Jump to content

267. Изключителните явления / извънредна лекция /


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 267-мо.

Изключителните явления.

/Извънредна лекция/

Вие имате извънредна среща. Така се налага да имате извънредни врещи, събития и явления. Така и човекът е пратен на земята като извънредно събитие. Така ангелите се изпращат на земята като извънредно явление. Така и добрите братя се изпращат на земята като извънредни представители.

Дали Духът ще се прояви при извънредната среща? Дали Той няма да отсъства далеч някъде? Дали учениците няма да обезпокоят своя Учител, когато го потърсят при извънредно време? Извънреден, ето един въпрос, който трябва да бъде разрешен правилно от учениците на Вътрешната школа. Щастие е за ученика да бъде едно изключение. Извънредното явление е изключение. Как мислите, дали Учителят няма да бъде и той изключение при извънредното посещение? И той ще бъде такъв. Но има една опасност, а тя е в следното: дали, когато Учителят дойде в извънредно време, ще намери ученика на своя пост, на своето място или той може да каже: „Сега съм свободен, може така малко де се отклоня, да заспя.“

Не! За ученика на Вътрешната школа всяка минута, всички моменти, всички дни, месеци и години, са все изключения и извънредности. Той живее под големия напор на Духа, а Духът никога не отслабва, няма насила, няма отклонение. Такова е неговото естество, такава е неговата същина. Следователно, ученикът на Вътрешната школа е едно велико изключение, едно велико събитие. Така го познава небето. Така Учителят го познава и така Учителят го учи - да бъде винаги ново, все ново явление. В непреривното ново явление е положителната проява на Божия Дух. Ето защо, ученикът на Вътрешна та школа трябва да бъде в непреривност по съзнание, по мисъл и по дело. Никога не трябва да отпадат делата. Никога не трябва да загасва мисълта.

Дело и мисъл!,

Това е ученикът. А кой е дело? Който е в ума и мисълта на Бога. Кой е мисъл? Който изпълнява великия план на Божеството. Такава е постройката в ученика. Но казахме й казваме, че той е едно изключение и като изключение, той е мирово събитие, защото мировите събития са изключение. Най-силното присъствие на. Божеството, това е изключението. Добре трябва да проумява тази истина, добре да построи в себе си мирогледа за бъдещата възможност, която ще му открие пълния, необятен свят, свят пълен с гениална мисъл. Казваме гениална мисъл, защото непреривния свят на Духа е гениалност. Ето как трябва да бъде той построен: да има една величествена постройка, която да представлява велик обект. За кого? За идващите святи духове. За идващите посветени братя.

Да, свята постройка. Това върши днес Духът с ученика на Вътрешната школа - да го построи отново, да премахне старото; прогнилото, да очисти неприятното, да организира младото, жизнерадостното, свежото, чистото. Това е новата постройка. Това е новият обект. Това е новият субект. Най-после, това е новото време, новата култура, новата епоха и новата раса.

Когато засягаме въпроса за извънредното явление, ние искаме да обърнем особено внимание на учениците да бъдат всеки миг готови за особените извънредни явления. Но учениците ще кажат: по какво ще ги познаем? Чрез кои органи ще доловим това явление? Кой е този, който ще ни подскаже? Има един, който ще ви каже. Той е: повече присъствие на Дух. А знаете ли какво значи това: повече присъствие на Дух? Това е летящата колесница на архангелите. Защо да бъде летящата колесница на архангелите? Защото архангелската йерархия е движение на Духа, ангелската йерархия е песен на Духа; а човешката йерархия е любов на Духа;

И тъй, ученикът трябва да започне с любовта, да стигне до песента на ангелите и най-после, да въплъти в себе си движението на архангелите. Защо е необходима любов? Защо е необходимо песен и движение? Любовта е среда, песента е условие, а движението е дело. Ето новата постройка, за която и вековете са говорили, а древните окултни школи са я чертали по пергаментите, по скрижалите. Всички духовни култури, които са идвали на земята, все за тази постройка са разказвали и сега постройката е в своя завършек. И когато вътрешно добре се мебелира; инсталира, ще дойдат кои? Ще влязат в нея архитектите, ще влязат мъдреците, ще влязат Учителите, ще влязат чудотворците, ще дойдат и гениите, защото трябва място, трябва Светая Светих, където да се централизира Божия Дух. В миналото никога не се е говорило така положително за тази свещена пое тройка. Едвам с идването на Мировия Учител на Великото свещено бяло братство, най-подробно се описа тази постройка. Голямо щастие, голямо събитие е за планетата Земя, защото се започна и завършва работата по тази постройка.

