Jump to content

270. Духовната атмосфера


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 270-то

Духовната атмосфера

Има специална сфера, откъдето се проектират мислите, идеите и делата на великите представители на духовния свят. Когато ученикът може да се втопи в тази атмосфера, когато ученикът може да се вживее в тази атмосфера, в своя мир, само тогава той ще може да възприеме правилно онези велики замисли, онова върховно слово, което Духът, което безмълвието излъчва из своите недра. Това е специалната подготовка за ученика на Вътрешната светиня.

Така подготвен, така устроен, така художествено изрисуван, той ще бъде истински представител на тази духовна атмосфера. И сега все казваме: трябва да се влеете в тази духовна атмосфера, т. е. в атмосферата на великите посветени, в Школата на Великите Учители, в Школата на великите гении.

По какво ученикът ще познае, ще изживее тази атмосфера? Когато през него потекат поток мисли, вълни от чувства и пламък от живот, които са същини на тия велики души.

Те са дело на тяхната мисъл, на тяхното чувство, на техния живот. Само тогава ученикът ще се чувства като баща на нещата, като баща на живота, като баща на нов свят. Тогава няма да познава самотата. Той ще бъде освободен от небитието. Как освободен от небитието? Нали него го извадиха от небитието, за да стане небитие? Нали него го излъчиха от Абсолютната душа, за да стане космична душа, душа на свят? Най-после, нали него го излъчиха от оня фокус, т. е. Абсолютният фокус като радираща светлина, която премина през пространствата и се засели в планетата Земя? Това е една история, завидна история, защото ученикът се връща от своето пилигримство, от своя обход из необятностите, към висшия център, към върховния фокус, към живота на боговете, към живота на Бога. И тогава, ученикът самотен ли е? Има ли нещо, което да го дели? Има ли препятствия, Които могат да го спънат в неговото ученичество? О, няма, защото атмосферата на ученика е атмосфера на Учителите. Подчертаваме Учители, защото най-голямата спънка и съблазън за вае е тази, когато делите Учителя от Учителите, когато излъчвате вашия Учител от Мировия Учител, от Космичния Учител.

Тук трябва една хвърчаща мисъл, една преливна мисъл, която може да прониква в космосите, в мировете, да прониква в Началото. Началото! Докато ученикът не се осъзнае като едно ново начало, т. е. като непреривно начало, той не може да бъде ученик. Как ще учиш, като нямаш възможност? Как ще разбираш, когато нямаш памет? Как ще откриваш, когато нямаш мъдрост? Само мъдрият открива. На него е поверена тази длъжност. Той е представител на откритие. Следователно, е ли ученикът мъдрец? Когато реши великите задачи за Духа и светлината, тогава той ще стане откритие за Духа и светлината. Те са началото. Нека ученикът направи повече усилия да снеме тия величини пред своя разсъдък, пред своя разум, да може да бъде подготвен за пълното въплъщение на светлината и Духа. Те са Главните фактори, които ще ви научат. Те са вашият Учител, те са вашите учители, защото светлината е пътя, а Духът е целта. Ако не опознаеш пътя, не можеш да стигнеш до целта, а вам ви трябва цел, вам ви трябва обект. Може да достигнете този обект посредством светящата атмосфера на духовния свят. Няма по-богат свят за вас от духовния свят. Когато сте на физическия свят, вие имате няколко процента физическа светлина. Но това не значи, че с нея вие ще можете да проучите великите идеи. Вам ви трябва 75% духовна светлина. Само посредством този процент, вие до минимум ще намалите въздействието на физическите сили на физическия свят.

