Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 254-то

Вътрешната красота

Какви са отношенията на Космичната душа към Първопричината? Нали трябва да има отношения? Отношенията на спойката. Те са връзката между Разумното Начало и явленията. Ние казахме, че всичко в природата, в космосите е все явление. Тия именно явления имат отношение. И когато се осъзнаят, когато се изживяват отношенията на тия сили - явленията, тогава ученикът е едно вечно, непреривно движение. Тогава за него са изключени процесите, отклоненията, приключенията. Движението няма отклонение. Отклонение има само в застоя. Когато ученикът е в застой, тогава е в отклонение. Тогава той се забавя да догони, т. е. да участвува във великото творчество, във великите процеси, които се извършват във великото сътворение.

И тъй, когато става въпрос за движението, ученикът трябва да има ясната представа за мировото движение, за космичното движение. Защо трябва да има представа? За да може да участвува в тях. Представата е една способност, която дава ясно виждане на ученика. Чрез представите той вежда. Ако става въпрос за ясновиждането, то тя е първоначален проблясък. За ясното виждане е способността ПРЕДСТАВА. Какво Значи представа? Да си представиш действителността такава, каквато е тя в своето начало. Но за да си я представиш такава, трябва да имаш към нея вътрешните отношения. А за да имаш тези вътрешни отношения, теб ти трябва едно особено качество. Кое е това особено качество? То е вътрешната красота.

Какво значи вътрешна и външна красота? Външната красота е процес на външните отношения, вътрешната красота е процес на вътрешните отношения. Като идея, като мироглед, трябва да имате отношение към вътрешната красота.

Какви са признаците, какъв е образа, какви са явленията, каква е светлината на ученика, който има вътрешна красота? Вътрешната красота е резултат на Великото Начало в ученика, т. е. отношението на Великото Начало към ученика. По какво ще познаете вътрешната красота? Тя има известни признаци. Не само признаци, но тя има и явления, живот. Вътрешно красивия ученик е маг. Той владее великите мистични сили, чрез които привежда в хармония всички сили. Но ще кажете: има ли сили, които са в дисхармония. Всички сили, които са извън вътрешната красота са в дисхармония. А всички сили, които имат багрите, осанката на вътрешната красота, са организирани, сплотени.

Като така, ние сега ще застъпим един важен въпрос по отношение на учениците във Вътрешната школа. От тях се изисква вътрешна красота - красота в чувства, красота в мисъл, красота в движение, красота в изкуство, красота в светлина и най-после, красота в необятна любов. И когато ученикът има вътрешно отношение, той е и вътрешна красота. Вътрешно красивия е много деликатен, много нежен, много чувствителен, много идеен, много любвеобилен. Вътрешно красивият е надежда, е любов, е вяра. Всички вярват в него, всички очакват от него. Вътрешно красивият е начало. Какво начало? На нов свят: свят, където няма бруталност, стълкновение, няма дисхармония-свят, който е само красота.

Но ще се зададе въпроса: кои са още качествата на тая вътрешна красота, по които можем да я разберем? Те са глас на мъдрост, глас на движение, на слово, глас на хармония, на песен. Начало на този свят е и окото, което вижда, душата, която чувствува и сърцето, което трепти. Защо слагаме окото? Може ли слепецът да вижда красотата? Не може. Но слепецът може да чувствува красотата. Слепецът може да изживява красотата, т. е. чрез сърцето, чрез душата. ученикът вижда, изживява вътрешната красота. А чрез окото вижда резултатите на вътрешната красота във външната красота.

И тъй, ученикът трябва да се стреми, непреривно да се стреми към този нов свят - света на вътрешната красота. Всичко у него трябва да бъде пластика. Всичко у него трябва да бъде музика. Всичко у него трябва да бъде мисъл. Всичко у него трябва да бъде необятна любов. За вътрешно красивия няма безпорядъчен свят. Защо няма? Защото силите в него са едно хармонично съчетание. Вътрешната красота има отношение и към хармоничните движения на Космичната душа. Космичната душа, това е начало на Битието. Чрез нея Духът е привел в изпълнение всемирната воля на Създателя. Затова, когато ученикът се занимава да реши сложните задачи за космичния свят, той започва най-напред от проявите на Космичната душа. Чрез тях той се домогва до онези първични мисли, до ония първични трепети, първично движение на Създателя.

Ето защо, най-съществената задача за вас като ученици на Вътрешната светиня е да посветите живота си, да изучите, да влезете в контакт с космичните сили на Космичната душа. Душата е, която ще ви помогне да разрешите проблемите за сътворението. Тя е, която ще ви открие началото на сътворението. Тя е, която ще ви разкаже за вашето битие, защото душата има космично естество. Духът се е пречупил в нея, както през призма. Тя е призмата на Духа. Чрез нея той проявява многото свои способности в цвят, в песен, в чувство и в мисъл. И когато ученикът разгръща книгата на Битието, той ще открие големите истини за космичния свят, защото той работи с възможностите, със силите на Космичната Душа. Сътворението е съвкупност от космични души.