Но ще запитате: след като дойдат поканените, какво ще става по-нагоре? Каква е тяхната мисия? Какво ще бъде тяхното дело? Те имат великана мисия напълно да проявят Бога. Те имат великата работа, напълно да изявят Божията работа. А знаете ли какво значи Божия работа? То значи да бъдеш безсмъртен творец, безсмъртен гений, безсмъртен Учител. Още никой не помни, никой не е преживял безсмъртието, защото постройката не беше готова. Но когато постройката се завърши по план, по съдържание и архитектура, тогава ще дойде и безсмъртието. А когато безсмъртието дойде, то ще се насели върху земята. Защо е необходимо безсмъртието върху земята? Необходимо е за земята това, за да стане напълно одухотворен жив организъм от Божественото битие.

Ето какви процеси трябва да мине земята, докато и тя се нареди като една малка клетка към големия организъм на безсмъртието, т. е. да придобие мировия състав на Духа към Божественото битие. Тогава всички ученици, всички гении, всички мислители, ще се чувстват, ще изживяват Вековните състояния, мировите състояния по лицето на земята, защото смъртта ще напусне земята, т. е. отрицателните сили ще еволюират, ще минат в положителни, като движение, като мисъл. Това е завидното бъдеще за учениците на Вътрешната светиня. Това е завидната мъдрост на учениците в школата. Когато говорим за вътрешна школа, за вътрешна светиня, ние имаме предвид вътрешното съдържание на Духа, защото Духът е ядро. Той има вътрешен живот, вътрешно огнище, от където силите се поляризират, се трансформират. Бъдете това ядро на Духа като нова постройка за Духа. Бъдете израз на новите качества, специалности, способности и същини. Няма друг свят, няма друго небе, няма друго царство, няма друго битие, освен битието, царството и пространството на Духа. Всичко друго е небитие, защото Божественото се е проявило като Дух. Който може да схване, да разбере тази велика истина, той ще обезсмърти себе си.

Няма да остане мъдрост в тайна. Това добре подчертайте. Няма да остане тайна скрита, защото Духът е, който изнедрява тайните из своите глъбини. Той е, който знае за началото. Той е, който знае и за бъдещето. Тогава, как ще научите истините без него? Важен е моментът. Важно е събитието. Добре проумявайте, защото извънредното явление ще отмине. Сега, щом по силата на движението на архангелите, по силата на песента на ангелите и по силата на любовта на човешките синове си влязъл вътре в тази светиня, изучавай, посвещавай се, живей в красота, аромат, чистота. Бъди гордост в тази школа, защото гордостта е достойнство само на онзи, който е влязъл като работник, като специалист в сътворението. Бъди горд! Не отстъпвай пред ничие предисловие на ничия друга сила, която може да те отклони, т. е. бъди воля, бъди волев. Това значи, бъди горд. Да се гордееш с великото, с Божественото, това е достойнство. Но да се гордееш с глупостта, е падение.

Има ли още какво да се каже? Има ли неща, които не се знаят? Има ли още сили, които не се овладяват? Има. Има още. Не е завладяно още изкуството на Духа. Не е завладяна още мъдростта на Духа. А вътрешният институт точно това върши. Той има за цел да прокара системите на Първоизточника на Великото Начало, системата на Божественото сътворение.

Сътворение! Творци трябват. Зидари, техници трябват. музиканти, пое ти трябват. Гении на всичките изкуства на Духа трябват. И когато ние говорим за тях, то не е само така да се каже за тях, но на вас предстои всички да прегърнете това изкуство, тези специалности и да се посветите на тях. Така Духът живее в разнообразието. Така той се обновява все в по-нов и по-нов образ, предшестващ неговото бъдеще. Но ще кажете: Духът има ли бъдеще? Не е ли той самото бъдеще? Ние казваме. Духът е самото движение, а щом е движение. той има да постигне някаква цел.

