Jump to content

262. Специалното ръководство


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 262-ро

Специалното ръководство

Светът на ангела е красота, а светът на космичния човек е философия. Единият свят на човека представлява живота на космичния човек, а другия свят е на ангела, на красотата, т. е. лицето на живота.

Животът в който участва космичния човек, в който участва и ангела, го наричаме разумен. Защо е разумен? Защото преобладава космичната мисъл и участва светлинната дейност.

Космична мисъл и светлинна дейност! Защо да участва космичната мисъл? Участва, защото Великият промисъл се е поляризирал като космична мисъл. Защо се проявява светлинната дейност? Защото Разумното Начало е провело движение, което дава светлинния блясък, т. е. Разумното Начало е фиксирало погледа на Първоизточника, който е начало на светлина. Преди този поглед да е бил фиксиран е било тъмнина, т. е. небитие. А когато този поглед на Разумното Начало се е фиксирал, станало е светлина.

Ето защо, отношението на космичния човек към ангела е отношение на промисъла към светлината. Не може да има промисъл, ако няма светлина. И не може да има светлина, ако няма промисъл. Това е началото на Битието. Това е началото на сътворението. Това е началото на душата. Това е движението на Духа.

Когато засягаме този тъй секретен, тъй отвлечен и скрит въпрос за промисъла и светлината, ние имаме предвид да ви стане познат космичния човек и ангела. И двамата са човеци: и ангелът и космичният човек. Защо? Защото са минали човешката еволюция. При какви условия, при какви събития са минали тази еволюция е доста важно. И ако наистина се открият тия страници от голямата всемирна история, ще стане ясно, познато онова скрито вътрешно Битие, чрез което човек чувства, живее ритъма на Божествения Дух. За да са хвърли светлина се изисква промисъл: А точно това става специална с ученика на вътрешното просветление. Той е най-новото в историята. Той е най-великото събитие в Битието, най-върховната воля в сътворението, защото, когато Бог твори, Той е абсолютен. И когато Той присъства, Той е безсмъртен, когато Той разказва, тълкува, Той е живот животворящ. Когато Той работи, всичко е движение.

Следователно, по образа, по състоянието, по ритъма на тази творческа воля, отговаря и ученика на вътрешното просветление. Той е ново Битие, защото е бил в началото на всяко Битие. Какво значи ново Битие? Не че сега се е създало или създава, но това ново Битие минава в друг преход, в други времена, в други пространства, при други състояния. И като казваме, че идва нов момент, то е да се прояви в пълнота това ново Битие. В това ново Битие именно живее, мисли, работи Космичният човек и когато става въпрос за отношения на Космичния човек към ангела, то се разбира това ново Битие, което се осветява, което е вечно присъствие на една светлинна висша йерархия, т. е. на ангелската йерархия.

Тук е мястото. Сега са условията. Сега е момента, кога то трябва, когато настойчиво се изисква да имате ръководно присъствие, т. е. специален път. Ние говорихме за специалната обстановка, за специалната среда, а сега ще застъпим друга една страна, друга едно условие, а то е именно, специалното ръководства, което символизира специалния път. Какво представлява този специален път? Специално развитие. специално разширение. Но ще кажете: какво е това специално развитие? Специално развитие подразбира светлината на дадени специалности, изобилна светлина в дадени специалности. Но ще кажете: една ли е специалността или има много специалности, за които ще трябват други времена, други средства, други епохи? Да, много са специалните доктрини наречени така. И сега, като засягаме въпроса за специалното развитие, ние имаме за задача Да приобщим този Космичен човек със светлинния човек - ангелския човек. И тогава Космичният човек ще предаде своята специалност за космосите, а светлинният човек - ангелът, ще предаде специалността за светлината. И тогава ще се създаде нова епоха. Тази нова епоха ще се постави на проучване чрез Върховния промисъл - една нова, друга специалност, към която имат отношение Космичният човек и светлинният човек.