За да могат въпросите да ви станат ясни, да може да напипвате техния пулс, техните чувства, техния ритъм, трябва да вземе участие в тях вашата мисъл - тя да разчовърка, тя да разбута, тя да разлисти тия сложни системи, за да може да ви се открият истините. Ние знаем, че може би няма да попаднете в тон. Ние знаем, че може би няма да попаднете в смисъл, но ние сме сигурни, че ще попаднете в космичните явления, а то е достатъчно. Щом попаднете под едно космично явление, вие вече летите е бързината на светлината, която взема пряко участие в сътворението. Така и бързината на ученика ще вземе участие в сътворението, т. е. мисълта на ученика ще вземе участие в сътворението с бързината на светлината. Ние имаме да разрешим важния космичен въпрос. Докато не го разрешим, докато не го обясним, не може да минем в по-горни области. Трябва да завършим с космичните проблеми, с космичните явления, за да можем да надникнем в Първопричината, защото ви трябва система. Чрез космичните богатства, чрез мистичното осияние, вие ще минете в по-висши области, където вашия ум ще бъде миров ум, вашата душа - космична душа и вашия дух - Първопричина.

Вътрешна красота! Проблем завиден, проблем мечтан, за който са дадени много жертви! Но когато целта се постигне, всички жертви са оправдани. Това същото правило се отнася и за вас. Чрез много жертви, постигнете завидното състояние - вътрешна красота! И тогава, за вас ще цъфтят цветята, за вас ще бликат изворите, на вас ще се радващ птиците, на вас ще помагат животните. Вас ще търсят хората, за вас ще се интересуват ангелите, защото по начало, Първопричината е красота, защото по начало Духът е красота. Богатство е красотата. Всичко красиво е придобито, е въплъщение на Божия Дух. Всичко красиво е в необятното пространство е въплъщение на Божия Дух и всички красиви мисли у вас, са въплъщение на Божия Дух. Всички красиви способности са въплъщение на Божия Дух. Всички красиви очи, са въплъщение на Божия Дух.

Но ще кажете: всичко това е хубаво, но как да направим очите си красиви? Как да създадем красива мисъл, красиви чувства? Много лесно. Осъзнайте, се като космична Душа, защото красотата на Душата е въплъщение в космосите. Какви са отношенията на Космичната Душа към космосите? Какво е космос, а какво е Космична Душа? Общоприето е, че космосът е проявено Битие. А щом е Битие, какво отношение може да има към космичната Душа? Много ясно - може ли Битие без душа? Не може. Битието е проявената душа на Първопричината. Всичкото е душа. И това е утешителното и радостното, че и вие сте душа. Щом няма душа, вие сте нищо. Такава е философията на живота.

Който може да осъзнае тези големи истини за движението и системите на Космичната душа, той ще открие всички възможности на необятните космоси, защото, каквито са възможностите на космосите, такива са също и за Космичната Душа. Затова тя се нарича микрокосмос, малък космос с всичките си системи. И като малък космос, вие сте една велика Първопричина, защото сте Космична Душа. У вас и около вас се групират системи - души, които имат възможностите да се организират в голям космос, т. е. от малък космос, в голям космос, от микрокосмос - в макрокосмос.

И тъй, като ученици на вътрешния живот, на вътрешните сили, на вътрешните идеи, на вътрешните светове, проявете тези сили като към душа, която ще даде нюансите на Върховната красота. При всички случаи, когато разрешавате сложните задачи, да стои във вашето съзнание като начало, проблемът за вътрешната красота. Вашата мисъл тогава не може да бъде отклонена, разсеяна, защото тя ще вижда навсякъде красота. Тя ще открива навсякъде красота. Ако не станете вътрешно красиви, ще ви изключат от школата, т. е. ще ви изпратят да се занимавате с външната красота. Нали и там трябват ученици! Едно е да бъдеш причината, а друго е да бъдеш следствието. Вътрешната красота е главната причина да се създаде външната красота. Бъдете тази причина! Подреждайте така силите на вашия живот, да имате наистина големи резултати. Трябва да имате резултати, макар и в началото малки, но в последствие ще бъдат големи. Колкото повече придобивате образа на вътрешната красота, толкова повече съзнания се фиксират към вашето съзнание. Вие ставате тогава централно ядро на съзнания. А щом сте централно ядро на съзнания, вие ще бъдете, т. е. вие ще имате абсолютната вътрешна красота, т. е. ще участвувате съзнателно със силите на красотата в сътворението, защото Великото Божествено сътворение е красота. В него взема участие само душата на красотата.

