Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 278-мо

Мирът на душата

За да имаш връзка с разумния свят, необходимо е да имаш специална подготовка. А за да имаш специалната подготовка е необходимо първо специални условия и второ - специални отношения. Към кого? Кой са специалните условия и към кого трябва да имаш специални отношения? Специалните условия са състоянията, разположенията и вдъхновението на душевните сили, защото душевните сили са, които представляват големия глобус на битието в ученика. Глобус, върху който са очертани разумните светове. Без тези специални условия ученикът е отегчен. Към кого трябва да има специални отношения? Трябва да има специални отношения към ония върховни сили, които моделират този ваш глобус, които работят върху него, защото вие сте в един специален процес на творчество. Това е подвигът на Духа, това е системата на душата, за да могат душевните сили да разкрият системно своя мир върху лицето на този глобус, от който да се учат историците, да се учат учените, защото наука е необходима, история е необходима, а тях ще ги даде само мирът на душата. Няма друга специална единица, друг специален мир, който така релефно да очертаят Върховния промисъл в творчеството, както душата. Най-реалният, най-образованият свят, това е светът на душата. И когато ученикът е импулсиран от Върховното Начало - любовта, то е за да може да проникне все повече и повече в конструкцията на този душевен мир.

Има ли конструкция душевния мир? Всички йерархии във всички векове са работили за този духовен мир. И ако сега става въпрос да се създадат институти за да се изучава битието, да се изучават явленията, то е именно, да се отгатне тоя мир на душата. Мирът на душата е, който олицетворява душевните сили. Без този мир на душата върховните сили са строги, непознати. Душевният мир е, който пречупва тия сили. Той е, който ги спира, той е, който ги обагря и те придобиват багрите - багрите като светлина, багрите като топлина, багрите като красота, багрите като свежест и аромат.

МИРЪТ НА ДУШАТА! Това трябва: ученикът да бъде подчертан - да има една богата, изобилно богата душа или мир. Само тогава той ще навлезе в глъбините на посвещението. А знаете ли какво е това посвещение? Каква глъбина е това посвещение? То е да работиш като Бога, да мислиш като Бога, да си силен като Бога и да живееш като Бога. Какво значи това? Това е да се разшири душата като вселената, тъй както необятен е Бог в битието.

Ученико, добре оцени твоя душевен мир. Добре го пази, охранявай го, да не би да бъде той подкопан, да не би да бъде той разграден. Пази го, защото от него зависи твоето щастие и бъдеще. Трябва да проучиш душата си. Кой ще я проучи? Кой си ти, който ще я проучиш? Ти, колективът - Духът и светлината, ти колективът - мисълта и разума.

Влизайте в душевния мир тихо, тайнствено, мило, чисто. Там където е мило и светло, там където е чисто, там живее Бог, там се учат всички посветени, там се посвещават великите върховни същества, които изучават Великото, Безкрайното начало. Най-великият университет, най-великата академия, най-великият институт, университетът на душата, душа пълна с възможност, душа изобилна с блага, душа могъща със сила. Това си ти. Така те познава твоя Учител и затова е доверил най-секретната си мисъл, Божественото си чувство, за да те научи да обичаш, да пазиш мира на душата. Пази тази светиня здраво, положително. Заключвай вратата на тази съкровищница и бъди пазач пред нейния праг - достоен пазач, защото такъв трябва да се проявиш, да устоиш, да устоиш, за да може небесното войнство, небесните сили да имат доверие в тебе. Никога не отпадай духом пред вратата на душата, но смело, трезво я охранявай и здраво завърти ключа на живота, за да остане светлинно чиста, девствена.

Да, трябва специално девство на душата. Това е да имаш чиста, кристална мисъл, благородното възвишено Божествено чувство и най-после да имаш заветната любов, чрез която ще направиш първата стъпка към царството на Духа. Нека бъде готова тази твоя светиня да всели в себе си царството на Духа. Бъди такова знамение, защото знамение се изисква, чудеса трябват, а тия чудеса трябва да станат с тебе, ученико. Кога ? Ако не сега, утре? Други ден? Друга година? Друга епоха? Други векове? Не се заблуждавай в едно фиктивно бъдеще, а здраво мисли, здраво стъпи в настоящето бъдеще. Ние от високия връх на душата ви говорим. Пазете този връх чист. Чистотата е, която ще даде най-добрите условия, за да имате и най-добрите отношения.