Но ще се зададе въпроса: може ли да се живее на физическия свят само с енергии, с етер, със светлината на духовния свят? Когато ще се преродите от животинския свят, когато се въплътите в духовния свят, тогава може. И това е великият замисъл на Учителите, които идват на планетата „Земя“ да възстановят духовната атмосфера, която е така необходима за живота на земята. Колкото повече тази атмосфера, т. е. тези богати, живи мисли на посветените, тези пламъци на великите Учители присъстват, се преливат на земята, толкова повече благоденствие има в природата, в животните. Всички твари по лицето на земята се обновяват и земята придобива една нова атмосфера, т. е. ще придобие една нова атмосфера. Това очакват великите астрономи от другите духовни планети, Те непреривно насочват своите тръби и правят изчисления. Наблюдават дали има промяна, някаква съществена промяна в атмосферата на земята. Има промяна. Констатирана е такава промяна, защото мислите, идеите, чувствата на духовния свят са вече въплътени на земята. И знаете ли колко се радват тия великани астрономи за този нов образ, този нов живот върху земята? А знаете ли колко те се интересуват от ония души, които въплъщават тези мисли и чувства?

На ученика трябва връзка, на ученика трябват посредници, а те са именно светлината и Духа. Те са неговите Учители, които ще го моделират, които ще го пресъздадат, за да стане той светлина и Дух. Далечни проблеми по смисъл, обаче близки по съдържание, защото у вас радиира светлината и се вълнува духът. Благодарение на тази радиация, на това вълнение, вие сте на това място, вие сте в тази школа, вие сте на тази среща, вие сте при това съобщение. Вам ви трябва съобщение. Вам ви трябват чудеса. Вам ви трябват опитности. Най-после, вам ви трябват очи, които да бъдат огледало на вселената, които да бъдат огледало в сътворението. Така учи Духът. Така наставлява светлината. Те не се смущават какво ще каже тъмнината или какво ще кажат духовете. Радиацията на светлината и трепета на Духа са възходящи за ученика. Там той лети, там се вглъбява. Така подготвен, издигнат, има ли сили, които могат да го спънат в живота? Не, защото неговият живот става радиация, неговият живот става въплъщение. Има ли тогава форми, препятствия, които могат да го спънат? О, не! Защо? Защото той е проява на реалността, на положителна реалност, не на фантазия. Той е проявено дело, знаменито дело, за което много адепти, много ангелски сили са работили и продължават да работят. Може ли обикновените мисли, обикновените спънки, обикновените чувства да овладеят едно такова светящо съзнание, един такъв буден дух, който чрез най-голяма смелост чертае проблемите на света? О, не! И на вас казваме: бъдете тия, които с писалки в ръка да разрешават проблемите в битието. Защо? Защото вие сте членове на това битие, т. е. вие сте искри от този огън в битието. И най-после, вие сте мисъл, която изхожда от едно абсолютно съзнание.

Как ще разреши въпросите с Абсолютното съзнание и с Абсолютното изявление? Има ли Абсолютно изявление? Щом то е изявление, абсолютно ли е? Щом е абсолютно съзнание, то съзнание ли е? Има абсолютности. За кога? Който не знае. А този, който знае и може, има ли абсолютности? Няма. Тогава ще се зададе въпроса, как ще разрешим същините за Първопричината, т. е. как ще открием същините на Първопричината? И същините са у вас, и Първопричината е у вас. Ще кажете; това е много, много загадъчно, много отвлечено. За ученика няма отвлечени неща, няма загадки, защото него го учат Учителите на същините.

Ето един нов въпрос, какво е това същина. Големите учени ще кажат: същината, това е материята. Тази материя се преорганизира, се трансформира и се създава живота, т. е. движението, ей тъй, по някакви си причини, неизвестни за ничий ум, за ничия мисъл. Стават промени в материята и започва живота. Да, права философия, убедителна философия, но това ли е същината? Кой произвежда тия процеси, тия трансформации? Чия мисъл ги е измислила? Кой фактор ги е предвижил? Навсякъде присъства душата, светлината и Духа. Следователно, същините са светлината и Духа.

Наистина, трудна материя. Как да обхванем, как можем да проучим тия същини: светлината и Духа? Може - положително може. Същините са вариации в Началото, които са проектирани в космичния живот, а космичният живот е проектиран във физическия, в Духовния и в Божествения живот. Но ще кажете: как да разберем, какво е това проекция? По чия воля, по чие нареждане се проектират в тия светове? И най-после, защо чрез свят да се проектират? Защото космичният свят е творчески свят. Той е света на душата, а тя е творчески елемент. Под елемент вие разбирате нещо мъртво, без особена радиация или живот. Но ние ще кажем, че това са творчески сили.

