да си поет като мислителите, да си музикант като ангелите, да си философ като мъдреците и да си светлина като боговете.

И тъй, ние искаме още да ви обърнем внимание, че когато тук се предават великите истини, голямо е присъствието от духовния мир, че много същества вземат бележки, какво се говори, от каква степен е словото, от каква хармония е знанието, защото има степени на хармонията, но най-висшата хармония е, която достига до човешкото съзнание. Тя е хармонията на разумните организми на Духа. Като ви обръщаме внимание, то е да ви построим, за да станете въплъщение на тия същества. Те ще ви предадат най-ценните си мисли, най-чистите си чувства, най-изобилните си знания, защото с тях вие ставате общ колектив, общ център, магически център, при който ще прииждат Божествените принципи.

Ние казахме, че Бог никога не идва, ако не бъде повикан, и сега казваме: Бог изпраща пратеници. Бог изпраща пратеници, защото вие ги повикахте, вие ги искахте, вие ги потърсихте и те сега са тук при вас. Те са като звън в душата. Те са дълбока тишина във вашия мир. Тяхното най-искрено, съкровено желание е винаги да ви бъдат присъствие, през всичките ви дни на живота. Запомнете това слово - Великото Присъствие. Направете свещена връзка с тия същества. От тая връзка ще зависи и вашето бъдеще, защото те ще отговарят за всички ваши нужди. Без хляб няма да останете. Нека те бъдат за вас ясновиждане. Повикайте ги като гении във вашия живот, които да счупват твърдите скали по вашия път, за да няма вече препятствие, а то значи - велик е моментът за вас. На вас се говори за големите възможности, а на света, се говори за малките възможности. Големите възможности са големите хора, а малките - за малките хора. Кой е голям у вас? Голямо у вас е Божественото присъствие. Няма по-голямо от него. Не си правете илюзии, че може да има по-голямо от Божественото присъствие.

Но ще кажете: как да си представим това присъствие, когато нищо не виждаме, нищо не чувствуваме, нищо не можем. Сега е процес на пробуждане. Сега е зора за вас, зазоряване. Вашата душа се пробужда и вашият дух се приготовлява и ръка за ръка ще излязат да посрещнат пролетното слънце и тогава изгревът ще бъде виждане за тях, а атмосферата - усещане, а животът - чувство.

Ще бъде ли това? Това е великото учение на Божия Дух. Това са възможностите на Духа. Щом са възможности, те ще бъдат. Пак подчертаваме: призовете гениите на Великото Присъствие. Нека Бог ви помогне. Ако сте го повикали, той ще ви помогне. Ако ли още не сте го повикали, побързайте да го повикате. Няма друга истина за вас. Той ви чака. Той ви е чакал и ви чака, защото вие влизате в неговия план - планът на Великото всемирно бяло братство. Станете първи пионери за реализирането на този план на планетата Земя. Като казваме първи, то не значи, че е нямало други преди вас. Имало е, но за тази епоха, за тази култура бъдете първи, защото от вашето присъствие ще се даде възможност да се постави основа за великата братска култура, в която няма да има онеправдани, огорчени, безправни, а ще има Велико сътворение.

Какво да ви кажем още? Ние ви обещахме най-големите богатства. Ние ви обещахме най-големите възможности. Ние ви казахме за големите истини. Най-после, ние решихме да ви дадем и ключа на тайните. Ние ви обещаваме да ви помогнем рано да се събудите, защото от тази ранна пробуда ще зависи и способността на това ядро. От нея ще зависи и Великото присъствие. Бъдете украса на ядрото! Бъдете ухание на ядрото! Бъдете цвете на ядрото! Бъдете скъпоценни камъни, от които да се направи венец за вашата глава, т. е. за вашия дух и огърлица за вашата душа и ние ще бъдем непреривно присъствие. Учи се при светлината. Живей във виделината. Мисли при чистотата, а люби при присъствието. Това ви заръчва Духът.

5 февруари 1951 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...