Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 255-то

Вътрешната любов

Ние разглеждаме обстойно, широко, необятно великия вътрешен живот - пулса на живота, ритъма на Духа с необятното сърце на любовта. Ние можем без вас, ние работим без вас, ние учим без вас, но ние градим чрез вас. Ние размишляваме чрез вас.

Щом е така, важни ли сте вие? Вие сте необходими. Вие сте важни. Вие сте материал, който ще се достави в една знаменита основа на новата светиня, в основата на великото откритие. Нека размишленията станат богати и изобилни, защото където е изобилието, там е Бог. БОГ е само изобилие. Там където Бог отсъствува, там има сиромашия, беден дух, нещастна душа, покварено сърце.

И тъй, ние засегнахме до сега, ония вътрешни отношения, които ученикът трябва да има, към кого? Към строителите, към създателите на новата култура. Ние засегнахме и вътрешната красота, която е гаранцията, първото необходимо условие, при което духът ще се въплъти във вас, защото красота значи богатство. А сега ще засегнем въпроса за вътрешната любов.

За да бъде Ученикът готов да му се открие секрета на вътрешната любов, трябва първо да има очи чисти като небето, сърце блестящо като звездите, ум светъл като слънцето и душа широка като вселената. Защо е необходимо да се повишава Духът? Повишението на Духа не е още равновесие. Равновесието подразбира вътрешна излияние, вътрешен изблик, вътрешен мир. А щом имате вътрешната постройка, тогава наистина очите ви ще бъдат като небето. Тогава умът ви ще бъде като слънцето и сърцето ви като звездите. Тогава, като резултат ще имате красотата на вътрешната любов. Да бъдеш излияние на вътрешна любов подразбира да бъдеш богата душа - душа която работи, душа която осъзнава, душа която знае, душа която може, душа която владее, т. е. има седемте ключа на цветовете, седемте ключа на гласовете, седемте ключа на хармонията, 12 ключа на зодиака, 24 ключа на мъдростта. Това е богата душа, т. е. образът на богатата душа е вътрешната любов.

Какво значи вътрешна любов? Нали любовта трябва да се изяви? Нали тя трябва да действува? Нали тя трябва да огрява? Нали тя трябва да стопли? Най-после, нали тя трябва да въплодява? А тук се говори за вътрешна, скрита, секретна любов. Вътрешната скрита, секретна любов има своето начало от Първоизточника. Такава любов няма език, няма ръце, няма крака, няма и мозък. Защо? Защото е вътрешна, защото е скрита, защото е секретна. Всяка любов, която има органи, тя вдига шум, бури, нещастия, катаклизми.

Ето защо, дълг се вменява на учениците във Вътрешната школа да се опознаят с ключовете на Вътрешната любов. Много. ли са тия ключове? Те са много, но ние искаме да знаете само седемте. Чрез седемте ключа ще можете да се домогнете до най-дълбоките тайни в битието, във вселената, космоса, в сътворението. Тогава, няма да казвате каква е разликата между космоса и сътворението. Защо няма да задавате такива въпроси? Защото ключовете на вътрешната любов ще отключи един само от цветовете, един само от тоновете, един само от космичните знаци на зодиака и вам ще бъде ясно, що е това космичният човек, космичният ученик, космичният мъдрец, космичният Учител, космичният Бог.

Да, тайна, вглъбена тайна! Но щом се отрониха искри от светлината, щом се излъчиха мисли от Духа, щом се чуха гласовете от тоновете, щом прозвучаха тайните мигове от хармонията, тайната се откри. Има ли тайна? Няма тайна, а има неоткритие, неразбиране. Право ли е да има неоткритие, неразбиране? Ние поставяме въпроса юридически: право ли е? Има ли такова право? Как би отговорил ученика? Как би излязъл той от този хаотичен свят на безправието? Само тогава, когато има ключа на седемте цвята, ключа на седемте тона, ключа на 12 зодиакални сили, ключа на седемте духове. Когато разглеждаме въпроса за вътрешната любов, за вътрешната красота, за вътрешните отношения, ние имаме за цел да ви подготвим да имате един вътрешен морал, който е основа на всяко знание, на всяко първо стъпало по великата стълба на възхода. Вътрешният морал узаконява вътрешните способности на любовта на кого? На вас. Вашата любов трябва да бъде узаконена чрез вътрешния морал.