И тъй, не проспивайте дните! Не изпущайте моментите! Не изпразвайте годините! Изпълвайте годините! Осмисляйте дните и обезсмъртявайте моментите! Това е вашето призвание. Това истинския подвиг на окултния ученик. Бъдете подвиг. Бъдете ритъм в живота. Дайте надежда, вяра и живот. Говорете положително, уверена, а не да казвате: Учителят всичко каза и се написа, следователно ние не трябва да говорим, а само ще четем. То значи: Учителят всичко нотира и се записа. То ние не трябва да свирим, не трябва да пеем, защото то е извършено, изпято.

О, не, ако има да говори вашия език, то е да говори за безсмъртното слово на Учителя, да говори за безсмъртната мъдрост на Учителя. Ако има да пее, той непрестанно трябва да пее за онази велика душа, която се изля в ритъм, в тон и цвят. Но ще кажете: нали мълчанието е злато. Да мълчание то е злато, но златото е метал, който съдържа в себе си известна сила. И когато тази сила попадне в неопитни ръце, тя носи поражения. Така също, който мълчи, със своето мълчание може да попадне в някой водовъртеж, в някоя стихия и да бъде опетнен. Не всякога мълчанието е живот. Животът е изблик. Животът е ритъм. Животът е прилив. Животът е песен. Животът е слово, сладко слово. Ето защо на вас не се препоръчва да мълчите. Мълчанието е за грешник, мълчанието е за невежия, мълчанието е за болния, а вие със здрава мисъл, с трептяща душа, ще пеете и говорите. Вие сте тон и мембрана. Чрез мембраната ще говорите, а чрез тона ще пеете.

И тъй, нека тази идея да овладее вашата мисъл, да пробуди вашето съзнание, за да послушате вашата душа. Сега са усилни времена и трябва пророци, апостоли. Трябва да се победи реакцията. Трябва да се сломи Духът на черната ложа. Трябва да се приспят лъчите на тъмнината. Кой ще направи това? Страхливците ли? Не. Страхът трябва да изчезне. Трябва да бъдете силни, за да станете опора, гранитна скала и да противодействате на противоположните сили.

Какво още да ви кажем? Времената са нови. Изискват се нови хора, нови сили. Къде са те? Те са тук. Внимавайте. Тук са. Вие сте гръбнак, върху който ще се зидат великите форми на живота. Да, гръбнак е вашия ум. Мускул е вашето сърце. Клетка е вашата любов. Създайте новия човек, който да представлява най-великото сътворение. Духът ви говори. Духът отвътре говори. Бъдете Дух и светлина за света, за душите сред света.

Духът е в прилив. Той е в голямо движение. Да не се плашите от това, че може да ви повлече, че той може да ви отвлече. О, той ще ви отвлече, къде? В безкрайността и оттам ще видите величието на Първото Начало. Ние ви говорихме в миналите размишления какво значи Великото Начало. Това ще опитате, когато Духът ви отвлече в безкрайността.

И тъй, няма вече „не мога“. Вие сте гръбнака, скелета, върху който се зида новото вещество, веществото от ядрото на Духа. Така ще трепти ученика, така ще живее ученика, така ще мисли и така ще работи. Трепет ще бъде той. Нека този извънреден ден, тази извънредна среща да остави у вас една светла диря, една светла пътека, която да ви отвежда към онова, което Духът е поставил пред вас, за да го постигнете, за да му служите; Служители трябват, които да служат, да свещенодействат, да произнасят вечната молитва на Духа; А знаете ли каква е тя? Непреривна молитва на Духа, вечна, която е росна капка върху очите и естеството на душата. Вечната молитва на Духа е великия, безпределен поглед на Божието око към всяко същество. Вечната молитва на Духа е изблик на бащински чувства, изблик на бащинска любов, на бащинска искреност към всяко същество в битието. Вечната молитва на Духа е подготовка. Вечната молитва на Духа е стремеж. Тя е, която се грижи за всички души. Тя е, която измолва. Тя е която е условие за всяко същество на земята и в битието.

И тъй, да бъдете устойчивото!

20 юли 1951 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...