Jump to content

263. Готовността на ученика


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 263-то

Готовността на ученика

Ние говорихме и ще продължаваме да говорим, защото ще трябва да се изнесат, да се направят в достояние пред светите люде, пред готовите души, които идат да ознаменуват великия върховен момент - момент на Духа, на светлината. Ние ще трябва да говорим, защото такава е волята. Дали има кой да слуша, дали има кой да изпълни, дали има кой да върви и работи, независимо от това, ние трябва да говорим. Ние трябва да изнесем, сложните специалности на Духа, които се ровят някъде из жарта на Духа, из пламъците на мъдростта, из глъбините на душата, които трябва да станат достояние; трябва да легнат като основа в бъдещия велик, богат живот, в бъдещата велика всемирна наука, в бъдещата богата, необятна душа. Това е програмата, това е работата на Вътрешната школа.

Ето защо, поставете си за задача да прецените момента на Вътрешната школа така, както сте преценили вашето съществувание. Да бъде тя най-милото, най-очакваното, най-великия момент във вашето съществувание, т. е. Вътрешната школа да бъде ваше съществувание, да бъде ваша мисъл, да бъде хляб, да бъде ваша радост, ваше знание. Преценете богатството, което е донесено от далечния изток, от далечните предели на звездите и слънцето, което една нежна ръка е решила да открие пред вас, да разгърне обвивките, скривалището и го направи достояние, както на вашата мисъл, както на вашите душевни сили, така и на вашите очи - да видите, да чуете, да опитате, да осезаете. Само по тази линия, само по тази светла пътека може да се приведе свещеното велико знание.

Ученикът на готовността във Вътрешната школа е облечен в чиста, в красива дреха. Лицето му свети, очите му блестят душата му трепти, мисълта му вибрира. Той е готовност - най-голямата готовност в сътворението, защото Духът чрез него твори, работи, разкрива, раздава. Богата е новата земя, Богато е неговото небе. Свещени са неговите предели.

Когато застъпваме въпроса за сериозността на учениците във Вътрешната школа, то е затова, защото ние казахме, ние решихме да се направят в достояние някои специалности на Духа. Но вие ще кажете: нали много ни се говори за Духа, нали много се каза за светлината, нали много се каза за душата? Ние още нищо не сме казали за секретните специалности на Духа. Ние ви говорихме само за организмите, които се разплождат, които приготовляват адептите за специалностите на Духа. Но, за да направим това, пак подчертаваме: ние не ще си позволим да изнесем каквато и да е специалност, ако нямаме характери, ако нямаме жертви, т. е. ученици на жертвата.

Дойди, ученико, и запиши това, което ще ти прочетат, което ще ти кажат от пергаментите, които идат от далечната вселена, от далечния свят, минали през много посвещения; през много школи на посвещения, които дойдоха и на земята, минаха през Агарта, през това чудно, богато царства на посветените и придобиха импулс, придобиха непреривен стремеж по повърхността на земята. Ето сега е момента. Тия представители разгръщат пергаментите пред вас и следят всеки един, доколко вашето съзнание е ангажирано, вашият поглед отправен, доколко трепти вашата душа и мисълта ви гори. Трябва да гори мисълта ви, за да се стопят Всички утайки на ония западнали вече мисли, изтощени мисли, тъмни мисли. Когато поставяме този така важен въпрос за Голямата готовност, да не би да се получи някакво отегчение, някакъв си страх? Ние сме снизходителни, а Върховната воля е неумолима. Как ще примирим ние тия две състояния? Ние ще отговаряме и ние имаме отговорността.

Ние сега засягаме въпроса за главното ръководство, което провежда великите идеи на Всемирното бяло братство на земята. А вам са известни, какви са тия идеи. Вие знаете за тях, вие учите за тях, но ние сега засягаме въпроса за силата на тия идеи, за светлината на тия идеи, защото силата е Духа, а същината е душата. За да имате светлина, трябва ви същина и сила. Силата ще създава от същината, а същината ще ще проявява силата. Там е разковничето на промисъла.

За да може ученикът да се добере, т. е. за да може ученикът да стане една велика способност, за да разбира, за да може да усвои специалностите на Духа, му трябва сила и същина. Силата тук вземаме като неумолим фактор, а същината като проявяващ фактор, смекчаващ фактор.