Като ви говорим така, да не би да стане у вас следното: да се събуди идеята, че извън красотата няма нищо. Нека бъдем правилно разбрани. Ние казахме - резултатът на вътрешното отношение първо към космичната Душа, защото Космичната Душа е идейната красота, е мировата красота. Знаете ли какви сложни задачи ще трябва да реши ученикът, за да може да придобие състоянието на красотата? Тя е едно състояние. Тя трябва вечно да се стреми към това състояние. Това наистина е идеал. Красотата е средство, а състоянието е причина.

Сега една малка разлика между състояние и красота; Да бъдеш красив, не е ли състояние? Или да бъдеш състояние, не е ли красота? Красотата е образа, а състоянието е силата. Тази е разликата, но може ли сила без образ, без възможности? В такъв случай образите ой; възможности, чрез които силите работят. Тогава казваме, че красотата е образ. Силата работи чрез красивите образи.

Но ще кажете: когато някога влезем в безобразния свят, какво ще стане тогава с красотата? Това няма да стане скоро с вас, защото вас ви готвят като кандидати, като големи майстори, като композитори, поети, философи, да влезете като предани работници в сътворението. Бог сега твори, създава.

Ето защо, ученикът на Вътрешната школа трябва да има отношение към тия творчески сили, независимо от кои области са те: дали са на земята, дали са във Венера, дали са в Марс, дали са в Юпитер, Сатурн, Меркурий, Уран, Нептун, Сириус, Омега, дали те са слънчеви, но ученикът трябва да има отношение към този творчески акт. Ето как ученикът ще подновява себе си, защото готвейки се да влезе в редиците на творците, той ще подновява тъканите на своето тяло, той ще обновява състава на своята кръв, той ще подмладява своя дух, защото е в очакване. Всички сили в него са в напрежение: осезанието - дали някой ще се докосне до него, зрението - да не би да мине край него някой и той да не го забележи; слухът - да не би като мине, той да го не чуе; обонянието – да не би когато мине ароматът, той да го не усети. Той е в очакване. Млади сили градят у него. велики духове подклаждат стремежите му.

Да, големи възможности, големи причини, красиви следствия. Но ще се зададе въпроса: как можем ние да мислим за красив свят, когато около нас е такова падение, такова отвращение, такава аномалия. Вярно е, ако наистина вие участвувате в този момент в една скотобойна, участвувате някъде на някой фронт, участвувате някъде при големи престъпления, как бихте се справили? Дали бихте мислили за този красив свят, за който сега ви говорим?

О, не бихте издържали! Не бихте съпоставили тия явления, защото мъчни са за съпоставяне. Но едно ще знаете: провидението ви лишава от тази възможност да видите отрицателния свят, т. е. света на отрицанието. И вие бъдете доволни, че то ви е лишило от тази възможност и дано и за в бъдеще ви лиши да не изпитате ужаса на една братоубийствена война. На вас, които присъствувате тук, ви се говори за Абсолютната красота, за Абсолютните вътрешни отношения. Следователно, то не е случайно. И сред тинята ще израснат рози, макар около тях да е все кал.

Изпейте „Венир Бенир“.

Чрез „Венир Бенир“ ще викате силите на победата, слънчевите си ли, кои то ще ви разчистят пътя, защото вашия път трябва да бъде украсен с най-чудните цветя. Кога? Когато бъдете вътрешна красота. В миналото учениците минаха по трънливия път, по стръмния път, а сега предстои на учениците във Вътрешната школа да минат по пътя, осеян с рози. А то значи, че имате най-благоприятните условия за съвършенство, за мирово развитие. Това подразбира съвършенство - мирово развитие. Използвайте благоприятните условия! Използувайте присъствието на Космичната Душа. Използвайте пратениците на сътворението и тръгнете след тях към творчество! Пресътворете себе си от дисхармония в красота и който ви види, всеки да се влюби у вас. Това ще бъдат вашите приятели. Трябват любовни приятели, които ще бъдат готови всичко да жертвуват заради вас, защото вие за тях ще бъдете един оазис, едно пристанище, утеха, щастие.

Какво още да ви кажем? Има ли още нещо, което да не знаете? Има ли още нещо, което да не сте чули? Е, има.

Не сте чули например, как един ангел пее. То е голямо щастие - да чуеш един ангел да пее. Голямо щастие е да чуете една проповед на някой от боговете или някое сказание на някоя от богините. Може ли да стане това? Може. Как? Те ще използуват вашата мисъл. Те ще използват вашите чувства и вашето съзнание. Тогава може. Но маже би някой е чул песента на ангелите, проповедта на боговете, сказанията на богините. Ние казахме, че има нещо, което не знаете. Ако някой има тази възможност, да ни извинява. Но една е истината и вярно е, че вие чухте словото на Мировия Учител. Ето защо, ние казваме, че вие имате най-големите възможности и най-големите условия за развитие. Не всеки има тази привилегия. Не всеки е чул словото - живото слово на Мировия Учител.

И тъй, мислете, работете, радвайте се, за да бъдете красиви. Чисто сърце, красив ум, богати чувства, силна воля.

9 април 1951 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...