Домогне ли се ученикът до космичния свят, той напълно ще разкрие своя мир, ще опознае себе си, тази велика мечта на великите древни мъдреци – да опознаеш себе си. И тук е сега мястото, момента да подчертаем, да потвърдим, да узаконим, че ученикът трябва да опознае себе си, т. е. да се издигне чрез духовната атмосфера във висшия космичен свят. Защо го пращат там? Защо не го пратят в Божествения свят, там където всичко е радост, всичко е светлина, всичко е блян, музика? Пращат го в космичния свят, за да може и той да се нареди заедно с творческите духове, за да опита, да проучи и най-после, да издържи великия изпит на голям майстор.

Чакат ви майсторите в космичния свят. Идете при тях, макар и като малки, неопитни прислужници. Идете при тях. Там ще срещнете големите майстори, големите поети, големите художници, големите архитекти, големите учени, които чрез давлението, чрез влиянието и вдъхновението от светлината и Духа, пресъздават сътворението. Има ли нужда да се пресътворява и какво именно трябва да се пресътвори? Има едно нескончаемо творчество, където силите се забавляват. Как може там силите да се забавляват? Може ли забавление във великото творчество? Там където са светлината и Духа, всички въпроси са разрешени, а щом въпросите са разрешени, идва, какво? Какво ви очаква? Едно наистина особено състояние на щастие, на блаженство. Това щастие, това блаженство, ние го нарекохме забавление. Кой е щастлив? Този, който има всички блага. Кой е блажен? Този който се ползува от всички блага. А какво е благо? Етер, аромат, сладост? Благо е онова, което е трептящо усещане. Какво да усещащ? Непреривността на живота, непреривността на мисълта, непреривността на светлината и присъствието на Духа.

Ученикът на Вътрешната школа има да играе една важна роля, а тя е именно да препраща душите от физическия свят, в космичния свят. Може ли това той да направи? Той отава съработник с големите майстори. Но ще кажете: нали най-големият майстор е създал земята, планетите, звездите и слънцата? Какви други майстори трябват и какво те ще създават? Вашата колективна мисъл е светлинен лъч. Той се проектира в слънчевата система, в звездната система, в планетната система като творческа мисъл. Ето тези творчески мисли, които се проектират към световете, създават една голяма сила, наречена Мислеща способност. И ако може да проумеете тази действителност, ще можете наистина да откриете бащата на словото. Бащата на словото е именно тази Мислеща способност. А щом има способност, има всичко. Щом има способност, няма мъртва материя, няма смърт, защото сама по себе си тя е живот, е светлина, е Дух.

И тъй, ученико, стани Мислеща способност, за да можеш да овладееш максимите на Духа и перспективите на светлината. Тогава ще бъдеш голям като светлината и смел като Духа.

Голям и смел! Какво значи голям като светлината? Да присъстваш навсякъде, да изпълваш навсякъде. А силен като Духа? Да си душа като разумна способност.

И тъй, въпросът с разумната способност стои за вас още неоткрит. Ние в миналото го засегнахме, но той остана мъртва точка. Докато не разрешите този въпрос, не може да откриете многото способности на Духа. Само чрез Мислещата способност ще откриете способностите на Духа. Те са така много. Те са много, вариации, с много комбинации, с много възможности. А това стане ли, вие разрешавате един голям проблем - проблемът за абсолютната свобода. Тогава няма да казвате: нашият Учител тъй казва. Всичко друго което не е казано от него, е тъмнина. Няма ваш Учител. Има Миров Учител, има Божествен Учител. Когато така поставяме въпроса, ние имаме за задача да ви освободим от някои ограничения - да бъдете абсолютно свободни. Това е да станеш способност, да си способен на всичко, да знаеш всичко, да вживееш всичко. Но ще кажете: кой. създаде тази способност? Критическият ум. е доста голям адвокат. Тази способност я създаде Способността. Интересен е човекът. Той търси началото и края. Иска да живей в началото, същевременно и в края, а то е: няма нито начало, нито край, а има способност, която съдържа и края и началото. А тя е у вас.