И тъй, за да имате едно велико бъдеще, за да може да украсявате живота си със секретните специалности на Духа, ще трябва да имате и висше ръководство. В какво се състои това висше ръководство? Неумолимо желание, неумолим стремеж да израснете, да пораснете, да се издигнете над по-нисшето, да се издигнете във висините, където царува тишината на Духа. Само при тишината на Духа, ученикът ще има добрите условия да може да възприема преливащите се мисли и идеи на върховните същества. Само при тишината на Духа той ще чувства душата, ще чувства и силата. Знаете ли какво значи сила? Силата преобръща всички неща и ги поставя, както са били първоначално. Тя не се съгласява с временните положения. Тя не щади труд и средства. Тя поставя всичко на място, тъй както е било в началото. Било е някога време, когато силата е преобръщала нещата, когато тя е нарушила порядъка, строежа на Първобитието, но за това има дълбоки причини. А сега силата във Вътрешната школа е наново да преобърне нещата и ги постави тъй както са били в началното строителство. Точно това става сега с някои духове. Така ще стане и с вас, които трябва да проникнете във важността на момента, протегнете ръце, да разтворите папирусите и да видите що пише. Там пише за вашето минало, за вашата история. Най-после, да разгърнете страниците, къде пише за този момент и за вашето бъдеще.

Това не е халюцинации, не е абстрактност, не е някаква си скритност. Има ли някаква тайна? Не. Ние присъстваме между вас със сила и душа. Учете се от силата, живейте с душата. Това ще ви бъде първата стъпка, която ще направите по стълбата на Върховния промисъл. Стъпвайте смело върху стъпалата на посвещението. Да чувствате живота, да чувствате влиянието, да виждате светлината, да присъства Духът, това е героичният ви подвиг, който ще се зарегистрира в скритата доктрина на Духа.

Ние ще говорим, вие ще пишете, вие ще разказвате, защото новия Дух ви осени. Ще дойдат дни, когато вашата работа ще се оцени. За нея ще разказват, за нея ще мечтаят, за нея ще се учудват: какви ли бяха тези люде? Дали бяха светци, мъдреци, богове? Защото никъде не е записано това, което сега се пише. Никъде не е говорено това, за което сега се говори. Написаното сега е свидетелство, а говореното прокламация.

Вътрешният строеж, вътрешната работа е най-благодатната, е най-солидната - да виждаш вънкашния свят като вътрешна светлина, като вътрешен живот. Няма по-велико ясновидство от това, да съзерцаваш вънкашния свят и да го виждаш като вътрешна действителност, като вътрешна способност и като вътрешна възможност. Тогава въпросът с ясновиждането е напълно разрешен. Къде е неблагодарността на човечеството? То вижда светлината, то се грее на светлината, то вижда красотата, то носи красотата, а казва, че е нещастник и сляп, не вижда, не знае. Дълбоко обаяние. Но ученикът, който е получил само тази специалност на Духа, той е вече пълен ясновидец. Например: той работи със светлината, той учи с Духа, той живее с душата, проявява любовта и се ръководи от истината. За него няма мъртъв свят - всичко е живо, етер на Духа, трепет на Духа. Той познава всички формули, които организмите на Духа са създали. Той овладява стихиите, които са фактори, които са мисли на безплътните същества. Природата за него с богатите протоплазми, е ясновиждане, защото той ги проучва внимателно, знае за тяхното минало, знае и за силата на тяхното бъдеще. Той вижда звездите и знае за тях. Той вижда слънцето и знае за него. Той обхожда земята и знае за нея. Той е биолог, естествоизпитател. Той е химик, физик. Богат е той, благодарение само на първата, единствена специалност на Духа, чрез която му се открива една от богатите мисли на Първоизточника, а тази мисъл е начало на битието.

Велико бъдеще, радостни дни, свещени минути идат за ученика на вътрешния живот. Богато наследство - наследство на великите посведени.

И тъй, посвещавай се, ученико, всеки момент. Не изпущай великото присъствие на богатите души, които присъстват в Школата. Бъди гостоприемен, бъди разумен, защото глупостта не ще закъснее да ти нашепне, да те подучи. Не се подценявай. Не давай на никаква сила да ти шушне, да те обременява. Сега си стъпил по едно мъдро благоволение върху ресора на Духа и бъди достоен да те прецени Духът като сила и душа. Бъди върху този ресор като специалист. Натисни върху ресора на Духа, за да опиташ силата му, могъществото му, за да укрепиш духа си и закалиш волята си. Духът има и други специалности. Те се отнасят за един друг свят. Не светът на силата на Духа, а светът на хармонията, светът на музиката, светът на поезията, където преобладава или присъства една друга първична мисъл на Първоизточника. Ние сега разглеждаме първичните мисли. Тази мисъл действа там като песен, действа като цвят, като тон, като ритъм и хармония. Тази специалност на Духа е една от най-ефирните, бихме казали етерните. Защо? Защото там силата действа като любов, волята като ритъм, като хармония. Защо е така? Това е строителство на Духа. Ние казахме, че духът има милиарди и милиарди възможности, други варианти, други страни, друг свят, в който силата се проявява като любов, а волята като песен, като, ритъм.