Но ще кажете: как да проумеем така изложени тия сили, тия системи? Що е това вътрешно? Къде е то? Когато засягаме въпроса за вътрешното, ние изхождаме от един вътрешен свят, в който сте и вие самите. Вашият мозък не е вънка. Вашето сърце не е вънка. Вашата душа не е вънка. Тя отвътре вика. Тя отвътре пее. Тя отвътре гледа. Тя отвътре чувствува. Тя отвътре мисли. Следователно, щом всичко е вътре - вътре в глъбините, тогава узаконете се като Вътрешни глъбини, вътрешни способности, вътрешни качества, вътрешни сили. Само така ще имате като резултат; очи като небе, сърце като звездите, ум като слънцето, душа като вселената и Дух като Бога.

Ние засягаме вътрешния колектив - един вътрешен, организиран колектив, който има всички способности да долавя най-нежните нюанси, най-нежните трептения, най-свежите аромати, най-мелодична та песен, т. е. да бъдете мирова мембрана, т. е. вътрешният свят да си послужи с вас, като една мирова мембрана. Така подготвени, така осъзнати, така проникнати, вие ще преценявате специфичния за вас момент - кога имате вътрешна среща, кога имате вътрешно размишление, кога имате вътрешно разяснение. Сега е моментът за вас да се срещнете Изгубите ли този момент, ще бъдете изхвърлени по повърхността, по периферията да оправяте външния свят, да оправяте грешния свят, да се занимавате с някакви си космични безпорядки.

О, не! Вие сте, космичен градивен материал и сега се гради космоса чрез вас. С космичните сили, трябва да владеете ключовете. Какви са тия ключове? Нещо обикновено, както си служи обикновеният човек? Обикновеният човек си служи с ключове, за да не го окрадат, да не го оберат, а ученикът на Вътрешната школа си служи с ключове, които отключват тайните врати за вътрешния живот. Трябва да стане коренна промяна в разбиранията на ученика.

Но ще кажете: дали няма да се отчуждим от общото ниво на живота? Дали няма да заприличаме на някакви си чудаци, ексцентрици? Напротив, ще респектирате всички явления, всяко движение, всяка сила. Но ще кажете: нали явленията се проявяват по дадени закони? Явленията се пречупват в съзнанието на човека. Следователно, човешкото съзнание е една възприемателна станция, която пречупва, т. е. която направлява тия специфични идеи в явлението към вътрешния живот. Защото, ако едно явление не произведе вътрешни ефекти чрез съзнанието, това явление е себично.

Ето каква е специфичната работа на ученика да преобразява явленията, да преобразява силите на явленията. Защо трябва да прави това? Това е изкуство, т. е. знанието. Когато се проектира едно явление, една велика Божествена способност, великите умове трябва да я долавят, да я копират, да я фотографират и я впрегнат в работа. Ето това е работата на ученика. Там той ще я учи. И ако днес една такава Божествена способност, подобна на явление, се движи като светлинна вълна, бъдете умни, готови да вземете нещичко, да се ползувате от нейното обаяние, т. е. от разума, от силата, от мъдростта. Първопричината периодически изпраща такива свои способности. То е една епохална култура, една епохална просвета. В такива епохални явления се раждат. гениите, се раждат мъдреците, светиите. За вас това трябва да бъде най-голямата открита велика истина - да виждате навсякъде способностите на Духа чрез неговите органи или организми. Вие не може да имате представа за Духа, извън неговите способности. Защо Духът има способности? Защото Духът е велико Начало у Бога, т. е. Велика същина на Бога.

Но ще се зададе въпроса: Бог ли е Велико Начало или Духът му? Един голям въпрос: кой е Бог и кой е Духът му? Началото е Бог, а въз всяко начало е Духът. Разберете го сега. Защо? Имате единствено число и множествено число. Всяко начало, защото имате множествено число. Стига ви тази мъдрост до тук.

16 април 1951 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...