Но ще кажете: това е още философия. Реалният живот не е такъв. Реалният живот е чувство, реалният живот е трагедия, комедия, нужда. Ние казваме: реалният живот е способност - Мислеща способност. Но ще кажете: какво да правим? Как да станем една такава способност, за да можем да владеем науката, т. е. и ние да се забавляваме в живота. Как? Вие сте напуснали вашата централа и тя вече не произвежда електрическа енергия. Вие сте угасили слънцето у вас и за каква светлина ще мечтаете? Трябва наново да се поправи централата и да се проведри атмосферата. Трябва малко повече да се занимаете с човека и с животното в човека - да излезете вече от животинския човек и да заживеете с космичния човек. Вие сте опитали силата на животинския човек, чувствата, порива на животинския човек. Вашият дух понася една доста голяма, доста тежка борба с животинския свят у вас. Кое е, което лъже у вас? Хитростта на лисицата. Кое е онова което блудства у вас? Гъвкавостта на змията. Кое е онова, което разкъсва у вас? Хищността на вълка. Кое е онова, което тъгува у вас? Това е овцата, кравата. Но ще кажете: как да се разделим с тия мили същества, които са също дело и чада на природата?

Трябва прелом, смел прелом. Трябва 100% духовна атмосфера и само при тази атмосфера вие ще имате успеха и затова съществата, Учителите ви създадоха това ядро. Ако ще имате случай във вашия живот да изживеете, едно велико присъствие на космичния и духовния свят, то е тук. Вън само няма да стане, защото атмосфера трябва, а тази атмосфера може да стане само при обединени души. Тогава ще се потвърдят великите мисли на Христа, който казва: където сте събрани двама или трима, аз съм между вас, т. е. където е космичната и духовната атмосфера, там е Христос. Някои казват: нима там някъде, Господ може да говори? Светлите същества могат да се проявят, но за това трябват висши вибрации. Вярно е, че трябват висши вибрации, но кога ще има такива вибрации? Когато има двама или трима или повече, които да създадат вибрите на атмосферата. И точно сега, вие създавате такава атмосфера, затова, всички които присъстват, всеки който участва във великото дело на Школата; трябва да бъде вибрации; да вибрира, т. е. да открие себе си, да освободи себе си. Ето, това са добрите условия.

Но ще кажете: нима само тук са добрите условия? Нима ги няма другаде някъде? Има ги само там, където има силни духове, които представляват един голям колектив на светли същества. Но сега, вие макар и с малка светлина, макар и със слаба Мислеща способност, сте един колективен лъч, по който се ориентират светлите същества. Те насочват мисълта си чрез своите телескопи и най-грижливо ви проучват и ви се радват. Вие за тях сте едно интересно занимание. Те не се интересуват от атомните бомби, от огнестрелните оръдия, от политиката, даже и от демокрацията. Те се интересуват от осъзнатата ваша Мислеща способност.

И тъй, бъдете представители, бъдете светилище за прииждащите лъчи на тия светли същества. Нека духовният свят се въплъти и космичният свят да заработи у вас, за да може да стане пълно присъствие на Духа и пълно въплъщение на светлината. И тогава, когато проектирате вашата мисъл към космичния и духовния свят, ще получите отговор на всички ваши въпроси, разрешение на всички ваши мъчнотии. Трябва да имате свидетелство. Кое е това свидетелство? Светлината ви. Нямате ли такова свидетелство, няма кой да ви обърне внимание и най-после, никой Учител няма да се ангажира с вас, т. е. трябва да вдъхнете доверие. На Учителите им трябват доверени ученици, възпитани, издигнати ученици, мъдри и любвеобилни. Защо? Защото чрез тия характери те ще провеждат характера на Мислещата способност, т. е, ще се проведе една програма на висша духовна култура, една програма на Висш Космичен Разум.

8 октомври 1951 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...