Дано бъдем разбрани. Дано не допуснете в мисълта си, че пак сте поставени в неизвестност. Едно знайте, че сте най-известните. За вас вече знаят и другите светове. Ето защо, всички ваши отклонения ще бъдат хроникирани. Никакви отклонения. Никакви закъснения - точност. Тя е „Алма Матер“. Тя е най-ценното, най-скъпото. Тя заслужава най-голяма жертва. Ученико, бъди всякога изправен пред Учителя и готов да слушаш, готов да записваш, готов да откриваш. Бъди откритие. На вас разчитат да откриете важността на този момент, когато Духът е в прилив. Такова е благоволението, за да стане този прилив между вас. И при всяко едно отсъствие, ще ви липсва прилива. Не пропущайте прилива. Не отминавайте прилива, не спете за прилива, а дайте му широко място. Станете му като необятно небе, да се прелее във вашата душа и да залеете света чрез вашата мисъл и сила. Станете чувствителен ресор, и когато адептите стъпят върху него, да изпитат чувството на втората специалност на Духа - нежност, красота, песен, чистота, любов, милост, усмивка. Никаква грубост, защото ви откриват втората специалност. Духът не бива да бъде предизвикан, т. е. да се нарушава хармонията на Духа. Защо? Защото ние решихме да говорим, а вие обещахте да записвате. И когато свършим работата, тогава ще бъдете свободни - свободни в океана на възможностите. Има ли там свобода? Има ли работа? Ще раздвижите вашето естество, ще раздухате вашата мисъл, ще отворите широко очите, за да не пропуснете богатия керван, който минава през вашия свят, който ще гостува специално във вътрешната школа. Духът има много специалности и за тях той ще говори, когато вие се научите да слушате, да записвате и да пеете.

Ще се каже за истината. Ще се говори за белия ден, като човеците ще забравят за черните дни. В белия ден ще видят чистите, светлите неща. А тоя ден е вече в зазоряване. Спонтанно свързани по мисъл, по чувство. Да бъдете един колосален ритъм, да чувства светът, че има едно мощно движение, защото трябва да избавите света. От какво да го избавите? От алчността, от глада, от тщеславието, от егоизма и т. н. Вие ги знаете. Кой ще го избави? Този; който е сит, този който е чист, този който е любвеобилен, този който знае, този който свети, този който може. Вие сте един квас, който сега е точно готов да се вмеси в приготвеното брашно и трябва да дадете ефекта, като специалност на Духа. Хлябът трябва да бъде вкусен, пресен, ароматичен, чист. Затова Христос каза: „Аз съм живия хляб и който ме яде, няма да огладнее“.

Вие - хлябът, трябва да нахраните гладните - в широк смисъл казано. Това е знаменита, смела стъпка напред. Стъпете здраво върху първото стъпало на това висше посвещение, където Духът наистина е огън, който не изгаря, а топли всички ония, които са в бреме, в тежест. Сега започва работата с вас. Сега започвате да работите. До сега вие само се хранихте, обличахте, почивахте, спяхте, а сега трябва да работите. Сега дойде пробудата, вънка тенджерите? Работа! Като работите ще пеете. Само така ще бъдете здрави и силни. Никога не казвайте: „Не мога, трябва да почина, защото се изморих.“ Работата на Духа е прилив на енергии и сили. Това е същината на школуването, на ученичеството. Всичко друго е било забавление. Сега съзнателна работа. Да преобладава свръхсъзнанието, като подготовка за висшите сфери. Не се задоволявайте с нисшите сфери. Имайте това честолюбие, за да не оставите да се забавляваме в нисшите сфери. Бъдете прекрасното, бъдете красивото, бъдете най-сладкото - като слово, като песен. Дайте най-съвършения образ, който да включва големите способности на Духа.

Ние казахме в началото: ще говорим, ще продължаваме и в други срещи да говорим до тогава, до когато кажете: „Наситихме се“. Трябва да ви наситим. Не трябва да останем гладни, защото гладът е лош възпитаник, т. е. до тогава, до когато забравите да ядете, до тогава, докато малкото парче хляб, осолено със словото, опечено на светлината, поръсено с етера го поднесете на онези разумни работници във вашия организъм, да бъдете доволни, че приемате сила. енергия, мощ, чрез едно разумно, ръководещо съзнание.

11 юни 1951 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...