УСЛОВИЯ И ОТНОШЕНИЯ! Това са първите уроци, първите лекции, които ученикът трябва да научи: душевните условия и Божествените отношения. Ето, това са условията. Мирът на твоята душа са условията, а силата на Божествения Дух са отношенията. Тогава любовта ще проникне. любовта ще подхрани всички твои сили, тъй както светлината храни цялото растително царство и цялото минерално царство. За да бъдеш опитен, за да създадеш, се изисква съобразителност, се изисква разум. За да бъдеш отношение, се изисква светлина, се изисква знание. Не можеш да имаш знание, ако нямаш отношение. ЗНАНИЕ ЗНАЧИ ОТНОШЕНИЕ. Това добре го проумей, добре го вгнезди в твоята памет и където и да ходиш и каквото и състояние да изживяваш, едно запомни: за да имаш знание, трябва да имаш отношение. Ето как ти ще изградиш своя собствен мир, как ще го украсиш и което висше същество надникне в него, навярно ще пожелае да остане като добър гостенин, като добър посетител, да се любува, да се радва на твоя мир.

Ето, това е отношение. Вие трябва да имате отношение към разумния свят. А щом имате отношение, той ще ви създаде и условия. Малки сте вие, слаби сте да си създадете условия. Но ако сте обикнати от разумния свят, той е който ще ви създаде най-благоприятните, най-добрите условия. Помнете: ама еди кой си така казал, еди кой си така е препоръчал, еди кой си така доказва. Не, ученико! Имай прями отношения. Вземи участие в силните мисли на великите посветени. Това е истината - ти знаеш. Другото е само теория, хипотези и т. н. Няма теория, а има знание, има участие, има живот. Всички теории са предположения. Обаче, щом ученикът има отношение, той е реалност. Целият разумен свят е реалност за него, защото отношенията му към него са реални, живот.

И тъй, за да може да учиш, за да може да имаш условия за бъдещето, трябва добре да се замислиш върху тия два проблема: условия и отношения. Кога ще ги имаш? Когато си във връзка със света на твоята душа. Най-голямата тайна се състои там, в мира на твоята душа. Ти ще можеш да разгадаваш мира на всички велики мислители, Учители, богове.

Щом така поставяме въпроса, недей се чуди какво си ти. Ти си реалността, ти си същината, ти си пътя. Какъв път? Ти си движението, което взема участие в миросъзданието, което праща вълни светлина, за да греят звездите, за да грее слънцето.

Ето каква сила е твоята душа, какъв свят е твоята душа, която излъчва сили, излъчва енергии, излъчва светлина, които се преливат в другите светове. Това е тайната, ако има такава. И знаете ли: когато дойде този момент и вие се видите като такива красиви, пълни с радост и живот души, наистина очите ви ще блеснат, сърцата ви ще трепнат и умът ви ще занемее. Такава е действителността на разумната богата душа. Тогава ще настъпи истинското братско отношение, истинското братско чувство, истинското братско знание. Да знаеш, то е да си открил. За да си открил, да си имал отношение.

И тъй, когато засягаме мирът на душата, ние го свързваме с мирът на любовта, за която в миналата среща говорихме. Това чудо го върши любовта.