Но ще кажете: каква ли ще бъде тази специалност? Тя е от големите възможности, но има и други с още по-големи възможности, защото казахме, че има много специалности. Докато дойде ученикът до онова зряло, положително състояние, да може да прониква из глъбините на Божествения Дух, той трябва да мине много специалности. Най-голямото откритие, което ученикът трябва да открие, то е да проучи, да проникне в битието, в Духа. Знаете ли колко сложно е това Битие, за което се изисква Върховен Разум, Върховен Промисъл? Може ли ученикът да изживее това състояние? Като вътрешно просветление, като специално ръководство - може. Това е най-богатата сфера, най-чистата атмосфера, най-красивото Битие - да изживееш специалното Битие на Духа. Всички специални доктрини са мисъл и дело от това Битие на Духа. Ето защо ученикът трябва да има усета, т. е. да има озарението на Върховния промисъл и Върховния Разум. Как ще дойдат те? Как той ще ги получи? Как ще работи с тях? Те ще дойдат, той ще ги получи, но за да работи с тях, трябва му специално ръководство, специален път. Едно важно събитие в живота на ученика е пътя. Пътят на ученика е най-върховното му добро. Защо пътят е добро? Ако има добро в Битието, а има такова, то е да вървиш по пътя и да стигнеш до Бога, при Бога. Всички други добрини, това са чувства, това са упражнения. Но ще кажете: нали и е те трябват?

За да може да порасне човешкия дух, да се укрепи човешкият дух, му трябват опити. Опитите в малките добрини именно ще го направят способен за опита за голямото добро. Но ще кажете: нима вие сведохте Бога като добро? Цялото Битие е добрата воля на Бога и вашето съществувание е добрата воля на Бога. Но ще кажете: защо да не е разумната воля на Бога, а добрата воля на Бога? Разумната воля е мъдростта, а добрала воля е любовта, тези две воли, които са образ и подобие, са се проявили като начало на всяко битие. Любовта се е проявила като образ, а мъдростта се е проявила като подобие. Или, добрата воля се е проявила като любов, а разумната воля като мъдрост. Това е истинският облик, истинското състояние, което ученикът, може да прозре за същината на Бога - добрата воля и разумната воля. Добрата воля е душата, а разумната воля е Духът. Що е това воля? Най върховната Мислеща Способност.

Когато се предават на ученика тия истини, навярно в него ще изпъкне мисълта: къде да търсим тези две воли? В звездите, в слънцата, по земята, в цветята, в изворите, във всички явления. Там навсякъде е проявена разумната воля и добрата воля.

Вам се падна задачата да ви поставят на едно доста отговорно място, на доста съдбоносно време, да знаете промисъла на разумната воля и промисъла на добрата воля. И вие ще го знаете, защото сега е една от важните епохи, която човечеството е очаквало като нов Месия.

Когато занимаваме ученикът с многото специалности, ние имаме за задача да можем да го подготвим да бъде той макрокосмос - космичен човек, за да има голямата воля да изчаква, да наблюдава, да изучава времената, епохите, през които ще се разкриват другите специалности. Защото най-богатото същество в сътворението е сбор от много специалности. Наистина, знаете ли каква централна мисъл трябва да има това същество, каква върховна душа трябва да има това същество, каква върховна душа трябва да преобладава, какъв всемирен Дух трябва да респектира? Голямо е това същество, защото е централно ядро на много висши специалности. Към него ние отправяме погледа на ученика, волята на ученика, стремежът и силата на ученика, да постигне той това велико явление, това ядро на многото върховни специалности.

