Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 252-ро

Пробудата

/2/

За да служиш на великата идея, който пречупва великите истини през Божествената призма, трябва висше съзнание, трябва широка душа, мощен дух и най-после, трябва проумяване. Когато ще се занимаваш и когато ще слушаш Учителя, трябва да бъдеш осъзнат. Трябва пълно осъзнаване, абсолютно осъзнаване, защото, ако ти не осъзнаеш отношението към великата идея, не можеш да защитиш принципите, не можеш да защитиш истините.

Задачата на ученика във Вътрешната школа е да преведе великия Божествен план, в който план се съдържат всички начала на сътворението. А щом се съдържат Всички начала на сътворението, щом ученикът стане начало, той знае за последствията. Той знае за промисъла. Той знае за всичко онова, което ще трябва да се реализира. То не се отнася до вас, които слушате и питате. То се отнася за онези духове, които са смутени, които са се изплашили, които проглушиха Божествените уши, че идва страшно за кожата им, за очите им.

Ученикът на вътрешната школа живее в Божествения свят. Там е неговата родина. Там се скрива той, ако има нужда. Той не се плаши от събитията на земята. За него те са един вариант, една психоза, една буря, която не може да засегне неговия дълбок духовен мир.

И тъй, ако има да вършите една велика работа, тя В да се учите. Ученикът не се интересува кой му дава средства, от къде баща му и майка му вземат хляб и вода, кой е изградил дома му, кой му е купил книги; За него едно е важно: че те му са дадени. А щом му са дадени, той трябва да учи. Така също е и ученикът във Вътрешната школа. Него не го интересува; кое правителство ще управлява, коя държава ще властвува, кой пълководец ще завладява, коя банка ще кредитира. За него няма смут. Щом той се смути, щом е в тревога, той попада под закона на чистилището, там където се разрешават въпросите на стълкновенията, където са отклоненията.

За да се преведе великата работа, се изисква дълбок мир, не. мир на България, не мир на Англия, не мир за Русия не мир, за цялата земя, а дълбок мир в глъбините, в душата на ученика. Сега това е същественото. Всичко друго ще го направят, ще го изпълнят духовете. Ученикът на Вътрешната школа има само един момент, когато той ще се смути, той е, когато Учителят му е смутен, когато Господ е смутен. Щом няма смущение, щом няма смут в душата на Учителя, ученикът няма право да се смущава. Щом няма смут в Бога, който не е нарушил равновесието в природата, във вселената, ученикът няма право да се смущава.

Щом Бог се възмути, щом Бог се страхува, слънцето ще потъмнее, вселената ще се събори. Но това не става у него. Щом в него не става, следователно, не трябва да става и в ученика. Слабите неща са за слабите характери. Малките неща са за малките характери. Малката светлинка е за слабия ум. Слабата топлинка е за смутеното сърце. Но за ученика има едни абсолютни максими, които строго трябва да съблюдава. Тези максими са великите дела на Бога. От тях той трябва да се учи, тях трябва да съзерцава и проучва. И наистина, ако има там някакви си дефекти, някакво си неравновесие, тогава той има. право да иска, има право да протестира. Но щом няма, той се отклонява. Няма по-страшно от това, ако наистина Бог се възмути. Не бойте се, той няма да направи това. Неговите отношения към вас са винаги изправни, защото неговата любов е споходила вашето сърце, негова та мъдрост е подготвила вашия ум и неговия Дух е утвърдил вашия дух.

Следователно, ученикът няма право да се занимава с отклоненията на духовете. Не че няма право - той има всички права и всички задължения, но неговото свещено право е да му се дадат условия да учи и неговите свещени задължения са да пази чисто, свято знанието.

Но ще кажете; нали ние сме на земята при особени условия? Ако бурята забучи и нас ще отвлече. Къде ще ви отвлече? Има две места; едното е рая, другото е адът. Но има още едно място, за което нито битието, нито евангелието, нито коя и да е свещена книга да е говорила за него. Това място е във Висшата вътрешна школа. Защо до сега не е било открито това място? Защото всички сили трябваше да бъдат равновесие. Някога силите не са били в равновесие и затова това място беше скрито, т. е. укрито. Но ще кажете: какви големи перипетии, какви големи събития са станали с народите, специално на земята, какви големи тайни са се приложили в практичния живот на хората и пак ли не е било известно това свято място? Да, Бог е непостижим. Бог е абсолютни възможности. За да го откриеш, трябва ти специално време, специален момент и специален живот. Какво значи това: специално време и специален живот? Да бъдеш специалист, да преобръщаш всички явления в какво? Не в събития, а в сътворение. Но ще кажете: нали събитието е първия резултат на сътворението? Но има и друго обяснение, че битието е резултат на събитието. Защо? Събитието е движение. Щом е движение, то е и битие. Не може да имате реална представа за битието, ако не проумявате събитията. Събитието с вас ви дава пълната идея за новото сътворение. Иде ново сътворение. Иде Господ като ново сътворение. Иде Господ като ново битие.