ДУША И ЛЮБОВ! СВЕТЛИНА И ЗНАНИЕ! ДУХ И ЖИВОТ! Това е действителността. Ако може ученикът добре да проучи тия основи, той ще разреши великия проблем на посвещението. Посвети се. Посвети се в знание, в светлина. Да знаеш всичко, да откриваш всичко, това значи да намериш мирът на твоята душа, кои то са го загубили. Да стъпваме здраво. Ние няма да стъпим на изгнила дъска, но стъпваме върху едно особено чувство, което е наречено морал. Ако вие не се пробудите, не се освободите, ще останете самотни, без радост и щастие, скиталци, незнайни. Светът на великите посветени ви говори. Те ви вземат под своя охрана и покровителство. Не упорствай, но с любов, с разум и с мъдрост, тръгни по пътя на посвещението. Преценявай всеки даден миг, всеки даден момент, всеки даден, час, за да не би да направиш пропуск, да не би да не видиш, а това наистина значи нещастие, отчаяние. Бъди изгрев - светъл изгрев и когато великите явления минават край тебе, да ги озаряваш и да ги виждаш. Смел бъди, здраво стъпвай, умно мисли, разумно живей, за да бъдеш най-богатия, най-силния, в деня на великото възраждане. Излез от утробата на миналото, от утробата на настоящето и роди се в светлината на бъдещето. Така се раждай, за да можеш да живееш. Така се учи, за да бъдеш способен да слушаш. Слушай, слушай всеки миг, слушай онзи зов на великите представители на живота, който зов е като мълния, която разгръща атмосферата и очертава светещите пътеки из небесния свод. Слушай, слушай живото слово, тази висша музика на твоята душа. Слушай, слушай и не забравяй, защото си призован, защото те възлюбиха, защото ти открехна вратата, за да надзърнеш и видиш. Никога не оставяй да преобладае в теб мисълта да вярваш или да на вярващ. Въпросът за вярата във Вътрешната школа е изключен. Този който знае, няма нужда от вяра. Този който има отношения, няма нужда от причини и следствия. Това е най-новата мисъл, над-гениалната способност. Готов ли си за нея? Готови ли сте за тях? Даже и да не сте готови, мир няма. да има, защото новото е подало своето естество и това естество става вече вещество. А щом стане вещество, то е вече плод. А щом има плод, има усет на вкус и аромат. Да, трябва да са изгради новият духовен свят, новият душевен свят, в който да присъстват великите представители на битието.

Стани този свят, ученико. Недей проспива дните. Не спъвай Духа и не отеготявай душата. Стъпи върху крилете на светлината, а тя е най-верния ти приятел. Тя ще те отнесе далеч, далеч, високо и все по-високо из красивия мир. на Голямата богата Всемирна Душа. Идат усилени дни; Идат специфични часове, специфични моменти. Бъди готов, тъй както зорницата е готова да посрещне лъчите на слънцето. Върви, движи се по твоята орбита. Не прави засечки, застои, огъвания, но положително тръгни.

Като засягаме тази област специално за душевния мир, ние имаме за задача да ви въведем в него, да ви запознаем с него и най-после, да останете в него. Няма вече време за съмнение, за престой, за почивки, за гуляи, за забавления, защото светлината ще те изгори, ако ти не знаеш какви отношения трябва да имаш към нея. Ние предупреждаваме специално ученика на Вътрешната школа, да не би неразумно да се докосне до нейния огън и неопитно да си служи с нейния пламък. Опитни бъдете - опитни майстори на великото знание. Посветете се изцяло, за да бъдете съзерцание на Божието съзнание. Никъде няма това да чуете. Това е специфично. То е за даден момент, когато Духът се преля, когато Духът ви осияе. Той стъпи вече върху усета на вашата душа, върху радиацията на вашите мисли и върху шепота на вашето сърце. Прегърнете живота на душевния мир. Там ще. се чувствате величествени, свободни, радостни и щастливи.

Помни! Никога не излизай от красивия мир на твоята душа. Да не би духовете да те отвлекат из друг мир, където ще бъдеш нещастен, забравен.

В тази среща ще бъдем кратки, защото на разумните кратко, малко се говори, а там където разумното говори, любовта се проявява, мъдростта зарегистрирва, а светлината осветява. Нека прилива на Духа държи в будност вашето съзнание, за да може то да се разширява и да приижда светлината и силата на свръхсъзнанието.

Какво значи свръхсъзнание? Да бъдеш това, което е вечно, което е абсолютно. Да бъдеш такава енергия, от която се създадоха световете. Всички светове са създадени от Абсолютната специфично енергия. Има една енергия, която е създала всемирното движение, а всемирното движение е създало световете. И колко ще бъде щастлив ученикът, когато може да почувства и възприеме дял от тази енергия.

Бъдете енергия, за да може да участвате във всемирния план на сътворението.

1 декември 1951 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...