Когато говорим за тия области, за тия състояния, навярно някои от духовете ще кажат: не е ли рано? Не е ли много прибързано? Ние казваме: рано е, защото до сега не се е говорило на тая тема. Прибързано е, защото никой не е вземал ангажимента, отговорността да изнася тия истини. Но това не значи, че е много рано и много прибързано, защото тия състояния, тази велика мъдрост на съществата в другите планети са открити. Те ги знаят. И благодарение на тяхното знание за добрата воля и разумната воля, има благодат и на планетата Земя. Те подържат непреривните връзки. Те идват като ръководещи сили. Те са направили път между земята и слънцето, между земята и другите планети. И сега пътят на ученика е открит, пътят на ученика е познат, пътят на ученика е съвършенство, защото много, много висши същества преустроиха този път. Да бъдем откровени, да бъдем абсолютно искрени, абсолютно прями да си кажем истината, както е била в началото. Истина та се състои в това, да станете добра воля, за да овладеете разумната воля. И когато великите същества видят вашата добра воля и вашата разумна воля, ще дойдат като ръководещи същества, защото добрата воля е разумната любов, а разумната воля е любовната мъдрост. Това ви трябва на вас - добра воля да вървите по пътя на разумната воля, да откривате пътя. Път ви трябва. Пътят е даден. От вас се иска само воля. Ние дойдохме при вас като при воля. Ако такава отсъства и ние отсъстваме. Защо? Защото във всяко начало е волята и вие като начало, трябва да бъдете воля, а волята стопява всяко отрицание. Тя преобръща нещата. Тя ги създава по нов начин, в процес на ново развитие.

Да не идва във вас мисълта; нади трябва да действаме като любов? Не се спъвайте. Когато ние засягаме въпроса за волята, нашата задача е да се възобнови във вас силата, която някога изгубихте, защото само силният може да върви по пътя. Слабият ще отпадне. Пътят на ученика. пътят на ученичеството е за силните.

Защо засягаме въпроса специално за волята? То е, защото сте ученици на вътрешното просветление, защото искаме и вие да знаете за специалната система на Върховната воля. А специалната система на Върховната воля е да овладеете небитието на Върховния Разум. Има ли такова небитие? Няма. А къде е този върховен Разум в Битието? Има ли той място, пространство и състояние? Къде ще го търсите? С вашата разумна воля, с разумните постъпки на вашия мир. Защо? Защото всички източници ще бъдат в непреривна връзка с вашето битие, т. е. целият космичен мир ще бъде прилив във вашето битие. Тогава ще има ли мъдрост неоткрита? Ще има ли знание непроучено? О, няма, защото вашето битие е комплекс на знание и явления.

Голям е ученикът. Голямо е неговото пространство. Далечно е неговото време. Така го знаем ние, така ви го изнасяме. Ако вие се разкайвате за това, ако продължавате да се разграничавате, да се занимавате с проявите на чувствата, отношенията, то е ваша работа, то е човешка работа. Ние ви говорим като мислещи способности, които отправихте поглед, дадохте сили, проявихте мъдрост и сега проявявате воля да запечатате, да запишете, да узаконите новото място, новото време, новата култура, новата епоха, новото ръководство.

Ако излезете от тука, никой няма да посмее да ви говори за това. В никоя друга школа, в никое друго общество, в никой друг университет, академия или институт, няма да получите знания подобни на тия, защото тук е във върховен прилив, тук Духът е във върховна мъдрост. Тук Духът е в нова епоха, в нова ера, в нова наука, която идва да преобрази културата, знанието, живота. Не сте по погрешка попаднали тук. Вас ви взеха и доведоха тука като добри условия. Бъдете и за в бъдеще тези добри условия, за да се прояви върховната воля. Ние чрез вас изграждаме едно върховно дело. Като съработници в това дело, дайте най-ценното, най-скъпото за вашето сърце и за вашия ум. То е: дайте волята, това което сте вие, защото вие сте воля и след това сте всичко друго. Вие произлязохте от една могъща воля и трябва да изпълните плана на тази воля. А планът се изпълнява само чрез воля. Сега ние сме като ваш път между вас. Абстрахирайте ума си, мисълта си, че ние сме друго. Ние сме при вас като път. Дойдохме при вас за да ви отведем. Доста сте живели, доста изживявате, т. е. доста се забавлявахте и продължавате да се забавлявате, но от тази среща нататък ние искаме, ние решихме вашите забавления да се стопят. Ние ще ви шлифоваме, ще ви построим като лостове, чрез които да изместим, ако трябва и земята - не само старите ви навици, старата ви култура, но и земята, защото и нейната ос е изкривена.

Голяма е задачата, но няма какво. Няма други пътища. Няма други средства. Това са средствата на Духа, това е пътят на разумната воля. Ще цените себе си като добри воли и разумен промисъл, за да може да продължи школуването ви.

4 юни 1951 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...