Но ще кажете: как да разбираме, как да станем ние кръв и плът на това събитие, на това явление и на това сътворение? Само като ученици на Вътрешната школа. Но ще кажете: проглушихте ни за тая вътрешна школа. Така е. Трябва да ви направим школа-вас школа, да се учат духовете във вашата школа. Първото, което трябва да им дадете и да ги научите е да изпъдите от тях страха, да им дадете надежда, да ги обучите във вярата, да им кажете за истината ида ги стоплите с любовта. Ако вие като школа сте смутени, сте в безпорядък и дойдат учениците, какво ще научат, какво ще изживеят? Ще бъде голямо разочарование. Като засегнахме за характера, то е именно да бъдете истинска свята школа. Тогава вие място ли сте? Да, вие сте място, където ще дойдат духовете да се учат. Вие сте време, където ще дойдат духовете да се възпитават. Тогава всички ще знаят, че Господ не отсъствува от вселената, че Господ присъства в във вселената. Тук се иска мъдрост, за да се разбере ученика на Вътрешната школа. Трябва възпитание, трябва култура, трябва висота. Защо е необходимо култура, възпитание, висота? Защото сте школа, училище. Учителят трябва да свещенодейства у вас. Учителят трябва да композира у вас. Учителят трябва да пее у вас. Учителят трябва да преподава, да учи у вас. Следователно, изключена е уплахата в ученика, че той е нищо. Мъдрост се иска, мъдрост придружена със смелост, с характер. За да имаш отношение с Първата причина, Трябва да бъдеш в началото, трябва да знаеш за началото, трябва да помниш началото, трябва да си ритъм в началото; Иначе, ще бъдеш бедняк, последен бедняк, последен просяк, последен нещастник. Ученикът на Вътрешната школа превъзхожда всички велики люде на земята. Защо? Защото великите люде на земята са специалисти само в една област, съвършени в една област, а ученикът е специалист във всички области, съвършен във всички области, защото представлява богата, богата школа. Щом е така, и великите люде на земята ще дойдат да се учат в тази школа. Какво ще учат? Ще трябва да научат най-напред за своето начало. След това ще трябва да научат за началото на всичко онова, което ги обкръжава, да изучат всичко онова, което виждат, което чувствуват. Величието е само едно качество. Да бъдеш специалист в една област, това е качество, но да бъдеш специалист във всички области, това е мъдрост. Каква е разликата между великия и мъдреца? Има ли разлика между великия и мъдреца? Да. разликата е голяма. Великият е вечен, а мъдрецът е абсолютен. Великият живее в епохите и вековете, а мъдрецът живее в абсолютностите. Ние тук вземаме мъдреца, който е венец на Божиите знания.

По пътя на тия размишления, какво биха ви донесли те лично за вас? Те ви отварят много врати, които са заключени от многото ваши съществувания. Те обгарят големите прегради - дори и собствените ви жилища на земята. Така е. Всичко събарят. Ще дойде ден, когато ще кажете: ами сега на къде? Във вековете ли или в абсолютностите? Щом сте велики, ще бъдете във вековете. Щом сте мъдри, ще бъдете в абсолютностите. Няма криви пътища, няма мъчни пътища, няма незнание, няма тъмнина. Защо? Защото ученикът е светиня. Но ще се възрази и ще се каже: че той е светиня, но е направен от много несъстоятелен материал. Ние не говорим за тия средства, които са ви дадени, за да се учите, а ние ви говорим за оня подвиг, за оня стремеж, за оня Дух, които са пълно олицетворение на абсолютното битие. Но ще кажете: рано е още, рано е още за нас да търсим абсолютното битие. Кога е рано и кога е късно? Или, кое е възможно и кое не е възможно? Невъзможното е в средствата, а възможното е в характера, в силата.

И тъй, за да имате една обща представа, т. е. един светещ мироглед, по който да поведете, т. е. да организирате вашите духовна сила, ви трябва широта, пространство. Защо ви трябва пространство? За да може да се съберете, за да имате място за разширение. Но ще кажете: ние сме малки духове, можем да се приютим къде да е. Не, ученикът е широк дух, голям дух. За него трябва пространство, защото е Мирово съзнание. Той присъствува навсякъде като съзнание и присъствие. Където и да погледнете, ще го видите навсякъде, защото е вечно присъствие. Но ще кажете: големите неща са за големите характери. Големите слова са за големите проводници. Големите закони са за големите учени. Така е, да, но голямото знание е и за малките, защото големите нямат нужда от знание, защото те са знание.

И тъй, учете се като малки. Не пропущайте нито един случай да се не учи те. Изучавайте всяка твар. Радвайте се, че сте научили днес живота, мисълта, действието на едно малко микроскопическо същество. Защо? Защото трябва да имате пълнотата на школата. Трябва да владеете всички доктрини, всички науки. Как ще ги владеете? Когато учите. Когато говорим за ученика на Вътрешната Школа, ние ви даваме модела. Трябва да имате модел. Без модел, без мярка не може да учите.

26 март 1951 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...